może być gorące! ( w innym przypadku zaparzysz mąkę) Masło stop w rondelku i wystudź aby było letnie. Do miski z mąką dodaj masę z jaj, mleko i zacznij zagniatać ciasto. Dodawaj stopniowo masło i wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut. Im lepiej je wyrobisz tym będzie bardziej puszyste więc się przyłóż ;-) Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli(...)dzień jest zimny i deszczowy, postaw miskę na kocu lub zimą koło kaloryfera. Pozostaw tak na godzinę. Po tym czasie ciasto podziel na 18-20 kawałków. Każdy rozwałkuj na blat posmaruj nadzieniem ( u mnie czekośliwka) zroluj ciasno. Wałek przetnij na pół i zwiń w bułkę. Ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem, zachowaj odstęp bo bułki urosną. Bułeczki
SMYKWKUCHNIRewelacyjne smakowo ciasto w sam raz na ciepłe wiosenno letnie dni, do przygotowania z dowolnymi ulubionymi owocami , bez pieczenia, do ciasta używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka! Tortownica 24 cm Składniki: 15-20 dag podłużnych biszkoptów Krem: 1,5 szklanki(...)Wyłożyć nimi dno formy. Białą masę rozsmarować równo na biszkoptach. Na nią wyłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce. Biszkopty przykryć masą kakaową z wafelkiem. Na wierzchu ciasta rozsypać pomieszane owoce zalać tężejącą galaretką odstawić na całą noc do lodówki. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonZnacie takie ciasto jak bananowiec? Mam jego klasyczną (no prawie) wersję na blogu już od jakiegoś czasu, a ostatnio, w sumie trochę z przymusu, bo miałam w domu zbyt dojrzałe banany i śmietankę "do wczoraj", postanowiłam zmiksować ciasto o całkiem podobnym smaku. Brakuje tylko pianki, jak w oryginale, no i krem nie jest maślany tylko śmietanowy. Wierzch to także zmiana(...)blaszce). Dwie galaretki cytrynowe lub pomarańczowe rozpuszczamy w ok 750ml wody. Dodajemy obrane, także z tej białej, gorzkiej skórki pomarańcze i blenderujemy. Przestudzoną i gęstniejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i schładzamy kilka godzin w lodówce. Galaretkę na wierzch warto przygotować sobie znacznie wcześniej, nawet kilka godzin, tak by można było już tężejącą wylać od razu na krem. Skróci
Kuchnia w czekoladzieTrafiłam na ten przepis zupełnie przypadkiem. To świetna baza na ciasto z sezonowymi owocami lub z rabarbarem jak u mnie. Oranżadę można również zastąpić wodą gazowaną. Składniki (blaszka 26x34cm): 5 jajek 1 szklanka cukru szczypta soli 1 cukier waniliowy 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka białej oranżady (lub wody gazowanej(...)Sposób przygotowania: 1. Jajka, sól i oba cukry ubić razem na puch. Dodać olej i zmiksować na małych obrotach. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do ciasta i delikatnie miksować. 3. Na koniec wlać oranżadę i wymieszać delikatnie. 4. Blaszkę posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Wyłożyć ciasto, a na wierzch owoce lub rabarbar. 5. Piec
Kuchnia domowa Anistraganach robi się czerwono, a woń truskawek po prostu nie pozwala na to aby ich nie kupić. Osobiście najbardziej lubię truskawki delikatnie niedojrzałe, twarde, takie właśnie idealne są do ciast na zimno np. do biszkoptu z bitąśmietaną oraz galaretką . Bardziej dojrzałe sprawdzą się w rożnego rodzajach ciast gdzie używane są truskawki zmiksowane tak jak w serniku Zebratruskawkowo waniliowa . Do dzisiejszego
RAROSSATarta- szybki pomysł na obiad , kolację czy przekąskę :) Dziś zapraszam na tartę z ciasta francuskiego z koktajlowymi pomidorkami , pieczarkami, masą serowo-śmietanowo- jajeczną , podawaną z rukolą. Smakuje wyśmienicie na pewno przypadnie nie jednemu smakoszowi :) SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 🍴 Ciasto francuskie ok 350 g 🍴 20 dag pieczarek 🍴 1 cebula 🍴2 łyżki drobno posiekanej natki i koperku 🍴10 pomidorków(...)sera żółtego tartego 🍴sól i pieprz do smaku 🍴 1łyżka ketchupu i majonezu 🍴 dodatkowo: 2 garście rukoli PRZYGOTOWANIE: 1. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto . 2. Pieczatki myję a następnie smażę na maśle na rumiano , dodaję obraną cebulkę i pokrojon w kostkę, smaże jeszcze chwilę. 3. Pieczarki i cebulę przekładam na ciasto
Gotowanie Patkikawałki, obsypujemy cukrem i odkładamy na sitko aby odsączył się z nadmiaru soku. 2. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta. 3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy(...)całość do połączenia się składników. 4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Następnie, rabarbar obsypujemy łyżką mąki, mieszamy i wykładamy na ciasto, lekko wciskając je w nie. Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut. Upieczone ciasto, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki startego grana padano/ parmezanu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. 4. Ponakłówaj obficie ciasto widelcem
Kuchnia w Słońcu Skąpanaciekawe, że do przyjemnych rzeczy człowiek tak szybko się przyzwyczaja i tak łatwo odzwyczaić się od codziennej, mniej przyjemnej rutyny. Małym motywatorem została dziś Tarta z kremem kokosowym – ciasto nagroda dla przetrwanie ciężkiego dnia i wypełnienie wszystkich zaplanowanych obowiązków Tarta z kremem kokosowym to przepis zupełnie niedietetyczny, choć oczywiście jeśli chcecie, możecie dostosować go do swojej diety. W przypadku(...)kokosowego + domowy dżem z czarnej porzeczki + serek mascarpone + wiórki kokosowe Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przygotuj krem
365 dni dookoła kuchniwięcej czasu w kuchni, tak oto z majówkowych słodkich wypieków powstały bajaderki. Uwielbiam ten przepis z trzech powodów po pierwsze pozwala na niemarnowanie czerstwych już ciast i ciasteczek, po drugie jest banalnie szybki i łatwy w przygotowaniu, po trzecie jest bez pieczenia co przy takich temperaturach ułatwia znacznie życie ;) Znasz, lubisz? Składniki: 800-900 g pokruszonych ciastek, ciast(...)migdały 300 g dżemu truskawkowego 125 g masła 2 czubate łyżki kakao pozostałe: posiekane migdały płatki cynamonowe pokruszone polewa czekoladowa, czyli czekolada mleczna i odrobina mleka Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, ręcznie lub w malakserze i przesypujemy do naczynia. W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i kakao. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami, dżemem i bakaliami
Życie zaczyna się w kuchnimiał być wypiek na szybko do popołudniowej herbaty. Nawet nie przypuszczałam, że ciasto to wyjdzie tak przyjemnie wilgotne i tak długo zachowa świeżość. Co bym jednak w przyszłości zmieniła? Podmieniłabym mandarynki na brzoskwinie;) Jakoś mi się mimo wszystko mandarynki straciły w tym keksie – niby były, niby nadawały smaku i wilgotności, ale… jakby ciut za mało;) 4 jajka(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a następnie osączone mandarynki wraz z niewielką ilością syropu z puszki. Na końcu, delikatnie mieszając szpatułką, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 50-60 minut ( lub dłużej, do tzw suchego patyczka). Uwagi: Mandarynki otoczyłam
Smaki Na Talerzuolej 0,5 szklanki, kokosowa chmurka: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, masło 10 dag, wiórka kokosowe 20 dag, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia(...)Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 st. C przez ok. 15 min. Ser biały mielimy 2 razy lub miksujemy na gładko w malakserze. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Masę serową
kulinarne odsłony patiSerniki to jedne z moich ulubionych ciast i chyba nigdy mi się nie znudzą. Można wyczarować naprawdę wiele połączeń, a tym razem postanowiłam zrobić lekki sernik z serkami wiejskimi na spodzie brownie, dodatkowo urozmaicony malinami Zdecydowanie najbardziej lubię kremowe i delikatne ciasta tego typu, które często piekę bez spodu. Chciałam jednak spróbować czegoś nowego i tak powstał ten lekko wilgotny(...)następnie zblendować na gładką masę. Olej kokosowy, ksylitol i jajka utrzeć. Suche składniki wymieszać w osobnej misce i połączyć wszystkie składniki spodu. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać serek wiejski oraz ksylitol i miksować przez kilka minut
FitkotRacuchy z ciasta drożdżowego są wspaniale puszyste, lekko słodkie i nadziane! Sama nie wiedziałam jak to wypali, ale wypaliło i to całkiem świetnie. Zwykle racuchy jadamy z jabłkami, ale stwierdziłam, że kostka czekolady dodana podczas smażenia będzie cudna, kiedy się rozpuści i nie myliłam się. Czekoladowo - racuchowy obłęd! Czekolada jakiej użyłam zawiera 35% kakao, jest to czekolada mleczna, cudownie rozpuszczająca(...)szklanki mąki pszennej czekolada mleczna terravita olej do smażenia Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem. Dodajemy mąkę i miksujemy na gładkie, dość lejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy go na całej jej powierzchni. Łyżkę maczamy w tłuszczu i nabieramy delikatnie ciasto. Kładziemy je na patelnię
MamaOskarkasztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Bita śmietana: - Żelatynę zalać 5- 6 łyżkami mleka, odstawić do lodówki aby napęczniałe (około 10 minut). Następnie naczynie z napęczniałą żelatyną wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła. - Dróg sposób na rozpuszczenie żelatyny to: żelatynę rozpuścić
RAROSSA