poddając się rozkoszom podniebienia. A jeśli jeszcze nie trzeba spędzić w kuchni zbyt dużo czasu by wyczarować słodkie cudo, to ja jestem za takim czarowaniem. Podawałam już przepisy na ciasta bez pieczenia. Pamiętacie je? 3 bit [TU] 3 bit zmodyfikowany z kokosem [TU] Maxi King [TU] Kinder Country [TU] Jeżeli jesteś miłośnikiem batona Kinder Bueno, możesz zrobić ciasto(...)Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę kakaowych herbatników, które na chwilę zamaczamy w zimnym mleku. Rozsmarowujemy cienką warstwę Nutelli i układamy herbatniki maślane […] Artykuł Kinder Bueno – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
NiuniokiCiasto pierwszy raz przeze mnie robione, jak to się mówi, taki "spontan" :) Stałam w kuchni patrze jabłka tu banany i o... wyszło mi ciasto. :) Jest idealnie wilgotne, miękkie i nie za słodkie. Składniki: jajka 5 szt. mąka pszenna 1 szklanka szczypta soli cukier ¾ szklanki duże jabłka 2 szt. pół banana masło 1-2 łyżki kasza manna(...)powtarzam czynność aż skończy mi się mąka. Teraz jabłka kroję w małą kostkę (wcześniej obieram je i wydrążam gniazda nasienne), banana w pół plastry i wrzucam do miski z ciastem biszkoptowym. Całość mieszam szpatułką lub łyżką i przelewam do okrągłej formy (śr. 23 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 175°C z termoobiegiem
Kuchnia Vikipieczenia. Mówią że skleroza nie boli, no ale stwierdziłam że nie odpuszczę i na pewno coś upiekę. Silikonowa keksówka jest? Jest! A więc ze składników na ciasteczka powstało ciasto, cudownie wilgotne z chrupiącą skórką. Składniki: (na keksówkę) 2 dojrzałe banany 2 żółtka 2 białka 3 łyżki miodu 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki oleju kokosowego 5 łyżek mąki gryczanej Szczypta(...)moim przypadku za pomocą miksera). W oddzielnym naczyniu mieszamy suche składniki. Suche składniki dodajemy do mokrych przez sito. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, pieczemy ok. 40-50 minut.(najlepiej jednak sprawdzić metodą ”suchego patyczka” lub czy ciasto odchodzi od formy wówczas oznacza
madamekuchnia.wordpress.comwiem czy upiekę mazurka, ale na pewno na moim stole Wielkanocnym pojawi się to proste i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe. Przygotowanie nie sprawi nikomu żadnego kłopotu :) Składniki : 2 duże jajka 1 niepełna szklanka cukru 1/2 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku(...)średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem, przelać masę i piec w nagrzanym piekarniku (170-180*C) około 50 min. Jeśli podwoimy składniki ewentualnie upieczemy w małej foremce otrzymamy ciasto na tyle wysokie, że spokojnie przekroimy je tak by posmarować powidłami i jeszcze np. kremem miętowym ( do podanych tu składników na ciasto wystarczy kremu miętowego z połowy wymienionych
Proste PotrawyPrzepis na to ciasto mam od Laury . Musiałam je przygotować, bo szukałam przepisu na zdrowe ciasto. I to ciasto jest słodkie ale bardzo zdrowe. Musicie koniecznie je spróbować! Szczególnie gdy robi się je błyskawicznie ! Składniki : * 2 puszki fasoli czerwonej * 4 jajka * szklanka ksylitolu * 2 banany * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki kakao * 3 łyżki(...)oleju kokosowego Przygotowanie : Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ciasto wystudzić, zostawić w lodówce na kilka godzin
Magiczne Życie MartyNigdzie nie znalazłam oryginalnego przepisu, lecz i tak jestem bardzo zadowolona z efektu, który będzie częściej gościł w grafiku moich wypieków! W każdym bądź razie jest to ciasto arabskie, a można nawet rzec, że i deser - z semoliny/kaszy manny i wiórek kokosowych. Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości. Słooodki syrop cukrowy robi swoje... Ciasto(...)mleko z olejem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione. W międzyczasie przygotować syrop cukrowy. Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Całość gotować około 10 minut
Di gotujeTakich uniwersalnych owoców, jak banany nie ma chyba zbyt wiele. Można je kupić przez cały rok, nie psują się szybko i do tego wychodzą z nich fajne ciasta ;) Ja uwielbiam dodawać banany do swoich śniadaniowych miseczek, ale kiedy nazbiera mi się już trochę takich naprawdę dojrzałych, szukam pomysłu na jakiś ciekawy wypiek. Najczęściej piekę słodkie chlebki z różnymi dodatkami(...)razem powstało ciasto z chrupiącymi orzeszkami w środku i lekkim cytrynowym aromatem :) Bezglutenowo, fit i z mąką kokosową, z którą bardzo się polubiłam. Posłodzone niewielką ilością ksylitolu, erytrolu i stewii (dojrzałe banany też nadają słodyczy). P.S. Mam nadzieję, że zmiana w postaci nowego wyglądu strony głównej przypadła wam do gustu i teraz będziecie odwiedzać bloga chętniej :) Ciasto bananowe
FitKotsmakują naprawdę wybornie! A kicając po wielkanocnym stole, z pewnością zauroczą każdego gościa :) Te zajęcze bułeczki są naprawdę proste w wykonaniu- farsz jest zwarty, więc łatwo go opakować elastycznym ciastem, a długość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;) Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz! Faszerowane bułeczki zające na 6 sztuk Potrzebujesz(...)stolnicę, zrób w niej mały dołek i wbij w niego jajko- zacnij zagniatać. 3. Zagniataj, wlewając w nie stopniowo przygotowany zaczyn drożdżowy i dodając pozostałe składniki- wyrób elastyczne ciasto. 4. Przykryj ściereczką i odstaw na bok na czas przygotowywania farszu. Farsz: 1. Kiełbaski pokrój w talarki (ok. 0,5cm), cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj- zrumień, podsmażając całość
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem truskawkowy: 250g(...)stale ucierając dodawać po łyżce truskawek. Krem czekoladowy: 300g mascarpone, 200g kremu czekoladowego np. Nutella, słodka herbata do nasączenia. Serek mascarpone utrzeć z Nutellą. Blaty ciasta nasączyć herbatą, po czym przełożyć kremem truskawkowym. Wierzch oraz boki ciasta posmarować kremem czekoladowym. Dekoracja: wafelki w czekoladzie, np. WW, Pryncypałki około 45 sztuk, 150g kolorowych drażetek lentilek
Z miłości do słodkościciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem. Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta z soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo(...)cukrem, do gotującego wlewamy mieszaninę mąki i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Złożenie ciasta: Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy je równomiernie masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkopt. Wierzch można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęściecytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej lustrzana polewa . Kusi wyglądem i smakiem, a przy tym prosta do pieczenia, chyba o to chodzi ? Mój ideał babki na świąteczny stół. Składniki: Ciasto: 4 jajka ¾ szklanki cukru 20 dag masła 20 dag mąki tortowej 10 dag mieszanki keksowej Helio ½ szklanki mąki ziemniaczanej 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 cytryna 1 pełna(...)proszku do pieczenia Lustrzana polewa: 7 dag cukru 50 ml śmietany kremówki 30% 25 ml wody 35 g białej czekolady 1 listek żelatyny Zielony barwnik spożywczy- (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukry, ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ubitej masy
Wanilia i KardamonPrzepyszne ciasto od niezawodnej s. Anastazji. Wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia, bo piecze się jedynie biszkopt. Reszta to masa kajmakowa, migdałowa, bita śmietana i gotowe biszkopciki. Eleganckie, wytworne, a jednocześnie lekkie. Po raz pierwszy robiłam kakaową bitą śmietanę, wyszła super i w smaku i z wyglądu. Polecam! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki(...)koniec ubijania wsypać kakao (tyle ile potrzebujemy do uzyskania ciemnego koloru, ja wsypałam ok. 3 łyżek). Na samym końcu dodać żelatynę. Masę wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Całość ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce. Warstwy ciasta od dołu: biszkopt jasny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzesmażamy 15 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mieszamy z ubitymi białkami. Odstawiamy na bok. 3. W czasie gdy nasz mak jest zalany wrzątkiem, równolegle zaczynamy przygotowywać ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy 50 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka, dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować(...)solą na gładką masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i masę z żółtek. Zagniatamy. Powoli dodajemy roztopione masło, zagniatamy ponownie przez około 5-10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkujemy na blacie obficie
My Culinary ArtWarzywna tarta z marchewką, brokułem i cebulą jest doskonałą propozycją na późne, niedzielne śniadanie, chociaż jak tak patrzę na zegarek, to będzie to już obiad. Tarta
dolcevitainmykitchendużo, za szybko. Że co, już połowa marca? Zaraz wiosna? Ot, proszę, nie zauważyłam.. W tych dużych zaległościach jest już dla Was dawno przygotowany przepis na przepyszne ciasto o nazwie Ananasek. Z ananasową masą i śmietanową kołderką przykrytą warstewką białej czekolady. Na lekkim biszkopcie. Brzmi kusząco? To proszę się częstować :) Inspiracja: (klik ) Ciasto na dużą blachę Składniki(...)ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie gładka i lśniąca, wówczas dodajemy żółtka. Następnie powoli wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe ciasto wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier. Masa ananasowa: Ananasy odsączamy
My simple kitchen