ciasto - 162322 przepisów (strona:3520/10822)

Mandazi - kokosowe pączki z gorącej Afryki 181

się drożdży/cukru. 2. Drożdżowy zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15min. 3. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. 4. Wlej mleczko kokosowe i zaczyn drożdżowy - wyrabiaj ciasto przez 5-10min do całkowitego połączenia składników i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. 5. Blat podsyp mąką i wyłóż wyrośnięte ciasto i ponownie wyrób - podsyp więcej(...)mąki, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub nie da się go wałkować. 6. Podziel ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na dysk grubości 0,5mm. 7. Każdy dysk podziel na 6 trójkątów. 8. Smaż na złoty kolor z obu stron na głębokim tłuszczu. Smacznego! Coconut Mandazi Ingredients: 1/4 cup of brown sugar 10g of fresh yeast

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pączki erewańskie z kremem waniliowym 130

wanilii wg smaku (dałam 2 łyżki) Olej do smażenia Mąkę przesiać do miski, pokruszyć drożdże, wymieszać. Dodać jajko, cukier, olej, sól, ciepłe mleko, wszystko wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W tym czasie zrobimy krem. W małym rondelku(...)cały czas mieszając i gotować na małym ogniu do czasu, aż krem się zagęści. Do zagęszczonego kremu dodać ekstrakt wanilii, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Gotowe ciasto delikatnie oklepać, odrywać po kawałku wielkości jajka, spłaszczać, do środka wkładać po 1 łyżeczce kremu, dokładnie zlepiać końce formując pączki, delikatnie spłaszczać i wykładać na tace podsypaną mąką. Kiedy połowa

Smaki Armine
Przysmak dyniowo-pomarańczowy 117

Zamiast tradycyjnych pączków upiekłam deser, który przypomina raczej piankę. Bo to ciastem do końca nie jest. Składniki : 4 jajka 100 g masła 200 g cukru 1/2 szklanki śmietany 18 % 200 g mąki  2 sztuki pomarańczy dynia po obraniu 1 kg posiekana gorzka czekolada kandyzowana pomarańcza, ewentualnie biszkopty Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę(...)mąkę, i ponownie miksujemy Do masy jajecznej dodajemy masę dyniową i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wymiarach: 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 min. w temp. 180*C. Ja piekłam w okrągłej formie. Upieczone, gorące ciasto posypujemy posiekaną czekoladą i gdy się lekko rozpuści rozsmarowujemy

Proste Potrawy
MURZYNEK Z ORZECHAMI 122

Szybkie kakaowe ciasto z dodatkiem jagód i orzechów włoskich. SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka 1 szkl. cukru 100 g masła 3 łyżki konfitury jagodowej 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa: 1/3 kostki masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki kakao WYKONANIE Ciasto: Blaszkę(...)siekamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy  po kolei resztę składników, mieszamy i wylewamy na formę. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników

słodki bratek
Sernik cytrynowy 130

Opis Sernik cytrynowy: Przedstawiamy sernik o smaku cytryncytrynowy. Jest on pieczony na tradycyjnym, kruchym spodzie. Masa serowa ma kwaskowaty smak i intensywny aromat cytryny. Ciasto jest orzeźwiające, niezbyt słodkie, smakuje wyśmienicie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 25 dkg mąki, 10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka Masa serowa(...)cytryny, Olejek cytrynowy Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką i masłem, zagnieść ciasto i pozostawić je w chłodnym miejscu na godzinę. Rozwałkować na grubość 1 cm, rozłożyć na blaszce tak, żeby przykryć częściowo także jej boki. Ser zemleć. Oddzielić 5 żółtek od jaj. Żółtka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Puszysty sernik z czekoladową nutą 87

Wiele ulubionych smaków w jednym cieście  – twaróg, cytryna i kakao. Serdecznie polecam!!! Składniki na spód (na formę 23cm x 23cm): 65 g masła ¼ szklanki cukru 1 jajko ½ szklanki mąki tortowej typ 450 ¼ szklanki mączki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Wykonanie: Jajka, cukier i masło utrzeć mikserem. Dodać sypkie składniki i dalej chwilę ucierać do uzyskania(...)jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować masę serową. Masa serowa: Składniki: 4 jajka 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Otarta skórka z 1 cytryny 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki gorącej wody 200 g słodkiej śmietany min. 30% 600 g twarogu trzykrotnie mielonego Szczypta soli Wykonanie: Kakao wymieszać z 4 łyżkami

Przepisy Babci
Faworki drożdżowe 157

minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, spirytus oraz ciepłe mleko. Wyrabiaj aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na blacie oprószonym mąką(...)Rozwałkowane ciasto powinno być cienkie. Każdy placek pokrój w prostokąty o długości ok 7 cm i szerokości ok. 3 – 4 cm (oczywiście wielkość możesz sobie ustalić dowolnie). Każdy prostokąt natnij na środku i przełóż jeden koniec przez wycięty otwór. Gotowe faworki smaż na bardzo gorącym oleju na złoty kolor. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Faworki drożdżowe pochodzi

365 dni dookoła kuchni
ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 281

Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska.  Taki zawijasy w ciasta francuskiego smakują wyjątkowo pysznie na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego  ok. 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka suszonych pomidorów 3-4 łyżki startej na oczkach mozzarelli sól pieprz ziołowy masło klarowane czarnuszka do posypania 1 roztrzepane(...)odparuje woda. Na koniec dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i doprawiamy całość solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz jest chłodny dodajemy starty na oczkach ser. Ciasto francuskie rozwijamy. Na płat ciasta nakładamy farsz, zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy na 1-1.5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką

Walijskie Pichcenie
Pyszne ciasto leśny mech 165

obrotach. Do tej samej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy do połączenia się składników na wolnych obrotach. Dno tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 170-180 stopni i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego przestudzenia. Odkroić górną część ciasta(...)biszkoptu. Górną część pokruszyć lub wydrążyć łyżką tylko zieloną część ciasta. Śmietankę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Dolną część biszkoptu nasączyć ponczem. Wyłożyć kremem śmietankowym i posypać pokruszoną częścią biszkoptu. Na koniec ciasto posypać granatem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Pączki 121

Powiem Wam - tak! Śmiało polecam Wam ten przepis :) Po jego oryginał zapraszam tutaj ( klik ). Osoby, które je jadły, bardzo je chwaliły :)   A teraz kilka słów o samych pączkach. Ciasto jest z dodatkiem jogurtu i przez to rośnie w ekspresowym tempie a pączki są pulchne nawet na drugi dzień. Z podanej porcji wychodzi od 20 do 30 pączków - wszystko zależy(...)łyżki dość ciepłego mleka wymieszać ze sobą i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru aż sporo pojaśnieją. Dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn, mleko, sól, spirytus i wyrobić ciasto. Następnie wlać masło i jeszcze raz całość wyrobić aż powstanie elastyczne i odchodzące od miski i rąk ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około godziny). Następnie

My simple kitchen
Szybkie oponki z serków homogenizowanych 114

pieczenia Ponadto: olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania   Przygotowanie Wszystkie składniki na oponki przekładamy do jednej miski i ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem zagniatamy ciasto. Ciasto wyjmujemy z miski na blat, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 0,5-0,8 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką koła, a na środku każdego koła(...)wykrawamy kieliszkiem mniejsze. Ciasto, które pozostanie po wykrawaniu oponek, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Oponki smażymy na głębokim oleju (najpierw go dobrze rozgrzewamy) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Lekko wystudzone oponki obsypujemy cukrem pudrem (można również posmarować je lukrem). [caption id="attachment_8055" align="aligncenter" width="1024"] Szybkie oponki

e-PrzepisyKulinarne
Puszyste ciasto ze skórką pomarańczową i marmoladą 89

Kilka prostych składników, bez miksera i jest – pięknie wyrośnięte i bardzo smaczne ciasto. Przygotowałam je na męski wieczór, smakowało, pochwały usłyszałam, opłacało się! Pachnące skórką pomarańczową i marmoladą, niezwykle puszyste i miękkie. Polecam na każde popołudnie i wieczór:) SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli(...)nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do połączenia. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem, wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 60 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy. Ja udekorowałam je czekoladową gorzką polewą. Gotowe! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Rolada bananowo-orzechowa 123

wlać olej. Wyłączyć mikser i za pomocą szpatułki delikatnie ale dokładnie wmieszać pozostałe sypkie składniki. Dużą blachę piekarnikową (33x37cm) delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Przygotować dużą ścierkę kuchenną (lub ręcznik). Jeszcze gorące ciasto przełożyć górą do dołu na ścierkę, zdjąć papier(...)wlać śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i śmietan fix. Wszystko wymieszać ze sobą na dosyć gęsty krem (nie za długo). Na koniec wsypać orzechy i wymieszać całość szpatułką. Wystudzone ciasto rozwinąć i wyłożyć na nim 3/4 kremu. Na jej wewnętrznym krańcu ułożyć wzdłuż banany i całość ponownie zawinąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu. Posmarować

My simple kitchen
Walentynkowe ciasto z sercem 173

Ciasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)przez 15 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe przełożyć do keksówki i uformować w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodamy środek. 2. Galaretki rozpuścić w 650 ml wody, przelać do płaskiej formy i pozostawić do całkowitego stężenia. Po tym czasie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić serduszka

Szalona Kuchnia Eweliny
Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy 204

przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Foremkę o wymiarach 22x20cm w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Żelatynę zalać wodą, wymieszać(...)Owocowy mus odstawić do ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową (należy uważać, aby mus nie zaczął tężeć, musi być płynny). 8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z foremki (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i wyrównać wierzch ( patrz Film ), odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 biszkopty. 9. Jeden biszkopt położyć na paterze lub podstawce. Składniki do nasączenia wymieszać

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania