Ciasto w wersji bez nasączania alkoholem :) Przyjemny taki babkowaty smak ze smacznymi dodatkami które ciągle możemy zmieniać :) jak nie rodzynki i orzechy, to suszone, kandyzowane owocki lub świeże pokrojone w kosteczkę mmm... pychota :D Składniki na jedna foremkę 1 i 1/4 szkl mąki 100 gr masła w temp. pokojowej 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mnie porzeczkowy) 2 łyżki żurawiny 2 łyżki wiśni np. z nalewki 1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno Polewa czekoladowa 1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę ) 1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao
Gotowanie...to proste !wczoraj w czapce wracałam z pracy.Korzystając z okazji, że jeszcze do upałów nam daleko upiekłam pyszną, przepiękną szarlotkę. Pewnie nie tylko ja mam wyrzuty sumienia po porządnej porcji ciasta, więc co by pokuta była lżejsza, placek zrobiłam bez cukru z mąki razowej. Jedyną słodyczą są bardzo dojrzałe jabłka i odrobina cukru pudru na wierzchu. Polecam :-) Składniki(...)jabłek garść posiekanej mięty łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder Sposób przyrządzenia: Mąkę połączyć z miękkim masłem, dodać jajka, jogurt, sól. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Jabłka obrać ze skorki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dusić chwilę w rondelku pod przykryciem. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować
pieprzny smaczekOstatnio był przepis na wersję cytrynową, dzisiaj natomiast pod postacią rumową :D Tylko nie pytajcie, które lepsze bo zarówno jedne i drugie skradły moje serce i .... podniebienie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka (250 ml) 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szklanki mąki pszennej 4-5 jajek tłuszcz do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki wody(...)rumowego Przygotowanie: Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać, aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić. Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie zmiksować. Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm (około 40 sztuk
Malinowo w kuchniPizzerinki z ciasta francuskiego to szybka i pyszna przekąska, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Uwielbiam ciasto francuskie, jest ono niezastąpione w mojej kuchni. Można z niego wyczarować różne smakołyki słodkie i wytrawne. Tym razem postawiłam na pizzerinki z nietypowym nadzieniem(...)Awokado oraz gruszkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser żółty również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy ze sobą startą gruszkę z awokado. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na mniejsze kawałki - u mnie wyszło 12 prostokątów mniej więcej o wymiarach 8 x 10 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym
Kuchnia MagdaLenyWspaniałe ciasto, mocno czekoladowe, dla koneserów. Łatwe i wilgotne a to dzięki burakom :) Bardzo nam smakowało, buraki w ogóle nie wyczuwalne w cieście, kolor ma głęboki, czekoladowy ;) Sama radość piec i jeść takie ciasta. Polecam! PS http://www.mettec.com.pl/ - firma zajmująca się produkcją precyzyjnych komponentów z aluminium i części dla przemysłu z wykorzystaniem technologii obróbki CNC . Duże doświadczenie, znana(...)dokładnie zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką, tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, udekorować gęstniejącą polewę czekoladową. Smacznego :) Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Domowa cukiernia EwyDrodzy, dziś nie będzie nic o ogórkach 😉 . Zajmiemy się ciastem z makiem. Będzie to ciasto kruche, a w środku mak. Nikt nie powiedział przecież, że makowce jada się tylko w święta. My jadamy wtedy, gdy mamy na mak ochotę. Najlepszy byłby wyspany wprost z makówki, ale jak nie ma to weźmiemy z puszki. Będzie szybciej. Jeśli tylko ktoś lubi więcej(...)bakalii to sam sobie dorzuci tyle ile potrzebuje. Na ciasto kruche trzeba: Czytaj więcej
Tylko pysznieWczoraj robiłam ciasto cytrynowe. Wyszło puszyste, pachnące i smaczne. Oczywiście nie czekałam, aż ostygnie, tylko czym szybciej posypałam cukrem pudrem i spróbowałam. No świat się do mnie uśmiechnął 😉 . A teraz reakcje moich pociech: - znowu ciasto jak mnie nie ma! - znowu z cytryną ! - i tam, znowu ciasto! I bądź tu mądry i pisz wiersze. Składniki: 2 jajka 250 dag maki
Tylko pysznieSerowe paluchy z ciasta francuskiego to bardzo szybka i smaczna przekąska. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut, a na pewno wszystkim zasmakuje. Zamiast kupować chipsy i krakersy, możemy przygotować w domu przekąskę idealną zarówno na imprezę jaki na wieczór filmowy. Spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować. Przepis Składniki: paczka ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka pół łyżki przecieru pomidorowego(...)zioła) sól i pieprz Co do tartego sera, to oczywiście można zastąpić go innym, ale takim który pod wpływem temperatury twardnieje, nie ciągnie się sery do pizzy. Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie smarujemy bardzo cienką warstwą przecierem pomidorowym i posypujemy serem. Ciasto tniemy najpierw wzdłuż, a następnie na około dwu centymetrowe paski. Każdy
KasiaiKrzysiu.plNastępnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy. --> Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.* Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni(...)razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia. --> Krem: --> Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem
Marta GotujeDziś ciasto „minimum pracy- maksymalny efekt”. Jest to tarta czekoladowa z miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych(...)tych na żołądek) lub likieru miętowego garść świeżej męty do dekoracji Przygotowanie: formę do pieczenia (do tart, lub zwykłą tortownice o średnicy 26 cm) wylep ciastem francuskim, obciąż dno np. fasolą i upiecz w temp. 190-200 C przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia po czym dodaj pokruszoną czekoladę
greenscarfzrobić coś szybkiego, prostego, kuszącego, bez pieczenia i słodkiego to zapraszam do wykonania domowego snickersa. Naprawdę wiele nie trzeba, by je wykonać. Nie musimy też pilnować czasu pieczenia, gotowe ciasto wstawiamy do lodówki i .... czekamy. To trudne, ale czekamy.... Za to świetnie smakuje, czekanie się opłaca, a taka rozpusta raz na jakiś dłuższy czas nie zaszkodzi...naprawdę!, domowe nie tuczy(...)tego kawa, dobre towarzystwo i można leniuchować:) Wspaniałe ciasto przekładane herbatnikami, budyniem z kajmakiem i orzechami. Domowe najlepsze! Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz. Od siebie dodałam do niego żurawinę i tarte orzechy włoskie. Składniki na formę do pieczenia: 20x30 cm lub 25x25 cm. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zasmakuj Kuchnicytrynowe. Ja postanowiłam pobawić się smakiem i zrobić babkę czekoladową z dodatkiem orzechów. Tym bardziej, że w tym roku króliczek wielkanocny przyniósł nam od HELIO pyszne dodatki do ciast a w tym orzechy włoskie, które po zblendowaniu stały się podstawą mojej babki:) 2 h średnica ok. 20 cm 100 g mąki pszennej 250 g cukru 200 g masła 4 duże(...)ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko wymieszać. Do masy dodać ubite białka i wymieszać szpatułką. Orzechy zblendować i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Babkę piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni Zimną babkę udekorować polewą wg instrukcji na opakowaniu
Ania i Marcin gotująwięc powiedziane, że to tylko na święta wielkanocne. Jak udekorujecie, to już też inwencja twórcza ;) Możecie nawet świeżymi owocami lub małymi bezikami. Wszelkie chwyty dozwolone! Składniki na ciasto: 300g mąki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy aromatyzowany cytryną 4 żółtka 1 kostka masła szczypta soli Dodatkowo: 250g kajmaku 1 mały słoik dżemu morelowego Dekoracja (można ją oczywiście(...)mnie barwione na różowo) Kilka łyżek owoców kandyzowanych Kilka kostek białej czekolady Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtka, cukry oraz sól. Siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Schładzamy przez ½h w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 7mm, przygotowanym wcześniej z kartki szablonem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie
Kuchnia w czekoladzieOgrom pracy sprawia, że nie mam zbyt wiele czasu na pieczenie i najczęściej goszczą u nas szybkie ciasta na zimno:) Co wcale nie oznacza, że są gorsze! To jest wręcz tak smaczne, że można by je nazwać "jednodniowym ciastem" - znika w mgnieniu oka:) foremka 23x33cm Składniki: 400g ciemnych herbatników, 1 opakowanie krakersów, 1 litr mleka(...)masła lub margaryny, 3 łyżki kakao, 5 łyżek cukru, 4 łyżki gęstej śmietany 12%. Wszystko przełożyć do garnuszka i zagotować. Lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki
Z miłości do słodkościPuszyste, tureckie ciasto z suszonymi figami i orzechami. Smakuje doskonale. Jest wilgotne, aromatyczne i delikatne. Miks smaków - to tutaj bakalie mieszają się z cynamonem, razem smakując cudownie. Łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam :) PS Polecam stronę http://gieciewalcowanie.pl/ - profesjonalna, plastyczna obróbka metali w technologii CNC. Szeroko pojęta obróbka metali, różnymi technikami :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu(...)zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 190g mąki pszennej 200g cukru 250g margaryny 3 jajka 220ml wody 10 suszonych fig 80g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu
Domowa cukiernia Ewy