ciasto - 162322 przepisów (strona:3563/10822)

OBŁĘDNE, DROŻDŻOWE CIASTO CYNAMONOWE 197

większej misy. Rozpuśćcie w nim drożdże. Dodajcie 50 g mąki, łyżkę cukru, wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia na mniej więcej kwadrans. Do wyrośniętego zaczynu dodajcie pozostałe składniki i zagniećcie ciasto- jeśli trzeba podsypując mąką. Będzie luźne, klejące, ale takie właśnie powinno być. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Przygotujcie nadzienie- roztopcie masło, wymieszajcie(...)cukrem i cynamonem. Formę do pieczenia wyłóżcie papierem. Wyrośnięte ciasto połóżcie na podsypanym mąką blacie i rozwałkujcie na prostokąt. Równomiernie rozłóżcie na nim nadzienie i zrolujcie wzdłuż dłuższego boku w roladę. Roladę połóżcie w przygotowanej formie do pieczenia. Ostrym nożem przetnijcie wzdłuż jej środek do grubości mniej więcej 3/4. Nasze ciasto otworzy się jak książka. Odstawcie je na około

OliveandThyme
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 153

miski dodaj masło w kawałkach i wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 4. Partiami wlewaj do 'kruszonki' drożdżowe mleko i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. 6. Blat podsyp mąką i wyłóż na nie wyrośnięte ciasto- wyrabiaj ręcznie przez(...)7min. 7. Podziel ciasto na 12 równych części i uformuj kulki. 8. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj każdą rozkłóconym jajkiem i piecz w 190*C przez 15min. Mleczna glazura: 1. Rozpuść cukier w mleku. 2. Glazurą posmaruj gorące bułeczki i posyp przygotowanymi dodatkami (rodzynki+cukier, kminek+cukier, cukier) Smacznego! Bath buns 12 buns Ingredients: 250ml

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) 182

Diety , w którym kolejny raz będziecie mogli zobaczyć premierowo mój przepis, a także kilka innych artykułów i pomysłów autorstwa cudnych, kreatywnych dziewczyn :) Dzisiaj jednak chciałabym pokazać wam moją wersję ciasta, które ukazało się na blogu powiązanym z magazynem. Bardzo proste do wykonania, ale jednocześnie lekkie i pyszne, perfekcyjne rozwiązanie na lato. Zazwyczaj jem nektarynki na surowo, ale z takim chmurkowym(...)ciastem te owoce łączą się idealnie :)  Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) 3 jajka 80 g mąki kukurydzianej 100 ml jogurtu naturalnego 50g erytrolu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2 nektarynki łyżka mąki kokosowej do obsypania owoców Owoce umyć i pokroić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka, jogurt, mąkę, erytrol i wanilię zmiksować

FitKot
KLASYCZNY MURZYNEK 204

przerwie wracamy z klasyką. Chyba każdy z nas zna to ciasto. Relikt przeszłości, przysmak PRL-u.  Przyznam szczerze- nie przepadam za tym wypiekiem. Moja rodzinka za to odwrotnie- gdyby mogli (gdybym na to pozwoliła;) )- jedliby codziennie. Są wakacje, więc i mama jakby bardziej pobłażliwa. A co mi tam- niech mają :) I ja może skuszę się na kawałeczek ;) Tak tylko(...)pieczenia, jaja rozdzielcie na białka i żółtka. Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Z masy kakaowej odlejcie ok. pół szklanki- odstawcie na bok- to będzie polewa do ciasta. Do pozostałej masy dodajcie żółtka i ekstrakt z wanilii i dobrze zmiksujcie. Dosypcie mąkę z proszkiem, dobrze wymieszajcie. Teraz czas na ubite białka- wmieszajcie je delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki

OliveandThyme
Pełnoziarnisty, podwójnie czekoladowy chlebek z cukinią (wegański, bez białego cukru) 201

swoich niezwykle licznych zaletach posiada i tę, która czyni ją idealnym dodatkiem do wypieków. Neutralny smak cukinii pozwala „oddać pole” smakom bardziej zdecydowanym, przez co, o ile cukinię w ciastach wyczuć jest praktycznie nie sposób, o tyle z łatwością można zauważyć jak apetycznie wilgotnymi czyni wypieki. Jej cenna natura z miejsca nada słodkościom zdrowszego charakteru (przy założeniu, że do samego(...)ciasta nie trafią biała mąka czy cukier ), bo też cukinia to warzywo niezwykle lekkostrawne, niskokaloryczne, zawierające szereg bogatych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Kto chce „przemycić” cukinię w pysznym, wilgotnym, mocno czekoladowym i prostym w przygotowaniu cieście, temu spieszę z pomocą tym przepisem Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 275 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej

Even Better Food
CIASTO KOKOSOWE Z MORELAMI – BEZGLUTENOWE , BEZ LAKTOZY, FIT! 206

tego „zwyczaju” i w mojej kuchni znów goszczą bardziej lekkie i dietetyczne przepisy. Zdrowe, smaczne i łatwe do zrobienia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto kokosowe z morelami. Błyskawiczne do zrobienia i przepyszne! Nie zawiera innych mąk niż mąka kokosowa, jest bez cukru i mleka. Jest bezglutenowe i bez laktozy. Śmiało może być przygotowywane i jedzone(...)lekki podwieczorek. Spróbujcie! Ps. pamiętajcie, że mąka kokosowa ma całkiem inne właściwości i konsystencję niż np. mąka pszenna. Potrzebuje więcej „płynu”, bo szybko go wchłania, a ciasta z Jej dodatkiem są bardziej „zbite” ( co nie znaczy, że nie smaczne! ) SKŁADNIKI: * duże jajka – 5 szt * mąka kokosowa – 0,5 szkl ( do kupienia TU ) * roztopiony olej

Ostra na Słodko
Tarta z owocami i mascarpone 161

borówki amerykańskie i kiwi. Oczywiście każda tarta musi mieć jakiś ładny wzorek, dlatego postanowiłem je układać „w koło” i myślę, że wyszło całkiem fajnie. Składniki Składniki na ciasto: 3/4 kostki zimnego masła 1 1/2 szklanki mąki Szczypta soli Szczypta cukru Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier(...)wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek mascaropne i wszystko razem dokładnie miksujemy. Owoce Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórek. Kroimy na plasterki, połówki lub inne kształty. Przygotowanie

Programista w kuchni
Sernik Oreo na zimno 609

Pomysł na zrobienie ciasta z popularnymi ciasteczkami Oreo miałem w głowie już od jakiegoś czasu. Kilka razy widziałem różne propozycje ciast z Oreo na innych blogach i zawsze były one bardzo ciekawe. Postanowiłem zrobić sernik na zimno, którego główną zaletą oprócz świetnego smaku jest fakt, że nie wymaga on pieczenia. Niestety nie należy do najtańszych, jednak moim zdaniem(...)nich krem – nie wyrzucaj go, przyda się później. Drobno rozkrusz lub zmiel za pomocą blendera ciasteczka Oreo i połącz je z roztopionym masłem. Po dokładnym wymieszaniu wyłóż ciasto do foremki i wstaw do lodówki. Spód sernika już jest gotowy. Ser twarogowy, nadzienie z ciasteczek (które pozostało z etapu robienia spodu) oraz cukier dokładnie miksujemy. Rozpuść 6 łyżeczek żelatyny

Programista w kuchni
Bezglutenowy chlebek bananowy z mąki kokosowej 190

pomocą widelca. Dodajemy resztę składników: mąkę kokosową, roztopione masło, całe jajo, łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli i suszoną żurawinę. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem foremki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka

Programista w kuchni
Babka majonezowa 134

cukru 4 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka   Wszystkie składniki poza kakao i mlekiem wrzucić do miski  i zmiksować na gładką masę. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką formy, do pozostałego w misce ciasta przesiać kakao i dolać mleko. Zmiksować i wylać na jasne ciasto. Piec przez(...)upieczeniu i ostudzeniu ciasta można oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą

Simply Food
Murzynek z pijanymi wiśniami 174

Czekoladowe ciasto murzynek z wiśniami w spirytusie. Mięciutkie i wilgotne. Tak się składa ,że mam duży zasób "pijanych wiśni" i nadszedł czas aby je wykorzystać. Tym sposobem mamy pyszne ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 250 g cukru 4 łyżki stołowe oleju 3 łyżki stołowe gorzkiego kakao 200 g dobrej margaryny / masła 1/3 szklanki wody 1 cukier waniliowy(...)partiami dodajemy do masy kakaowej również dokładnie mieszając szpatułką. Dodajemy olej - mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo do naszej masy mieszając dokładnie lecz delikatnie aby nasze ciasto jak najbardziej napowietrzyć. Gotową masę wylewamy na średniej wielkości blaszkę ok. 24 x 24 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Rozkładamy owoce i pieczemy ciasto w temp. 180*C przez

W Moim Magicznym Domu
Placek cytrynowy 200

nazwą, w starym zeszycie mojej Mamy, zapisany jest przepis na biszkopt z masą cytrynową. To pyszne ciasto moja Mama niegdyś często robiła podczas letnich, upalnych dni. Postanowiłam nieco odświeżyć pamięć i wykonać go ponownie. Kartki już mocno pożółkłe, więc ciężko było rozszyfrować całość, ale dałam radę:) Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)żółtku, za każdym razem miksujemy do połączenia. Wlewamy olej i miksujemy jeszcze chwilkę. Na sam koniec dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, lekko mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy skórkę otartą

Smaki Na Talerzu
francuskie z parówką "przegryzki"... 174

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, cebula 1 sztuka, ser lazur plastry 150 gram, parówki cienkie 4 sztuki, pomidor 1 sztuka, oregano 4 szczypty, kmin rzymskiziarenka Royal Brand - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, pokroić na 8 porcji, na środku ułożyć po pół parówki, wg uznania cebuli, pomidora, sera lazur, posypać oregano brzegi ciasta założyć na wierzch(...)pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto i obficie posypać ziarenkami czarnego kminu piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec "przegryzki" około 40 minut, wystudzić na letnie lub zajadać zimne - smakują na "przegryzkę" lub na kolację..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Brownie. 139

masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić. Jeszcze ciepłą masę czekoladową połączyć z cukrem. Do masy dodawać po 1 jajku ucierając mikserem. Na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką dużej formy. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przygotowujemy polewę. Ponownie czekoladę(...)rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Kiedy polewa zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto i dekorujemy je orzechami włoskimi. Smacznego! :) A. P.S. W oryginalnym przepisie na brownie nie dodaje się proszku do pieczenia. Jednak dodatnie go powoduje że ciasto nie jest tak zbite i twarde

Magia jedzenia.
serowe świderki z ciasta francuskiego 129

Miśką mamy imprezę. Nie narzekamy, a czas mile spędzamy. Pomimo tego, że jesteśmy sami, zawsze przygotowuję jakąś małą przekąskę.  W tym roku poza sałatkami będą przekąski z ciasta francuskiego. Wykonanie banalnie proste i jeszcze z pomocą Miśki efekt murowany. W prostocie siła, dlatego na pierwszy rzut z samym serem. Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny(...)włoskiego typu Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy  ciasto francuskie smarujemy jajkiem  posypujemy serem  przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż krótszego boku) kroimy w paski (tak aby brzeg został nienaruszony :) )  trzymamy paski za oba końce i skręcamy  układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm  smarujemy dokładnie jajkiem pieczemy

Gotowanie z pasją

Proponowane wyszukiwania