ciasto - 164325 przepisów (strona:3572/10955)

Placek ze śliwkami - prosty przepis dobrej gospodyni 617

Lato to czas na ciasta z owocami sezonowymi I gdy tylko pojawiają się śliwki - od razu mam ochotę na placek,  zwykły, tradycyjny placek ze śliwkami oprószony cukrem pudrem.  Mniam! Najbardziej lubię właśnie takie proste przepisy - ciasto zrobione w ciągu 15 minut i już się piecze! Składniki: 4 jajka szklanka cukru 6 łyżek oleju 2 łyżki wody łyżeczka proszku(...)śliwek cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i wodę. Dobrze zmiksować. 2. Dodać proszek do pieczenia i mąkę. 3. Wylać ciasto na blachę. 4. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Układać na cieście skórką do góry. 5. Piec około 35 minut w 180 stopniach. 6. Po upieczeniu posypać cukrem pudem. 7. Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Jagodowa rozkosz 443

Czyż sama nazwa nie brzmi już zachęcająco? Ja skusiłam się na to ciasto i zrobiłam je w wersji jagodowej. Można również wykorzystać borówki amerykańskie, jednak kolor masy będzie wówczas nieco mniej wyrazisty. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 40 g startej mlecznej czekolady 2 łyżki oleju Masa jagodowa(...)resztą masy . Masę wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, przykrywamy drugim plackiem. Składniki na masę śmietanową miksujemy ze sobą, aż do utworzenia się gęstego kremu. Wykładamy go na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce. Źródło

Smaki Na Talerzu
Ciasto szpinakowe z borówkami 353

Ucierane ciasta z dodatkiem oleju są jednymi z tych, które bardziej lubię. Zwłaszcza do porannej kawki. A jeśli dodać do tego szpinak i borówki, to mamy idealny deser, który zjedzą ze smakiem zarówno młodzi jak i starsi. Przygotujesz je zaledwie w kilka minut, co jeszcze bardziej skłania mnie w ich kierunku. Borówki teraz co niektórzy mają szczęście pozbierać we własnym(...)Zmniejszamy prędkość do 4, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy przez ok 2 minuty. Ok 20 sekund przed końcem czasu dodajemy borówki oraz zbieramy łopatką ciasto, które przykleiło się do ścianek misy. Gotowe przekładamy do wyłożonej papierem blaszki (wystarczy samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C na 1 godzinę (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Wegański sernik malinowy bez pieczenia 400

Dieta bezmleczna nie oznacza, że musimy zrezygnować z ciast i słodyczy! Możemy zrobić nawet roślinną wersję sernika na zimno. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. W cieście tym nie znajdziecie mleka, jajek ani mąki, więc z pewnością przypadnie ono do gustu alergikom. Jeśli macie problem z kupieniem śmietanki kokosowej nic prostszego – możecie przyrządzić ją sami(...)blendujemy do otrzymania jednolitej masy. Orzechy nerkowca są w tym „serniku” prawie niewyczuwalne, a nadają mu idealną konsystencję. Masę malinową przekładamy do foremki i rozkładamy równomiernie. Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi malinami. Następnie ciasto wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Gotowe! *kupując kakao zwróćcie uwagę na informacje na alergików. Ja kakao bez adnotacji o możliwej zawartości mleka kupiłam dopiero

Dieta bez mleka
Ciasto kokosowe z malinami i białą czekoladą 198

Lubię ciasto kokosowe, a jeszcze bardziej lubię ciasto kokosowe z malinami. W momencie gdy dochodzi tu biała czekolada to ciasto kokosowe z malinami... The post Ciasto kokosowe z malinami i białą czekoladą appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Tarteletki ze śliwkami na kruchym spodzie 217

odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy... Moje tarteletki dzisiaj dość niedbałe i lekko potargane, ale takie pyszne, że wodzą człowieka na pokuszenie... Ciasto kruche: - 25 dag mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru - 1 jajko - wanilia z jednej laski Dodatkowo: - śliwy - cukier brązowy do posypania 1. Z podanych składników szybko i energicznie zagniatamy(...)kruche ciasto, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Przygotowujemy formę na babeczki lub inne ceramiczne naczynia, smarujemy ranty masłem i wykładamy kawałkami rozwałkowanego ciasta. Kroimy w cienkie plastry śliwy i wypełniamy nimi formy, wierzch posypujemy cukrem brązowym. 3. Pieczemy w 200 C, przez ok. 20- 25 minut, aż ciasto zbrązowieje

Apetyczna babeczka
Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem 166

ricottą, fetą i szpinakiem. Dodatek mięty i szpinaku z własnej działki dodatkowo podniósł walory smakowe tej szybkiej i prostej potrawy. Powtórzę nie raz:) Kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem ciasto francuskie 250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego) 500 g ricotty 2 jajka 1/3 startego parmezanu 1,4 szkl posiekanej mięty 75 g fety sól, pieprz Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli(...)używamy zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka i starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę i posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Zapiekać około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni. Artykuł Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 189

zaproponowała akcję jesienną, której motywem przewodnim miała być gruszka. Zgłosiło się nas kilka i z zapałem zabrałyśmy się za pichcenie. A co z tego wyszło? sama jestem ciekawa. Zaplanowałam ciasto gruszkowe, ale ostatecznie powstała lekko wytrawna tarta z gruszkami i serem pleśniowym. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami i serem pleśniowym Spód(...)gałązek świeżego tymianku sól, pieprz 1 łyżka brązowego cukru Zagniatamy mąkę, orzechy, sól i masło, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę, ponownie wyrabiamy, aby powstało elastyczne, zwarte ciasto. Zawijamy w folię kuchenną i schładzamy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim podłużną formę do pieczenia (starczyło mi jeszcze ciasta na małą tarteletkę). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem

Pieguskowa Kuchnia
Zakręcone brioszki 161

smakują przepysznie, szczególnie kiedy nadziejemy je na swój ulubiony sposób. Kombinacji było kilka ale najbardziej posmakowały nam te z nutellą. Ciekawe, które Wam posmakują najbardziej? Zakręcone brioszki Ciasto 325 g mąki tortowej + 1 łyżka 50 g cukru + 1 łyżka 15 g świeżych drożdży 150 ml mleka 75 g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki mleka w proszku Dodatkowo(...)środka. Dodajemy masło, które po pierwsze musi być bardzo miękkie, po drugie nasze wcześniejsze składniki nie są jeszcze całkiem zagniecione w zbitą całość. Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykryć je ściereczką np. w misce i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte ciasto, lekko wyrobić na stolnicy, podzielić

Pieguskowa Kuchnia
PĄCZKI PTYSIOWE 183

Pączki ptysiowe to mój dzisiejszy pomysł na Tłusty Czwartek. Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu albo nie macie ochoty na wyrabianie pracochłonnego ciasta drożdżowego polecam Wam ten przepis na pączki ptysiowe. Szybkie w przygotowaniu i nieco inne niż te tradycyjne, ale nie żałuję, że je usmażyłam. Z podanej porcji wychodzi około 30 sztuk smacznych kuleczek. Chrupiąca skórka i puszyste wnętrze(...)cukier waniliowy Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania W garnku zagotuj wodę z masłem i cukrami. Gdy składniki się rozpuszczą wsyp mąkę i mieszaj do momentu aż ciasto będzie odstawało od ścianek naczynia. Gotowe ciasto przełóż do miski gdy nieco przestygnie dodawaj stopniowo po jednym jajku. Ciasto dopiero po dodaniu ostatniego jajka stanie się gładkie i dokładnie połączone

Pieguskowa Kuchnia
TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 174

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do białek. Wlać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej mak. Do ciasta makowego, białego i kakaowego dodać po kropelce ulubionego aromatu(...)jeżeli lubicie (ja nie dałam i mi go brakowało). Wymieszać. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wykładać po kolei kolorowe ciasta według upodobań. Piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu tzw „suchego patyczka”. Artykuł TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA 201

pokarmowy. Uwielbiam go zajadać popijając mlekiem. Nic więcej mi nie potrzeba!.Takie śniadanie od razu dodaje nam pozytywnej energii. Takiej, że Łooo! Przepis jest na tyle ciekawy, że wyrobione ciasto możemy zostawić na noc do wyrośnięcia w lodówce, a rano przystąpić do wałkowania i wykrawania porcji. ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA keksówka o wymiarach 24×13 cm mierzona(...)góry CIASTO 3 szkl mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szkl letniej wody 1/3 szkl mleka 1/4 kostki masła 1/3 szkl cukru 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru wanliowego NADZIENIE dżem Łowicz 100 % z owoców Rokitnik Do większego kubka wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce

Pieguskowa Kuchnia
Zawijane bułeczki z truskawkami 206

nieprzyjemnie smak truskawek, więc następnym razem pominę ten dodatek. Posypane płatkami migdałowymi które przyjemnie chrupią są świetną słodką przekąską no i do kawy jak znalazł:). Zawijane bułeczki z truskawkami Ciasto 3,5 szkl mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1/4 szkl cukru 2 jajka 1 szkl mleka 80 g masła szczypta soli Nadzienie truskawki 1-2 łyżki cukru 2 łyżeczki(...)łyżek mąki, aby powstała konystencja śmietany. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki, roztrzepane widelcem jajka, cukier, sól, roztopine i przestudzone masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Przykryć wilgotną ściereczą kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem i ewentualnie z cynamonem. Wyrośnięte

Pieguskowa Kuchnia
Wiśniowy sernik w polewie z białej czekolady 318

Kochani robimy sernik wiśniowy, jest rewelacyjny i bez pieczenia. Na upalne dni jak znalazł, a ja dziś obierałam wiśnie i tak się zastanawiałam co zrobić za ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka wiśniowa odrobina(...)będzie gładka masa. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę z żelatyną we wrzątku (ok 20 ml). Jak masa serowa zacznie gęstnieć przelewamy do tortownicy i wkładamy ciasto do lodówki na 3h.  Po tym czasie górę polewamy białą czekoladą z masłem, rozpuszczaną w kąpieli wodnej i dekorujemy miętą oraz świeżymi wiśniami.  Smacznego

Niezły Młynek
Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami 344

środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca. W środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Desery , Wykorzystanie białek Tagged: borówki amerykańskie , cytryna , kremówka

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania