cynamonu! To jedno z moich ulubionych połączeń jesienią, które wypełniając domową przestrzeń ciepłym zapachem, działa jak słodka przytulność na wszystkie zmysły. Możecie je wykorzystać w tym pysznie czekoladowym cieście lub zamknąć w słoiczku pod postacią śliwkowego dżemu z cynamonem [<- klik] i zachować na zimowe zawieje. I od razu jakoś jaśniej ;) Mocno czekoladowe brownie ze śliwkami i cynamonem Potrzebujesz(...)śliwek 1 łyżeczka cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. Rozpuść masło razem z czekoladą. 2. Kiedy czekoladowa mieszanka delikatnie przestygnie, dodaj cukier, jajka i mąkę - dokładnie wymieszaj, do konsystencji gęstego, gładkiego ciasta. 3. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. 4. Umyte śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki i układaj na cieście rzędami, skórką do dołu. 5. Oprósz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWielbiciele gorzkiej czekolady będą zachwyceni. Wielbiciele ciast bez mąki-również. Oto Jego Wysokość Sernik Zwarty na niezwykle zdrowym spodzie, wzbogacony o kawałki czekolady . Sernik, który smakuje najlepiej dnia nawet czwartego. Składniki na ok.16 porcji, tortownica okrągła standard 26 cm Ciasto 100 ga gorzkiej czekolady o min.70% kakao 4 duże wiejskie jaja 80 g masła 80 g cukru trzcinowego(...)opakowania budyniu waniliowego bez cukru 6 jaj 100 g gorzkiej czekolady min.70% kakao Ganache 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 200 g śmietanki 30% Najpierw zajmujemy się ciastem, można przygotować je dzień wcześniej. Posiekaj drobno czekoladę, wymieszaj z tartymi migdalami i tartymi pestkami dyni, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw na bok. Oddziel białka od żółtek. Cukier
Z Kuchni Do Kuchnipyszne i puszyste ciasto a do tego z dodatkiem czekolady. Dlatego mamy dla Was przepis na ciasto czekoladowo orzechowe :) Składniki na ciasto czekoladowe: – 200 g mąki z orzechów arachidowych – 200 g czekolady gorzkiej 70% – 200 g masła 82% – 160 g cukru trzcinowego – 1 łyżka kakao
Kuchenne WariacjeBardzo prosty przepis, na bardzo smaczny przysmak. Nosi różny nazwy, w zależności od regionu Polski - andruty, wafle przekładane lub właśnie piszinger. Za każdym razem efekt jest
Świat Ciastamąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewany mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, zaczyn drożdżowy , resztę mleka a na końcu roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie co ciasto nam będzie rosło robimy nadzienie z sera ucierając go z żółtkami ,cukrem(...)pudrem ,cukrem marcepanowego, masłem , i olejkiem migdałowym na jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ponownie.Wałkujemy na kształt prostokąta i smarujemy nadzieniem twarogowym.Nakładamy jeden dłuższy bok do środka a potem następny nakładamy drugi bok. Ciasto tniemy na 8 równych kawałków. Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy ( skręcamy w pół) jeden
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwszystkich zapracowanych, szybkie, pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie. Składniki (tortownica 24 cm): krem: mascarpone 500 g, śmietanka 36% 400 ml, cukier puder 10 łyżek, olejek śmietankowy kilka kropel, dodatkowo: biszkopty podłużne 26 szt, herbata gorzka(...)biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na mniejsze części i układamy na cieście. Dwie galaretki rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody. Gdy galaretki zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto. W przepisie użyłam 2 galaretek, ale niestety nie zmieściły się do blaszki, także myślę
kulinarne odsłony patiwypróbowałam tego wypieku. Gotowany budyń to dodatek do masy serowej. Sprawia, że sernik jest kremowy i wilgotny. Bardzo polecam! Oczywiście wiśnie można zamienić na inne owoce. Składniki: Ciasto kakaowe: 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 3-4 łyżki śmietany 1 czubata łyżka kakao 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody Masa serowa: ugotowany budyń (600 ml mleka(...)białego sera 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z konfitury lub z zalewy) Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30-60 minut w lodówce. 2. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, potem po łyżce ugotowanego
Kuchnia domowa Aniuova 1 cucchiaino di cacao amaro 1 cucchiaino di bicarbonato 1/2 cucchiaino di cannella 50 g di uvetta 50 g di prugne secche 50 g di noci PRZYGOTOWANIE Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od namoczenia rodzynek i suszonych śliwek. Po ok. 30 minutach odcedzamy na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Orzechy i suszone śliwki grubo kroimy. Jabłka obieramy i kroimy(...)miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski z mąką stopniowo dodajemy płynne składniki. Wszystkie składniki mieszamy tylko do połączenia si ę składników. Na koniec do ciasta dodajemy jabłka oraz bakalie obtoczone w mące. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto wyrównując wierzch szpatułką. Ciasto pieczemy
La grande e la piccola cuocaCisto o wdzięcznej nazwie wiewiórka :) Naprawdę pyszne. Puszyste, mięciutkie z orzechami, jabłkami i rozgrzewającym cynamonem. W sam raz na jesienne dni. Ja piekę to ciasto przez cały rok, ale kojarzy mi się ono właśnie z jesienią. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać mąkę, sodę proszek, cynamon, kakao. Następnie wlać olej, zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Na koniec wsypać orzechy.Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykizdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas dyniowego puree zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie. ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka 3 żółtka(...)cukru,cukier z wanilią i kardamonem,dodać szczyptę soli i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,na koniec dodać puree z dyni. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. Budyń,kakao oraz cukier rozpuścić w odlanej porcji mleka,wlać na wrzątek
Kolorowa kuchnia ElkiDziś propozycja na ciasto, które robi się migiem zwłaszcza jak nie mamy czasu albo ochoty siedzieć godzinami w kuchni. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, wstawiamy do piekarnika i po godzinie słodki dodatek do kawy jest gotowy, a po domu rozchodzi się wspaniały zapach. Moje dzieci zajadały jeszcze ciepłe i następnym razem kazały mi upiec dwa ciasta. A że są naprawdę surowymi(...)krytykami uważam bananowe ciasto za naprawdę smaczne i udane :) Polecam nie tylko dla dzieci :) SKŁADNIKI: 7,5 dag stopionego masła lub margaryny 3 dojrzałe banany 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej po pół łyżeczki proszku i sody 1 całe jajko szczypta soli WYKONANIE : Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Banany przekładamy do miski i zgniatamy
Pani na deserracji, że sezon na truskawki dobiega końca postanowiłam z nimi zrobić ostatnie ciasto. Doskwierały niesamowite upały więc włączenie piekarnika nie wchodziło w grę. Powstało ciacho na herbatnikach z jogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :) SKŁADNIKI : 1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów WARSTWA JOGURTOWA(...)ostygnie ubijamy jogurt z pudrem oraz galaretką. Wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. MASA JOGURTOWA 2 : Robimy j.w wykorzystując galaretkę cytrynową oraz dodajemy startą czekoladę do masy. SKŁADANIE CIASTA: Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki. WYLEWAMY JOGURTOWE MASY: Wykładamy masę jogurtową 1 i wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Następnie wylewamy masę 2. WYKŁADAMY BISZKOPTY: Na warstwę jogurtową wykładamy
Pani na deserBardzo łatwa, wilgotna i wyśmienita drożdżówka. Zawsze wychodzi, musimy tylko dodawać składniki za kolejnością jaka jest podana. Tym razem upiekłam z kruszonką, ale już marzy mi się takie ciasto ze śliwkami na wierzchu :) Polecam jest pyszna. SKŁADNIKI: 5 całych jaj 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 1 szklanka oleju szklanka zimnego mleka 5 szklanek mąki pszennej olejek waniliowy(...)rozbełtane jajka, rozkruszone drożdże oraz resztę składników wg podanej kolejności. Przykrywamy folią i ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny. Po tym czasie dodajemy parę kropli olejku, ciasto mieszamy łyżką lub wyrabiamy chwilę mikserem z hakiem. Przekładamy na dużą blachę 25/40 cm lub troszkę mniejszą (wykładamy papierem do pieczenia) Wyrównujemy. Kruszonkę zarabiamy i posypujemy po cieście. Ciasto wkładamy
Pani na deserSkładniki: CIASTO: 200 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 100 g masła 1 jajko MASA: 3-4 jabłka 500 g masy krówkowej 150 g orzeszków ziemnych solonych Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat dodajemy cukier oraz schłodzone pokrojone w kawałki masło - siekamy dokładnie nożem. Dodajemy całe jajko i dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię - wkładamy do lodówki na 40 minut(...)Następnie rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy trochę większej od średnicy foremki do tarty (24 cm). Przekładamy do foremki, dociskając do dna i brzegów. Wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika do 180 stopni. Ciasto w foremce dziurawimy widelcem (na bokach też) wykładamy folią aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę. Pieczemy 15 minut, po tym czasie wyciągamy folię
Moje-pitraszenieCiasto trochę pracowite, ale za to zachwycające swoim smakiem i wyglądem. Świetny jest też fakt, iż można maliny zastąpić dowolnymi miękkimi owocami :D Składniki: Biszkopt (x2): 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 500 ml mleka(...)masą. Masę przełożyć do foremki (20×30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecw 180*C przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Drugie ciasto upiec tak samo. Krem: Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utzreć mikserem
Malinowo w kuchni