ciasto - 162322 przepisów (strona:3471/10822)

Dwukolorowe ciasto z jabłkami 682

Pyszne, puszyste, dwukolorowe ciasto z jabłkami. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Długo utrzymuje świeżość i jest bardzo smaczne. Ja do swojego dodałam jabłka, ale spokojnie możecie dać inne owoce, które akurat macie pod ręką, czy najbardziej lubicie. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 25x36 cm ) - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cukru z  prawdziwą wanilią - 3 szklanki mąki(...)wodą gazowaną. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaję kakao, dokładnie mieszam. Na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia wykładam na zmianę po łyżce ciasta ciemnego i jasnego obok siebie od krótszego boku. Następnie w miejsce ciasta ciemnego nakładam jasne i odwrotnie. Na wierzchu dość gęsto układam jabłka. Ciasto wkładam do średnio nagrzanego piekarnika

Kuchnia z widokiem na ogród
Paszteciki Leniwca 100

uważam że jako awaryjna alternatywa sprawdzają się świetnie. Idealne jako dodatek do barszczu lub ciepła przekąska na imprezę podana z domowym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowania ciasta na pizzę 250 gram pieczarek 500 gram kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko olej rzepakowy do smażenia sól oraz pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki, cebulę(...)kiszoną. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze kilka minut, na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia, ciasto na pizzę rozwijamy. Wzdłuż dłuższego brzegu łyżeczką wykładamy farsz zostawiając ok 1 cm wolnego ciasta z brzegu. Następnie zwijamy i sklejamy. Zawinięty pasek ciasta odkrawamy nożem zostawiając

Blog kulinarny S9.PL
Czekoladowy orzeszek 112

kremem budyniowo czekoladowym, którego nie trzeba ucierać, bo wszystkie składniki zagotowuje się ze sobą, także o ile nie przypalicie go to nie ma opcji by się nie udał.  Ciasto orzechowe: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 140 g mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)dodajemy cukier i kolejno żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając. Blaszkę 23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na dwa blaty. Ponieważ ciasto orzechowe dość trudno przekroić możecie je upiec tak jak ja to jest podzielić

Cynamonowe szczęście
Białkowy Piegusek z żurawiną 102

Pyszny sposób na wykorzystanie białek, to ciasto Piegusek. Jest wspaniale wilgotne i bardzo smaczne. Dodatek żurawiny, w tym wypadku, nadaje świeżości i lekkiej kwasowatości. Dla mnie to cudowne połączenie. Takie ciasto przygotowuję zwykle gdy zostają mi białka. Tak było też i tym razem. Na obiad wjechała Carbonara, a na deser ten białkowy Piegusek. Wykorzystałam mak mielony, bo tylko taki znalazłam

Smaki Na Talerzu
CIASTO MAXI KING  75

Ciasto Maxi King to domowa wersja znanego batonika. Ciasto bez pieczenia, proste w wykonaniu na gofrach z masą mleczną, rozpływającą się masą orzechową i czekoladą. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio, Stovit. Składniki: 1 opakowanie gotowych gofrów ok. 700 ml śmietanki 30% 5 łyżki cukru pudru Opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania śmietan fix 250 g Mascarpone 250g masy orzechowej Helio(...)wymiarach 25/30 wykładamy wafelki gofrowe. Na wafelki wykładamy część bitej śmietany, równo rozsmarowujemy. Masę kajmakową lekko podgrzewamy aby miała konsystencję płynną.  Ostudzony kajmak i wykładamy resztę śmietany. Ciasto chłodzimy około 10 minut. Następnie na zimne ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami i migdałami. Schładzamy najlepiej całą

Podróż w kulinaria
Czekoladowe ciasto z adwokatem 113

Czekoladowe ciasto z adwokatem lekkie, puszyste i rozpływające siew ustach. Idealne na spotkania rodzinne, święta i uroczystości wszelkiego rodzaju. Zaliczam to ciasto do takich, które najbardziej smakuje w okresie jesienno – zimowym, a to przez dodatek likieru adwokatowego, który przyjemnie rozgrzewa ciało. Pyszne, lekkie, proste do wykonania, masa z pewnością się uda, biszkopt również. Jeśli [...] Artykuł Czekoladowe ciasto z adwokatem

Pieprzyć z Fantazją
Pełnoziarnisty chlebek bananowy z rodzynkami 71

Niezwykle proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, miękkie i sycące ciasto, na które składa się raptem kilka składników (naliczyłam pięć podstawowych). Gwarantem słodyczy ciasta są mocno przejrzałe banany oraz dodatek rodzynek – w takim połączeniu inne substancje słodzące są już całkowicie zbędne. Wykonanie chlebka to zaledwie parę chwil – mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz(...)zawartość łyżką do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Włożyć do piekarnika, piec około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. (Każdy piekarnik posiada własne właściwości – należy obserwować ciasto i w razie potrzeby dostosować czas oraz temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika.) Upieczone ciasto pozostawić w formie przez kilka minut, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Smacznego! The post Pełnoziarnisty

Even Better Food
Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką 94

jest właśnie dla Ciebie! Z pewnością wykonanie nie zajmie Ci wiele czasu, a drożdżówki odwdzięczą się niesamowitym aromatem i smakiem. Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na ciasto drożdżowe. Min. pysznych drożdżówek z patelni z kapustą , klasycznej drożdżówki jak u babci , czy też pikantnych bułeczek burrito . Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką Składniki: mąka: 500 g mleko(...)przesianej mąki i sól. Następnie wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajka i przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy masę, aż sucha mąka się wchłonie. Na koniec polewamy olejem i przerabiamy ciasto dwa razy, tak aby tłuszcz rozpłynął się po cieście. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut. 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy

Kuchnia Na Wypasie
Labirynt - ciasto bez pieczenia 1782

Szybkie ciasto bez pieczenia dla miłośników słodko-kwaśnych smaków

Prosty przepis na
Tort szwarcwaldzki 114

nalewki. Od razu przy zlewaniu tegorocznego trunku wiedzieliśmy, że zrobimy z nich tort szwarcwaldzki , czyli inaczej tort czarny las . Nieskromnie musimy powiedzieć, że było to jedno z lepszych ciast, jakie jedliśmy w tym roku. Każdy kęs tego doskonałego tortu szwarcwaldzkiego rekompensuje czas i nakład pracy włożone w jego zrobienie. Tym samym możemy Wam podpowiedzieć, że przygotowanie Black Forest Cake najlepiej(...)kakao i proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszać szpatułką w ubitą pianę, najlepiej w 2-3 partiach. Dno tortownicy o wymiarach 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Biszkopt kakaowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości kolan

niecodziennikpary
Śmietankowe ciasto kokosowe 78

Śmietankowiec wszystkim kojarzy się z ciastem na zimno.  Jednak nie zapomnijmy, że można trochę poeksperymentować i przygotować takie ciacho zapiekane, które przypomina trochę sernik, jednak konsystencja wyczuwalna pozostaje nadal lekkiej śmietanki.  Blacha o średnicy 26 cm  Składniki:  2 x 400 ml śmietany 30 % 250 g cukru 600 g wiórków kokosowych  5 białek szczypta soli ciasto(...)szczyptą soli, następnie wymieszać masę.  Masło ucieraj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj śmietanę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 10 minut w 180 C. Jak spód będzie zapieczony dodaj masę śmietankową i piecz jeszcze ok 40-50 minut. Ciasto udekoruj wiórkami

Niezły Młynek
Wielkanocne gniazdko kokosowe 97

wielkanocne gniazdo kokosowe z czekoladowymi jajkami. Obłęd! Już to wiem, że na moim stole w tym roku będzie, bardzo słodko i kolorowo.  Składniki:  ciasto 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mleka kokosowego  40 g wiórek kokosowych  70 g posiekanych migdałów lukier(...)dekoracji Przygotowanie: W misce ucieramy jaja z cukrem i masłem, następnie cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe i na koniec wiórki kokosowe. Jak ciasto będzie gotowe dodaj orzechy i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą.  Ciasto pieczemy

Niezły Młynek
Mini tarty jabłkowe z karmelem 86

mini tarty z jabłkami, nuta cynamony i karmelem. Do tego gałka lodów śmietankowych, kawa i jestem w niebie. No i się rozmarzyłam... Porcja na 14 małych tart Składniki: ciasto 110 g zimnego masła 150 g mąki  3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki wody nadzienie 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 70 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych  1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, pozbywamy się nasienia i kroimy na małą kostkę. Zasypujemy cukrem, cynamonem , przyprawą korzenną i mieszamy delikatnymi ruchami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość

Niezły Młynek
Maślane jagodzianki z kruszonką 80

cukru  30 g mąki  Przygotowanie: W naczyniu pokruszyć drożdże, dodać cukier, cukier  wanilinowy i ciepłe mleko. Odstawić na 10 min. Dodać żółtka, masło, mąkę i wyrobić ciastoCiasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W osobnej misce jagody delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Ciasto wyłożyć na prószony blat(...)rozwałkować na grubość ok 0,5 .  Wycinamy krążki ok średnica 9-10 cm W środek wkładamy 2 duże łyżki jagód,, sklejając ciastem i formując bułkę. Bułki układamy na dużej blasze, w odstępie 5 cm. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut. Podawać po ostudzeniu. kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym, aż pojawią

Niezły Młynek
Napoleonka 98

Smak napoleonki kojarzy mi się z dzieciństwem i domem... Niektórzy robią napoleonkę z ciasta francuskiego.Ja mam przepis z zeszytu mojej mamy. Moja napoleonka składa się z dwóch blatów ciasta kruchego przełożonego pyszną masą budyniową.Masa jest zwarta,nie wypływa a ciasto jest kruche i delikatne. Przepis na dużą blaszkę. Składniki: Na ciasto: 60 dkg mąki 1 i ¾ kostki margaryny

Przepisy mojej mamy

Proponowane wyszukiwania