niespodziewanych gości. Pomysłów na takie ciacha jest sporo, jednak ja stawiam na prostotę i przygotowałam je z brzoskwinią i polałam lukrem. Zawsze mam w lodówce ciasto francuskie na "czarną godzinę". Przydaje się bardo często, gdy mamy z rodzinką ochotę na coś słodkiego a w szafce nie ma żadnego ciastka bądź czekoladki ;) Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * 1 puszka(...)brzoskwiń * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pociąć przy pomocy noża bądź radełka na kwadraty o boku długości 7-8 cm. Kwadraty podzielić na dwie grupy. W jednej połowie na środku wykroić kółka przy pomocy, np kieliszka. Na kwadraty, które pozostały w całości położyć kwadraty z wyciętym kołem, docisnąć brzegi. Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru soku. Owoce pokroić
Zrób to smacznieInspirację na tartę ‘Biedronkę’ znalazłam na Pinterest, szukając słodkich pomysłów na trzecie urodziny Błażeja. Powiedziałam sobie wtedy, że jeśli nie
Słodki PomysłPyszne i kruche ciasto, które cudem udało mi się uchwycić na zdjęciu. Jeszcze ciepłe rozeszło się w kilka minut więc że ten przepis znajdzie się na blogu. Proste i przesmaczne ciacho, idealne do popołudniowej kawy. Składniki na blachę 25 cm x 25 cm: 2 szklanki mąki pszennej 200 gram masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru(...)szczypta soli 1 kilogram fig 3-4 łyżki brązowego cukru Z mąki, zimnego masła, żółtek, cukru pudru i soli zagniatam ciasto. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Figi kroję w plastry. Ciastem wylepiam formę, układam na cieście figi, które posypuję cukrem brązowym. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piekę 45 minut, do suchego patyczka. STUDZĘ
Mango Papajamargarynę z pozostałym mlekiem i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, nakryć misę talerzem i do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blaszki, posypać wierzch cynamonem na cieście poukładać ćwiartki jabłek ze skórką, śliwki bez pestek, rozsypać dojrzałą aronię piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto(...)piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w blaszce wystudzić - smaczna, lekka, puszysta drożdżówka mocno owocowa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięserce od pierwszego kęsa. Idealny w duecie z masłem orzechowym. Koniecznie zróbcie! RADA: Jeżeli zwykłą mąkę zastąpicie pełnoziarnistą, a cukier pominiecie lub zastąpicie ksylitolem w efekcie otrzymacie cudowne FIT ciasto. Jednak i bez tych rotacji chlebek jest o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypików. A każdego kto lubi wilgotne, bananowe wypieki i nie liczy kalorii zapraszam również po przepis na BANANOWE(...)MUFFINKI Z SOSEM KARMELOWYM Składniki (forma 12 cm x 31 cm): Chlebek: Ważne: składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 3 bardzo dojrzałe banany + 1 na górę ciasta 1,5 szklanki mąki, może być pełnoziarnista 1 jajko 1/3 szklanki oleju 4 łyżki cukru trzcinowego (lub ksylitolu) 2 łyżki masła orzechowego 100% z kawałkami orzechów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Fitsweet.meCzasem mamy chęć na ciasto, które zrobi się w parę chwil. Na takie , które zawsze się uda, takie na które nie musimy posiadać szczególnych umiejętności, aby je przygotować. Takie są właśnie ucierane ciasta. Wyjdą każdemu. Składniki: 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 100 g cukru pól szklanki oleju szklanka jogurtu naturalnego 5 jabłek cukier(...)puder Wykonanie: *Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt. Wszystko miksujemy. Do tortownicy o średnicy 25 cm wylewamy ciasto. * Jabłka obieramy przekrajamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Wciskamy w ciasto wybrzuszeniem do góry * Pieczemy ok 50-60 minut w 170 st. Sprawdzamy patyczkiem- do suchego patyczka
Z Majeczką w kuchniMleczna kanapka,ciasto lubiane i bardzo popularne. U mnie w wersji bez pieczenia,na herbatnikach. 250 g herbatników kakaowych 100 g czekolady deserowej masa: 1/2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 250 g masła ( ew. Kasi) 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki cukru z wanilią Blaszkę ( o wym. 24/28 cm) wyłożyć folią aluminiową,na dnie ułożyć połowę herbatników(...)ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Ucierać tak długo aż powstanie bardzo puszysta masa. Gotową masą przełożyć na herbatniki. Rozłożyć pozostałe herbatniki. Czekoladę roztopić i posmarować górę ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc. Herbatniki zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto w kostkę
Kolorowa kuchnia ElkiLato,czas borówek więc u mnie ptysie z tymi wspaniałymi owocami. ciasto: 1 szkl. wody 125 g masła 1 szkl. mąki 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 500 ml śmietany 36% 250 g serka maskarpone 2 łyżki cukru pudru 250 g borówek Zagotować wodę z masłem,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto będzie odchodzić od garnka(...)stworzy zwartą kulę. Wystudzić ,wbijać kolejno po jednym jajku miksując mikserem. W trakcie miksowania dodać proszek do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać nieduże kółka w sporych odstępach. Piec w temp. 200* C przez 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z serkiem maskarpone. Każdego ptysia przeciąć na połowę
Kolorowa kuchnia Elkizapasy, to trzeba ją rozmrozić – najlepiej wyciągnąć wieczorem i włożyć na noc do lodówki. W większej misce mieszamy mąkę z solą, zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do koszyczka do gotowania na parze wyłożonego papierem do pieczenia. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut. Na desce do krojenia rozsmarowujemy olej sezamowy. Przekładamy na nią ugotowane(...)ciasto i używając tłuczka rozbijamy ciasto aż będzie elastyczne o gładkiej konsystencji – tutaj zobaczcie jak Maangchi to robi Wyrabiamy ciasto rękami formując długi cylinder, który dzielimy na mniejsze o żądanej długości. Formujemy “kopytka” o preferowanej wielkości. W wersji na słodko podajemy z ulubionym syropem. Można też użyć domowego dżemu lub musu jabłkowego . A wersja kopytek na ostro pojawi się
Lamarida.plSkładniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5 jajek Pół łyżeczki cukru Szczypta soli Krem 500 ml mleka pełnotłustego 80 g drobnego cukru 6 żółtek jaj 40 g mąki kukurydzianej 1 laska wanilii Ciasto ptysiowe W rondlu zagotować wodę, mleko, masło, sól
KorniszonkiJuż raz dzieliłam się z wami przepisem na pizzę. Tym razem jednak troszeczkę poszłam w kierunku jej ulepszenia i tak powstała pizza wegańska. Cały sekret tkwi w ultra cienkim cieście, które przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodatki???, też niecodzienne : Bataty, biała fasola,rukola, i brokuły, chili,pomidor. Zero sera, i niezdrowych sosów. Bazowo za sos posłużył mi koncentrat pomidorowy,doprawiony(...)pomidor 1/2 świeżego chili Na sos: 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego szczypta soli i pieprzu oregano oraz bazylia Wykonanie : 1. Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 2. Bataty myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Cebulę siekamy w pióra. Fasolę odsączamy
vaniliowoczekoladowaChciałam upiec to ciasto z malinami, ale na zaprzyjaźnionym stoisku z owocami zabrakło malin. Dlatego wybrałam jeżyny, bo były bardzo kuszące... Ciasto dzięki serkowi ricotta ma cudowny smak. Robiła je już z jabłkami i rabarbarem. Szczerze polecam! Składniki: 250 g jeżyn 2 duże jajka 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Umyte i osuszone jeżyny wyłożyć na wierzch ciasta i lekko je wcisnąć. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch cukrem kokosowym lub demerara. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny
Czerwień i błękitprzekąska do piwa i nie tylko. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilę. Świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno. Paluszki można dodatkowo posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką. op. ciasta francuskiego jajko 100 g parmezanu papryka słodka sól morska grubo zmielona O'Sole Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach posypać równomiernie ciasto. Oprószyć lekko papryką(...)Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o grubości ok 1,5 cm, skręcić. Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać solą (nie za dużo gdyż parmezan jest już słony). Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach
Smakołyki Asiprzygotowuje je dla mnie na specjalne okazje. Jednak w trwającym boomie na nasiona chia, szczególnie te w formie puddingu, wpadłem na pomysł, żeby przygotować z nich coś na kształt ciasta, niż deseru. Kiedyś nawet, nie wierząc jeszcze, że chia potrafi tak fajnie zgęstnieć, dodałem do niej odrobiny żelatyny. Po spróbowaniu bardzo przypominało mi to właśnie ten słynny deser z dzieciństwa(...)wierzch zaś wylałem domową galaretkę, a właściwie mus z jagód. Możecie użyć tutaj również malin lub truskawek. Równie dobrze się sprawdzą! A! I żeby nie było, że nie ostrzegałem! Ciasto jest tak dobre, że wcale nie będzie przesadą zrobienie dwóch blach naraz. Ja bardzo żałowałem, że tego nie zrobiłem, bo zniknęło jeszcze tego samego dnia. Ba, ledwie zdjęcia zdążyłem wykonać
Food SquareNiesamowite ciasto, gdyż z jednej masy podczas pieczenia powstają aż trzy warstwy pysznego ciasta. Dwie warstwy budyniowe, pierwsza, ta na samym dnie bardziej zbita, środkowa lekko piankowa i na samym wierzchu warstwa biszkoptowa. Ciasto jest proste w wykonaniu, aczkolwiek należy ściśle trzymać się receptury, w tym przepisie samowolka może zakończyć się zakalcem. 4 jajka 130 g cukru(...)łyżką zimnej wody. Dodać stopione maslo. Zmiksowac mikserem do polaczenia sie masy. Dodawac stopniowo przesiana make cały czas miksujac. Dodac mleko. Wszysko dobrze zmiksowac. Na koniec wmieszac delikatnie do ciasta ubita piane z bialek. Piec w kwadratowej formie o wymiarach 20x20 cm w temperaturze 150° C przez 50-60 minut az wierzch sie wyraznie zarumieni. Podawac wystudzone i posypane cukrem
Jadło i czytadło