Ciasto biały lion to fajny pomysł na smaczny i oryginalny deser, który z pewnością zachwyci każdego, kto go skosztuje. Artykuł Biały lion na biszkopcie pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaDziś na tapetę wjeżdża jeden z tradycyjnych serników z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Kto nie przepada za wydziwianymi sernikami, to ten przepis będzie idealny. Składniki: Ciasto kruche: 350 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 170 g zimnego masła 2 żółtka 1 jajko Ser (składniki powinny mieć temperaturę pokojową): 1 kg sera z wiaderka(...)masła 7 jajek 200 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki rodzynek 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej Sposób przygotowania: 1. Kruche ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Jedną schować do zamrażarki, a drugą do lodówki. 2. Zrobić masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem i ciepłym masłem. Nie należy przejmować się, jeśli masa się zważy, po dodaniu
Kuchnia domowa AniPszczółka to bardzo proste a jednocześnie efektowne ciasto. Sprawdzi się idealnie na nadchodzącą Wielkanoc. Goście będą zachwyceni
Prosty przepis naskładniki: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 30-40 g cukru pudru opcjonalnie: kolorowe barwniki spożywcze wykonanie: Serek mascarpone, śmietankę kremówkę
Domowy Smak JedzeniaSuperszybkie ciasto z dowolnymi owocami, którego wykonanie zabiera tylko 10 minut. Wychodzi wilgotne, kwaskowe i bez zakalca, co niestety przytrafia się podczas pieczenia tego typu ciast. Można użyć dowolnych, sezonowych owoców. Składniki: – 1 duży jogurt grecki 450 g – 2,5 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 2 jajka – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżeczka płaska(...)jajka, olej i dodać jogurt. – Całość wymieszać w jak najkrótszym czasie aż do połączenia składników. – Dno i boki tortownicy (u mnie kwadratowa odpinana) wysmarować masłem. – Wylać ciasto jogurtowe, na wierzchu położyć połówki moreli skórką do dołu. Pozostałe miejsce posypać borówką amerykańską. – Piekarnik nagrzać do 180 st.C, wstawić ciasto i piec przez 40 minut do suchego patyczka
To co kochamPrzepis na wyborne brownie z dodatkiem solonego masła orzechowego. Czekolada połączona z masłem orzechowym wspaniale się uzupełnia, a dodatek soli równoważy słodycz ciasta. Dodatkowo można to ciasto zrobić z mąki bezglutenowej i wychodzi tak samo pyszne, jak z mąki pszennej! Czas przygotowania: 30 min Składniki: (na formę 15×15 cm, wychodzi dokładnie 9 kwadratów brownie) 1 jajko
Słodki Blogsię na stole czarna babka Wielkanocna. Można ją przygotować w kilka minut, a swoim wyglądam i smakiem zachwyci każdego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proces przygotowania babki jest dość nietypowy, ponieważ ciasto na babkę wlewamy do wcześniej nagrzanej w piekarniku formy. Podczas nagrzewania się formy w piekarniku zdążymy przygotować ciasto na babkę, więc jak sami widzicie, robi się ją naprawdę szybko. Czarna
Przepiski.pldodać orzechy, pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu włożyć do nagrzanego do 160°C piekarnika. Piec 50-55 minut. Ciasto będzie upieczone, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko będą odstawać od formy. Ciasto studzić chwilę w tortownicy, po czym wyciągnąć z formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia(...)najlepiej na całą noc. Składniki ponczu połączyć i dokładnie nasączyć ciasto. Do rondelka włożyć pokruszoną czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, postawić nad garnkiem z wrzącą wodą ( rondelek nie powinien dotykać wody ) rozpuścić, od czasu do czasu zamieszać. Ciasto ułożyć na aluminiowej folii, zalać czekoladą, tak, aby stworzyć grubą, gładką warstwę. Najlepiej rozkładać za pomocą łopatki moczonej
Kulinarne przemysleniamiski przesiewamy mąkę, dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg oraz sól. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier, wlewamy do pozostałych składników. Całość wyrabiamy za pomocą dłoni lub robota na jednolite ciasto. Keksówkę o wymiarach 11×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy chleb
Przepiski.plprzekąskę zrobiłabym kolejny raz wszystkim smakuje. Szybka, pożywna, zaskakująca. Składniki: ciasto naleśnikowe (nie znam proporcji, robię na oko) mąka mleko 1 jajko szczypta soli, cukru, sody 3 łyżki oleju szpinak mrożony brykiet Jak ja robię naleśniki? Do garnka wsypuje trochę mąki wbija mi jedno Jajko dodaje sól, cukier, sodę i mieszam rózga. Ciasto na początku musi być gęste bo chcę(...)żeby rozbiły się w nim grudki mąki. Dodaje olej i dolewam mleko do czasu aż ciasto stanie się gęste ale lejące. Do miseczki wkładam kilka kulek szpinaku około sześciu zalewam wrzącą wodą i czekam aż szpinak się rozpuści. Wyciskam ze szpinaku wody i dodajesz szpinak do ciasta naleśnikowego. Smażę naleśniki z obydwu stron. Nadzienie naleśników: łosoś wędzony serek chrzanowy
MojaQchnia.pljakie często można znaleść w kupnym marcepanie. Innym składnikiem tego szwedzkiego deseru jest bita śmietana. Nie słodzę śmietany, ponieważ masa migdałowa jest bardzo słodka. Nieco cukru dodaję również do ciasta drożdżowego. Warto spróbować coś innego i upiec szwedzką semla na tłusty czwartek zamiast tradycyjnych pączków. Polecam przepis! Semla szafranowa 8 sztuk Składniki: 400 g pszennej mąki 25 g świeżych drożdży(...)wlać zimne mleko. Dodać łyżkę cukru i drożdże. Mieszać do rozpuszczenia drożdży. W misie miksera odważyć mąkę i cukier. Następnie wlać rozczyn oraz dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto drożdżowe za pomocą haka. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu złożyć ciasto w kopertę i odczekać 10 minut. Podzielić ciasto na 8 kawałków około
codojedzeniasprawdzą się idealnie do kawy lub herbaty. Francuskie ciasteczka z twarożkiem to też świetne rozwiązanie, gdy mają nas odwiedzić niezapowiedziani goście. Polecam. Prosto, szybko i smacznie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g półtłustego twarogu 2 pełne łyżki miodu – u mnie delikatny miód faceliowy 2 żółtka jaj klasy M borówki mleko do posmarowania brzegów ciasta cukier puder Przygotowanie(...)miski przekładamy nasz twaróg, rozrabniamy go widelcem. Dodajemy 2 pełne łyżki miodu i 2 żółtka jaj. Mieszamy dokładnie składniki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 10 prostokątów. Rada: Najlepiej jest je rozwinąć od razu na dużej blaszce (o ile wasze ciasto jest od razu na papierze do pieczenia, sprawdźcie na etykiecie produktu). Na każdy prostokąt nakładamy porcję miodowego twarożku zostawiając
Słodkie okruszkiMini ptysie z bitą śmietaną nazywane również profiterolami to rozpływające się w ustach słodkie przekąski na jeden kęs. Powstają z ciasta parzonego i pysznego kremu z bitej śmietany wymieszanej z mascarpone. Świetnie sprawdzą się na deser czy słodka przekąska na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi. Szkoda tylko, że tak szybko znikają Składniki na mini ptysie z bitą śmietaną (około(...)masa będzie zimna, dodajemy do niej po jednym jajku, ubijając mikserem do połączenia się składników. Na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy w odstępach po łyżce ciasta, starając się uformować kulę. Najlepiej po każdym nałożeniu porcji ciasta, maczać łyżkę w wodzie, masa będzie wtedy łatwiej odchodzić. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około
e-PrzepisyKulinarne