Niezwykle proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, miękkie i sycące ciasto, na które składa się raptem kilka składników (naliczyłam pięć podstawowych). Gwarantem słodyczy ciasta są mocno przejrzałe banany oraz dodatek rodzynek – w takim połączeniu inne substancje słodzące są już całkowicie zbędne. Wykonanie chlebka to zaledwie parę chwil – mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz(...)zawartość łyżką do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Włożyć do piekarnika, piec około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. (Każdy piekarnik posiada własne właściwości – należy obserwować ciasto i w razie potrzeby dostosować czas oraz temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika.) Upieczone ciasto pozostawić w formie przez kilka minut, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Smacznego
Even Better FoodMega krucha, dzięki mące krupczatce, którą upielbiam przy tego typu wypiekach. Na jej kruchość i delikatność ma także wpływ dodany smalec, a prawdziwe masło podkręca dodatkowo smak ciasta. No i te uprażone jabłka ... 😍 w środku! Nie będę się więcej rozpisywać ... Musicie koniecznie ją upiec 😋 Składniki na kruche ciasto : (na blachę 31 x 40 cm) 3 szklanki mąki(...)uznania. Jabłka smazymy mieszając od czasu do czasu, do momentu kiedy zaczna sie delikatnie rozpadać. Wtedy dodajemy kisiel (proszek), mieszamy całość do połączenia się. Wykonanie: Podane składniki na ciasto łączymy ze sobą. Najpierw siekając wszystko nożem, a potem wyrabiając ręcznie do połączenia się składników. Cisto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na 2 części
Walijskie Pichcenie[Głosów: 0 Average: 0 /5] składniki : 200 g masła najlepiej z zawartością tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej 180 g mleka skondensowanego słodzonego
Domowy Smak JedzeniaPyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto. Aromatyczne, pachnące nadzienie to właśnie rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami. Idealna propozycja na jesienną aurę. Taką roladę wbrew pozorom robi się bardzo prosto. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i po upieczeniu poczekać aż całkowicie wystygnie, dopiero kroić. Ja niestety tej cierpliwości nie miałam i kroiłam jeszcze lekko ciepłą, i troszkę(...)mieszam łyżką. Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość mieszam łyżką do połączenia składników. Masę wykładam równomiernie na owoce, tak aby wszystkie były nią pokryte. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra-dół ) około 25 minut ( do suchego patyczka ) Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam na około 5 minut
Kuchnia z widokiem na ogróddodaję mus dyniowy, sól i rozpuszczoną czekoladę z masłem i delikatnie miksuję. Na koniec dodaję mąkę i mieszam łopatką. Chałwę kroję w kostkę i dodaję razem z orzechami do ciasta, delikatnie mieszam. Brownie wykładam na blaszkę (30 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzam i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15-18 minut. Następnie(...)wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystygnięcia, kroję w kostkę i brownie z dynią gotowe. Smacznego Artykuł Brownie z dynią pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentSernik! Niby tradycyjny, ale inny... Kruche ciasteczka z odrobiną likieru pomogły mi uzyskać idealną, nie za such ą podstawę z nutą ulubionego likieru. Bo nie ma
Domowe ciastaMurzynek to jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Przepis mojej mamy, która odkąd tylko pamiętam, piekła go prawie co tydzień. Zawsze jako pierwsze znika ze stołu :) Ciasto wspaniale smakuje również bez owoców, polane polewą czekoladową. 250 g margaryny 1/2 szkl wody 2 szkl cukru 3 łyżki kakao 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej(...)masy kakaowej dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać partiami do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Foremkę (u mnie forma na babkę o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto i poukładać połówki śliwek skórką do dołu. Murzynka
Smakołyki AsiSezon na dynię zawsze wykorzystuję maksymalnie a ciasto z tego przepisu gości u nas na stole co najmniej kilka razy - takie jest pyszne
Prosty przepis naSkładniki: Ciasto: 10 g świeżych drożdży 220 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu) 120 ml szklanki wody 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Nadzienie: 250 g filetów z piersi kurczaka 150 g żółtego sera 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu BBQ 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Letnią wodę wlewamy do miski. Dodajemy(...)pokruszone drożdże, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kurzaka gotujemy w osolonej wodzie a następnie drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Smażymy do momentu aż będzie szklista. Do miski wrzucamy zeszkloną cebulę
Qchnia po prostuDwukolorowe ciasto dyniowe z czekoladą Składniki: 1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni na stronie Małej Cukierenki) 2 jajka 160ml oleju 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej(...)mikserem. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać.Do mokrych składników powoli dodawać suche składniki i wszystko razem wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę, kakao i wodę, wymieszać łyżką lub szpatułką. Do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę jasnego ciasta
Aromatyczne PodróżeHallowmas, 1 listopada, prosząc o jedzenie w zamian za modlitwy za zmarłych. Zapraszam na strasznie, pyszną Halloweenową Szarlotkę z Bekonem. 👥 – 4-6-8 ⏰ – 90 minut ➕ czas dla ciasta 🇵🇱 – Polska ✅ Składniki ✅ 2 szklanki mąki ✅ 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ✅ 1 jako ✅ 1 żółtko ✅ 200 ml kwaśnej śmietany ✅ 50 g cukru ✅ 175 g masła ✅ 5-7 jabłek ✅ Cynamon(...)łyżek brązowego cukru 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Wymieszaj mąki dodaj jajko, żółtko, śmietanę, cukier i masło w kawałkach. 🛠️ Czystymi dłońmi choć to Halloween to można zaszaleć, ale zalecam czyste, wymieszaj i ugnieć ciasto na jednolitą masę, zwiń je w kulkę, zawiń w folię spożywczą i schowaj na ok. 60 minut do lodówki. 🛠️ W międzyczasie jabłka obierz, wytnij gniazda nasion i pokrój w cienkie
RafalCookBiszkopt orzechowy z masą orzechową to bardzo orzechowe ciasto. Muszę przyznać że jest smaczne ale następnym razem do masy dodam mniej orzechów i wleję trochę alkoholu, wtedy całość będzie smaczniejsza. Mimo wszystko polecam przepis. SKŁADNIKI : 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów 2 płaskie łyżeczki proszku(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku i olej. Na koniec ciasto wymieszać z mąką i orzechami i wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (25/30 cm )wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w temp 180 stopni C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia
Kulinarne Fantazje MarioliMus z palonej białej czekolady to lżejsza wersja kremu z palonej czekolady do tortu. Mus z palonej czekolady to lekki jak pianka krem z karmelizowaną białą
Słodki Pomysłspodzie Składniki 1/2 l waniliowego serka homogenizowanego 1/4 l schłodzonej śmietanki kremówki (36%) 4 duże łyżki cukru waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1 opakowanie galaretki owocowej owoce do udekorowania ciasta 1 opakowanie krakersów lub biszkoptów Sernik na zimno z owocami – przepis Wyjmij z lodówki śmietanę kremówkę (powinna się chłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny), ubij ją na sztywno(...)homogenizowany, wymieszaj. Zagotuj wodę i wypełnij nią połowę szklanki. Wrzuć do wody cukier i żelatynę. Wymieszaj. Zaczekaj aż przestygnie. Przestudzoną żelatynę dodaj do masy serowej. Przygotuj okrągłą formę do ciasta, tzw. tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż spód tortownicy biszkoptami lub krakersami. Zalej krakersy masą serową. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Jest to konieczne do tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Napoleonka na krakersach to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, które uda się nawet początkującym w kuchni. Połączenie słodkiego budyniowo-waniliowego kremu ze słonymi krakersami daje rewelacyjny efekt smakowy. Słoność krakersów fajnie przełamuje słodkość masy budyniowej. Ciasto po schłodzeniu bardzo dobrze się kroi, masa jest zwarta, a krakersy dobrze przylegają. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 25x30 ) - 1 litr(...)mieszając, aż zgęstnieje. Na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia rozkładam warstwę krakersów, na krakersy wykładam ciepłą masę, na masę układam druga warstwę krakersów. Delikatnie je dociskam. Blaszkę z ciastem wstawiam do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród