ciasto - 162322 przepisów (strona:3477/10822)

Jaglane brownie 96

brownie w wersji fit. No to zrobiłam jaglane brownie, intensywnie czekoladowe, słodzone miodem i daktylami, nawet polewę zrobiłam. Jednym słowem - zdrowe i wartościowe. Zjadł. Z kolei Maluchy zdziwione, że ciasto na kolację, ale nie protestowały, tylko zabrały się do testowania. I test uznaję za udany, bo zjedli, aż im się uszy trzęsły :D Czasem można kaszę przygotować i w taki(...)sposób :) Jaglane brownie Składniki: Ciasto: 1)       100 g kaszy jaglanej 2)       2 szkl. wody (do gotowania kaszy) 3)       3-4 łyżki miodu 4)       50 g daktyli 5)       3 łyżki oleju

Na kulinarnym poligonie
Drożdżówka Teściowej 105

czasu myślę sobie, że może fajnie byłoby umieć jednak zrobić takie podobne ciacho samemu, tylko "podobne" bo do oryginału nawet nie mam zamiaru się zbliżać. Babciny przepis na idealne ciasto drożdżowe to oczywiście: mąka, trochę drożdży, ciepłe mleko, trochę cukru, wszystko tak na oko, żeby była dobra konsystencja...no i to wszystko wyrobić dokładnie, jak będzie trzeba to dołożyć tego(...)Drożdżowe bez wyrabiania, jak to w ogóle możliwe???? I wiecie co? udało się! Naprawdę wyszło. I od teraz ten przepis zapisuję sobie na listę moich ulubionych, szybkich i łatwych ciast. Drożdżówka bez wyrabiania Składniki: Ciasto: 1) 100 g drożdży 2) 1 szkl. cukru 3) 1 szkl. zimnego mleka 4) 1 szkl. oleju 5) 4 jajka 6) 4 szkl. mąki Kruszonka

Na kulinarnym poligonie
Czekoladowe cake pops 118

miesiącem tortów, bo prawie cała rodzina z grudnia, więc chyba stanie, się tradycją, że w styczniu będą królować cake pops). I faktycznie, to bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie suchego ciasta, ale jeśli nie mamy takowego, to do przygotowania takich lizaków możemy wykorzystać herbatniki.  Moje dzieci i Smakosz byli zachwyceni, ledwo udało mi się zdjęcie zrobić ;) Czekoladowe cake pops Składniki(...)suchego ciasta biszkoptowego (może też być np. kruche albo babka) 2)       120 g mascarpone 3)       70 g czekolady gorzkiej 4)       3 łyżki nutelli (lub innego ulubionego kremu czekoladowego) 5)       200 g czekolady gorzkiej (lub innej) do oblania Sposób przygotowania

Na kulinarnym poligonie
Tort truskawkowy. 96

Dzisiaj przepis na mój autorski, szybki i smaczny tort z musem truskawkowym. Tort, który przygotujecie z mrożonych lub świeżych truskawek. Taki tort świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy lub ciasto na dziecięcą imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort truskawkowy. Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 5 łyżek cukru (płaskie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na masę(...)drugi kawałek biszkoptu. Lekko dociskamy. Wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w ilości podanej na opakowaniu, studzimy i kiedy zacznie lekko tężeć wylewamy na wierzch ciasta. Pozostawiamy w lodówce min. godzinę. tort truskawkowy to co lubie gotuje i polecam Artykuł Tort truskawkowy. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Biszkopt z jabłkami 89

Dzisiaj też sentymentalnie. Przypominam przepis, który pewnie większość z Was zna. Ciasto to gościło dość często w moim rodzinnym domu. Wilgotne, delikatne i smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt z jabłkami Składniki 6 jajek ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 spore, słodkie jabłka Instrukcje Jajka miksujemy z cukrem, dość długo aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy przesianą mąkę(...)mieszamy i całość przelewamy do formy o średnicy 24 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ja osobiście wolę ten drugi sposób, ciasto ma wtedy bardziej chrupiący brzeg. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka). Artykuł Biszkopt z jabłkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto gruszkowe z wafelkową bezą 116

fareast-language:EN-US;} Bardzo przepraszam, że musieliście czekać na obiecany przepis, ale czasami po mimo starań nie udaje się wszystkiego zrealizować w terminie. Za, to jeśli przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole(...)soli na sztywno dodając cukier . Wciąż ubijać dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem na koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który

W garach u Gosi
Babka pijaczka 71

Jedno z moich ulubionych ciast, obłędnie czekoladowe z pyszną, lekko procentową polewą. Koniecznie spróbujcie, a gwarantuję Wam, że na jednym kawałku się nie skończy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka pijaczka Składniki 1 ½ kostki masła 1 ½ szklanki cukru pudru 5 jajek 5 łyżek kakao 5 łyżek wody 5 łyżek spirytusu 2 ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie Instrukcje(...)sztywną pianę i delikatnie wymieszać do czasu, aż składniki się dobrze połączą. Przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23 cm, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wlaniem ciasta na środku formy wstawiamy „chudy”, wysoki słoik (lub jeśli mamy tzw. formę z grzybkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, studzimy, kroimy na pół

To co lubię - gotuję i polecam
Biszkopt z kremem i truskawkami 83

mrożone) 2 opakowania galaretki truskawkowej Instrukcje Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy o wymiarach 24X30. Krem: Budyń gotujemy z dodatkiem cukru i studzimy. Masło ucieramy i stopniowo łyżka(...)Podgrzewamy w garnku i dodajemy galaretki, uwaga żeby ich nie zagotować. Odstawiamy do wystudzenia. Całość: Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie równe części. Spód wkładamy do blaszki w której piekliśmy ciasto i na wierzch rozsmarowujemy krem budyniowy. Przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i wylewamy tężejącą masę truskawkową. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aż galaretka stężeje. Artykuł Biszkopt z kremem

To co lubię - gotuję i polecam
Gniazdka, oponki ptysiowe a’la churros 87

cukru brązowego zmielonego (ja użyłam blendera) Instrukcje W garnku zagotowujemy wodę razem z masłem i solą, dodajemy mąkę i cały czas energicznie mieszamy (około 1 minuty), aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do miski i miksujemy dodając po 1 jajku, powinniście uzyskać gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i na dużym arkuszu papieru do pieczenia wyciskamy okrągłe gniazdka(...)nich gniazdka. Rozgrzewamy olej w garnku i odwracając papier nad olejem, przekładamy gotowe gniazdka (powinny się łatwo odkleić). Jeśli chcecie zrobić je w formie podłużnej wyciskajcie po prostu ciasto wprost do garnka z olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Osączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Możecie je również polać lukrem przygotowanym z cukru pudru

To co lubię - gotuję i polecam
Rolada z galaretką i kremem z mascarpone 75

tego świetnie wygląda. Dla małych i dużych, na zbliżający się weekend będzie w sam raz. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolada z galaretką i kremem z mascarpone Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 80 g mąki pszennej 100 g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 3 galaretki (ja użyłam truskawkową, pomarańczową i kiwi) 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki(...)blacha z piekarnika). Pieczemy około 15 minut w 200 C uważając , żeby się zbytnio nie przypiekła. Ciepłą roladę wykładany papierem do góry na ściereczkę kuchenną, usuwamy papier i zwijamy ciasto w rulon razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie każdą w 250 ml, odstawiamy do stężenia, najlepiej przygotować je sobie dzień wcześniej. W misce umieszczamy mascarpone, cukier puder

To co lubię - gotuję i polecam
Keks 87

się składników. Dodajemy mąkę i proszek przesiane przez sito, łyżkę wódki i całość mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, część ubitej piany dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, po chwili dodajemy resztę i delikatnie mieszając łączymy pianę z ciastem. Na koniec dodajemy przygotowane bakalie, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 25 cm wysmarowanej masłem

To co lubię - gotuję i polecam
Paszteciki ze szpinakiem 100

wykonaniu, potrzeba dosłownie kilku składników. Smakują nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za szpinakiem. Spróbujcie koniecznie, zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Paszteciki ze szpinakiem Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego szpinaku 250 g 180 g sera feta 2-3 ząbki czosnku 2 jajka pieprz duża szczypta gałki muszkatołowej(...)nadmiaru wody i postępujemy dalej tak samo jak przy szpinaku świeżym. Studzimy. Do masy szpinakowej dodajemy fetę i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej widelcem), dodajemy jajko, pieprz i mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kawałki o szerokości około 4-5 cm i długości około 8-10cm. Nakładamy łyżkę farszu i dokładnie sklejamy brzegi widelcem. Paszteciki układamy na blachę wyłożoną

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z mascarpone i polewą czekoladową 86

Sernik to jedno z ciast za którymi wprost przepadam. Serniki można zrobić na każdą okazję i znikają równie szybko jak się pojawią. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik polany czekoladą. A Wy lubicie serniki? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Składniki 1 kg sera (może być z wiaderka lub półtłusty 3 – krotnie zmielony(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy godzinę. Pod koniec pieczenia (20 minut przed końcem) ciasto polewamy śmietanką lekko ubitą z cukrem (200 ml śmietanki i 3 łyżki cukru), wstawiamy do piekarnika i pieczemy pozostałe 20 minut). Jeśli chcecie obniżyć kaloryczność sernika ten etap można pominąć). Sernik studzimy

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik dyniowy na mocno czekoladowym spodzie 88

wielu domach w weekend przygotowuje się ciasta, ja chciałabym Was dzisiaj zachęcić do upieczenia sernika dyniowego na mocno czekoladowym spodzie. Sernik ma dość zbitą konsystencję, dlatego przed podaniem warto wyjąć go chwilę wcześniej z chłodnego miejsca, wtedy smakuje dużo lepiej. Smacznego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik dyniowy na mocno czekoladowym spodzie Składniki Składniki na spód: 200 g masła(...)masę, cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem, cały czas miksując. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i szczyptę soli, miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i miksujemy tylko chwilę. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26X30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 25 minut. Dynię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona

To co lubię - gotuję i polecam
,,Lekkie ciasto owocowe’’ 78

Zapraszam dziś na ciasto z owocami. które jest lekkie, delikatne i orzeźwiające w sam raz  na upalne dni. Owocowy sezon kończy się wielkimi krokami, warto więc je wykorzystywać w swoich ulubionych słodkościach. Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki  Adler Europe,  Stovit ,  Group ePrezenty oraz  Helio. Składniki : Galaretka z owocami: 250 g owoców (borówki, granat, truskawki(...)jagód, pokrojone borówki i przestudzoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Galaretki przyrządzamy według instrukcj i na opakowaniu, Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojone owoce. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Masa mango: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania