ciasto - 162322 przepisów (strona:3541/10822)

Sernik z kokosową chmurką 126

olej 0,5 szklanki, kokosowa chmurka: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, masło 10 dag, wiórka kokosowe 20 dag, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia(...)Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 st. C przez ok. 15 min. Ser biały mielimy 2 razy lub miksujemy na gładko w malakserze. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Masę serową

kulinarne odsłony pati
Delikatny sernik z malinami na spodzie brownie (bez laktozy) 168

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast i chyba nigdy mi się nie znudzą. Można wyczarować naprawdę wiele połączeń, a tym razem postanowiłam zrobić lekki sernik z serkami wiejskimi na spodzie brownie, dodatkowo urozmaicony malinami Zdecydowanie najbardziej lubię kremowe i delikatne ciasta tego typu, które często piekę bez spodu. Chciałam jednak spróbować czegoś nowego i tak powstał ten lekko wilgotny(...)następnie zblendować na gładką masę. Olej kokosowy, ksylitol i jajka utrzeć. Suche składniki wymieszać w osobnej misce i połączyć wszystkie składniki spodu. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać serek wiejski oraz ksylitol i miksować przez kilka minut

Fitkot
Racuchy nadziane czekoladą 116

Racuchy z ciasta drożdżowego są wspaniale puszyste, lekko słodkie i nadziane! Sama nie wiedziałam jak to wypali, ale wypaliło i to całkiem świetnie. Zwykle racuchy jadamy z jabłkami, ale stwierdziłam, że kostka czekolady dodana podczas smażenia będzie cudna, kiedy się rozpuści i nie myliłam się. Czekoladowo - racuchowy obłęd! Czekolada jakiej użyłam zawiera 35% kakao, jest to czekolada mleczna, cudownie rozpuszczająca(...)szklanki mąki pszennej czekolada mleczna terravita olej do smażenia  Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem. Dodajemy mąkę i miksujemy na gładkie, dość lejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).  Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy go na całej jej powierzchni. Łyżkę maczamy w tłuszczu i nabieramy delikatnie ciasto. Kładziemy je na patelnię

MamaOskarka
TORT KOMUNIJNY DLA DZIEWCZYNKI 192

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Bita śmietana: - Żelatynę zalać 5- 6 łyżkami mleka, odstawić do lodówki aby napęczniałe (około 10 minut). Następnie naczynie z napęczniałą żelatyną wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła. - Dróg sposób na rozpuszczenie żelatyny to: żelatynę rozpuścić

RAROSSA
Lekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturą (bez laktozy) 142

drzewa owocowe pięknie kwitną, a w powietrzu unosi się przyjemny, delikatny zapach bzu. W nawiązaniu do tej delikatności stworzyłam nowy przepis na lekki, kokosowy biszkopt w odcieniach fioletu Dzisiejsze ciasto jest bardzo proste, ale dzięki kolorystycznemu nawiązaniu do bzów i kwiatowej dekoracji prezentuje się naprawdę wiosennie i świeżo. Do przygotowania tego pysznego jagodowego deseru użyłam mleka bez laktozy Mlekovita(...)dodatkowym atutem jest biszkopt z naturalnie bezglutenowej mąki kokosowej, przełożony moim domowym dżemem z borówki amerykańskiej . Ciasto jest bez cukru, więc wyjątkowo lekkie i niskokaloryczne – naprawdę warto się skusić na kawałeczek do kawy Lekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturą (bez laktozy) Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń

Fitkot
TORT KOMUNIJNY 204

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Bita śmietana: - Żelatynę zalać 5- 6 łyżkami mleka, odstawić do lodówki aby napęczniałe (około 10 minut). Następnie naczynie z napęczniałą żelatyną wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła. - Dróg sposób na rozpuszczenie żelatyny to: żelatynę rozpuścić

RAROSSA
Kukułka 224

myślę, że w kwestii wypieków powinnam działać czasami bardziej spontanicznie;) Często jest tak, że jakiś przepis mnie zaciekawi, ale…. waham się zbyt długo, by go upiec. Właśnie te ciasta potem najbardziej mnie zaskakują;) Gdybym częściej stosowała się do zasady „podoba się = robię”, już dawno cieszyłabym się smakiem tego ciasta. Nawet nie wiecie ile razy zabierałam się(...)Kukułkę”, po czym decydowałam się na coś zupełnie innego. Głupia byłam;) Bałam się tej ilości alkoholu zupełnie niepotrzebnie. Ciasto wyszło idealnie wyważone. Wilgotne, nie za słodkie, z posmakiem alkoholu, jednak nie za mocnym. Pyszne. I chyba pyszniejsze z każdym kolejnym dniem;) Sprawdzi się z całą pewnością na różnych uroczystościach rodzinnych. Polecam. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szkl. cukru

Smaki Na Talerzu
Ciasto budyniowo-maliowe 146

ciasto 1 szkl mąki pszennej tortowej 0,5 szkl mąki krupczatki 125 g masła 2 żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka 6 łyżek cukru maliny ok 400 g 2 galaretki malinowe Ciasto zagniatamy i wyklejmy dno tortownicy . Podpiekamy ok 15 min . w temp 180st Budyń gotujemy z cukrem. Trochę malin posypujemy na cieście(...)wkładamy do naczynia, dolewamy wody tyle by było z owocami 1 litr i gotujemy , od zagotowania wystarczy chwilka. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki. Przestudzone wylewamy na wystudzone juz ciasto i odstawiamy na kilka godzin do lodówki

Gotowanie jest łatwe
Pyszny Michałek 242

ptaków działa kojąco (tak ptasiory bladym świtem już urządzają sobie trele uwierzcie mi na słowo). Dodatkowo dostałam bardzo wiosenną przesyłkę pełną czekolad Terravita, która natchnęła mnie do upieczenia tego ciasta z śmietankowym kremem wzbogaconym o popularne cukierki, dżemem z porzeczki i polewą z mlecznej czekolady dodatkowo posypaną orzeszkami ziemnymi. Mówię Wam pychota. Biszkopt: 5 jaj  szklanka cukru szklanka mąki(...)Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Polewa: tabliczka czekolady mlecznej (u mnie Terravita) 3-4 łyżki mleka orzeszki ziemne bez soli Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto i posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami. Chłodzimy ok 2h w lodówce. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Tarta z agrestem i kremem z białej czekolady 233

tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody Masa agrestowa: 800 g agrestu (u mnie(...)czekolady: 375 ml kremówki 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. Po około 30 minutach ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190 stopni przez

Domowa cukiernia Ewy
Kolorowa pianka z owocami i galaretką 220

piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy  przez około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę wiśniową rozpuścić  w szklance wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić na sztywno, następnie

magiczna kuchnia Kasi
Brownie jaglane z kokosem 146

Mamy weekend także czas na ciasto!😎 Zapewne znacie ciasto Brownie, które ma milion odsłon. Ja je dzisiaj wykonałam w nieco zdrowszej wersji bez użycia mąki (jedynie 1 łyżka), w zamian na bazę dałam przepyszną i sycącą kaszę jaglaną. Patrząc na zdjęcie pewnie byście się nie domyśleli, że się  tam znajduję.😏 Co ciekawe jeden kawałek ma tylko ok 100 kcal(...)Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, wstawiamy do lodówki (ciasto musi być ostudzone!). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta (dzielimy przez ilość kawałków): 2230 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką 167

Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi blatami ciasta z dodatkiem budyni. Krem jest aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami. Budyniowy biszkopt (tortownica 20 cm): 4 jajka Szczypta soli ¾ szklanki białego cukru 4 łyżki oleju ¾ szklanki mąki pszennej(...)Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia. Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu

VioletoweKucharzenie
Ciasto czekoladowo bananowe 210

składników, dla których sprawdza się zasada „im starsze, tym lepsze”, dlatego jeśli w waszej kuchni macie takie nakrapiane banany to jest to świetna okazja do zrobienia takiego ciasta :) Do tego garść ulubionych dodatków – u mnie rodzynki i orzechy laskowe, i gotowe! Ciasto piekłam w niedużej keksówce. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru (mniej jeśli(...)misce mieszamy razem suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy razem suche i mokre składniki – nie za długo, tylko do połączenia składników, w cieście mogą nawet zostać grudki. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni przez

Ciastkozercy
CIASTO 7 DAYS – Z ROGALIKAMI 354

pracy przynosi coraz to inne przepisy na słodkości! Ostatnio nawet śmiała się do mnie, że powinnam Jej zrobić osobny dział na blogu ;) Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciasto

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania