drożdży , 1/2 szkl mleka i 1/2 łyżki cukru zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże ,cukier, letnie mleko, sól, spirytus i na końcu rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto ( ciasto będzie dosyć luźne). Zostawić do wyrośnięcia na 1/2 godz aż podwoi objętość - ciasto rośnie dosyć szybko. Uformować pączki, nadziewać je kajmakiem, pozostawić na ok 15 min przykryte ściereczką. Smażyć
Z MarcepanemDodać mleko, rozpuszczone masło i dobrze ubić. Dodać mąkę z proszkiem i sodą. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać olejek i wymieszać mikserem. Dodać pianę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto jest gęste. Ciasto wykładać chochlą na rozgrzaną i wysmarowaną masłem lub olejem gofrownicę i wypukłą stroną chochli rozprowadzić po całej powierzchni. Czas pieczenia gofrów zależy od gofrownicy. U mnie wyniósł
Przepisy BabciTradycyjna i znana wszystkim, pyszna i wilgotna babka zebra. Numer jeden wśród moich smaków dzieciństwa. A co najważniejsze - błyskawiczne ciasto w przygotowaniu. Smak tego pysznego ciasta przekazała mi moja mama. Oprócz pleśniaka i tradycyjnego drożdżaka króluje wśród moich ulubionych ciast. 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju ¾ szklanki wody(...)ponownie miksujemy. Wyłączamy mikser. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Do silikonowej foremki na babkę naprzemiennie wylewamy jasne i ciemne ciasto. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i odsypujemy cukrem pudrem
VioletoweKucharzeniesoli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z bakaliami i wymieszać delikatnie łopatką. Ciasto wyłożyć na jabłka i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 35 min. Wyjąć z piekarnika i odwrócić ciasto tak, aby jabłka były na górze(...)Ściągnąć papier i zwijać gorące ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Roladę można dodatkowo polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Udanych wypieków i smacznego
https:KKuchniaMniamPodgrzewamy mleko z masłem. Do miski robota wsypujemy mąkę przesianą z solą i cukrem. Dodajemy zaczyn, żóltka oraz mleko z masłem ( ciepłe ). Wyrabiamy ok. 5 minut na wysokich obrotach ( ciasto będzie klejące – takie ma być ). Nagrzewamy piekarnik do 50C ( CombiSteam Deluxe Electrolux ma funkcję szybkiego nagrzewania , więc robi się to błyskawicznie ) i po nagrzaniu wyłączamy. Wkładamy miskę z ciastem(...)możemy delikatnie przykryć ściereczką ), uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w tym cieple do wyrastania ( aż podwoi objętość! ). Po wyrośnięciu wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy placek o grubości ok.1,5-2 cm ( robimy to delikatnie! ). Szklanką wycinamy pączki i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie nagrzewamy piekarnik do 50C, wyłączamy, wkładamy blachy z pączkami i z uchylonymi
Ostra na SłodkoMąkę przesiać na stolnicy, dodać zimne masło. Składniki posiekać szerokim nożem. Uformować kopczyk, pośrodku zrobić wgłębienie i dodać żółtka, spirytus i odrobinę soli. Przygotowane składniki zagnieść na jednolite gęste ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, każdą porcję rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek. Chrusty Ciasto pokroić na prostokąty ok 2,5 x5 cm lub dowolnej wielkości. Każdy(...)kawałek przeciąć na środku, następnie jeden koniec ciasta włożyć w powstały otwór, żeby zrobić rodzaj węzła. Olej rozgrzać, małym kawałkiem sprawdzić, czy jest już gorący (powinien szybko się wynurzyć), jeśli się wynurzy smażyć na złoty kolor po obu stronach. Wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Na koniec chrusty posypać cukrem pudrem. Artykuł Chrusty
Pomysłowa kuchniaLubicie serniki wysokie i puszyste? Taki jest właśnie sernik mleczny z dodatkiem mleka w proszku. To przepis na ciasto na dużą blachę, więc świetnie sprawdzi się, gdy gościmy większą ilość osób. Na spód użyłam zwykłych herbatników – smakowo sprawdzają się świetnie, jednak namakają i ciężko ukroić sernik, aby herbatnik nie przywarł do papieru. Na szczęście znalazłam patent i się udało(...)ewentualnie herbatnikami) blachę i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika (lub lekko niżej). Zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy ją do blaszki pozostawionej na dnie (wrzątek będzie parował i nawilżał ciasto). Pieczemy 20 minut w 180°C (koniecznie bez termoobiegu), a potem zmniejszamy temperaturę i pieczemy ok. 55 minut w 155-160°C. Gdyby wierzch się przypiekał, możemy nakryć go kawałkiem
Poezja smakuPierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta Bożego Narodzenia i szczerze mówiąc zakochałam się w nim. Bardzo delikatny, lekki biszkopt z makiem i krem na bazie budyniu z nutą cytrynowego smaku jest bardzo orzeźwiający. Ciasto pięknie się prezentuje i jest idealne do kawy. Składniki: na biszkopt: 8 białek 4 żółtka 150 g drobnego cukru 150 g suchego maku(...)dokładnie po każdym miksować. Pozostałe zmieszane ze sobą suche składniki delikatnie wmieszać szpatułką. Wyłożyć na niedużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 minut w 170°C. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta delikatnie nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem
Pysznie & Piękniemiski wg kolejności: wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wbić jajka wlać mleko, olej, wsypać mąkę, sól, wlać olejek rumowy, nakryć talerzem, nie mieszać, odstawić na całą noc na blat kuchenny ciasto łyżką drewnianą wymieszać do połączenia składników forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać obrane i wydrążone jabłka, posypać cynamonem i cukrem w nagrzanym piekarniku(...)190C, grzanie góra/dół piec około 50-60 minut, ciasto wystudzić w formie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę gorzką ze śmietaną cały czas mieszając ciasto polać czekoladą i posypać skórką pomarańczy, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - bez wyrabiania leniwa rożdżówka z całymi jabłkami jest bardzo smaczna, wilgotna, aromatyczna i puszysta, smakuje i na śniadanie i na podwieczorek
W Mojej Kuchni Lubięotrzymają tą miłość i dobrą energię. Tak po prostu. Jedzenie może uzdrawiać. Ja w to wierzę. Propozycja do popołudniowej kawy - wykwintna w swej prostocie. Kostka kokosowa www.kuchniasmakow.blogspot.com Masa do ciasta: 250 gram masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka śmietany 18% (gęsta) 16 g cukru waniliowego Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła. Odłożyć do wystudzenia. 2 szklanki mąki pszennej(...)Jajka dodać do ostudzonej masy i ubić. Dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto - rozprowadzić równomiernie po blaszce. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto wystudzić. Polewa czekoladowa: 200 gram masła 1,5 szklanki gęstej śmietany 18% 13 łyżek cukru
Kuchnia smakówsię go masą serową i ponownie wstawia do piekarnika. Dodatkową atrakcją jest polewa czekoladowa, którą wylewa się na biszkoptowe blaty przed nałożeniem masy serowej. Dzięki temu otrzymujemy smaczne, lekkie ciasto serowe z nutą kakao, które nie tylko smakuje, ale i ładnie się prezentuje. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo warto :) Przepis na sernik przekładany pochodzi od Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Górnie(...)rumu Przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier, a kiedy piana będzie sztywna dodajemy kolejno żółtka. Do masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni C. Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy go poziomo na 2 blaty. Przygotowanie warstwy serowej: Masło
Trzeci talerzminut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję resztę mleka, i jogurt. Letnie wlewam do ciasta. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję do ciasta. Wyrabiam mikserem, hakiem aż ciasto będzie elastyczne. Jak jest za rzadkie podsypuję odrobioną mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej(...)godziny w ciepłe miejsce. Ciasto musi dobrze wyrosnąć. Przekładam je na deskę podsypaną mąką, zagniatam i rozciągam na prostokąt o grubości 1,5 cm. Wycinam szklanką pączki. Układam na desce podsypanej mąką w odstępach, bo urosną.Odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką. W wysokim rondlu podgrzewam olej. Nie mam termometru więc temperaturę sprawdzam wrzucając
wesoła kuchniawgłębienie i wlać w nie rozczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić, aż rozczyn wyrośnie. - Do mąki dodać resztę mleka, jajko, żółtko (białko zostawić) i resztę cukru i rozczyn, wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę. - Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. - Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować jabłkami(...)czym zwinąć ciasto w zwijak. - Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze
Dziś Ja gotujeRustykalne tarty to chyba moje ulubione ciasta, zwłaszcza że nie potrzeba do nich żanej formy, wystarczy jedynie duża blaszka. Po orkiszowej galette ze śliwkami naszła mnie ochota na mini tarty w wersji z jabłkami i cynamonem. Do tego niedawno odkryty przeze mnie domowy solony karmel i mamy deser jak z najsmaczniejszej cukierni, a nawet powiedziałabym że o niebo lepszy... Składniki(...)karmel np. z TEGO przepisu Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i lodowatą wodę. Ręcznie lub mikserem wyrobić całość na gładkie ciasto, które zagnieść w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymiesza z cukrem i cynamonem do smaku
wyzwania kuchenneTydzień temu piekłam najlepsze ciasto marchewkowe a przepis ląduje na blogu dopiero teraz. Byliśmy na obiedzie u kuzynki więc postanowiłam,ze upiekę akurat to ciasto - jest pyszne,szybkie i zawsze szybko schodzi. Przepis dostałam dawno temu od koleżanki i teraz dzielę się z Wami. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki(...)pieczenia i sodą naprzemiennie z olejem. Na końcu dodać marchewkę,bakalie wymieszane z cynamonem,można też dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika ( ale nie jest to konieczne). Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę bądź tortownicę i piec w 180 st.C ok 50-60 min bądź do suchego patyczka. Polewa: 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Mascarpone
Niespełnione zdolności kulinarne