ciasto - 163312 przepisów (strona:3563/10888)

Ciasto kakaowo-bananowe 195

również ten poważniejszy obserwujący wiernych z kościelnych ikon i obrazów są bohaterami, którzy potrafią we współczesnym człowieku obudzić... no właśnie - człowieka. U nas aromatyczne i jeszcze cieplutkie ciasto kakaowo-bananowe! :) Ciasto kakaowo-bananowe (Na podstawie przepisu  z bloga   kwestia smaku) Składniki: 5 dużych dojrzałych bananów 1 kostka masła 1 szklanka  jogurtu naturalnego   50 g kakao(...)zmianę wymieszane suche składniki i masę bananowo-jogurtową. ·         Przygotuj podłużną foremkę o długości około 35 cm , wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 1 godzinę. ·         Ciasto podawaj samo lub z ulubionymi powidłami. U mnie z dżemem

Moja Mama Gotuje
Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną 172

oknem zachęca do pieczenia lekkich i niesłodkich deserów. Idealnie do tego typu przysmaków pasuje rabarbar.  Świetnie nadaje się do kompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu, w sam raz na dzisiejsze, słoneczne popołudnie(...)Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną Składniki: Ciasto: 4 jajka zerówki 100 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru + do posypania 1 duża łyżka masła + do wysmarowania tortownicy 100 g mąki kilka truskawek do dekoracji Masa rabarbarowa: ziarenka z ½ laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii) 500 g rabarbaru ¼ szklanki soku (może być pomarańczowy lub jabłkowy) 60 g brązowego, nierafinowanego cukru

Moja Mama Gotuje
Ciasto bananowe 187

Ciasto bananowe to szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który co chyba najważniejsze, zawsze wychodzi. Przepisów na to  popularne ciasto można znaleźć wiele, różnią się zazwyczaj kilkoma składnikami. Łączy je wspólna cecha- są wyśmienite. Pasują zarówno jako wykwinty dodatek do popołudniowej kawy, jak również, z dodatkiem marmolady jako pożywne drugie śniadanie. Ciasto bananowe pyszne, błyskawiczne(...)wsypujemy mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy. Banany, mleko i olej blendujemy, dodajemy wymieszane suche składniki i szybko mieszamy. Na końcu dorzucamy orzechy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 minut. Studzimy. Smakuje doskonale samo lub z dodatkiem np. miodu lub dobrej

Moja Mama Gotuje
Lekkie bezglutenowe ciasto z jabłkami 155

Dzisiaj zdrowe ciasto, które bardzo szybko można przygotować nawet po ciężkim dniu w pracy. Bezglutenowe z jabłkami. Łapcie przepis!  Lekkie ciasto z jabłkami (bezglutenowe) Składniki: 1/2 szklanki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich (dwie, trzy garści) 3/4 szklanki mąki kokosowej 200 g rozpuszczonego oleju kokosowego (można zastąpić roztopionym masłem) 4 jajka(...)proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka a następnie jabłka (mieszamy łyżką). Pozostałe 2 jabłka dokładnie myjemy i pozostawiając skórkę kroimy w plasterki. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy plasterki jabłek. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy 45 minut.. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Ciasto z malinami 177

wszędzie! Bądźcie ostrożni na swoich wakacjach, pamiętajcie, że świat jest piękny, ale starając się zaczerpnąć tego piękna stawiajmy na pierwszym miejscu bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich. A na deser ciasto malinowe bez jajek! Smacznego! :) Ciasto z malinami Pyszne, wilgotne, błyskawiczne do wykonania i wegańskie. Przepis bardzo prosty, podobny do ciasta jogurtowego, tylko bez jajek i jogurtu Zainspirowany przepisem z bloga(...)Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników a na końcu wsypujemy 1/ 2 kartonika malin i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Małą tortownicę (18 cm lub 22 cm) smarujemy olejem, przekładamy ciasto, posypujemy resztą malin i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Zawijasy z ciasta francuskiego z masą krówkową 311

Szybki sposób na coś słodkiego. Jako że zalegała mi masa krówkowa, postanowiłam zrobić szybkie zawijasy z ciasta francuskiego. Wystarczyło wysmarować ciasto, zwinąć i upiec. Prościej już się nie da :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g masy krówkowej Wykonanie: Ciasto rozwinąć, posmarować masą korówkową, pozostawiając wolne krawędzie tak ok 1 cm. Zwinąć boki z dwóch stron do środka

magiczna kuchnia Kasi
Przepis na najlepsze pączki wg, babci Aleksandry Karkowskiej 232

Nigdy wcześniej nie robiłam sama pączków, bo większość przepisów jest na 40 sztuk, gdyż tylko przy tej ilości opłaca się czekać na wyrośnięcie ciasta i grzać cały gar oleju (plus tyle wychodzi z kilograma mąki). Ja nawet w Tłusty Czwartek nie jestem w stanie zjeść więcej niż 3 i nie jestem aż takim koneserem pączka, żeby gardzić dobrymi kupnymi pączkami(...)cukrem w miseczce. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą, jajkami i mlekiem, Dodać drożdze i ostudzone masło. Dokładnie wymieszać i zagnieść drewnianą łyżką lub robotem kuchennym. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od łyżki. Wtedy odstawiamy je na 45 minut w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy delikatnie (grubość 1,5 cm) i wycinamy z niego szklanką kółka

Ugotowane pozamiatane
Ciasto bananowo – porzeczkowe z masłem orzechym 200

jest to typowe fit ciasto, bo mamy w nim zwykłą mąkę, ale jest tak napakowane zdrowymi pysznościami jak orzechy i owoce, że można mu to wybaczyć. Lubię masło orzechowe, ale jest dla mnie lekko zapychające. Porzeczki i karmelizowane banany zaradzą temu w mgnieniu oka. Najlepsze ciasto jakie jadłam ostatnio   Składniki: łyżka masła 3 bardzo dojrzałe banany obrane i pokrojone(...)łyżki masła orzechowego   garść orzechów laskowych pół czekolady gorzkiej drobno pokrojonej 2 garście mrożonych czarnych porzeczek (w sezonie świeże) keksówka wysmarowana olejem i bułką tartą   Jak przygotować ciasto bananowo – porzeczkowe z masłem orzechym? Na patelni podsmażamy masło, cukier i banany aż cukier się skarmelizuje. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, sodę i ksylitol. Jeśli nie masz

Ugotowane pozamiatane
Śnieżny puch - bez pieczenia 349

Śnieżny puch to ciasto   bez pieczenia. Bardzo szybkie w przygotowaniu, łatwe,delikatne, "niebo w gębie". Jeśli jesteście miłośnikami kokosa to ten przepis jest właśnie dla Was. Ciasto ma jedną wadę :) Bardzo szybko znika :)  Kto się skusi na taką delikatną piankę? Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA Składniki 500 g sera twarogowego (dałam wiaderkowy

O kuchni z uczuciem
Serniczki z jabłkami 187

Serniczki z sokiem Hortex. Edyta Guhl. Smaczne serniczki z jabłkami. Apetycznym serniczkom z jabłkami nikt się nie oprze, są lekkie, orzeźwiające, trochę takie jak sernik na

dolcevitainmykitchen
BROWNIE CZY NIE BROWNIE 158

Brownie:-) Będzie dziś do kawusi do herbatki do kompotu. Ciasto jest pochodzenia amerykańskiego i od angielskiego słowa brown - czyli brązowy przybrało swoją nazwę. Jest na bazie ciemnej, gorzkiej czekolady. Powinno być w środku wilgotne i soczyste. Bardzo trudno jest zrobić idealne Brownie. Ja podjęłam wyzwanie, które jest podwójnie trudne, ponieważ będzie bezglutenowe, bez mąki. Dziś już jest to powszechne(...)nikogo nie dziwi, może z wyjątkiem mnie , bo nadal nie mogę w to uwierzyć, jak ciasto może być bez mąki, ba i to jeszcze z czerwonej fasoli.Jednak dla mnie będzie ono ciastem czekoladowym, nie tam żadnym Brownie. No to do dzieła ☺☺☺☺ Składniki:  puszka czerwonej fasoli  2 jajka  1 banan 1,5 płaskiej łyżeczki sody  łyżka miodu

pieprzny smaczek
Parówki w szlafroczkach 205

jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Przy tym takie paszteciki ładnie się prezentują. Można je podać na ciepło i na zimno, choć ja wolę je zdecydowanie na ciepło :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie parówek (4 sztuki) kilka plasterków żółtego sera 1 jajko 2 łyżki sezamu Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy poziomo na dwie części. Na każdą z nich na całej(...)długości kładziemy plastry żółtego sera a na ser układamy parówki. Końce ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Następnie każdą część zwijamy w rulon lekko dociskając. Kroimy na równej wielkości kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Parówki w cieście pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy

My simple kitchen
Zwykłe drożdżowe z kruszonką 176

Zwykłe, klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Idealne na słodkie śniadanie lub dodatek do porannej kawy. Świetnie smakuje z konfiturą i/lub szklanką mleka. Można upiec je w prostokątnej blaszce, wówczas łatwiej będzie je kroić, zwłaszcza kiedy jest bardzo świeże :) CIASTO: 50 dag mąki pszennej – u mnie typ 650 3 dag świeżych drożdży około 1 szklanki mleka 1 jajko 8 dag cukru(...)przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, jajko, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko. Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto (około 10 minut). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę. Foremkę na keks o wymiarach 27x8 cm (proponuję jednak większą

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto czekoladowe z jabłkami (bezglutenowe) 151

chcę upiec szybko ciasto piekę ciasto czekoladowe. Mam swój sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe, z którym trochę eksperymentuje. Z tych eksperymentów powstał... The post Ciasto czekoladowe z jabłkami (bezglutenowe) appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Babeczki z toffee i kremem 110

puszki masy kajmakowej lub toffee * 400 ml śmietany kremówki * 4 łyżki cukru pudru Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, masło, śmietanę i żółtka, czyli wszystkie składniki na ciasto. Całość mieszamy aż do połączenia się składników. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut. W blaszce na babeczki wykładamy foremki. Ciasto dzielimy na średniej wielkości kulki. Każdą kulkę rozgniatamy dłońmi(...)wyklejamy każdą foremkę, tak aby ciasto przylegało do dnia i boków, przypominając upieczoną już babeczkę. Tak wylepione foremki wkładamy do blaszki na babeczki i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy całkowicie i wyjmujemy z foremek. Śmietanę ubijamy z cukrem i chłodzimy przez 10 minut. Babeczki wypełniamy łyżeczką kajmaku oraz łyżeczką śmietany na wierzch. Możecie nakładać zwykłą łyżeczką

Klasyka Gotowania