Przysmak dyniowo-pomarańczowy 164Zamiast tradycyjnych pączków upiekłam deser, który przypomina raczej piankę. Bo to ciastem do końca nie jest. Składniki : 4 jajka 100 g masła 200 g cukru 1/2 szklanki śmietany 18 % 200 g mąki 2 sztuki pomarańczy dynia po obraniu 1 kg posiekana gorzka czekolada kandyzowana pomarańcza, ewentualnie biszkopty Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę(...)mąkę, i ponownie miksujemy Do masy jajecznej dodajemy masę dyniową i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wymiarach: 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 min. w temp. 180*C. Ja piekłam w okrągłej formie. Upieczone, gorące ciasto posypujemy posiekaną czekoladą i gdy się lekko rozpuści rozsmarowujemy
Proste Potrawy
MURZYNEK Z ORZECHAMI 172Szybkie kakaowe ciasto z dodatkiem jagód i orzechów włoskich. SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka 1 szkl. cukru 100 g masła 3 łyżki konfitury jagodowej 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa: 1/3 kostki masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki kakao WYKONANIE Ciasto: Blaszkę(...)siekamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy po kolei resztę składników, mieszamy i wylewamy na formę. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników
słodki bratek
Sernik cytrynowy 179Opis Sernik cytrynowy: Przedstawiamy sernik o smaku cytryncytrynowy. Jest on pieczony na tradycyjnym, kruchym spodzie. Masa serowa ma kwaskowaty smak i intensywny aromat cytryny. Ciasto jest orzeźwiające, niezbyt słodkie, smakuje wyśmienicie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 25 dkg mąki, 10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka Masa serowa(...)cytryny, Olejek cytrynowy Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką i masłem, zagnieść ciasto i pozostawić je w chłodnym miejscu na godzinę. Rozwałkować na grubość 1 cm, rozłożyć na blaszce tak, żeby przykryć częściowo także jej boki. Ser zemleć. Oddzielić 5 żółtek od jaj. Żółtka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Faworki drożdżowe 229minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, spirytus oraz ciepłe mleko. Wyrabiaj aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na blacie oprószonym mąką(...)Rozwałkowane ciasto powinno być cienkie. Każdy placek pokrój w prostokąty o długości ok 7 cm i szerokości ok. 3 – 4 cm (oczywiście wielkość możesz sobie ustalić dowolnie). Każdy prostokąt natnij na środku i przełóż jeden koniec przez wycięty otwór. Gotowe faworki smaż na bardzo gorącym oleju na złoty kolor. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Faworki drożdżowe pochodzi
365 dni dookoła kuchni
ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 366Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska. Taki zawijasy w ciasta francuskiego smakują wyjątkowo pysznie na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego ok. 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka suszonych pomidorów 3-4 łyżki startej na oczkach mozzarelli sól pieprz ziołowy masło klarowane czarnuszka do posypania 1 roztrzepane(...)odparuje woda. Na koniec dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i doprawiamy całość solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz jest chłodny dodajemy starty na oczkach ser. Ciasto francuskie rozwijamy. Na płat ciasta nakładamy farsz, zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy na 1-1.5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką
Walijskie Pichcenie
Pyszne ciasto leśny mech 210obrotach. Do tej samej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy do połączenia się składników na wolnych obrotach. Dno tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 170-180 stopni i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego przestudzenia. Odkroić górną część ciasta(...)biszkoptu. Górną część pokruszyć lub wydrążyć łyżką tylko zieloną część ciasta. Śmietankę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Dolną część biszkoptu nasączyć ponczem. Wyłożyć kremem śmietankowym i posypać pokruszoną częścią biszkoptu. Na koniec ciasto posypać granatem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygody
Pączki 178Powiem Wam - tak! Śmiało polecam Wam ten przepis :) Po jego oryginał zapraszam tutaj ( klik ). Osoby, które je jadły, bardzo je chwaliły :) A teraz kilka słów o samych pączkach. Ciasto jest z dodatkiem jogurtu i przez to rośnie w ekspresowym tempie a pączki są pulchne nawet na drugi dzień. Z podanej porcji wychodzi od 20 do 30 pączków - wszystko zależy(...)łyżki dość ciepłego mleka wymieszać ze sobą i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru aż sporo pojaśnieją. Dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn, mleko, sól, spirytus i wyrobić ciasto. Następnie wlać masło i jeszcze raz całość wyrobić aż powstanie elastyczne i odchodzące od miski i rąk ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około godziny). Następnie
My simple kitchen
Szybkie oponki z serków homogenizowanych 161pieczenia Ponadto: olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie Wszystkie składniki na oponki przekładamy do jednej miski i ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem zagniatamy ciasto. Ciasto wyjmujemy z miski na blat, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 0,5-0,8 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką koła, a na środku każdego koła(...)wykrawamy kieliszkiem mniejsze. Ciasto, które pozostanie po wykrawaniu oponek, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Oponki smażymy na głębokim oleju (najpierw go dobrze rozgrzewamy) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Lekko wystudzone oponki obsypujemy cukrem pudrem (można również posmarować je lukrem). [caption id="attachment_8055" align="aligncenter" width="1024"] Szybkie oponki
e-PrzepisyKulinarne
Puszyste ciasto ze skórką pomarańczową i marmoladą 139Kilka prostych składników, bez miksera i jest – pięknie wyrośnięte i bardzo smaczne ciasto. Przygotowałam je na męski wieczór, smakowało, pochwały usłyszałam, opłacało się! Pachnące skórką pomarańczową i marmoladą, niezwykle puszyste i miękkie. Polecam na każde popołudnie i wieczór:) SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli(...)nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do połączenia. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem, wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 60 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy. Ja udekorowałam je czekoladową gorzką polewą. Gotowe! Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Rolada bananowo-orzechowa 182wlać olej. Wyłączyć mikser i za pomocą szpatułki delikatnie ale dokładnie wmieszać pozostałe sypkie składniki. Dużą blachę piekarnikową (33x37cm) delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Przygotować dużą ścierkę kuchenną (lub ręcznik). Jeszcze gorące ciasto przełożyć górą do dołu na ścierkę, zdjąć papier(...)wlać śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i śmietan fix. Wszystko wymieszać ze sobą na dosyć gęsty krem (nie za długo). Na koniec wsypać orzechy i wymieszać całość szpatułką. Wystudzone ciasto rozwinąć i wyłożyć na nim 3/4 kremu. Na jej wewnętrznym krańcu ułożyć wzdłuż banany i całość ponownie zawinąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu. Posmarować
My simple kitchen
Walentynkowe ciasto z sercem 217Ciasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)przez 15 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe przełożyć do keksówki i uformować w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodamy środek. 2. Galaretki rozpuścić w 650 ml wody, przelać do płaskiej formy i pozostawić do całkowitego stężenia. Po tym czasie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić serduszka
Szalona Kuchnia Eweliny
Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy 290przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Foremkę o wymiarach 22x20cm w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Żelatynę zalać wodą, wymieszać(...)Owocowy mus odstawić do ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową (należy uważać, aby mus nie zaczął tężeć, musi być płynny). 8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z foremki (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i wyrównać wierzch ( patrz Film ), odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 biszkopty. 9. Jeden biszkopt położyć na paterze lub podstawce. Składniki do nasączenia wymieszać
Mała Cukierenka
Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze 245dodatkowi jogurtu i chrupiące na zewnątrz. Oblane syropem cukrowym pełnym kruszonych migdałów i lekkiego cytrynowego posmaku stają się absolutnie wspaniałym, słodkim przysmakiem mieszczącym się w dłoni :) Ich konsystencja surowego ciasta przypomina bardziej nasze racuchy, niż pączki, jednak ułatwia to pracę z ciastem przy pomocy miksera i łyżki. Łatwe, pyszne i fantastyczne z gorącą kawą, która zimą smakuje jeszcze bardziej wyjątkowo(...)odstaw do wyrośnięcia na 10min. w ciepłe miejsce. 3. Wsyp do miski mąkę i sól, wlej jogurt i drożdżowy zaczyn - wyrabiaj do powstania jednolitej masy, można mikserem. 4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min. 5. Rozgrzej olej w garnku i smaż pączki na złoto z obu stron, nakładając porcję ciasta (1 łyżka) na gorący tłuszcz. 6. Pączki
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pączki hiszpańskie 180cukier, po czym podgrzewać, aż się zagotuje. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i energicznie mieszać, tak aby nie było grudek. Ponownie położyć na palnik i mieszać podgrzewając. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od garnka. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Do letniego ciasta wbić jajko i mieszać, aż się wchłonie. Następnie wbić kolejne jajko i ponownie wymieszać łyżką(...)jego całkowitego wchłonięcia. Czynność powtórzyć z kolejnymi dwoma jajkami. W międzyczasie wlać olej do garnka i podgrzać go na średnim ogniu. Olej powinien mieć temperaturę około 170 ° C. Do ciasta wlać wódkę, wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Rozciągnąć papier do pieczenia i wyciskać na nim niewielkie koła zachowując odstępy, tak aby można było powycinać
Passions hobbies life
Chlebek bananowy 191Magda Wielokrotnie mi się zdarza próbować gdzieś ciasta, czy to kawiarnia, cukiernia lub u znajomych, a potem wracać do domu i spróbować upiec go samej, bez przepisu, w oparciu o smak, który próbowałam i bazując na moim doświadczeniu z pieczeniem. Moje umiejętności i intuicja nigdy mnie nie zawiodły i wypieki tak wykonane zawsze przerastały moje oczekiwania. To ciasto dosłownie przerosło(...)miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do mokrych składników dodajemy w 3 porcjach składniki suche i ucieramy mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy wierzch. Pozostałego banana obieramy i przecinamy wzdłuż. Przeciętego banana układamy na wierzchu ciasta i posypujemy całość równomiernie pozostawioną łyżką brązowego cukru. Wstawiamy
Smaczna Strona