ciasto - 163312 przepisów (strona:3453/10888)

Sernik z ziemniakami 91

ramach sezonowego cyklu Kalendarz Smaków. Były ziemniaczki pieczone i zapiekanka, ale sernika jeszcze nie grali Dlatego nadszedł ten moment, by opowiedzieć Wam co-nieco o roli ziemniaków w cieście. Sernik z gotowanymi ziemniakami Jestem wielką fanką gotowanych ziemniaków w roli dodatku do ciast. Od lat robię wielkanocną babkę drożdżową z ziemniakami – ten wkład w postaci ziemniaków sprawia(...)jest ona bardziej “mięsista” i nie jest sucha. Szczególnie doceniam ziemniaki w wypiekach bezglutenowych, gdzie brakuje takiego właśnie kleistego spoiwa w cieście. Gotowane ziemniaki spełniają tę rolę idealnie. Możecie to sprawdzić, piekąc choćby ten chleb bezglutenowy . Jednak połączenie masy sernikowej z ziemniakami to było coś, czego jeszcze nie stosowałam. Do czasu! Kiedy odkryłam, jak pyszny jest sernik wzbogacony

Wiszniówka
Proste ptysie z pianką 103

Przepis na ptysie lekkie jak chmurka! Przepis na ciasto parzone, który ma ok. 25 lat, a na piankę pewnie jeszcze więcej! Są pyszne... Takie jak "dawniej". Mama mówi, że to smak jej dzieciństwa, w sumie mojego też. Na upartego można przełożyć je bitą śmietaną i zrobić ptysie z bitą śmietaną ale szczerze polecam poświęcić trochę więcej czasu i zrobić(...)piankę do ptysi ❤️ Ciasto parzone na ptysie Składniki na 20-25 ptysi (2 blaszki): 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. wody 100 g masła 5 jajek Szczypta soli Przygotowanie: Masło i wodę podgrzewamy w garnku do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesianą mąkę i sól. Mieszamy. Przekładamy ponownie na tym razem na mały ogień. Ucieramy na ogniu aż ciasto

Czarnawisienka
Pączki z pudrem różowym – przepis 106

miksujemy) na puszystą masę. Zaraz potem do miski przesiewamy mąkę, dodajemy spirytus, jajka z cukrem, masło, drożdże i mieszamy łyżką a potem ręcznie (lub robotem z hakiem) wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Następnie ciasto zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyjmujemy je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy 1-2 minuty(...)Następnie ciasto rozpłaszczamy rękami lub delikatnie rozwałkowujemy na gruby placek. Potem szklanką wycinamy kółka na duże pączki, na małe pączuszki kieliszkiem. Następnie pączki zostawiamy do wyrośnięcia na oprószonej mąką stolnicy pod ściereczką. Potem w garnku rozgrzewamy olej, smażymy pączki aż się zarumienią, przekręcamy patyczkiem na druga stronę, smażymy do zrumienienia. Potem studzimy na kratce lub na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi

Dorota Smakuje
KREM MICHAŁKOWY JASNY 186

Krem Michałkowy jasny do tortu to przepyszny krem z białą czekoladą i znanymi wszystkim białymi Michałkami. Krem wykorzystałam do tortu Dwa Michały, gdzie znajdziecie również krem

Słodki Pomysł
Walentynkowe ciasteczka 132

cukru 40 g masła  Przygotowanie: ciastka: Mąkę, mielone orzechy lub migdały, cukier, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny łączymy z żółtkami, miękkim masłem ( w temperaturze pokojowej). Szybko zagniatamy ciasto (będzie dość lepkie) , które owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30-45 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia(...)posypanego mąką (w taki sposób ciasto nie będzie się lepiło do wałka) , następnie wycinamy foremką serduszka. Jeśli ciasto będzie za miękkie można na ok. 5 minut (po rozwałkowaniu) włożyć je z papierem do zamrażalnika. Ciastka przekładamy do blaszkę do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut w 180 stopniach.  uwaga: przy wycinaniu ciastek należy pamiętać, aby wyciąć tyle samo spodów

Bon appetit mon amie
Churros z czekoladą 115

Smażenie pączków jest bardzo czasochłonne, a ja lubię jeść domowo, dlatego postawiłam na coś znacznie szybszego i pysznego – hiszpańskie churros maczane w gorzkiej czekoladzie. Robi się je z ciasta parzonego (takiego jak na karpatkę, eklerki czy gniazdka wiedeńskie), dlatego nie wymagają drożdży – składniki prawdopodobnie macie nawet w domu. W środku są delikatne, puszyste i miękkie – zaś(...)czasie przesiewamy mąkę. Zmniejszamy ogień i dosypujemy przesianą mąkę. Szybko mieszamy masę drewnianą łyżką, aż stanie się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto powinno być bardzo gęste. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku miksując na małych obrotach lub jeśli mamy siłę – ucierając łyżką. Po wykończeniu jajek, ciasto powinno być gładkie i mniej

Poezja smaku
Czerwony sernik Walentynkowy 140

Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na Walentynkowe ciasto, to podsyłam prosty przepis na czerwony sernik. Słodki i puszysty. Forma tortowa średnica 23 cm  Składniki: Spód 200 g ciasteczek Oreo (bez białego środka) 80 g roztopionego masła Masa serowa 4 łyżki wody 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 700 g twarogu (używam półtłusty) 100 g cukru 400 g mleka skondensowanego słodzonego(...)dodaj wcześniej ubite białka i  delikatnie przemieszaj za pomocą sylikonowej łyżki. Gotową masę przelej na wcześniej upieczony spód. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40 minut. Ciasto odstaw do ostygnięcia (nie przejmuj się środek będzie nadal się kołysał i tak powinno być). Ostudzone ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. Dekoracja Śmietanę ubij

Niezły Młynek
Łaciata babka na białkach 93

bezików z białek, więc szukałam innych rozwiązań. I tak też powstała łaciata babka, która okazała się nie tylko bardzo smaczna, ale również bardziej wilgotna, niż standardowe ciasta tego typu. Z podanych proporcji otrzymujemy raczej małe ciasto, więc jeżeli planujecie przyjmować większą ilość gości, to polecam upiec z podwójnej porcji w dużej formie keksowej lub w dwóch małych.   SKŁADNIKI(...)dwie równe części. Do jednej dodać kakao i mleko, po czym zmiksować do połączenia składników.  Do formy nakładać na zmianę łyżkę masy jasnej i kakaowej. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec 40 minut. Upieczone ciasto delikatnie wyciągnąć z formy i zostawić do ostudzenia

Passions hobbies life
Oponki ze skyrem 115

stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, sodą oraz szczyptą soli. Dodać pokrojoną margarynę, posiekać ją na mniejsze kawałki. Zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz jogurt, zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować na grubość 1 cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wykrawać koła, na środku każdego z nich(...)kieliszkiem wyciąć kółko. Układać je na blacie, przykryć ściereczką. Wycięte środki można ponownie wgnieść w ciasto lub upiec z nich małe pączusie. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. W szerokim garnku rozgrzać smalec do temperatury 175 o C . Wrzucać po kilka oponek, smażyć z każdej strony po ok. 1 1 / 2 minuty , aż nabiorą złocistego koloru. Podczas smażenia utrzymywać

niecodziennikpary
Donuty 172

Dodajemy sól, drożdże, cukier i cukier waniliowy, mieszamy Dodajemy pozostałe składniki czyli mleko i pastę waniliową Masło roztapiamy w mikrofali (powinno być ciepłe, ale nie gorące) Na koniec do ciasta dodajemy roztopione masło, Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto

tyfranbox
Sernik z mlekiem skondensowanym 162

już wiele razy pisałam, sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Uważam, że sernik jest idealny na każdą okazję, jak i bez okazji. I wcale nie musi być nudny, bo można go zrobić na przeróżne sposoby, otrzymując za każdym razem inny smak i wygląd. Ja dziś zdecydowałam się na sernik na ciastkach, dokładnie na kakaowych herbatnikach, z masą serową(...)rozdrobnionymi ciastkami kruchymi wymieszanymi ze zmielonymi orzechami laskowymi. Sernik piekłam godzinę w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, blachę wysunęłam i obkroiłam brzegi ciasta, oddzielając je od ścian tortownicy. W ten sposób sernik nie zapadnie się na środku. Sernik pozostawiłam do przestygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę. Gdy wystygł

Waniliowe Improwizacje
Chlebek czosnkowo- ziołowy 113

przykład do sałatki Greckiej. Ten chlebek podajemy zaraz po upieczeniu i każdy z gości urywa sobie go kawałek. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Przygotowanie tego dodatku jest niezmiernie szybkie, bo ciasto nie wymaga wyrastania, tylko od razu po przygotowaniu ciasto, możemy robić chlebek. Do przygotowania go wykorzystajcie ulubione zioła i dodatki. Składniki 600g mąki pszennej 300 ml wody 20g świeżych drożdży(...)kubeczka dodajemy drożdże, 100 ml wody, szczyptę cukru, 2 łyżki mąki i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie mieszamy drożdże z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy dość cienko, smarujemy masłem i kroimy w podłużne paseczki. Każdy z paseczków zwijamy jak harmonijkę, i układamy w formie do pieczenia, na przykład tortownicy. Chleb

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mini pączki z serka homogenizowanego 124

homogenizowanego. Pierwszy raz je robiłam i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Z przepisu wyszło mi ponad 20 sztuk i zniknęły w jedno popołudnie. Czyli będą powtórki. Przepis jest bardzo prosty, ciasto przygotowuje się błyskawicznie. Ze smażeniem trzeba się troszkę pobawić, no chyba, że macie wprawę, moje wyszły trochę niekształtne, ale w sumie nie miało to dla moich zjadaczy żadnego znaczenia . Polecam(...)posypania   Wykonanie Do większej miski wbijam jajka, dodaję serek, sok z cytryny, cukier waniliowy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksuję na jednolitą masę. Ciasto jest gęste i klejące. Takie ma być. W szerokim rondlu rozgrzewam olej. Z ciasta przy pomocy dwóch łyżek formuję kulki i wrzucam na rozgrzany olej, smażę z dwóch stron na rumiano

Kuchnia z widokiem na ogród