Śliwki to moje ulubione jesienne owoce. Uwielbiam je w wersji na ciepło, kusząco rozpływające się w cieście, czy skarmelizowane na pankejkach. Razem z cudownie kruchym ciastem owsianym tworzą zgrany duet. Mam nadzieję, że to owsiane ciasto ze śliwkami i kruszonką zagości na Waszych stołach na Read More Artykuł Owsiane ciasto ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu
FlymetothespoonKrem z palonej białej czekolady, to przepyszny krem do tortu, w smaku przypominający krem z kajmakiem. Jak to jedna z moich obserwatorek na Instagramie napisała: “
Słodki PomysłCiasto nutka Jabłkowa Ciasto bez pieczenia, szybkie wykonanie, przekładane masą budyniową oraz jabłkami. Forma 24 cm x 24 cm 15 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 6 dużych jabłek · 2 galaretki agrestowe · 8 łyżek cukru(...)masy budyniowej. 7. Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku. 8. Następnie wylewamy galaretki z jabłkami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. 9. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę budyniową i posypujemy drobno pokruszonymi orzechami zmieszanym z startą na tarce czekoladą
Kulinarna Chwilakomponuje się z rześkimi owocami. Tym razem nie robiłam go dla siebie, więc ciężko mi było sfotografować jego przekrój. Jednak poniżej udało mi się nieprofesjonalnie uchwycić telefonem ostatni kawałek ciasta... Polecam! Zerknijcie na moje przepisy na biszkopty: - Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik . - Uniwersalny biszkopt kakaowy - klik . Tort uniwersalny z malinową nutą - składniki(...)przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Upiec biszkopt ciemny. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać
Di gotujeJesień to czas zupy dyniowej i jabłeczników, zdecydowanie, no może jeszcze brownie. Dziś mam dla Was zupełnie nowy przepis na naprawdę mało skomplikowane ciasto z jabłkami, które jest przede wszystkim mięciutkie i wilgotne jednocześnie. Dodatek masła orzechowego i syropu klonowego nadaje mu głębi smaku. Składniki na małą blaszkę o wymiarach 22×22 cm: 250 g mąki pszennej łyżeczka proszku(...)minut. Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj mleko, syrop klonowy i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie. Jabłka pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Połącz całość. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu, lekko przestudzone udekoruj wedle uznania Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Łatwe i szybkie
greenscarfjest kolejny przepis na super ciasto, który znalazłam w starym zeszycie mamy. Nie dość, że fajnie wygląda to jeszcze jak smakuje
Prosty przepis naCiasto bez pieczenia ze śmietankowo-jabłkową masą budyniową oraz bitą śmietaną na wierzchu, przygotowane na biszkoptach. Masa budyniowa składa się z budyniu śmietankowego, śmietanki kremówki oraz musu jabłkowego, dzięki temu jest ona kremowa i ma ciekawy, winny smak z nutą jabłka. Dodatkowo biszkopty są nasączone sokiem jabłkowym, co podkreśla jeszcze ten jabłkowy smak. Lekko kwaśnego akcentu dodaje też galaretka cytrynowa(...)która w masie pełni rolę usztywniacza. Całość dopełnia bita śmietana z cynamonem na wierzchu ciasta. Ciasto smakuję przepysznie , ale wymaga jednak trochę naszej pracy. Składniki: Masa budyniowa: 3-4 jabłka (400-450 g) sok z 1 cytryny 1 budyń śmietankowy (40 g) 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru (kryształ) 3 łyżki galaretki cytrynowej 200 ml śmietanki
Kuchnia MagdaLenypiernika Pierniki świąteczne – przepis Do garnka wlewamy miód, masło, cukier i wszystko mieszkamy, następnie podgrzewamy ,do momentu aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. W przypadku kiedy ciasto jest zbyt sypkie, trzeba dodać więcej miodu. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt miękkie, należy je schłodzić. Czy wiesz jak: Grypa w pełni – popraw odporność Ciasto wałkujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szarlotka to popularne ciasto o długiej historii. Poznaj najlepsze przepisy na szarlotkę i inne, mniej tradycyjne ciasta z jabłkami! Szarlotka to pyszne ciasto, które świetnie smakuje o każdej porze roku. Latem dodaje orzeźwienia dzięki soczystym owocom, zimą działa rozgrzewająco dzięki dodatkowi goździków i cynamonu. Poznaj […] Artykuł Przepis na szarlotkę i inne nietuzinkowe ciasta z jabłkami? Sprawdź! pochodzi z serwisu
Wędrówki po kuchnijajko do posmarowania Mleko z masłem podgrzewać aż masło się rozpuści. Wystudzić do temperatury pokojowej. Pozostałe składniki wsypać do miski. Mieszając jej zawartość wlewać powoli mleko z masłem. Ciasto wyrabiać przez kilka minut (najlepiej mikserem - końcówka haki) aż będzie miękkie i elastyczne i ładnie będzie odchodzić od miski. Następnie naczynie z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto chwilę zagnieść, uformować z niego wałek i pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstawić na 15 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem
My simple kitchenBlachę na muffiny wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej – mokre. Następnie przelać płynne składniki do suchych, wszystko krótko wymieszać łyżką. Grudki w muffinkowym cieście są mile widziane. Pamiętać należy, aby ciasta na muffinki nie mieszać zbyt energicznie, nie wskazane jest również używanie miksera. Zbyt dokładnie ubicie ciasta spowoduje, że muffinki wyjdą twarde i suche(...)Napełnić papilotki ciastem. Ważne jest, aby napełnić je do 3/4 wysokości. W przeciwnym wypadku muffinki wyleją się z foremek. Do każdej włożyć kostkę białej czekolady. Włożyć muffinki do nagrzanego do 200˚C piekarnika. Po paru minutach obniżyć temperaturę do 180˚C. Piec około 15-20 minut. Czytaj więcej: Muffinki kakaowe The post Muffinki kakaowe appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjalecz nie gorąca – ani też zimna) . Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest(...)przeciągów 🙂 ) Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać a następnie podzielić na 16 równych części (najpierw dzielimy ciasto na pół, następnie każdą połówkę znów na pół i z tego każdą na 4 równe części). Z każdej części uformować dowolny kształt lub zrolować i takimi wałeczkami wypełnić małe
Moja Delicjasitku. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto(...)będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 1,5 h). Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (grzałka góra-dół), (jeśli ciasto
Moja Delicjacukru pudru 100 g masła, roztopić 100 g miodu (płynnego) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać a następnie wyrobić (ciasto może się kleić, ale nie dodawajcie mąki). Ciasto warto zapakować w folie spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Będzie się lepiej rozwałkowywać. Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką(...)rozwałkować na grubość 4 mm (można delikatnie podsypywać mąką – tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się do blatu). Przy pomocy foremek powykrawać różne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1 cm. Piec około 8-10 minut . Odstawić do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygły. Ostudzone można dowolnie udekorować. Przechowywać
Moja Delicjapolewą czekoladową i udekorowana płatkami kokosowymi. Babka świetna na “małe co nieco”. Najlepsza w dniu pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości. J ak w przypadku innych ciast, aby otrzymać wilgotną babkę należy upiec ją w punkt. Pieczona za długo będzie sucha. Jeśli taką otrzymacie, to znaczy że piekliście Babkę za długo. Babkę marmurkową pieczemy do tzw. “suchego(...)patyczka”, który po wbiciu w najgrubszą część ciasta powinien wyjść bez mokrego ciasta. Polecam również przepis na “ Czekoladową Babkę “. Po inne przepisy na “ Ciasta czekoladowe ” zapraszam tutaj . Czytaj więcej: Babka marmurkowa (babka łaciata) – mała The post Babka marmurkowa (babka łaciata) – mała appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja