oleju do smażenia do dekoracji polewa czekoladowa lub cukier puder Przygotowanie: twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. Dodać pozostałe składniki i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Poporcjować na mniejsze części i na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć szklanką kółka, a w środku kieliszkiem mniejsze kółko. Czynność powtarzamy. Smażymy
Niezły MłynekPizza diavola ma charakter, jest ostra i świetnie łączy się z łagodnym smakiem pieczarek. Do jej zrobienia wystarczy kilka składników. Oczywiście ciasto jest najważniejsze, ale na nie mamy akurat idealny przepis. Czas : godzina na rozgrzewanie piekarnika i 10 minut na przygotowanie i upieczenie pizzy Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 średnie pizze Od kiedy mamy przepis na idealną pizzę, robimy(...)ilościach hurtowych. W zamrażalniku zawsze w rezerwie są ze dwie kule ciasta, gotowe do wyciągnięcia, żeby robić pizzę z resztkami mięsa, albo calzone. Tym razem zrobiliśmy pizzę diavola, czyli wersję pikantną z chorizo i pieczarkami. Na wierzch, po upieczeniu położyliśmy sporo zieleniny, żeby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo :-). Zobacz film i tutorial jak zrobić idealną pizzę. Składniki: Ciasto
Niedzielny kucharzRurki kojarzą nam się głównie ze słodkimi deserami, ale ja mam dzisiaj przepis na całkiem coś innego... rurki na sposób wytrawny, a mianowicie rurki z ciasta francuskiego z czarnuszką, nadziane pastą jajeczną z koperkiem. Świetna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, a także wzbudzi zainteresowanie gości na wielkanocnym stole. Zaletą jest także to, że są proste(...)minut! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po zrobieniu. Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na szybką, świąteczną (i nie tylko) przekąskę to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 4 jajka 1 pęczek koperku 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz 1 białko czarnuszka (do posypania) masło (do posmarowania foremek) Wykonanie: Foremki do rurek smarujemy masłem. Ciasto francuskie
Kuchnia MagdaLenyczasu do czasu mam ochotę na takie słodkie co nieco. Śmietanka z galaretką na smacznym spodzie o cytrynowym posmaku. Mniam, wspaniałe ciasto na poprawę humoru gdy za oknem mroźno i tak jakoś ponuro i szaro :/ Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia : 180C Czas pieczenia: 20-25 minut Składniki Spód: mąka tortowa 100g jajka 3 szt. masło 50g cukier drobny 100g(...)cytryny. Na koniec pomalutku wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180C, blaszkę o wymiarach 22x22cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Studzimy spód. Wyciśnięty wcześniej sok łączymy z 3 łyżkami letniej wody i nasączamy nasz spód. Masa śmietanowa: Połowę 1 opakowania galaretki rozpuszczamy
Różne smaki w kuchniszklanki cukru pudru 1/4 – 1/3 łyżeczki mielonego anyżu 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na około 20 minut. Następnie zbić wałkiem, aby napowietrzyć ciasto. Potem lekko rozwałkować, zwinąć na pół i jeszcze raz na pół i ponownie zbić wałkiem
Oryginalny smakrozpuścić w niej drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Gdy drożdże wypłyną na powierzchnię dodać całość do mieszanki z dynią Wbić jajko i dokładnie wymieszać mikserem ( można wymieszać ciasto ręcznie w misce drewnianą łyżką ). Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski ( około 5 minut ). Gotowe ciasto wyciągnąć na oprószoną mąką stolnicę(...)krótko zagnieść ręką Uformować kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość przebić je pięścią i krótko wyrobić Podzielić na 2 części a każdą połówką dodatkowo na 12 sztuk. Z każdego kawałka uformować kulę, spłaszczyć ręką i naciąć na 8 w miarę równych części (niektóre nacinałam tylko na 4 części
Proste Potrawymigdałowym kremem i soczystymi, dojrzewającymi w słońcu gruszkami to świetna propozycja jesiennego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie i z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 200g płatków migdałowych 120g cukru 135 masła 2 jajka 2 płaskie łyżki(...)mąki pszennej Dodatkowo: 2-3 gruszki 1/2 cytryny 30g płatków migdałowych cukier puder o posypania tarty Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką
Szalona Kuchnia Ewelinynajważniejsze, że korzystacie z moich przepisów. Dziękuję Wam! Z okazji 3 urodzin bloga zorganizowałam wraz ze sklepem tarkaimiarka.pl pyszny i naprawdę słodki konkurs. Wystarczyło podzielić się przepisem na ciasto, ciasteczka lub deser. A nagrody były piękne: 1 miejsce: Kubek termiczny Dandy z silikonową pokrywką Cafe, 250 ml Sagaform 2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic 3 miejsce: Szklanki(...)miejsce: Kubek termiczny Dandy z silikonową pokrywką Cafe, 250 ml Sagaform Wygrywa Pani Agnieszka za przepis na Podniebny ser z bezą i kremem . Przepis znajdziecie tutaj (klik) To ciasto mnie po prostu urzekło. Łączy w sobie smaki, które uwielbiam, a do tego wygląda wspaniale. Gratuluje pomysłowości i zdolności kulinarnych. Dziękuję, że podzieliła się Pani tak pysznym przepisem. 2 miejsce: Cukiernica
Słodkie okruszkiOryginalnie pieczone na tortownicy i z dodatkiem truskawek. A u mnie posłużyło do wykorzystania zalegajacego opakowania borówek amerykańskich. I marcepanu pozostałego po duńskim, letnim cieście rabarbarowym . Wyszło dość wysokie, a długi czas pieczenia zaowocował niestety mocno wypieczonym spodem i bokami, za czym nie przepadam ani ja, ani dzieci. Dlatego przy kolejnym podejściu wybrałabym raczej większa foremkę, może 20/30cm, oraz(...)użyłabym więcej owoców, tak aby uzyskać niższe, ale większe ciasto. Przepis z bloga Eksplozja smaku . Składniki: (blaszka kwadratowa 20cm; oryginalnie - tortownica 21cm) 200g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 150g cukru pudru 100g marcepanu 4 jajka 230 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść borówek - jakieś 150g mniej-więcej kruszonka 150g mąki 75g masła 60g cukru Rozgrzej
Lejdi of the houseczęści ą procesu jest obieranie i krojenie jabłek, a potem czekanie na puszczenie soku. Cała reszta to tak zwane małe miki - wymieszanie pozostałych składników, przygotowanie blaszki i pieczenie. Ciasto w sam raz dla mnie, bez dwóch zdań... Przepis z bloga Bazylii . Składniki: (na blaszkę 20/30cm) 5-6 jabłek 1 szklanka drobnego cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka(...)szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dodatkowo blaszka do ciasta 20/30cm papier do pieczenia lub odrobina masła i bułki tartej Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj hojnie masłem i posyp bułka tarta. Jabłka obierz, pozaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem
Lejdi of the housedrożdży , 1/2 szkl mleka i 1/2 łyżki cukru zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże ,cukier, letnie mleko, sól, spirytus i na końcu rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto ( ciasto będzie dosyć luźne). Zostawić do wyrośnięcia na 1/2 godz aż podwoi objętość - ciasto rośnie dosyć szybko. Uformować pączki, nadziewać je kajmakiem, pozostawić na ok 15 min przykryte ściereczką. Smażyć
Z MarcepanemDodać mleko, rozpuszczone masło i dobrze ubić. Dodać mąkę z proszkiem i sodą. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać olejek i wymieszać mikserem. Dodać pianę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto jest gęste. Ciasto wykładać chochlą na rozgrzaną i wysmarowaną masłem lub olejem gofrownicę i wypukłą stroną chochli rozprowadzić po całej powierzchni. Czas pieczenia gofrów zależy od gofrownicy. U mnie wyniósł
Przepisy BabciTradycyjna i znana wszystkim, pyszna i wilgotna babka zebra. Numer jeden wśród moich smaków dzieciństwa. A co najważniejsze - błyskawiczne ciasto w przygotowaniu. Smak tego pysznego ciasta przekazała mi moja mama. Oprócz pleśniaka i tradycyjnego drożdżaka króluje wśród moich ulubionych ciast. 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju ¾ szklanki wody(...)ponownie miksujemy. Wyłączamy mikser. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Do silikonowej foremki na babkę naprzemiennie wylewamy jasne i ciemne ciasto. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i odsypujemy cukrem pudrem
VioletoweKucharzeniesoli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z bakaliami i wymieszać delikatnie łopatką. Ciasto wyłożyć na jabłka i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 35 min. Wyjąć z piekarnika i odwrócić ciasto tak, aby jabłka były na górze(...)Ściągnąć papier i zwijać gorące ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Roladę można dodatkowo polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Udanych wypieków i smacznego
https:KKuchniaMniamPodgrzewamy mleko z masłem. Do miski robota wsypujemy mąkę przesianą z solą i cukrem. Dodajemy zaczyn, żóltka oraz mleko z masłem ( ciepłe ). Wyrabiamy ok. 5 minut na wysokich obrotach ( ciasto będzie klejące – takie ma być ). Nagrzewamy piekarnik do 50C ( CombiSteam Deluxe Electrolux ma funkcję szybkiego nagrzewania , więc robi się to błyskawicznie ) i po nagrzaniu wyłączamy. Wkładamy miskę z ciastem(...)możemy delikatnie przykryć ściereczką ), uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w tym cieple do wyrastania ( aż podwoi objętość! ). Po wyrośnięciu wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy placek o grubości ok.1,5-2 cm ( robimy to delikatnie! ). Szklanką wycinamy pączki i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie nagrzewamy piekarnik do 50C, wyłączamy, wkładamy blachy z pączkami i z uchylonymi
Ostra na Słodko