ciasto - 162322 przepisów (strona:3461/10822)

smaczna, łatwa drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem 73

talerzem odstawić na 30 minut. Do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, dodać resztę mleka letniego z masłem stopionym, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma silikonowa 26 cm i keksówka silikonowa 20 cm lub duża forma 35x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić(...)łyżka i nałożyć do form, na wierzch ciasta ułożyć ósemki jabłek ze skórką i połówki śliwek, posypać cynamonem. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, zostawić w formach do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczna, lekka, aromatyczna z dodatkiem jabłek, śliwek i cynamonu, najlepiej smakuje na drugi dzień

W Mojej Kuchni Lubię
BŁYSKAWICZNE CIASTO JOGURTOWE 80

Dziś pokażę Wam kolejne produkty Grupy Otmuchów dostępne w ofercie. Będą to zdrowe batony FreeYu pełne składników, które nie tylko sportowcom się przydadzą! Wykorzystałam je, by przygotować fantastyczne, jogurtowe ciasto. Jogurtowe ciasto połączone z bakaliowo-proteinowym dodatkiem tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! A tym bardziej Ci z z Was, którzy liczą kalorie. Z oferty miałam okazję(...)minut. Sprawdzamy patyczkiem. W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Ps. Zobaczcie też inne pyszności dostępne w zdrowej ofercie FreeYu. The post BŁYSKAWICZNE CIASTO JOGURTOWE first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Tarta z malinami 64

Dzisiaj polecam tarte z malinami. Składniki na ciasto: 250 g mąki krupczatki 125g zimnego masła 2 łyżki cukru szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody żółtko Składniki na krem : 250 ml śmietany kremówki 30 % łyżka cukru pudru cukier waniliowy 250 g serka mascarpone Przygotowanie Suche składniki dajemy na blat, następnie dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem. To tak posiekanego masła(...)dodajemy jajko oraz wodę. Wyrabiamy aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione wykładamy nim formę do tarty (formę można posmarować masłem i oprószyć mąką ciasto po upieczeniu lepiej odchodzi od formy). Ciasto ponakłuwać widelcem i dać do schłodzenia na ok godziny. Po schłodzeniu dajemy papier do pieczenia na wierzch i obciążamy. Z obciążeniem zapiekamy 10-15 minut

Pomysłowa kuchnia
Maślane bułeczki z kruszonką i owocami 137

łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, cukrem, solą i jajkiem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60-90 minut (powinno podwoić objętość). Przygotować kruszonkę: składniki(...)połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy (jeśli jest zbyt klejąca, dodać więcej mąki, jeśli jest za sucha, więcej masła). Włożyć do lodówki na czas wyrastania ciasta (dobrze schłodzona kruszonka smakuje najlepiej). Po tym czasie podzielić ciasto na 13 części, z każdej uformować placek na stole podsypanym mąką. Na środek każdego placka nakładać pokrojone w kostkę i dokładnie odsączone brzoskwinie

Lekcje w kuchni
Ciasto z cukinią a'la ananas 96

Pokażę jak wykorzystać cukinię do ciasta. Mam w piwnicy kilka słoiczków cukinii a'la ananas ( KLIK ). Świetnie nadaje się do deserów i ciast, zobaczcie sami.  Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao kakao cynamon (opcjonalnie) 1 słoik marynowanej na słodko cukinii KLIK Sposób wykonania(...)Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon. 2. Ciasto wylać do szerszej keksówki, na wierzch ułożyć odsączoną z zalewy cukinię. 3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka. 4. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Grysikowiec z truskawkami bez pieczenia 96

Grysikowiec, kaszkowiec, kaszak czyli ciasto z kremem z kaszy manny. Już dawno miałam je wypróbować ale jakoś tak wyszło. Ciasto bardzo znane ale u mnie niestety nigdy nie gościło i nie próbowałam jeszcze. Po spróbowaniu wiem że zagości u mnie nie raz. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, fajnie smakuje, bez pieczenia. Można na wierzchu ułożyć dowolne sezonowe owoce(...)dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę ciepłej masy. Wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć drugą część masy. Ponownie wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Ciasto odstawić do wystudzenia. Jak wystygnie wstawić do schłodzenia do lodówki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Na wierzchu schłodzonego ciasta ułożyć pokrojone truskawki ( truskawki wcześniej

Monia miesza i gotuje
Sernik z Truskawkami i Kruszonką 73

żółtka, ser, budyń, skrobię, delikatnie wymieszać. Blachę 24×24 cm wyścielić papierem. Masę przelać do blachy. Na masę wyłożyć truskawki. Miękkie masło połączyć z mąką i cukrem. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i umieścić na truskawkach. Całość piec w nagrzanym piekarniku: 20 minut

Przepiski.pl
Chlebki Naan z Patelni 83

mąki, całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Do pozostałej mąki dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz wlać przygotowany zaczyn. Całość wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do miseczki, przykryć ścierką i odstawić w cieple miejsce na ok. 1 godzinę. Gotowe ciasto wyłożyć na blat poruszony mąką i podzielić na 8 części. Z każdej części przygotować

Przepiski.pl
Owsianko-serniczek z malinami 59

które podpatrzyłam u mojej cioci Właściwie, można napisać, że to ona odpowiada za jego recepturę. Owsianko-serniczek z malinami to pyszna propozycja zarówno dla małych, jak i dużych łasuchów. Ciasto jest bez dodatku cukru i słodzików, delikatnie słodkie tylko dzięki dodanemu bananowi. Ma niski ładunek glikemiczny, a to oznacza, że sprawdzi się w diecie u osób z insulinoopornością . Aby przygotować(...)ciasto wystarczy mieć blender i kilka minut wolnego czasu. Później już tylko wkładamy je do piekarnika i cierpliwie czekamy, aż się upiecze. Proste i pyszne – polecam każdemu! Składniki (foremka 17cm x 19cm; 9 porcji): 250g twarogu półtłustego, 100g jogurtu greckiego, 2 jajka, pół dojrzałego banana, łyżeczka sody oczyszczonej, szklanka płatków owsianych górskich ( tu przeczytasz o ich właściwościach), garść malin

Natka Pietruszki
Truskawkowe ciasto na zimno 69

jedno z moich ulubionych ciast z truskawkami, dlatego byłam pewna, że przepis już od dawna jest na blogu, a tu taka niespodzianka. Nadrabiam więc szybko zaległości i zostawiam Wam przepis na  przepyszne truskawkowe ciasto na zimno. Jest idealne na upały, bo nie trzeba odpalać piekarnika, a poza tym robi się je bardzo szybko i łatwo. Łapcie przepis, póki jeszcze(...)nasze pyszne polskie truskawki! Truskawkowe ciasto na zimno Truskawkowe ciasto na zimno Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Proporcje na formę o średnicy 19 cm Składniki Spód: 210 g ciastek 50 g roztopionego masła Masa: 500 g zblendowanych truskawek 250 g mascarpone 5 czubatych łyżek cukru pudru  6 czubatych łyżeczek żelatyny Wykonanie W blenderze miksujemy ciasteczka wraz z masłem

Kulinarne przygody Gatity
Tarta truskawkowa z galaretką 87

ciasto;  1 szkl mąki pszennej 0.5 szkl mąki krupczatki 125 g masła 2 zółtka  0.5 szkl cukru cukier waniliowy masa serowa z truskawkami; 250 g twarogu (półtłusty delikat)  0.5 szkl cukru garść truskawek 0.5 szkl mleka 2 żółtka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej dodatkowo;  galaretka truskawkowa  truskawki do dekoracji Ciasto zagniatamy i wyklejamy niim formę(...)tarty rozm, uniwersalny.  Ciasto podpiekamy w temp 180 st przez 14 min Składniki na masę serową wkładamy do kubka i blendujemy na jednolitą masę.  Wylewamy masę na podpieczone ciasto i pieczemy ok 25- 30 min. Rozpuszczamy galaretkę i dekorujemy truskawkami , oblewamy galaretką, pozostałą galaretkę wystudziłam w pojemniku. pokroiłam w kostkę i udekorowałąm ną tartę

Gotowanie jest łatwe
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką 76

przestudzoną galaretkę i ponownie miksuje, aż masa się połączy. Masę wylewam na biszkopty. Robię to także delikatnie i z bliskiej odległości by biszkopty nie wypłynęły na górę. Blaszkę z ciastem wstawiam oczywiście do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczam w 0,8 litra wrzątku. Po rozpuszczeniu studzę. Krok 3. Przygotowuję warstwę z galaretek i truskawek. Ciasto wyjmuje z lodówki, truskawki myje(...)kroje na pół, układam na zastygniętym cieście. Całość zalewam przestudzoną i lekko tężejącą galaretka. Ponownie wkładam do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało, a najlepiej oczywiście na całą noc. Sernik jest Idealny na co dzień, ale przede wszystkim na upalne dni. Zobacz także hit wśród serników: Sernik na zimno z mascarpone Artykuł Sernik na zimno z truskawkami

Ania gotuje
Rumba 73

Sezon na rabarbar to mój ulubiony czas w roku ( oczywiście oprócz sezonu na truskawki:D). Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Piekę je wtedy na okrągło. A ten przepis to pewniak od mojej babci - ciasto zawsze się udaje

Prosty przepis na
Pierogi z musem truskawkowym 80

Pierogi z musem truskawkowym, to jeden z tych obiadów na słodko, który je się ze smakiem. Świeże, pachnące i słodziutkie truskawki połączone z ciastem pierogowym… coś pysznego. Pierogi możemy podać z jogurtem greckim z odrobiną cynamonu. Błyskawiczny przepis na Pierogi z jagodami i serem Składniki 0,5 kg mąki przennej szklanka gorącej wody szczypta soli 1 jajko(...)200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka cynamonu Pierogi z musem truskawkowym – przepis Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i wszystko połączyć z wodą i jajkiem. Dokładnie wyrobić ciasto – powinno być elastyczne i miękkie. Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy przy pomocy kubka/ szklanki kółka. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Przekładamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania