jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne! Składniki: (na około 25-30 szt.) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki masła 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: ok. 450 g bobu (może być mrożony) garść listków świeżej(...)bieżącą wodą i osuszamy. Do malaksera wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, starty parmezan oraz wlewamy oliwę. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które
Kuchnia MagdaLenySernik dyniowy mój sposób na poprawę kiepskiego tygodnia. To ciasto, które ratowało mnie z każdej opresji i które zawsze poprawiało mi humor. Tradycyjnie wybieram ten tradycyjny – na kruchym cieście, bez zbędnych dodatków. Czasem eksperymentuje i bawię się z różnymi dodatkami. W związku z tym, iż mamy sezon dyniowy, dynia wpadła także do mojego sernika. I to był strzał(...)dziesiątkę. Dynia nadała sernikowi nie tylko piękny kolor, ale także niecodzienny smak. Koniecznie musicie wypróbować, póki sezon dyniowy trwa Sernik dyniowy przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 200 g masła 2 łyżki śmietany 30 g cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera na sernik 150 g puree z dyni 30 g budyniu waniliowego
365 dni dookoła kuchnitego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka kakao Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao(...)dodać masło, posiekać nożem aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier i żółtka, całość szybko zagnieść. Podzielić na dwie części - mniejszą i większą, owinąć każdą w folię spożywczą i zamrozić. Blachę o wymiarach 33x20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko docisnąć i wyrównać. Piec w temperaturze 190 stopni przez około
Domowa cukiernia Ewypszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 250 g margaryny 6 dużych żółtek 2 łyżki śmietany 18% Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić 2 części, przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 60 minut. Nadzienie jabłkowe: 8 jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy(...)Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez 15 minut. Wystudzić. Posypać bułką tartą. Wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta (wcześniej rozwałkowaną na blacie). Piec około 45 minut
kulinarnyswiatdomideser ale przede wszystkim jeden z najsmaczniejszych ekspresowych łakoci, który może przygotować każdy z nas. Francuskie różyczki z jabłkami i cynamonem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 1 łyżka cukru 1 łyżka cynamonu 1/2 cytryny woda cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda przy pomocy łyżeczki. Kroimy w plasterki(...)rondla przekładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy wodą. Gotujemy przez około 2-3 minuty od zagotowania. Jabłka nie mogą się rozgotować. odcedzamy. Studzimy. Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto francuskie rozwijam. Kroje na 6 pasków. Posypuje cukrem z cynamonem. Na jednym brzegu układam plastry jabłka nakładając je na siebie. Pozostałe ciasto nakładam na jabłka tworząc "kieszonkę" wypełnioną jabłkami. Następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiswoją grupą przedszkolną i paniami robili wspólnie szarlotkę. Wychowawczyni wiesza na tablicy ogłoszeń przepisy na dania, które przygotowała z dziećmi, więc według tej receptury zrobiłam w niedzielę to ciasto. Jest niezwykle proste, szybkie, a sam wypiek to przysłowiowe niebo w gębie. Polecam! Składniki (blaszka 24x36cm): 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku(...)zetrzeć na plasterki na szatkownicy, wymieszać z cynamonem. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą, przełożyć na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać z mąką. Dodać jajko, żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 3. Jedno ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Położyć drugie rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem. 4. Piec
Kuchnia domowa Anispotkania ze znajomymi. Składniki: 175 g masła 175 g mąki wrocławskiej 75 g kaszy manny 75 g rodzynek 50 g cukru Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Uformować kiełbaskę o średnicy ok. 3-4cm. Ciasto (grubości ok.1 cm) odcinać nożem. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać widelcem do grubości ciasta
Przepisy Babciciągu tygodnia mało piekę, no chyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś pieczonego w domowym zaciszu. Nie zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego! U mnie dziś właśnie jabłecznik z połówkami jabłek, który także przygotujecie(...)font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę o śr 28-30cm Ciasto: ¾ szklanki ciepłego mleka ½ szklanki oleju 2 małe jajka 70g cukru kryształu 25g drożdży świeżych Ok 480-500g mąki pszennej tortowej Szczypta soli Dodatkowo: 200g sera białego półtłustego 3 łyżki
Kuchnia w czekoladzieKnedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli
KorniszonkiSernik. Czy można go nie lubić? Osobiście chyba nie znam nikogo, kto odmówiłby choćby kawałka tego ciasta. I nie ważne czy to sernik tradycyjny, wiedeński, z owocami czy w cieście. Każdy jeden jest niepowtarzalny w smaku i niezastąpiony na stole podczas rodzinnej uroczystości. Dziś u mnie przepis na sernik z gruszkami, bo akurat teraz mam ich pod dostatkiem. Wyszedł kremowy(...)jajka 400g sera podwójnie zmielonego 2 łyżki budyniu śmietankowego (sproszkowanego) Dodatkowo: 2-3 gruszki (w zależności od ich wielkości) ½ filiżanki karmelu Sposób przygotowania Spód: Składniki siekamy ze sobą, zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy spód tortownicy, dziurkujemy i odstawiamy do lodówki. Masa serowa: Ucieramy mikserem masło z cukrem oraz jajkami
Kuchnia w czekoladziePyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza . Białka ubijamy na pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca jak na bezę. 4. Do ciasta dodajemy białka w 3 porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak, aby białka nie opadły. Na koniec dodajemy pozostałą czekoladę i ostatni raz mieszamy. 5. Blaszkę smarujemy masłem
My Culinary Artręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy a’la patisserie połączony z masłem orzechowym i słonymi krakersami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Błyskawiczne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha
Ostra na Słodkofareast-language:EN-US;} Bardzo przepraszam, że musieliście czekać na obiecany przepis, ale czasami po mimo starań nie udaje się wszystkiego zrealizować w terminie. Za, to jeśli przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole(...)soli na sztywno dodając cukier . Wciąż ubijać dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem na koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który
W garach u GosiPolecam Wam pyszny sernik z brzoskwiniami,bezą i kruszonką.Palce lizać :). SKŁADNIKI kruche ciasto 3 szklanki mąki 250g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1kg sera mielonego lub tego z wiaderka 1 budyń waniliowy 125g miękkiego masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru beza 5 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli puszka brzoskwiń(...)WYKONANIE Na początek przygotowujemy kruche ciasto.Na stolnicę wysypujemy mąkę ,cukier puder i proszek do pieczenia.Mieszamy aż wszystko się połączy.Następnie dodajemy masło,kroimy nożem,dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Cisto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godz.do lodówki. Teraz czas na masę serową.Masło ucieramy z cukrem,dodajemy jajka,następnie partiami dodajemy ser.Na koniec dodajemy budyń w proszku.Blaszk
Mała w garnku miesza