pizzy marki Enders, która dopiero co rozgościła się na polskim rynku. Te kamienie przede wszystkim są dedykowane do grilli gazowych , na których będziecie mogli przygotować pyszną pizzę, czy nawet ciasto ale mogą być wykorzystywane również w domowych piekarnikach, co poza sezonem grillowym z pewnością się przyda! :) Cienki plaster kamienia w kolorze kości słoniowej włożyłam do piekarnika i rozgrzałam(...)stworzył niebanalną całość w smakach złotej jesieni, tańczącą na podniebieniu swoje ciepłe tango. Co myślicie o takiej wariacji włoskiego przysmaku? Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem Potrzebujesz: Ciasto: 25g świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżki oliwy 1,5 szklanki mąki Pieczona dynia: 150g dyni hokkaido lub piżmowej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSernik z jabłkami i kruszonką to idealny deser dla miłośników sernika oraz szarlotki. Przepis ten łączy w sobie te dwa cudowne ciasta, które chyba każdy uwielbia. Moim zdaniem połączenie tych dwóch wypieków w jeden, to idealny pomysł. Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką jest naprawdę prosty i dość szybki do zrobienia. Składa się z prostych składników, które są ogólnodostępne(...)masła Dodatkowo 600 g jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi łyżeczka cynamonu cukier – do smaku 3 łyżki kaszy manny Wykonanie Ze składników na kruszonkę ugnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dodać cynamon i cukier, lekko poddusić na patelni, by usunąć
Alle Dobre!ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek wlać masło, dodać esencję waniliową, 30 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować do połączenia składników. Połowę ciasta przelać do osobnej miski i dodać do niego kakao i pozostałe 70 ml mleka. Zmiksować. Do foremek nakładać najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne (nie za wysoko, bo ciasto(...)urośnie). Ciasto w każdej foremce lekko pomieszać widelcem, po czym włożyć do piekarnika. Piec 30 minut (w przypadku małych foremek 25 minut). Upieczone babeczki wyciągnąć z piekarnika, odczekać 3 minuty i wyciągnąć z foremek. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem lub udekorować wedle uznania
Passions hobbies lifezmielone ciasteczka i cynamon. Mieszam i wykładam do tortownicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzam i ugniatam ciasteczka na dnie tortownicy, a następnie wstawiam do lodówki. Składniki na ciasto: 500 g jabłek 1 szklanka siekanych orzechów (ulubionych) 2 garście rodzynek lub suszonej żurawiny 500 g zmielonego twarogu ½ szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka wanilii Jabłka obieram i kroję(...)cukier i miksuję do całkowitego połączenia się składników. Zmniejszam obroty, dodaję po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodaję wanilię i krótko mieszam. Masę twarogową wykładam na jabłka. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut. Składniki na warstwę chrupiącą: ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu ¼ szklanki brązowego cukru 75 g miękkiego masła Wszystkie składniki wkładam
Słodki sentymentKrem Giotto do tortu to pyszny krem o smaku pralinek Giotto. Krem ma delikatny orzechowy smak. Warto przełamać do żelką lub frużeliną z lekko kwaśnych owoców
Słodki PomysłProste i szybkie ciasto ucierane na kefirze z jabłkiem i brzoskwinią. Idealne do kawy czy kubka mleka. Wyszło przepyszne, takie delikatne i wilgotne. Po prostu rozpływało się w ustach. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 ml kefiru 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego(...)mąkę i na najniższych obrotach miksuję do połączenia składników. Jabłka i brzoskwinie obieram, kroję w kostkę i posypuję cukrem cynamonowym, mieszam. Tortownicę 26 cm wykładam papierem do pieczenia przekładam ciasto i na wierzch układam owoce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piekę przez 45-50 minut. Smacznego
magiczna kuchnia KasiJedno z moich ulubionych ciast sezonowych jest właśnie drożdżówka ze śliwkami. Zapraszam po sprawdzony i niezawodny przepis! Składniki (blaszka 20x30cm lub większa) : 500 g mąki pszennej 3 jajka 3 żółtka 200 ml mleka 50 g świeżych drożdży 100 g cukru 100 g masła 400 g dojrzałych śliwek (najlepsze będą węgierki, ale mogą być też inne - jak u mnie) Kruszonka(...)zmiksować. 3. Do większej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty rozczyn. Całość zamieszać, po czym dodać ubite wcześniej jajka i partiami ostudzone masło cały czas wyrabiając ciasto (ok 10-15 minut). Wyrobione gładkie ciasto odstawić do wyrośnięcia (na 1,5 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia swojej objętości). 4. Połączyć palcami składniki kruszonki. 5. Foremkę wysmarować masłem
Kuchnia domowa AniPrzepis na szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami, które można powiedzieć jest wprost błyskawiczne, a wychodzi piękne puszyste, dobrze wyrośnięte, słowem doskonałe. To jest przepis z rodzaju tych które są na prawdę szybkie, łatwe i przyjemne i nawet nie będzie potrzebny mikser. Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) 300 g mąki(...)jogurt wymieszaj trzepaczką aż wszystko dobrze się połączy, a cukier rozpuści Wlej olej i wymieszaj Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj krótko aż składniki się połączą Ciasto wyłóż na blaszkę, której dno pokryte jest papierem do pieczenia Poukładaj owoce blisko siebie rozcięciem do góry Piecz w 180°C przez 40 min do suchego patyczka Po upieczeniu posyp cukrem
Słodki BlogTakie ciasto przygotowałam jakiś czas temu. Wszystkim bardzo smakowało. Było lekkie, orzeźwiające i idealnie słodkie. Polecam :) SKŁADNIKI: BISZKOPT: 2 całe jajka 5 łyżek cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: jogurt grecki 400 g 2 łyżki cukru pudru galaretka malinowa ORAZ: galaretka agrestowa 10-20 dag borówek WYKONANIE: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 niepełnych szklankach(...)masę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do jajek w 2 partiach. Delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok 20 minut w 170 st. C ustawienie góra dół. Po upieczeniu i ostudzeniu zdejmujemy papier i z powrotem umieszczamy biszkopt w tortownicy. MASA: Galaretkę malinową rozpuszczamy
Pani na deserTakie pyszne ciasto powstało w mojej kuchni na weekend majowy. Wyszło znakomicie :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 30 CM: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 budynie czekoladowe każdy po 40 g 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku i octu SER: 1 kg sera z wiaderka 1/3 szklanki śmietany 30 % lub jogurtu naturalnego 3-4 łyżki cukru pudru(...)proszkiem i octem, wlewamy powoli do białek, ciągle ubijamy. Budynie przesiewamy z mąką, dzieląc na 3 wsypujemy do jajek, mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach C- góra dół. Po upieczeniu i wystudzeniu z biszkoptu ściągamy skórkę i umieszczamy z powrotem do tortownicy. SER: Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy
Pani na deser