ciasto - 163312 przepisów (strona:3542/10888)

Jabłkowe ciasto z jogurtem, bez masła (Ciambella alle mele e yogurt, senza burro) 1119

łyżeczki cynamonu, pó ł  łyżeczki imbiru oraz szczyptę soli.  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.   Na koniec obieramy jabłka, kroimy w kostkę, delikatnie wmieszamy do ciasta. **** PREPARAZIONE In una ciotola montate lo zucchero e le uova fino ad ottenere un composto spumoso. Aggiungete lo yogurt e mescolate bene il tutto.  A questo punto setacciate la farina(...)mele, tagliatele a dadini   e poi unitele all'impasto. Mescolate delicatamente il tutto. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Do formy przekładamy ciasto, wyrównując wierzch szpatułką. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. **** Versate l'impasto in una teglia con un diametro

La grande e la piccola cuoca
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM 287

Ostatnio bardzo polubiłam się ( baa! pokochałam ) z ciastem drożdżowym! Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po upieczeniu jest niesamowicie delikatne i puszyste! Dziś przygotowałam pyszne drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym. Ja wybrałam masło orzechowe piernikowe marki Primavika – obłędne! Idealne na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy albo deser do popołudniowej(...)masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * mielony kardamon – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta + masło orzechowe piernikowe Primavika SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą

Ostra na Słodko
Quiche z figami i kozim serem 164

quiche z figami i kozim serem gości już tradycyjnie każdej jesieni i zdecydowanie nadal jest to jeden z moich ulubionych przepisów. * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 1 żółtko ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżka zimnej wody lub mleka Nadzienie: 3 jajka + 1 białko 200 ml crème fraîche(...)śmietany 30% 200 g koziego sera w roladzie 6-8 fig 1 łyżka miodu garść świeżego tymianku sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło i wbij żółtko. Szybkim ruchem zagnieć ciasto, dolewając w trakcie odrobinę wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko

Food Square
Murzynek tiramisu 230

zacząć padać, więc nie ma się czym cieszyć ;-). U mnie dziś przepis na murzynka, znalazłam go tutaj ( klik ). Mój wygląda troszkę inaczej, bo biszkopty ułożyłam ściśle obok siebie. Ciasto bardzo smaczne, mocno czekoladowe z nutą kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka 22 x 30 cm Składniki ciasto ciemne: 125 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao(...)kawą biszkopty (ja ułożyłam ciasno obok siebie, ale można ułożyć kilka, wtedy wyjdą ciekawe esy floresy), na biszkopty delikatnie przelewamy masę śmietanową (jest ona rzadka).  2. Teraz bierzemy ciasto czekoladowe, które odłożyliśmy, na wierzchu pianki śmietanowej robimy kilka kleksów i za pomocą wykałaczki robimy takie właśnie esy floresy :-) 3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Studzimy przy

kruche babeczki
Kokosowy śliwkowiec 185

Proste ciasto ze śliwkami o wyraźnym kokosowym posmaku:) I choć generalnie mi smakowało, uważam,że mogłoby być ciut wilgotniejsze;) Myślę, że następnym razem skroję po prostu ciut więcej śliwek:) 3 jajka 150 g cukru 250 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g płatków owsianych 80 g wiórków kokosowych 200 g kremówki 30 ml rumu 50 g gorzkiej(...)proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz owsiane płatki. Do ubitych jajek stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki sypkie oraz kremówkę. Na samym końcu dodajemy rum oraz posiekaną na drobno czekoladę. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Rozprowadzamy na przygotowanym cieście. Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym

Smaki Na Talerzu
Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą czekoladową. 184

Czasami nie chce nam się piec ciasta, a spodziewamy się gości lub mamy ochotę na coś słodkiego. Doskonale wtedy sprawdzi się ciasto bez pieczenia przygotowane na herbatnikach. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 45 minut plus oczekiwanie na stężenie. Przygotowywałam już sernik gotowany, ale przekładałam nim miodowe placki i piernik, ale wtedy zajmuje to więcej pracy. Dzisiaj polecam Wam takie właśnie ciasto(...)małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na herbatnikach i posypujemy cukrową posypką według uznania. 4. Podanie: Ciasto studzimy, a gdy będzie zimne wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. 5. Życzę smacznego

Izabelawkuchni
Szarlotka jak u BABCI 181

Masa Budyniowa: 1 kg jabłek  1 l soku jabłkowego 100% 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej otarta skórka z 1/2 cytryny Ciasto: 3 szkl mąki tortowej 1 kostka masła 6 żółtek 1 szkl cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek(...)posiekane masło, śmietanę oraz żółtka. Ugnieść dokładnie ciasto. Podzielić na dwie części. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami i skórką cytrynową. 3/4 l soku zagotować, w reszcie rozrobić budynie i gotujemy go jak w przepisie. Pierwszą część ciasta wylepić na blaszce, przykryć jabłkami, dodać budyń. Przykryć resztą ciasta (rozwałkować lub pokruszyć). Piec ok 60 minut w nagrzanym

Trufelkowo
Puszyste ciasto jogurtowe z jagodami (lub truskawkami) 228

Wczoraj dopadł mnie z rana jakiś "dołek", gorszy dzień, więc postanowiłam upiec ciasto na pocieszenie. Co jak co, ale słodkości zawsze pozwolą na chwilę zapomnieć o złych emocjach. Patrzę co mam w lodówce, jest jogurt grecki. Przypomniało mi się, że w zamrażarce mam jeszcze jagody. No to już wiadomo, będzie ciasto jogurtowe z jagodami :). Takie puszyste, delikatne i przepyszne! Zapraszam(...)dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt grecki, stopniowo oliwę, na końcu zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z sodą. Ciasto wylać do silikonowej foremki o średnicy 27 cm. Na wierzch ułożyć owoce, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 40-50 minut, do efektu suchego

Trufelkowo
Orzechowe Valldemossa z nuta cytryny 118

dodaniu do pełnego połączenia. Następnie ubić pianę z białek, łopatka około 1/3 dodać do masy orzechowej . Po dokładnym połączeniu , dodać pozostałe białka i delikatnie, ale dokładnie połączyć z reszta ciasta. Wyłożyć masę do formy. Piec ciasto przez około 30 minu t lub do momentu, suchego patyczka(-u mnie po 24 minutach ,ale każdy ma inny piekarnik. ) Wyjąć z piekarnika(...)rzucić blaszką z wysokości 25-30 cm. Tym prostym działaniem , łatwiej wyjąć z formy.   Przenieść ciasto na kratkę i ostudzić.Można do góry nogami ciasto odwrócić ,aby było równiejsze na wierzchy.     SZYBKO sie robi i jeszcze szybciej znika

w mojej kuchni
KANELBULLAR – SŁODKIE, CYNAMONOWE BUŁECZKI 213

sól – 1 szczypta MASA CYNAMONOWA: * masło min. 82& – 100 g * cukier – 100 g * cynamon – 2 łyżeczki + cukier perlisty do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy(...)przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt. MASA CYNAMONOWA: Masło rozcieramy z cukrem i cynamonem na jednolitą masę. CAŁOŚĆ : Ciasto smarujemy masą, zakładamy jedną połowę na drugą ( wzdłuż dłuższego

Ostra na Słodko
SAŁATKA Z RUKOLI I GRUSZKI 195

oraz pomagają w prawidłowym jej funkcjonowaniu. Ma także korzystny wpływ na cały nasz organizm. Więcej na temat Mikstury Olei Hepa możecie przeczytać  ⇒ tutaj Sałatkę podałam ze ślimaczkami z ciasta francuskiego, nadzianymi pastą warzywną. Dla mnie idealne połączenie - nie dość, że bardzo smaczne to zdrowe i lekkie. Takie kolacje najbardziej mi odpowiadają bo nie czuję się po nich ociężała(...)lubicie? Składniki: 1 op. rukoli 1 duża gruszka 2 małe serki wędzone (typu oscypki) garść orzechów nerkowca 2 łyżki Mikstury Olei Hepa dr Gaja sól, pieprz Dodatkowo: 1 op. ciasta francuskiego 1 słoiczek pasty warzywnej (dowolnej) Wykonanie: Rukolę przenosimy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy z wody. Gruszkę obieramy ze skóry, wydrążamy nasiona i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Tort z masłaem orzechowym 215

zwiększa swoją objętość, stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Do gotowej sztywnej piany dodajemy żółtka i przesiewamy suche składniki. Na wolnych obrotach delikatnie ale starannie łączymy wszystko w jednolite ciasto, na końcu do miski trafia wnętrze laski wanilii, które równie starannie trzeba wymieszać. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 32-36 min. w temp 180 stopni(...)funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej  200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki

Kuba Gotuje
Gruszki w cieście z Nutellą 244

Dziś mam dla Was naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser. Gruszki zapiekane w cieście francuskim z Nutellą w środku. Z podanych składaników zrobiłam 6 porcji, gruszki, których użyłam są znacznie mniejsze od standardowych (odmiana Rocha). Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 małych gruszek lub 4 większe Nutella 1 jajko brązowy cukier Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na połówki i wydrążamy(...)szypułki. Do środka nakładamy Nutellę i sklejamy obydwie połówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, żeby wyprostować wszystkie zagniecenia. Tniemy je na 6 pasków w kształcie podłużnych trójkątów. Zawijamy gruszki zaczynając od podstawy i od szerszego końca ciasta. Gotowe gruszki smarujemy białkiem jajka wymieszanym z odrobiną wody. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w ceramicznych foremkach/foremce. Posypujemy cukrem. Pieczemy

Ciastkozercy
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką 212

Uwielbiam sezonowe owoce i warzywa. Widząc śliwki w cenie znacznie niższej niż kilka dni temu szukam w głowie inspiracji na pyszne ciasto. I tak powstało- szybkie ciacho ze śliwkami idealne do weekendowej kawy Składniki: 1 szkl mleka 30 g świeżych drożdży 4 czubate łyżki cukru 500 g mąki pszennej 100 g masła (1/2 kostki) 1 szczypta soli 2 jajka Mleko(...)podgrzewam aby było ciepłe, wlewam je do miski, dodaję drożdże i cukier. Mieszam odstawiam na 1/2 godziny. Dodaję pozostałe składniki mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wkładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam na ciasto śliwki pokrojone na ćwiartki. Posypuję kruszoną zrobioną z 100 g masła, 1 szkl mąki i 1/2 szkl cukru. Piekę

MojaQchnia.pl
Ciasto bananowe z galaretką. 247

mieszając, najlepiej rózgą cukierniczą . Gotową masę wylej na wystudzony biszkopt, równo rozsmaruj.   G dy masa jeszcze nie zastygła powbijaj do niej w niedużych odstępach kawałki bananów. Odstaw ciasto w chłodne miejsce do zastygnięcia masy bananowej. Gdy masa jest już zastygnięta wylej na nią tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstaw ponownie w chłodnie miejsce, aby galaretka całkiem(...)zastygła.    G otowe ciasto pokrój na kawałki.   R ada : Banany przeznaczone do tego ciasta powinny być dobrze dojrzałe, ich skórka powinna mieć brązowe plamki, wtedy nasze ciasto będzie aromatyczne, a banany łatwo rozgnieciemy na papkę. Takie banany będą najlepsze

Przepisy i porady kulinarne