ciasto - 162322 przepisów (strona:3475/10822)

Łatwe i szybkie wegańskie ciasto z jabłkami i masłem orzechowym 218

Jesień to czas zupy dyniowej i jabłeczników, zdecydowanie, no może jeszcze brownie. Dziś mam dla Was zupełnie nowy przepis na naprawdę mało skomplikowane ciasto z jabłkami, które jest przede wszystkim mięciutkie i wilgotne jednocześnie. Dodatek masła orzechowego i syropu klonowego nadaje mu głębi smaku. Składniki na małą blaszkę o wymiarach 22×22 cm: 250 g mąki pszennej łyżeczka proszku(...)minut. Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj mleko, syrop klonowy i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie. Jabłka pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Połącz całość. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu, lekko przestudzone udekoruj wedle uznania Smacznego!   OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Artykuł Łatwe i szybkie

greenscarf
Sindbad 2009

jest kolejny przepis na super ciasto, który znalazłam w starym zeszycie mamy. Nie dość, że fajnie wygląda to jeszcze jak smakuje

Prosty przepis na
Jabłkowy budyniowiec (bez pieczenia) 269

Ciasto bez pieczenia ze śmietankowo-jabłkową masą budyniową oraz bitą śmietaną na wierzchu, przygotowane na biszkoptach. Masa budyniowa składa się z budyniu śmietankowego, śmietanki kremówki oraz musu jabłkowego, dzięki temu jest ona kremowa i ma ciekawy, winny smak z nutą jabłka. Dodatkowo biszkopty są nasączone sokiem jabłkowym, co podkreśla jeszcze ten jabłkowy smak. Lekko kwaśnego akcentu dodaje też galaretka cytrynowa(...)która w masie pełni rolę usztywniacza. Całość dopełnia bita śmietana z cynamonem na wierzchu ciasta. Ciasto smakuję przepysznie , ale wymaga jednak trochę naszej pracy.   Składniki: Masa budyniowa: 3-4 jabłka (400-450 g) sok z 1 cytryny 1 budyń śmietankowy (40 g) 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru (kryształ) 3 łyżki galaretki cytrynowej 200 ml śmietanki

Kuchnia MagdaLeny
Pierniki świąteczne 139

piernika Pierniki świąteczne – przepis Do garnka wlewamy miód, masło, cukier i wszystko mieszkamy, następnie podgrzewamy ,do momentu aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. W przypadku kiedy ciasto jest zbyt sypkie, trzeba dodać więcej miodu. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt miękkie, należy je schłodzić. Czy wiesz jak: Grypa w pełni – popraw odporność Ciasto wałkujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na szarlotkę i inne nietuzinkowe ciasta z jabłkami? Sprawdź! 80

Szarlotka to popularne ciasto o długiej historii. Poznaj najlepsze przepisy na szarlotkę i inne, mniej tradycyjne ciasta z jabłkami! Szarlotka to pyszne ciasto, które świetnie smakuje o każdej porze roku. Latem dodaje orzeźwienia dzięki soczystym owocom, zimą działa rozgrzewająco dzięki dodatkowi goździków i cynamonu. Poznaj […] Artykuł Przepis na szarlotkę i inne nietuzinkowe ciasta z jabłkami? Sprawdź! pochodzi z serwisu

Wędrówki po kuchni
Bułeczki z cynamonową posypką 131

jajko do posmarowania   Mleko z masłem podgrzewać aż masło się rozpuści. Wystudzić do temperatury pokojowej. Pozostałe składniki wsypać do miski. Mieszając jej zawartość wlewać powoli mleko z masłem. Ciasto wyrabiać przez kilka minut (najlepiej mikserem - końcówka haki) aż będzie miękkie i elastyczne i ładnie będzie odchodzić od miski. Następnie naczynie z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto chwilę zagnieść, uformować z niego wałek i pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstawić na 15 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem

My simple kitchen
Muffinki kakaowe 104

Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej – mokre. Następnie przelać płynne składniki do suchych, wszystko krótko wymieszać łyżką. Grudki w muffinkowym cieście są mile widziane. Pamiętać należy, aby ciasta na muffinki nie mieszać zbyt energicznie, nie wskazane jest również używanie miksera. Zbyt dokładnie ubicie ciasta spowoduje, że muffinki wyjdą twarde i suche(...)Napełnić papilotki ciastem. Ważne jest, aby napełnić je do 3/4 wysokości. W przeciwnym wypadku muffinki wyleją się z foremek. Do każdej włożyć kostkę białej czekolady. Włożyć muffinki do nagrzanego do 200˚C piekarnika. Po paru minutach obniżyć temperaturę do 180˚C. Piec około 15-20 minut. Czytaj więcej: Muffinki kakaowe The post Muffinki kakaowe appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe 78

lecz nie gorąca – ani też zimna) . Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest(...)przeciągów 🙂 ) Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać a następnie podzielić na 16 równych części (najpierw dzielimy ciasto na pół, następnie każdą połówkę znów na pół i z tego każdą na 4 równe części). Z każdej części uformować dowolny kształt lub zrolować i takimi wałeczkami wypełnić małe

Moja Delicja
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 74

sitku. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto(...)będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 1,5 h). Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (grzałka góra-dół), (jeśli ciasto

Moja Delicja
Szybkie pierniczki świąteczne 96

cukru pudru 100 g masła, roztopić 100 g miodu (płynnego) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać a następnie wyrobić (ciasto może się kleić, ale nie dodawajcie mąki). Ciasto warto zapakować w folie spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Będzie się lepiej rozwałkowywać. Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką(...)rozwałkować na grubość 4 mm (można delikatnie podsypywać mąką – tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się do blatu). Przy pomocy foremek powykrawać różne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1 cm. Piec około 8-10 minut . Odstawić do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygły. Ostudzone można dowolnie udekorować. Przechowywać

Moja Delicja
Babka marmurkowa (babka łaciata) – mała 94

polewą czekoladową i udekorowana płatkami kokosowymi. Babka świetna na “małe co nieco”. Najlepsza w dniu pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości. J ak w przypadku innych ciast, aby otrzymać wilgotną babkę należy upiec ją w punkt. Pieczona za długo będzie sucha. Jeśli taką otrzymacie, to znaczy że piekliście Babkę za długo. Babkę marmurkową pieczemy do tzw. “suchego(...)patyczka”, który po wbiciu w najgrubszą część ciasta powinien wyjść bez mokrego ciasta. Polecam również przepis na “ Czekoladową Babkę “. Po inne przepisy na “ Ciasta czekoladowe ” zapraszam tutaj . Czytaj więcej: Babka marmurkowa (babka łaciata) – mała The post Babka marmurkowa (babka łaciata) – mała appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Serowe nuggetsy z kurczaka 183

płaskie 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki i ziół prowansalskich, pół łyżeczki ostrej papryki oraz po szczypcie pieprzu i czosnku) *** *** Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite, gęste ciasto *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem *** *** Całość odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można zostawić nawet na całą(...)ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło na przykład z frytkami i surówką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ

Blog z Apetytem
Ciasto Słodki Prezes 149

Ciasto Słodki Prezes Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami oraz masą budyniową.   Forma 24 cm X 24 cm 35 minut czas przygotowania 15 porcji Składniki: ·        4 szklanki mleka ·        3 budynie waniliowe bez cukru ·        6 łyżek cukru(...)Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier oraz mascarpone . 10.                 Masą wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą. 11.                 Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny

Kulinarna Chwila
Błyskawiczne ciasto z oranżadą 93

obroty miksera, wlewamy oranżadę oraz olej. Gdy powstanie jednolity kolor masy wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko miksujmy do połączenia się składników. Blaszkę wkładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelewamy na blaszkę do pozostałej części masy wsypujemy kakao i krótko miksujemy. Kakaową część ciasta wylewamy na blaszkę. Ciasta nie mieszamy w blaszce. Kolory wymieszają się podczas pieczenia. Wkładamy(...)dwóch szklanek wsypać po dwie łyżki cukru. Do jednej dodatkowo kakao. Do każdej szklanki wlać ok. łyżeczki gorącej wody. Dokładnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru. Polać po cieście. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Drożdżówki z masłem śliwkowym i cynamonem 95

soku z cytryny Rozpuść masło w rondelku. Wlej zimne mleko i dodaj pokruszone drożdże. Do misy miksera wsyp odważoną mąkę i cukier. Wlej rozczyn , dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Użyj haka lub zagniataj ręcznie (10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie) Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól i zagniataj dalej do wytworzenia nitek glutenu. Przykryj misę(...)ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Przygotuj dwie duże blachy do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielić na 2 równe kawałki i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Oprósz cynamonem i posmaruj połową masła śliwkowego. Złóż na pół, tak aby końce do siebie dotykały. Lekko rozwałkuj i potnij na paski o grubości

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania