cynamonem i jabłkami drożdżówka, posypana chrupiącą kruszonką. Jesienią będzie idealna z kubkiem gorącej kawy lub kakao. Moja rodzinka zajadała się nią kiedy była jeszcze ciepła :) Również znajomym bardzo posmakowała. Ciasto drożdżowe: 100 g świeżych drożdży 1 szkl cukru 4 jajka 3/4 szkl oleju 1,5 szkl mleka 5 szkl mąki pszennej 1 szczypta soli Prażone jabłka: 1,5 kg jabłek(...)szkl cukru łyżka cynamonu Kruszonka: 125 g miękkiego masła 200 g mąki 100 g cukru pudru Ciasto nastawiamy wieczorem, dzień przed pieczeniem. Mleko, jajka mają być zimne. Do miski dodajemy kolejno składniki: pokruszone drożdże, cukier, rozbełtane jajka, olej, mleko, mąka i sól. Nie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Przygotować jabłka. Owoce obrać
Smakołyki Asijabłka, cukier puder - ile potrzeba Do misy robota wsypać przesianą mąkę, suche drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy i wymieszać składniki. Dodać jajka, letnie mleko, olej rzepakowy i wyrabiać ciasto z 7 minut. Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Forma silikonowa 26 cm, ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić(...)wierzch, wsypać pokrojony drobno rabarbar i jabłka. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - na suchych drożdżach drożdżówka jest szybka do wykonania bo nie trzeba czekać na zaczyn z drożdży świeżych.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKiedy ostatnio robiłam ciasto Pijany Czarny Las ( przepis - klik ) przyszedł mi do głowy pomysł, żeby odwrócić smakowo warstwy. Zrobić ciasto w wersji z kremem czekoladowym na jasnym biszkopcie. Efekt? Zobaczcie sami... CIASTO PIJANA AMARENA Składniki: (forma 20x30 cm) biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Kiedy masa będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 35 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na dwa blaty. masa czekoladowa: Podgrzewamy 100 ml śmietany i rozpuszczamy
Bon appetit mon amieczubate łyżki mąki 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 i 1/2 szkl. bulionu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na paseczki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Cebulę drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy kurczaka. Po chwili dodajemy(...)musztardę*. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Dodajemy listki świeżego tymianku (natkę pietruszki). Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos się zagęści. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ciasto francuskie rozwijamy, przycinamy na wielkość naczynia żaroodpornego. Delikatnie nacinamy je tworząc z nacięć kratkę, jednak robimy to w taki sposób, by nie przeciąć ciasta na wylot. Układamy go na potrawce
Smaki Na TalerzuSłodkie bułki drożdżowe Delikatne maślane bułeczki z dżemem i kruszonką. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 7g suchych drożdży 500g mąki 1 szklanka letniego mleka 100g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 16g cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: dżem owocowy lub powidła do nadziania 4 łyżki mleka cukier puder do posypania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki(...)łyżki cukru *** Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy masło i jajko – mieszamy. Dodajemy mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki *** *** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy
Blog z ApetytemNajprostsze ciasto dyniowe które w kilka chwil przygotujemy (o ile mamy już puree z dyni gotowe ;) i które jest wilgotne i aromatyczne. Polecam ;) Składniki na tortownicę 18 cm: 150 g maki pszennej (dałam pół na pół z orkiszową) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szkl puree z dyni 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18% 2 jajka(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! 1. Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre (mokre mieszamy) następnie te mokre wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie. 2. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!) Wystudzone ciasto oblewamy
Gotowanie...to proste !odstawić. Zmiksowć masło z cukrem na białą masę, dodać skórkę z pomarańczy i mąkę, szybko zmiksować, dosypać płatki owsiane, migdałę i odsączoną żurawinę, wymieszać dokładnie łyżką aż powstanie zwarte ciasto. Na blacie wysypać mąkę, wyłożyć połowę ciasta, posypać wierzch mąką i rowzałkować na ok 0,5 cm. Ciasto się trudno wałkuje przez żurawinę, więc trzeba je jeszcze deliktnie uklepać, żeby(...)okrągła) wycinać ciastka i przenosić na papier do pieczenia. Ciastka są delikatne więc trzeba czasem pomóc z kształtem, trochę formując je w rękach. To samo zrobić z 2 częścią ciasta. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, przestudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać ciastka po wierzchu, ostudzić. Notes Przepis z książki „sweet” Yotama Ottolenghiego, po modyfikacjach
Cooking for Emilydelikatnym jabłkowym nadzieniem, inspirowane popularnymi ciastkami. Takie ciasteczka świetnie sprawdzą się podane na ciepło, jako szybki deser dla niezapowiedzianych gości. składniki na 4 sztuki 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 2 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 3-8 łyżek wody 3-4 łyżki galaretki cytrynowej w proszku olej do smażenia przepis Obrane ze skórki jabłka kroimy(...)momentu aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko starannie razem łączymy. Tak przygotowane jabłka studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego 4 jednakowe prostokąty. Na każdej połówce ciasta układamy porcję jabłek, zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta sklejając
Smakowite DaniaNazwałam ciasto w ten sposób, ponieważ jest niezwykle proste ale i bardzo smaczne. Z każdymi owocami będzie super. Polecam Wykonanie – masło roztopić. Lekko przestudzić, ale nadal musi być ciepłe. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Następnie wlewać ciepłe roztopione masło, bardzo powoli. Dokładnie wymieszać. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Wsypać(...)masy i dokładnie wymieszać na gładką masę. Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na górze rozłożyć plasterki jabłek. Pieczenie – do średnio nagrzanego piekarnika wstawić ciasto i piec w temperaturze 170C przez 40 minut. Ciasto ostudzić i polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać jajka, cukier
Kuchnia Pokoleńpieczenia. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier oraz cukier waniliowy i ucieram na jasną gładką masę. Powoli wlewam olej, ciągle miksując. Następnie porcjami wsypuję mąkę, miksuję do połączenia składników. Ciasto dzielę na dwie porcje, do jednej dodaję kakało i mieszam. Blaszkę (u mnie dwie blaszki o wymiarach 20x10) smaruję oleję i obsypuję bułką tartą. Połowę jasnego ciasta wylewam(...)blaszki, na to ciemne ciasto i znowu jasne ciasto. Wykałaczką bądź widelcem robię esy-floresy przez całą blaszkę. Blaszki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piekę przez ok 45 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę polewam polewą czekoladową. Smacznego
magiczna kuchnia KasiDzisiaj polecam tarte z malinami. Składniki na ciasto: 250 g mąki krupczatki 125g zimnego masła 2 łyżki cukru szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody żółtko Składniki na krem : 250 ml śmietany kremówki 30 % łyżka cukru pudru cukier waniliowy 250 g serka mascarpone Przygotowanie Suche składniki dajemy na blat, następnie dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem. To tak posiekanego masła(...)dodajemy jajko oraz wodę. Wyrabiamy aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione wykładamy nim formę do tarty (formę można posmarować masłem i oprószyć mąką ciasto po upieczeniu lepiej odchodzi od formy). Ciasto ponakłuwać widelcem i dać do schłodzenia na ok godziny. Po schłodzeniu dajemy papier do pieczenia na wierzch i obciążamy. Z obciążeniem zapiekamy 10-15 minut
Pomysłowa kuchniaZapraszam na Brownie pod mocno malinową pianką. Czekolada i maliny świetnie się razem komponują, a że sezon malinowy w pełni stąd mocno malinowo- czekoladowe ciasto. Składniki na ciasto czekoladowe: Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mleka 5 łyżek kakao ciemnego 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszek przy tym cały czas miksując. Następnie do jednolicie połączonych składników dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Na koniec do masy dodajemy dżem i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blachy(40×25) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Wyjmujemy i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na mus malinowy
Podróż w kulinariajest nie lada wyzwanie, robi je się długo, mozolnie… nic z tych rzeczy. Pierogi przygotujemy w kilka chwil i wierzcie mi, że wrócicie myślami do lata. Składniki na ciasto na pierogi 300g mąki 200 ml wody (gorąca) szczypta soli Składniki na nadzienie 300g truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżki cukru 200g serka ricotta Pamiętajcie również, że surowe pierogi możecie(...)będą porządnie zamrożone wkładamy je wtedy do torebek strunowych. Pierogi z truskawkami i ricottą – przepis Z mąki, gorącej wody i dodatku odrobiny soli zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na ok 30 minut. Kiedy ciasto odpoczywa i czeka na rozwałkowanie przygotowujemy farsz. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, a następnie w misce rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zakończenie lata, po wakacyjnej przerwie, owsianka inaczej, czyli deser z płatków owsianych pachnący cytryną z lekkim kremem kokosowym i owocami. Coś słodkiego, lekkiego i w wersji fit. Ciasto owsiane z kremem kokosowym i owocami Składniki: Ciasto: 1) 160 g płatków owsianych pełnoziarnistych 2) 3 łyżki płatków migdałowych(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 15 – 20 minut. Pod Konic pieczenia można włączyć na chwilę termoobieg. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. 2. Przygotowujemy krem: w wysokim naczyniu umieszczamy śmietankę kokosową i cukier i ubijamy mikserem do uzyskania konsystencji kremu. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki
Na kulinarnym poligonie