Zawsze staram się mieć w lodówce ciasto francuskie na wypadek niespodziewanych gości. Przygotowanie polędwiczek w cieście francuskim zajmuje nam kilkanaście minut, a zachwyt gości 100% 1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżka oliwy 1 5 cienkich plasterków (60 g) szynki parmeńskiej Ciasto francuskie żółtko do posmarowania ciasta Sol, pieprz do smaku Świeży tymianek
Kulinarne pyszności MolkiDzisiaj dzień ciasta marchewkowego, więc na blogu nie może zabraknąć przepisu na ciasto marchewkowe. Gdy pierwszy raz je zrobiłam, nie sądziłam, że ciasto z marchewką może być tak pyszne. Z orzechami, rodzynkami, polewą czekoladową - po prostu rewelacja. A do tego jest banalnie proste i szybkie. Składniki: 4 jaja, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1,25 szklanki oleju(...)sodą i cynamonem oraz olej. Na koniec dodać startą marchewkę, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszać. Ja dodałam jeszcze skórkę pomarańczową. Brytfannę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. P o wystygnięciu polać po wierzchu polewą czekoladową
Moja kraina smakówJeśli macie ochotę przywitać Nowy Rok pysznym ciastem, a przy okazji nie przemęczyć się przygotowaniami to ciasto jest dla Was idealne. Składniki: duża paczka krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego, kostka masła, 200 g suszonych moreli, 300 g suszonej żurawiny/rodzynek, 300 g orzechów włoskich, tabliczka gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe. Krakersy pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem, wymieszać i przełożyć na spód(...)brytfanny, dokładnie dociskając. Morele, czekoladę, orzechy pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z żurawiną/rodzynkami. Ja dodaję żurawinę, którą uwielbiam, a poza tym z rodzynkami ciasto wyszłoby zbyt słodkie. Przygotowaną mieszankę wyłożyć na krakersy, zalać mlekiem skondensowanym, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce, żeby ciasto stwardniało
Moja kraina smakówmasła, 2 łyżki cukru pudru, Dodatkowo 2 łyżki marmolady truskawkowej (można pominąć), 300 g truskawek, galaretka truskawkowa. Z mąki, cukru pudru, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą Piec w piekarniku rozgrzanym(...)stopni przez 10 minut Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut, aż do zrumienienia ciasta. W międzyczasie ugotować budyń w mniejszej ilości mleka niż w przepisie - 400 ml. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce wystudzony budyń dalej miksując. Tartę posmarować dżemem, na to wyłożyć krem, poukładać gęsto pokrojone truskawki lub w całości
Moja kraina smakówZanim odkryłam ten przepis, przygotowanie ciasta drożdżowego wydawało mi się bardzo skomplikowane. Ale ten przepis sprawił, że ciasto w zasadzie robi się samo. To idealny przepis dla kuchennych leniuszków takich jak ja. Składniki (na dużą blachę 38cmx25cm): 10 dag drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 3/4 szklanki mleka, cukier waniliowy, 5 szklanek mąki, garść rodzynek(...)być nawet dłużej). Potem szybko wymieszać mikserem ze spiralnymi końcówkami. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową. Przygotować kruszonkę rozcierając palcami masło, cukier i mąkę, tak aby powstały różnej wielkości grudki. Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułą tartą formy. Na wierzchu ułożyć dość gęsto śliwki pokrojone w ćwiartki (skórką do dołu), posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego
Moja kraina smakówjest trochę inna wersja rafaello.Typowe rafaello jest bez pieczenia na krakersach lub herbatnikach przepis < TUTAJ > to ciasto jednak zrobiłam na biszkopcie ;).Kwaskowate maliny trochę zrównoważyły słodki krem :). Zapraszam :) SKŁADNIKI biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy(...)Krem kokosowy wykładamy na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównujemy. . Na kremie układamy maliny. Śmietankę ubijamy nie długo dosypujemy fiksy i miksujemy na sztywno.. Ubitą śmietankę wykładamy na ciasto i ładnie wyrównujemy . Wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni, trzeba pilnować i mieszać bo szybko mogą się przypalić. Studzimy i posypujemy wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki
Mała w garnku mieszaIntensywnie cytrynowe ciasto do przygotowania w kilka minut. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Może i wygląda niepozornie i super ciasta to nie przypomina, ale zapewniam Was, że nie pożałujecie tego wypieku. Wilgotny, sycący z intensywnym aromatem cytrynowym. Tak nie wiele potrzeba, aby stworzyć wyborne w smaku ciacho. Prosto i smacznie! Nie potrzeba żadnych dodatków, samo w sobie jest już(...)pyszne, że nawet szkoda zakrywać ten aromat. Ciasto w kolorze wyszło nieco ciemniejsze, a to dlatego, że użyłam mąki pełnoziarnistej co zawsze lekko przyciemnia wypieki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 153 kcal B 6 g W 19 g T 6 g Składniki: ▪ 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej ▪ 50 g miękkiego masła ▪ 150 g cukru
Zdrowie i pysznie na talerzuTegoroczne wiśnie tak mi smakują, że postanowiłam upiec na ich bazie klasyczne polskie ciasto - pleśniak. Kwaskowatość tych owoców idealnie pasuje do słodkiej bezy i smaku kakao. Duża kwasowość wiśni sprawia, że pleśniak musi być w inny sposób słodzony. Składniki (na formę (20 x 26) cm): 500 g mąki pszennej 9 g proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 12 łyżeczek(...)docisnąć do dna. Posypać ją dwoma łyżeczkami cukru. Wyłożyć wiśnie, układając jedną obok drugiej. Nie można posypywać wiśni cukrem, bo puszczą sok i może się okazać, że dolna część ciasta się nie upiecze. Do drugiej części dodać łyżeczkę cukru i łyżkę kakao. Wyrobić kruszonkę i posypać nią wiśnie. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać resztę cukru
Weekendy w domu i ogrodzieBłyskawiczne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Galaretki o dwóch różnych smakach sprawiają, że ciasto zaskakuje smakiem i trzeba dobrze się wsmakować aby odgadnąć jakie to owoce. Taki serniczek jest idealnym źródłem białka dzięki serkom wiejskim. 200 g pełnoziarnistych herbatników 60 g masła 2 szklanki wrzątku 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka brzoskwiniowa 400 g serka wiejskiego(...)gładki krem z ksylitolem lub cukrem. Wlewamy do nich galaretki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Masa jest dość rzadka, więc musimy mieć bardzo szczelną foremkę. Ciasto chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Wierzch ozdabiamy świeżymi owocami
VioletoweKucharzenieTruskawki już co raz droższe, ale nadal dostępne i całkiem smaczne. Nie mogę więc przejść obojętnie obok ciasta, które zrobiła Mama i nie podzielić się z Wami przepisem. Nie zrażajcie się ilością składników i pozycji przygotowania- wbrew pozorom, przy dobrej organizacji, to ciasto wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy że dzień wcześniej upieczesz biszkopt i sernik, a drugi dzień poświęcisz(...)krem i wykończenie. Równie dobrze możesz zrobić to ciasto w formie okrągłego tortu, więc jeśli nadarza się jakaś okazja, to nawet się nie wahaj. Przygotuj je, a jeśli chcesz- zdjęciem podziel się na Facebooku lub Instagramie oznaczając profil @Kuchnia w czekoladzie. Będzie mi ogromnie miło💜Dodatkowo zachęcam do śledzenia mojego konta na Instagramie, jeśli jeszcze tego nie robisz
Kuchnia w czekoladziePlacek na białkach z czekoladą i truskawkami to pyszny sposób na wykorzystanie zbędnych białek. Ciasto jest wilgotne, puszyste oraz świetnie komponuje się z truskawkami i kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. W moim domu gościło już niejednokrotnie! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia i przy okazji zerknijcie na przepis: ciasto na białkach z brzoskwiniami - klik . (Tortownica o średnicy(...)wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy. Umyte oraz osuszone truskawki bez szypułek przekroić na pół, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć (przecięciem do góry) na wierzchu ciasta. Placek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu udekorować czekoladą roztopioną z odrobiną mleka. (*) Pamiętajcie, że ciepłe białko, czyli
Di gotujeJajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukrem, mlekiem w proszku, drożdżami i solą. Dodajemy wodę i wyrabiamy (można miksować na niskich obrotach). Dodajemy jajko, ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy margarynę i wyrabiamy całość ręką. Gdy ciasto będzie elastyczne zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką na 40 minut w ciepłym pomieszczeniu. Po tym czasie delikatnie uderzamy ciasto aby uwolnić powietrze. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, układamy(...)blaszce do ciasta, ponownie odstawiamy na 40 minut. W każdej bułeczce na środku robimy nacięcie i wkładamy kawałki masła ok. 3g. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy bułeczki, posypujemy obficie cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut. Podajemy jeszcze ciepłe lub ostygnięte
Kulinarne życieJeśli macie w domu gotowe ciasto francuskie to polecam przygotować pyszne i chyba najszybsze w przygotowaniu ciastka. Nadzienie może być dowolne, wszystko to na co macie ochotę, czekolada, owoce, dżem, twaróg lub jak w moim przypadku powidła śliwkowe. Wystarczy tylko chwila pracy, chwila pieczenia i ciastka gotowe. Potem już nic tylko zajadać. W mojej lodówce zawsze znajduje się gotowe ciasto(...)francuskie i doskonale sprawdza się do przygotowania przeróżnych słodkości, ale też czegoś na wytrawnie :) Składniki: * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * powidła śliwkowe do nadzienia (użyłam Lauretta ) * 1 jajko * brązowy cukier do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć równe kwadraty (mi wyszło 6 kwadratów, które wycięłam przy pomocy kwadratowej miseczki). Na środku każdego kwadraty rozsmarować cienką warstwę
Zrób to smacznieTen pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!