cukru pudru 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1-2 łyżki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli z jakiegoś powodu mamy trudności w zagnieceniu, dolewamy odrobinkę wody. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 1 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy(...)zwykłym wałkiem na grubość ok 4 mm. a następnie przejeżdżamy wałkiem z grawerem. Przed wałkowaniem podsypujemy ciasto mąką aby nie przywarło do stolnicy. Wycinamy ulubione kształty. Ciastka układamy na wyłożonej papierem blaszce i wkładamy je na kilka minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180C. Wkładamy blaszkę z ciastkami i pieczemy około 10- 15 min. Wyszło
Radość kipiąca uśmiechem.potem wpadłam na pomysł, by do tego wszystkiego dołożyć dżem, miał być śliwkowy ale znalazłam słoiczek konfitury z pomarańczy. Wszystko to razem stanowi trio idealne, korzenny smak ciasta, słodycz delikatnego kremu i ten pomarańczowy akcent, który wszystko dopełnia. Mówię Wam niebo w gębie, zróbcie koniecznie na święta. Tylko poczekajcie z krojeniem dłużej niż godzinę. Ja tak bardzo chciałam się(...)zdjęcia, że kroiłam roladę gdy jeszcze dobrze nie zastygła, dlatego na zdjęciach wygląda średnio apetycznie, ale przynajmniej zrobiłam zdjęcia nim zostanie zjedzona. Nie bójcie się rolady, to proste ciasto, jeśli upieczecie je na dobrze natłuszczonym papierze to ładnie od niego odstanie, a potem pozostaje już tylko zawinąć w ściereczkę, ostudzić, posmarować kremem i koniecznie schłodzić przez całą
Cynamonowe szczęścieCiasteczka z ciasta francuskiego, to świetna propozycja, gdy mamy niespodziewanych gości.. Przygotowuje się je ekspresowo, są przepyszne i ładnie się prezentują na stole. Do ich przygotowania nie są potrzebne świeże owoce. Ja np. wykorzystałam mrożone maliny. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 3,5 % 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem dowolne owoce (np. maliny, borówki) cukier puder(...)muffinek posmarować lekko masłem (najlepiej masło stopić i posmarować wgłębienia pędzelkiem). Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując tylko 400 ml mleka. Zostawić do ostudzenia. Owoce umyć i osuszyć. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki i rozwinąć. Następnie pokroić na kwadraty (u mnie 8 x 8 cm). Każdy kwadrat przełożyć i lekko wcisnąć w wgłębienie formy, dodać łyżkę budyniu
Passions hobbies lifeIdealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłonie w połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek z pewnością zachwyci uczestników świątecznego spotkania. Składniki: Makowiec: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200g maku 125g masła 350g jabłek startych o grubych oczkach 100g rodzynek 10ml aromatu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części. 4. Polewa: Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. 5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć
Szalona Kuchnia Ewelinytaki zestaw foremek na święta. Atutem jest również to, że są kolorowe :) Pięknie wtedy się prezentują. Miałam więc foremki ze Stelli i zabrałam się do przygotowania ciasta na muffiny. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka kakao * 3 łyżki przyprawy do piernika * 2 jajka * 125 g masła * rodzynki, suszona(...)kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód. Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam. Nakładałam do muffinek dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość surowego ciasta sięgała 3/4 wysokości foremki. Tak przygotowane do wypieków piekłam 30 minut w 180 stopniach w nagrzanym
Pieprzyć z Fantazjącytryny, 1 łyżeczka od kawy cynamonu, Miód wlać do garnka, dodać 60 g cukru i zrumienić, wlać wodę i odstawić do ostudzenia. Przestudzony płyn wlewać do mąki i zarabiać ciasto. Dodać cukier puder, rozbełtane żółtka, cynamon, skórkę z cytryny i ubite na sztywną pianę białka. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać mak i sodę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Przełożyć ciasto
królestwo garówZapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa(...)rumowy / arakowy / migdałowy Krem: 250 g miękkiego masła 1 budyń waniliowy 300 ml mleka 2-3 łyżki cukru pudru kilka łyżek mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania: 1. Ciasto : Mak przełożyć na drobniutkie sitko, porządnie przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem lub gorącym mlekiem i pozostawić na całą noc. 2. Po tym czasie mak dokładnie odsączyć i trzykrotnie
Kuchnia domowa AniDelikatne i puszyste ciasto z soczystymi jabłkami i chrupiącym granatem. Przepis tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący :) Jabłka tym sposobem są o wiele bardziej delikatne, niż w przypadku tradycyjnego wyłożenia owoców na wierzch. 200 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100 g maślanki 50 g śmietany(...)papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy ok. 22 cm) i posypujemy cynamonem. W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą i powstałym ciastem zalewamy jabłka. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Chwilę przestudzamy na kratce, po czym zdejmujemy boki formy i przekładamy ciasto na talerz “do góry dnem
Mienta blogciasto makowe z jabłkami ciasto orzechowe z brzoskwiniami ciasto orzechowo migdałowe czekoladowe gwiazdki deser zimowy katarzynki keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy(...)kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów tort z suszonych moreli wino do ciasta na świątecznym stole
królestwo garówMakaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Znacie? Znaaacie na pewno, bo przepis stary jak świat 😊 Czarny salceson to chyba jedno z pierwszych ciast, które nauczyłam się piec. Przepis był bardzo prosty, a ciasto zawsze sie udawało, i to podobało mi się w nim najbardziej 💛 Ostatnio przeglądając mój stary zeszyt z przepisami odkopałam właśnie kilka fajnych przepisów, które odeszły w niepamięć (a szkoda(...)Zapraszam więc na wilgotne, aromatyczne i szybkie ciasto o trochę dziwnej nazwie: czarny salceson ❤ Składniki: 1 szklanka zsiadłego mleka 3 całe jaja 1/2 szk. cukru 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżeczki dżemu lub powideł Wszystkie składniki połączyć, wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Kruszonka: 3 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 k. tłuszczu Z powyższych składników zrobić
Walijskie PichcenieNaszym ulubionym ciastem są serniki. Pod każdą możliwą postacią. Klasyczny, wiedeński, z brzoskwiniami czy na zimno. Latem jemy je z owocami, a w okresie świątecznym z przyprawami korzennymi. Sernik świąteczny jest delikatni i puszysty ja chmurka. Idealny dla osób, które nie lubią lub nie umieją piec. Składniki: 5 listków żelatyny 1 1/5 szkl śmietanki kremówki 3 żółtka 1 białko(...)przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 mała pomarańcza (50 ml soku, skórka z pomarańczy) SPÓD 15 pierników 50 g zmielonych migdałów 50 g masła DEKORACJA piernik Przygotowujemy spód ciasta: Pierniczki z migdałami zblendować na miałki piasek. Masło rozpuścić. Połączyć z pokruszonymi pierniczkami i migdałami. Dno formy do ciasta wyłożyć wymieszanymi okruszkami z masłem.Wsadzić do lodówki. Przygotowujemy ciasto: Listki
Kuchnia w oparachNajprostsza i chyba najbardziej popularna przekąska na ciepło :) Dodatkowo można dodać inne ulubione składniki, ser, ketchup itp. :) Polecam Składniki: (na 18 sztuk) Opakowanie ciasta francuskiego Parówki 250 g/ 6 sztuk jajko sezam Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na 18 kawałków. Każdą parówkę podzielić na 3 równe części. Parówkę położyć na kawałku ciasta francuskiego zwinąć w rulon(...)lekko docisnąć brzeg. ( Dzięki temu ciasto nie będzie się otwierać podczas pieczenia). Zwinięte parówki w cieśnie nacinam lekko nożykiem, smaruje rozmąconym jajkiem a następnie posypuje odrobiną sezamu. Tak przygotowane przekąski przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku
Kulinarne przygodywbij jajko oraz żółtka, dopraw solą. Połącz wszystkie składniki ze sobą tak aby się połączyły następnie dodaj ciepłą wodę Uformuj kulkę, owiń ściereczką i pozostaw na 30 minut Rozwałkuj ciasto, oraz potnij w paski na około 4 cm. Rozłóż makaron tak by się nie posklejał Makaron gotuj w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedź i podawaj z gorącym rosołem. Smacznego! Artykuł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!