ciasto - 162322 przepisów (strona:3489/10822)

Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i masłem orzechowym 92

lodówce od dawna zalegały resztki masła orzechowego, w szufladzie budynie kupione na promocji, postanowiłam,że wykorzystam te produkty do zrobienia jakiegoś ciasta. W weekend zapowiedzieli się goście, więc nadarzyła się okazja. Dokupiłam tylko masło, a resztę produktów miałam już w domu-tak powstało to ekspresowe ciasto bez pieczenia. Puszysty krem budyniowy, chrupiące pełnoziarniste ciasteczka i polewa czekoladowa, a dla kontrastu(...)słone masło orzechowe z kawałkami orzechów- to nie może nie smakować. Proponuję czasem przeglądać szuflady, czy szafki-zawsze znajdzie się coś z czego można zrobić ciasto:) Na kwadratową tortownicę 24x24cm 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 mleka 250 g masła 370 g herbatników pełnoziarnistych 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów Na polewę 70 g masła 2 łyżki kakao

Krylowa Kuchnia
Tort kwiatek w doniczce 148

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Po przestygnięciu(...)miały razem kształt donicy na kwiaty. Ściętych resztek nie wyrzucamy. Kruszymy je do miseczki w dwóch łyżkach cappuccino rozpuszczamy szczyptę czarnego barwnika i mieszamy z okruchami z ciasta- To będzie nasza ziemia do kwiatów.  Krem maślany.Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch. Krem. Jaja z cukrem ubijamy na parze (najlepiej w plastikowej misce) Kiedy krem jajeczny już zgęstnieje

Krylowa Kuchnia
Sernik pieczony z serków homogenizowanych 111

łyżki mleka 1/2 łyżeczki żelatyny  Spód.Mąkę przesiać do miski, dodać tłuszcz i posiekać wszystko razem, następnie dodać proszek do pieczenia, cukier i jaja i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny. po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno kwadratowej foremki 25x25 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku(...)Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Truskawkowy sernik na zimno 72

ciacho. Naszło mnie na truskawki, więc pomyślałam, że zrobię z mrożonych, a co mi tam. Co prawda miałam kilka świeżych do ozdoby, ale nie kupiłam ich specjalnie do ciasta, po prostu się trafiły i bez nich ciasto też wyjdzie.  Skoro Hanka już powiedziała, że dobry, to musi być dobry, bo to bardzo dziwne dziecko jest-ciast nie jada żadnych(...)wylać zmiksowane truskawki i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać resztę sera i poczekać aż do końca stężeje.  Truskawki pokroić w plasterki wyłożyć na wierzch ciasta. Zalać ostatnią tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki najlepiej na 2/3 h. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Tort serowy z brzoskwiniami 105

Przepis z archiwów mojego komputera, zdjęcia średniej jakości, ale za to ciasto tak dobre, że zdecydowałam się wrzucić przepis. Sernik gotowany nauczyła mnie robić moja mama, wprowadziłam do przepisu moje modyfikacje i tak powstał tort serowy. Masa serowa jest delikatna i lekka, do tego słodkie brzoskwinie, wilgotny biszkopt nasączony syropem z brzoskwiń i galaretka. W sezonie można użyć świeżych brzoskwiń(...)nektarynek, ale teraz jak najbardziej nadają się te z puszki. Do tortu zużyłam tylko połowę biszkoptu, (można odłożyć do innego ciasta-znakomicie przechowuje się w lodówce owinięty szczelnie folią) można użyć całego, ale wtedy należy podwoić masę serową, można również upiec biszkopt z połowy składników.  na tortownicę 26 cm Biszkopt: 6 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki

Krylowa Kuchnia
Tunel malinowy 127

maliny od mogą smakować jak te świeżo zerwane z krzaka! Są idealnie opakowane, więc nie ma mowy o pogniecionych owocach. Serdecznie polecam mrożone maliny Hortex, rewelacyjne do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Składniki na dużą keksówkę Na biszkopt: 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka proszku do pieczeenia 1/2 szklanki cukru Na masę(...)masą malinowo serową, wylać do keksówki, zostawić do stężenia. Na masę serową wyłożyć pozostałe maliny, na maliny wylać tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto delikatnie wyjąć z blaszki, ułożyć biszkoptami do dołu. Śmietankę zagotować i rozpuścić w niej barwnik, zalać śmietanką połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać aż będzie gładka.  Kiedy polewa już zacznie gęstnieć wylać

Krylowa Kuchnia
Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym 72

Ekspresowe w wykonaniu, z kilku składników, które zawsze mam w domu. Delikatne kruche ciasto i słodko kwaśne wnętrze. Doskonałe do kawki, na słodkie śniadanko lub dla gości. Nawet początkująca kucharka poradzi sobie z wykonaniem tych rogalików. Składniki na 32 szt: 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru + do pozypania 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)domowego dżemu truskawkowego Mąkę z do pieczenia przesiać do miski. Dodać starte na jarzynowej tarce zimne masło, cukier waniliowy, jajko, żołtko i 1/2 szklanki cukru pudru. Szybko zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Z każdej części ciasta

Krylowa Kuchnia
Cytrynowa babka z białej fasoli 137

powiedział, że warzywa tylko na wytrawnie? Świetnie sprawdzają się również właśnie w słodkich wypiekach. Ciasto z buraków już było, z marchewki także, więc tym razem padło na białą fasolę.  Przepyszna, wilgotna i mocno cytrynowa babka to moja propozycja nie tylko nadchodzące  Święta Wielkanocne, będzie idealna również na imieniny, urodziny lub po prostu do niedzielnej kawy. Dzięki dodatkowi(...)postaci białej fasoli z puszki babka jest delikatna, wilgotna i puszysta, a smak fasoli jest w ogóle nie wyczuwalny.  To ciasto jest idealne jeszcze z jednego powodu, a mianowicie przez swoje 36- letnie życie nie upiekłam jeszcze dobrej babki. No biszkopty wyśmienite, idealne lub mniej, szarlotki i inne murzynki. Ba, nawet trochę ładnych tortów popełniłam. Za to babka zawsze

Krylowa Kuchnia
Tarta z jabłkami i bitą śmietaną 97

Krucha tarta z jabłkami i delikatną bitą śmietaną to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Mus jabłkowy: 720g prażonych jabłek (ze słoika) 1 galaretka krystaliczna lub zielona(...)jabłkowa  3 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanka wody Bita śmietana: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru cynamon kolorowe perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder,  kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Puree dyniowe 95

Dynię do ciast i deserów najlepiej dodawać w postaci puree z dyni . Idealnie do tego nadaje się Hokkaido, która jest zbita, aromatyczna i nawet na surowo ma przyjemny smak. Puree dyniowe można przygotować z niej na dwa sposoby – gotując ją z dodatkiem wody lub piekąc w piekarniku. Pierwszy sposób jest szybki, ale wymaga naszej aktywności i nadzoru, a drugi(...)odparować wodę, odstawić i dokładnie pognieść lub zmiksować blenderem. Jeżeli puree jest bardzo wilgotne, należy postawić je z powrotem na ogień i pozbyć się nadmiaru wody, w przeciwnym razie ciasto, do którego je dodamy, może być zbyt rozmoczone i nie wyrośnie. Sposób drugi – pieczone puree Składniki na puree dyniowe 350 g dyni ze skórą (najlepiej Hokkaido) Wykonanie Dynię umyć

niecodziennikpary
Naleśniki szpinakowe z szynką 92

Naleśniki szpinakowe z szynką są przykładem na to, że naleśniki nie tylko można nadziewać, ale część wybranych dodatków można dodać bezpośrednio do ciasta. I nie muszą być one gładkiej konsystencji, żeby dokładnie wymieszały się z pozostałymi składnikami. Szpinak usmażony w naleśnikach bardzo ładnie wygląda, a do tego można jeszcze czymś wzbogacić smak dania, np. szynką i serem, ale możliwości jest(...)Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę. W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Dodać szpinak, wymieszać. Dolać odrobinę mleka, żeby ciasto stało się ponownie płynne – dokładna ilość mleka

niecodziennikpary
Pierogi ruskie 97

bazylię lub oregano. Udostępnij Składniki na pierogi ruskie Farsz na pierogi ruskie: 500 g ziemniaków 250 g białego sera 1 duża cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka masła 1 / 2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Farsz: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej(...)tłuczkiem do ziemniaków, odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do przestudzonych ziemniaków wkruszyć biały ser, dodać cebulę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Ciasto przygotować, gdy farsz będzie gotowy. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać sól i masło, stopniowo wlewać wodę i wyrabiać, aż będzie sprężyste. Wykonanie Część

niecodziennikpary
Faworki 87

pierwszy miałem okazję robić ciasto na faworki , to kawał ciężkiej i głośnej pracy. Teraz już się nie dziwię, dlaczego Marta wysłała mnie do tego zadania, a sama grała w żelki. Wysiłek się jednak opłacał, chrust wyszedł delikatny, kruchy i rozwarstwiony jak być powinien. Chyba aż umówię się na zawody się z Ciocią, od której przepis na te kruche faworki pochodzi(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać nożem. Dodać śmietanę, spirytus lub ocet, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, należy dodać więcej śmietany. Dobrze wyrobione ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić

niecodziennikpary
Mrowisko na chruście 107

maku sprawia, że zwykłe faworki zamieniają się w atrakcyjnie wyglądający smakołyk karnawałowy. Kalorii nieco więcej, ale któż by na to zwracał uwagę podczas ostatkowych zabaw, skoro mrowisko z ciasta na faworki tak świetnie smakuje. Udostępnij Składniki na mrowisko na chruście Chrust: 250 g mąki pszennej 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu 1 / 2 łyżeczki proszku(...)push({}); Przygotowanie Chrust: Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać nożem. Dodać śmietanę, spirytus lub ocet, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, należy dodać więcej śmietany. Dobrze wyrobione ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić

niecodziennikpary
Mazurek makowy 94

Wielkanocny mazurek w innym wykonaniu – nie na kruchym cieście z dodatkiem masy, lecz makowy z orzechami włoskimi. Może nieco zaskakująco ale bardzo smacznie. Dla tych, którzy lubią proste i szybkie gotowanie, to doskonały pomysł na połączenie w jednym wypieku mazurka z makowcem. Ozdabiając nie należy sugerować się moim wykonaniem – ujawniłam kompletny brak zdolności dekoracyjnych. Składniki 250 g mąki(...)ubić na parze, aby powstała gęsta, biała masa. Ostudzić. Masło utrzeć, następnie nadal ucierając, na przemian dodawać do niego przestudzoną masę jajeczną, mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 o C (z termoobiegiem). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mazurek makowy

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania