cukru 40 g masła Przygotowanie: ciastka: Mąkę, mielone orzechy lub migdały, cukier, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny łączymy z żółtkami, miękkim masłem ( w temperaturze pokojowej). Szybko zagniatamy ciasto (będzie dość lepkie) , które owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30-45 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia(...)posypanego mąką (w taki sposób ciasto nie będzie się lepiło do wałka) , następnie wycinamy foremką serduszka. Jeśli ciasto będzie za miękkie można na ok. 5 minut (po rozwałkowaniu) włożyć je z papierem do zamrażalnika. Ciastka przekładamy do blaszkę do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut w 180 stopniach. uwaga: przy wycinaniu ciastek należy pamiętać, aby wyciąć tyle samo spodów
Bon appetit mon amieSmażenie pączków jest bardzo czasochłonne, a ja lubię jeść domowo, dlatego postawiłam na coś znacznie szybszego i pysznego – hiszpańskie churros maczane w gorzkiej czekoladzie. Robi się je z ciasta parzonego (takiego jak na karpatkę, eklerki czy gniazdka wiedeńskie), dlatego nie wymagają drożdży – składniki prawdopodobnie macie nawet w domu. W środku są delikatne, puszyste i miękkie – zaś(...)czasie przesiewamy mąkę. Zmniejszamy ogień i dosypujemy przesianą mąkę. Szybko mieszamy masę drewnianą łyżką, aż stanie się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto powinno być bardzo gęste. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku miksując na małych obrotach lub jeśli mamy siłę – ucierając łyżką. Po wykończeniu jajek, ciasto powinno być gładkie i mniej
Poezja smakuJeżeli jeszcze nie macie pomysłu na Walentynkowe ciasto, to podsyłam prosty przepis na czerwony sernik. Słodki i puszysty. Forma tortowa średnica 23 cm Składniki: Spód 200 g ciasteczek Oreo (bez białego środka) 80 g roztopionego masła Masa serowa 4 łyżki wody 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 700 g twarogu (używam półtłusty) 100 g cukru 400 g mleka skondensowanego słodzonego(...)dodaj wcześniej ubite białka i delikatnie przemieszaj za pomocą sylikonowej łyżki. Gotową masę przelej na wcześniej upieczony spód. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40 minut. Ciasto odstaw do ostygnięcia (nie przejmuj się środek będzie nadal się kołysał i tak powinno być). Ostudzone ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. Dekoracja Śmietanę ubij
Niezły Młynekbezików z białek, więc szukałam innych rozwiązań. I tak też powstała łaciata babka, która okazała się nie tylko bardzo smaczna, ale również bardziej wilgotna, niż standardowe ciasta tego typu. Z podanych proporcji otrzymujemy raczej małe ciasto, więc jeżeli planujecie przyjmować większą ilość gości, to polecam upiec z podwójnej porcji w dużej formie keksowej lub w dwóch małych. SKŁADNIKI(...)dwie równe części. Do jednej dodać kakao i mleko, po czym zmiksować do połączenia składników. Do formy nakładać na zmianę łyżkę masy jasnej i kakaowej. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec 40 minut. Upieczone ciasto delikatnie wyciągnąć z formy i zostawić do ostudzenia
Passions hobbies lifestolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, sodą oraz szczyptą soli. Dodać pokrojoną margarynę, posiekać ją na mniejsze kawałki. Zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz jogurt, zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować na grubość 1 cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wykrawać koła, na środku każdego z nich(...)kieliszkiem wyciąć kółko. Układać je na blacie, przykryć ściereczką. Wycięte środki można ponownie wgnieść w ciasto lub upiec z nich małe pączusie. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. W szerokim garnku rozgrzać smalec do temperatury 175 o C . Wrzucać po kilka oponek, smażyć z każdej strony po ok. 1 1 / 2 minuty , aż nabiorą złocistego koloru. Podczas smażenia utrzymywać
niecodziennikparyDodajemy sól, drożdże, cukier i cukier waniliowy, mieszamy Dodajemy pozostałe składniki czyli mleko i pastę waniliową Masło roztapiamy w mikrofali (powinno być ciepłe, ale nie gorące) Na koniec do ciasta dodajemy roztopione masło, Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto
tyfranboxjuż wiele razy pisałam, sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Uważam, że sernik jest idealny na każdą okazję, jak i bez okazji. I wcale nie musi być nudny, bo można go zrobić na przeróżne sposoby, otrzymując za każdym razem inny smak i wygląd. Ja dziś zdecydowałam się na sernik na ciastkach, dokładnie na kakaowych herbatnikach, z masą serową(...)rozdrobnionymi ciastkami kruchymi wymieszanymi ze zmielonymi orzechami laskowymi. Sernik piekłam godzinę w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, blachę wysunęłam i obkroiłam brzegi ciasta, oddzielając je od ścian tortownicy. W ten sposób sernik nie zapadnie się na środku. Sernik pozostawiłam do przestygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę. Gdy wystygł
Waniliowe Improwizacjeprzykład do sałatki Greckiej. Ten chlebek podajemy zaraz po upieczeniu i każdy z gości urywa sobie go kawałek. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Przygotowanie tego dodatku jest niezmiernie szybkie, bo ciasto nie wymaga wyrastania, tylko od razu po przygotowaniu ciasto, możemy robić chlebek. Do przygotowania go wykorzystajcie ulubione zioła i dodatki. Składniki 600g mąki pszennej 300 ml wody 20g świeżych drożdży(...)kubeczka dodajemy drożdże, 100 ml wody, szczyptę cukru, 2 łyżki mąki i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie mieszamy drożdże z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy dość cienko, smarujemy masłem i kroimy w podłużne paseczki. Każdy z paseczków zwijamy jak harmonijkę, i układamy w formie do pieczenia, na przykład tortownicy. Chleb
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!homogenizowanego. Pierwszy raz je robiłam i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Z przepisu wyszło mi ponad 20 sztuk i zniknęły w jedno popołudnie. Czyli będą powtórki. Przepis jest bardzo prosty, ciasto przygotowuje się błyskawicznie. Ze smażeniem trzeba się troszkę pobawić, no chyba, że macie wprawę, moje wyszły trochę niekształtne, ale w sumie nie miało to dla moich zjadaczy żadnego znaczenia . Polecam(...)posypania Wykonanie Do większej miski wbijam jajka, dodaję serek, sok z cytryny, cukier waniliowy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksuję na jednolitą masę. Ciasto jest gęste i klejące. Takie ma być. W szerokim rondlu rozgrzewam olej. Z ciasta przy pomocy dwóch łyżek formuję kulki i wrzucam na rozgrzany olej, smażę z dwóch stron na rumiano
Kuchnia z widokiem na ogródMamy karnawał i zbliżający się tłusty czwartek, ale dziś będzie lekko i bez tłuszczu. Miękkie marchewkowe ciasteczka z jabłkiem, do tego oczywiście mój ulubiony cukier puder cynamonowy. Składniki: ciasto 350 g startej odsączonej marchewki 250 g mąki pszennej (dodatkowa ilość do oprószenia blatu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g cukru 130 g zimnego masła nadzienie(...)oprószenia po upieczeniu Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na ósemki umieść w misce i skrop sokiem z cytryny. Na stolnicy umieść składniki na ciasto i ugnieć. Ciasto podziel na 4 części i każdą osobno rozwałkuj na kwadrat o grubości ok 3 mm i podziel na mniejsze kwadraciki ok 5 cm x 5 cm. Na środek
Niezły Młynekroku smażyliśmy pączki na kwaśnej śmietanie i planujemy jeszcze zrobić jedne z przepisu Sandry Kotowicz, której kibicowaliśmy w Top Chefie. Dzisiejsze pączki robiło się bardzo przyjemnie i szybko, ciasto było miękkie i plastyczne, a same pączki ładnie się usmażyły z białą obwódką, były lekkie i puszyste. Po wystygnięciu zanurzyliśmy je w cytrynowym lukrze i to sprawiło, że pączki na kwaśnej(...)puszystą, białą masę. Do drożdży wsypać mąkę oraz szczyptę soli, dodać śmietanę i utarte żółtka. Za pomocą robota kuchennego z hakiem lub ręcznie wyrabiać kilka minut jednolite i sprężyste ciasto. Wlać masło wymieszane z wódką, ponownie wyrobić, aż masło się wchłonie. Drożdżowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto
niecodziennikparycynamonowym to prosty sposób na stworzenie efektownego deseru. A jeśli podoba Wam się sposób wykorzystania cynamonowych ciasteczek, to koniecznie sprawdźcie mój przepis na szarlotkę z cynamonkami —> KLIK . ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 12 lub 18% łyżka skórki startej z pomarańczy nadzienie cynamonowe(...)Odstawiamy w chłodne miejsce, by nieco zastygło. Obie mąki przesiewamy z cukrem pudrem, po czym siekamy je z masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i skórkę z pomarańczy, zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 min. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około
Mienta blog