Piernik

Piernik

Piernik Do garnka wlać wodę, miód, dodać masło, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika, postawić na średnim ogniu i ciągle mieszając podgrzewa, aż do zagotowania. Zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę (może być letnia) przełożyć do większej miski, dodać żółtka jaj i utrzeć wszystko razem. następnie dodawać stopniowo mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną cały czas ucierając. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodać do pozostałej masy i w...

Czytaj dalej na blogu ememe kitchen

Warto przeczytać

Najlepsze przepisy na Święta

Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?

Czytaj dalej...

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.