Ciasto góra lodowa to obecnie jedno z bardziej popularnych ciast w internecie :). Jest proste i pyszne, u mnie w wersji bez pieczenia. Efektowny wygląd ciacha sprawia że goście są zachwyceni i zawsze proszą o przepis. Smakowity deser od święta i na co dzień :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 budynie w proszku, u mnie śmietankowe ale mogą być również waniliowe(...)herbatniki wykładamy i rozprowadzamy połowę masy budyniowej, następnie układamy drugą warstwę herbatników i rozprowadzamy pozostałą masę budyniową, na masie budyniowej układamy przekrojone na pół biszkopty, przecięciem do dołu, ciasto wstawiamy do lodówki na czas robienia polewy w rondlu/garnku rozpuszczamy 200 gram masła z wodą i 1/2 szklanki cukru, ( rozpuszczamy, nie zagotowujemy) rozpuszczone masło z wodą i cukrem ściągamy z gazu
Blog kulinarny S9.PLnastępnie dodaję powoli kukurydzę cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. Ciasto wylewam do foremki na babkę o średnicy 22 cm (szersza część) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40-45 minut do suchego patyczka. Śmietankę doprowadzam
Słodki sentymentswojego keksu użyłam mieszanki keksowej od HELIO , którą Wam polecam, a udekorowałam polewą i dekoracją białą. Zapiszcie recepturę i upieczcie na świąteczny stół. Udanych wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 15 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego pół szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki kukurydzianej Dodatkowo(...)cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy mleko, wsypujemy proszek do pieczenia i obie mąki i dokładnie miksujemy. Kilka łyżek mieszanki odkładamy do dekoracji, a pozostałą wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. 2. Następnie ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. 3. Następnie pieczemy
Izabelawkuchnidodatkowo doda smaku i aromatu), polewą czekoladową jasną lub ciemną bądź posypać cukrem pudrem. Jeśli wybieram opcję z lukrem lub słodką polewą to zazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego do ciasta, tak by nie zasłodzić się jednym kawałkiem:) Dziś przedsmak Wielkanocy – prosty, pyszny i sprawdzony przepis na babkę marmurkową. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)powoli dolewając mleko. Następnie wlewam olej, mieszam krótko do połączenia. Dodaję ubite na sztywno białka, mieszam delikatnie szpatułką. Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wylewam do formy 3/4 ciasta, resztę łączę z kakao. Wykładam je na jasne ciasto, lekko mieszam, by ciemne ciasto wtłoczyć w jasne. Piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego
Zasmakuj Kuchnimasy obie mąki i chwilę ucieramy na najniższych obrotach (lub mieszamy ręcznie) – tylko do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Następnie porcjami dodajemy je do ciasta i za każdym razem delikatnie mieszamy rozrzedzając ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do formy i rozkładamy równomiernie. Wkładamy do dobrze nagrzanego do 150°C z termoobiegiem piekarnika i przeczymy około
PatiGotujecukierni po szkole. Sprzedawano w niej najlepsze ptysie pod słońcem. Postanowiłam kusić was ptysiami w kształcie łabędzi. Są proste w wykonaniu a jakie efektowne. W smaku przypominają mi dzieciństwo. ciasto ptysie: 100 g masła 125 ml wody 125 ml mleka szczypta soli 4 jajka 150 g mąki pszennej nadzienie: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru(...)pudru konfitura wieloowocowa cukier puder do posypania Ciasto ptysie: Do garnka z grubym dnem wlewam mleko, wodę, dodaję masło, szczyptę soli i zagotowuję. Jak masło się rozpuści wsypuję przesianą mąkę , mieszam energicznie około minuty. Zmniejszam ogień. Jak masa będzie dobrze wymieszana, i odchodzić od garnka, i będzie błyszcząca zdejmuję z palnika i zostawiam na 10 minut do ostygnięcia
wesoła kuchniaKurczak otulony ciastem francuskim z pieczarkami i papryką. Genialna przekąska idealna na domową imprezę. Składniki: ciasto francuskie filet z kurczaka pieczarki papryka czerwona tarta mozzarella cebula sól pieprz roztrzepane jajko Sos: jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku Filet z kurczaka posolony, popieprzony smażymy na oleju. Na oddzielnej patelni dusimy cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy posiekaną(...)kostkę paprykę i chwilkę smażymy. Rozkładamy ciasto francuskie na ciasto układamy starty ser mozzarella, usmażonego kurczaka, pieczarki z cebulką i papryką. Zawijamy warkocz lub rulon. Smarujemy wierzch rulonu roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą (można także posypać startym serem). Pieczemy w 180 stopniach przez 20 -25 min. Do czasu aż rolada zrobi się złota
MojaQchnia.plnaleśników lub bułeczek drożdżowych, ale świetnie się sprawdza w połączeniu z tym aksamitnym, twarożkowym kremem. Subtelny dodatek cynamonu podkręca smak, ale myślę, że następnym razem oprószę nim również wierzch ciasta, by nadać mu bardziej cynamonowego charakteru :). Składniki na Jabłecznik z twarożkowym kremem: na formę 25x38 cm 3 jajka 100 g cukru 100 ml mleka 100 ml oleju 200 g mąki(...)trochę mleka, oleju i przesianej mąki, dokładnie miksujemy i przekładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. MASA BUDYNIOWO-JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru na 3/4 litra mleka
Rozpustne gotowanieFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Przepyszne, nietypowe, zielone ciasto z tajemniczym składnikiem. Wejdź i spradź. Przepis na ciasto "Las" na naszym blogu. The post Ciasto Las, Leśny Mech albo zielone ciasto appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyChlebek bananowy niczym nie przypomina chleba, który nam znany jest w Polsce. Jest to zwykłe, słodkie ciasto bananowe, które zachwyca smakiem i aromatem nie tylko w Stanach Zjednoczonych ale już chyba na całym świecie. Puszyste, wilgotne, aromatyczne, a do tego takie łatwe w przygotowaniu - poradzą sobie nawet dzieci, ponieważ składniki wystarczy wymieszać widelcem. Pieczony w formie keksówce, z wyglądu przypomina(...)jajko i stopione masło, wymieszać do połączenia. Do masy bananowej dodać uszykowane wcześniej składniki suche i wymieszać do połączenia - nie ma konieczności używania miksera, wystarczy widelec lub łopatka kuchenna. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Świetnie sprawdza się również forma silikonowa, której nawet nie ma potrzeby wcześniej natłuszczać
Kocham..lubię..gotuję..Babka marmurkowa , babka ucierana, babka piaskowa . Babka ucierana, dwukolorowa, z dodatkiem kakao. Babka z PRL-u. Kojarzy mi się z Babcią, która często piekła babkę lub takie ciasto w podłużnej formie (w keksówce) 200 g miękkiego masła, 300 g cukru pudru, 4 jajka, 1/4 szklanki mleka lub śmietany (u mnie śmietanka 30%), cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej (1 szklanka(...)jednym żółtku, oraz cukier waniliowy. Ucierać do uzyskania pulchnej masy. Następnie dalej ucierając dodawać obie mąki. Wlać mleko lub śmietanę. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Połowę ciasta przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Drugą część masy wymieszać z kakaem. Wyłożyć masę z kakaem na jasną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
królestwo garówPierwszy raz spróbowałam tego ciasta u koleżanki z pracy. Tak mi posmakowało, że musiałam poprosić o przepis. Robię je teraz bardzo często u siebie w domu. Smakuje przepysznie
Prosty przepis naTortilla z kurczakiem i ryżem to będzie trochę nietypowe połączenie. Kurczak, ryż i warzywa to idealne połączenie, a dodatkowo wszystko zawinięte w pyszny placek tortilli to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednym żółtku, cały czas ubijając *** *** Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką (nie mikserem!). Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą *** *** Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy lub rantu cukierniczego ( u mnie rant o średnicy 19 centymetrów). Dno tortownicy lub rantu wykładamy wcześniej papierem do pieczenia, nie smarujemy boków *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 30 cm rzucamy ciasto w formie na podłogę. Następnie studzimy w temperaturze pokojowej, oddzielamy boki biszkoptu nożykiem od formy, wyjmujemy i odwracamy „do góry dnem”, wówczas biszkopt wyrówna się i będzie idealnie płaski z każdej strony *** *** Wystudzony biszkopt przekrawamy
Blog z Apetytemłyżeczka cukru waniliowego cukier puder 1l oleju do smażenia 1. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy żółtka ,śmietanę ,cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy a następnie ręcznie ugniatamy ciasto kilkukrotnie uderzając o blat/stolnicę. 2. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 15 minut. 3. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki , dzielimy na dwie(...)wałkujemy placek o grubości od 2-3 mm. Wycinamy nożem paski o szerokości od 3-4 centymetrów. 4. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta i lekko pociągamy. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 30 sekund z każdej strony. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. 6. Po ostudzeniu posypujemy
karolgotuje