pizzę, bo wiedzą, że będą najedzone… Marzy mi się mały piec do kuchni. Taki na mały na domowe potrzeby abym mogła piec pizzę i chleb, a nawet drożdżowe ciasto. Piec na drewno. Na razie jednak zadowalam się pieczeniem pizzy na kamieniu. Pizza na nim upieczona bez porównania jest lepsza niż pizza z blachy. Wypiekanie domowej pizzy ma wiele atutów(...)Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj tyle mąki aby zrobić zaczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaj resztę mąki, sól i zarób dosyć luźne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu nastaw piekarnik na 250ºC. Na dnie piekarnika połóż kamień. Kamień potrzebuje
codojedzeniaDziecka - jeden z ulubionych dni wszystkich małych i tych trochę większych dzieci 😉 A dzieci jak to dzieci - zawsze są chętne na coś słodkiego. Dlatego dziś na deser będzie pyszne ciasto z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem - przepis Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować: pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki owsianej, pół szklanki mielonych migdałów + łyżkę do posypania, pół szklanki ksylitolu + łyżkę(...)Cały czas miksując wsypuj powoli suche składniki. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki mleka, ponieważ masa wyszła mi troszkę za gęsta. 4. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. 5. Ciasto wylej do kwadratowej foremki (moja miała 25cm x 25cm), na wierzch wyłóż rabarbar i posyp łyżką ksylitolu oraz łyżką mielonych migdałów. 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez
Z notatnika dietetykaNiektórzy boją się, że ciasta z dodatkami warzyw będą dziwnie smakować. Ale nic bardziej mylnego, to ciasto marchewkowe jest słodkie i wilgotne. Wypróbowałam przepis ze sprawdzonej strony Kwestia Smaku , jednak przez unikanie nabiału pominęłam przygotowanie polewy i warstwy masy w środku. Składniki: (tortownica ok. 25 cm) 2 jajka` 200g cukru pudru 200g mąki 150 ml oleju 200g marchewki(...)dużego jabłka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu szczypta soli Jajka ocieplić. W tym czasie przygotować resztę odważonych składników abyśmy mogli na bieżąco dodawać je do ciasta. Cukier puder przesiać przez sitko, orzechy posiekać na drobne fragmenty, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Jajka porządnie ubić w misce
W kuchni bez szafekSmaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto, w dodatku z owocami i kruszonką, polecam. SKŁADNIKI : 200 g masła 4 jajka 150 g cukru ( 1 niepełna szklanka ) 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy bez cukru 500 g ogólnie ( rabarbaru i truskawek ) + 4 łyżki cukru(...)kawałki. Posypujemy cukrem i odkładamy aż puszczą sok. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i chwilkę miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń, dalej ucieramy. Ciasto rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem 25/30 cm. Na wierzch rozkładamy owoce bez soku. Kruszonkę zagniatamy z podanych skladników, gdyby za bardzo sie kleiła, dosypujemy jeszcze mąki. Kruszonkę rozkładamy
Kulinarne Fantazje MarioliToffik to ciasto bez pieczenia, które przygotowuje się do 40 minut. Tak, właśnie tyle czasu zajęło mi przygotowanie tego ciasta. Robiąc je po raz pierwszy nie podejrzewałam, że jest takie smaczne, w końcu są tu składniki dość proste i niewyszukane. Jednak ciacho jest mega pyszne, postoi dłużej na stole kiedy na dworze będzie sporo ponad … Czytaj dalej Toffik(...)ciasto bez pieczenia Artykuł Toffik – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKrem z truskawek do tortu to połączenie kremu śmietankowego z truskawkowym curdem. Truskawkowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć
Słodki PomysłProsta, pyszna i z mocą zdrowych dodatków. Co nam trzeba? Na ciasto: 250 g mąki żytniej 50 g mąki krupczatki Ja używam niezmiennie od Młynomag 200g masła 100 g cukru trzcinowego jajko- samo żółtko na masę: 200g dowolnego dżemu- ja użyłam domowy z mirabelek 4 pokruszone wafelki np. Slim ryżowe od Kupiec 2 czubate łyżki wiórek kokosowych pozostałe z jajka(...)białko z łyżeczką cukru pudru Robimy! Zagniatamy ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce minimum pół godziny. Ciasto wykładamy na formę do tarty, lekko podnosząc brzegi Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie na ciasto wykładamy dżem wymieszany z wafelkami, posypujemy wiórkami kokosowymi i wykładamy na wierzch ubite na pianę z cukrem białko. Pieczemy
LatosiowydomCiasto góra lodowa SKŁADNIKI BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM BUDYNIOWY: 500 ml mleka 2 żółtka 2 x budyń śmietankowy po 40g z cukrem 200 g masła POLEWA: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku(...)żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części. Zagotowujemy 350 ml mleka . W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek
Smaki NataliiLekkie ciasto cappuccino na biszkoptach.Biszkopty przełożone kremem i polane polewą kakaową. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI 200g okrągłych biszkoptów niepełna szklanka kawy lub mocnego cappuccino 200g masła 3 żółtka pół szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 500g serka homogenizowanego 3 łyżki żelatyny Polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100g masła WYKONANIE Foremkę(...)ciasta wykładamy papierem do pieczenia.Na spód kładziemy biszkopty i polewamy je-nasączamy zimną kawą lub cappuccino. Następnie żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę .Masło ucieramy osobno i dodajemy do niego ubite żółtkai ubijamy.Nastepnie dodajemy serek homogenizowany ,mleko w proszku a na koniec ostygniętą żelatynę. Masę wykładamy
Mała w garnku mieszaSkładniki: Płat ciasta francuskiego mnie XXL 375 g Rabarbar 300 g Cukier łyżka Lukier: 1/2 szklanki cukry pudru+ łyżka gorącej wody. Przygotowanie: Ciasto wyjąć z lodówki i zastawić w temperaturze pokojowej na około 10-15 minut. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie ułożyć rabarbar. Skleić ciasto po przekątnej tworząc
Kulinarne przygodyMyślę, że każdy z Was jadł w swoim życiu batonika knoppers, ale czy próbowaliście ciasta o tym smaku? Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis w internecie i musiałam go zrobić. Biszkopty, krem z Nutellą oraz krem z mlekiem w proszku z wkładką orzechową. Jedyne co bym zmieniła w przepisie to nasączyłabym biszkopty, ponieważ moim zdaniem były za suche(...)sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia i wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Masło miksujemy na puszystą
kulinarne odsłony patitwarogiem ze szczypiorkiem czy z jajkiem i pomidorem, choć i wersji na słodko z konfiturą i szklanką zimnej maślanki smakują rewelacyjnie. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. PRZEPIS BUŁECZKI NA SODZIE Z PATELNI Składniki: 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka(...)mąki pszennej Jak zrobić bułeczki na sodzie z patelni: Najpierw do miski wsypujemy mąki. Potem dodajemy sól, cukier, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy kefir, wyrabiamy wszystko łyżką w misce. Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Następnie na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem
Dorota Smakujesól, roztopione ciepłe masło, jajko i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze hakiem - około 5-8 minut na średnich obrotach. Wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Następnie przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać ( około 1 godzinę). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy
Walijskie PichcenieSkładniki Ciasto: blaszka duza 35x24cm ⦁ 2 szklanki mąki krupczatki ⦁ 1 szklanka cukru ⦁ 5 jajek ⦁ 1/2 kostki masła ⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ⦁ 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18% ⦁ szczypta soli ⦁ garsc migdalow opcjonalnie Kruszonka(...)szklanki cukru ⦁ 1/2 kostki masła ⦁ 1 cukier waniliowy ⦁ szczypta proszku do pieczenia ⦁ owoce tyle aby pokryly cale ciasto -u mnie jagody i owoce goi mrozone z ubieglego roku Wykonanie Owoce- u mnie zamrozone,posypac cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić . Utrzeć
w mojej kuchniSkładniki Ciasto: blaszka duza 35x24cm ⦁ 2 szklanki mąki krupczatki ⦁ 1 szklanka cukru ⦁ 5 jajek ⦁ 1/2 kostki masła ⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ⦁ 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18% ⦁ szczypta soli ⦁ garsc migdalow opcjonalnie Kruszonka(...)szklanki cukru ⦁ 1/2 kostki masła ⦁ 1 cukier waniliowy ⦁ szczypta proszku do pieczenia ⦁ owoce tyle aby pokryly cale ciasto -u mnie jagody i owoce goi mrozone z ubieglego roku Wykonanie Owoce- u mnie zamrozone,posypac cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić . Utrzeć
mojej kuchni