Piernik Do garnka wlać wodę, miód, dodać masło, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika, postawić na średnim ogniu i ciągle mieszając podgrzewa, aż do zagotowania. Zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę (może być letnia) przełożyć do większej miski, dodać żółtka jaj i utrzeć wszystko razem. następnie dodawać stopniowo mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną cały czas ucierając. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodać do pozostałej masy i w...
Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...