jaja oraz jogurt i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz sok i skórkę z limonki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Maliny mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie "wciskamy" w nie owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut. Pod sernik wstawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą(...)Dzięki pieczeniu sernika w kąpieli wodnej ciasto będzie delikatniejsze i nie opadnie. Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Polewamy ciasto, posypujemy migdałami (opcjonalnie) i dekorujemy malinami. Smacznego
DefinicjaSmakukakao 500 g wiśni WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć(...)gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą manną. Tak przygotowaną masę serową rozłożyć na przygotowanym spodzie, Ciasto piec 50-60 min w temperaturze 175 o C ( z termo obiegiem 150 o C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić. 3. Wiśnie wydrylować i delikatnie rozłożyć na cieście
vaniliowoczekoladowaSernik z jogurtów greckich z jagodami i kruszonką... Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jogurty greckie (340 g) 2 budynie śmietankowe (proszek) szczypta soli Dodatkowo: 2 szklanki jagód(...)łyżeczka mąki cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Powstałą kulkę dzielimy na 4 części, jedną wkładamy do zamrażarki a resztą wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy. Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec dosypujemy po trochu cukier puder i cukier waniliowy
Pelusiowa KuchniaCiasto rodem z piekarnika pięknej policjantki 🙂 Pewna urocza policjantka Sabina przysłała mi kiedyś przepis na jej sztandarowy wypiek: ciasto drożdżowe. Przepis bardzo mi przypadł do gustu, w dodatku okazał się być tak elastyczny, że na jego bazie stworzyłam już kilka różnych wypieków drożdżowych. Jednym z nich jest babka kokosowo-cytrynowa. Teraz przedstawiam Wam kolejną […] Artykuł Drożdżówka policyjna;) Czyli(...)ciasto drożdżowe truskawkowo-porzeczkowe, na oleju pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkacytryną w chłodne, zimowe wieczory nie rozgrzewa? A no dlatego, że kwaśne owoce chłodzą nasz organizm, a słodkie ogrzewają.Warto zatem latem sięgnąć po te kwaśne jako dodatek do ciast, koktajli czy po prostu w nieprzetworzonej postaci owoce. Dziś o porzeczkach…czarnych porzeczkach. Jeśli porzeczki to dla mnie tylko czarne. Nie za kwaśne, takie w sam raz. Przymierzałam się(...)lodów porzeczkowych, ale jednak chwilowy brak miejsca w zamrażalniku spowodował, że wyszło pyszne i błyskawiczne ciasto z kremem. Dżem z czarnej porzeczki już zasłoikowany, część zamrożona. Lubię część owoców zamrozić, by zimą móc upiec ciacho z owocami lata Ciasto na upał idealne – bez pieczenia, bez jajek, bez żelatyny. Właściwie wystarczą trzy składniki. Składniki na krem : 200 g czarnych porzeczek
Niebieski kubek z kawacały czas ubijając. Kiedy piana będzie gładka i lśniąca, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę pszenną przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w 180 st.C. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na pół i naponczować np. sokiem pomarańczowym(...)około 5 minut. Ser zmielić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrami, dodać ser i dżem i wymieszać wszystko razem. Na koniec dodać rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę i wymieszać. Składanie ciasta: Do wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą formy (tej, w której pieczony był biszkopt) wyłożyć jedną część biszkoptu. Biszkopt ten posmarować cieniutko warstwą masy serowej i wyłożyć na to tężejącą masę
In my kitchenkuchni królują kilka razy w tygodniu od momentu pojawienia się na straganach pobliskiego targu. W różnych wersjach obiadowych, śniadaniowych lub jako przekąska. Jeden z pomysłów to szparagi zapieczone w cieście francuskim. Mogą stanowić odrębne danie lub dodatek, na przykład do pysznej pieczonej rybki. Ta wersja szparagów nie wymaga od Was specjalnego sprzętu kuchennego, żadnych wysokich garnków, wiązania sznurkiem- zapomnijcie! Wykorzystuję(...)warzywa wrzucam na osolony wrzątek i obgotowuję nie dłużej niż 5 minut. Odcedzam i lekko studzę. 3-4 szparagi owijam dość cienkim plastrem boczku oraz nie za grubym paskiem ciasta francuskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wystające spod boczku i ciasta szparagi natłuszczam lekko oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) na 12-15 minut
PichceniomaniaPyszne i efektowne ciasto. Kolorowe biszkopty przełożone masą wiśniową i masą z bitej śmietany i serków homogenizowanych, udekorowane czerwonymi porzeczkami. Składniki: Biszkopt biały: 4 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu pół szklanki cukru Biszkopt brązowy: 2 jajka 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku(...)waniliowego galaretka wiśniowa porzeczki do dekoracji Przygotowanie Przygotowujemy biały biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 22x27cm). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką
e-PrzepisyKulinarneDawno nie byłem tak zadowolony z efektów mojej kuchennej działalności. Nawet zanim spróbowałem, to już miałem przeczucie, że będzie dobrze. Kolor i zapach mi to powiedziały ;) Cytrynowe ciasto kukurydziane jest bardzo cytrynowe i nie bardzo słodkie. Ziarnistość polenty daje mu ciekawą strukturę, a migdały jeszcze ją podkreślają. W dziwny sposób ciasto wydaje się jednocześnie proste i złożone, ascetyczne i bogate(...)pośpiechu przed wyjściem na lotnisko (udało się i nawet kwiatki zdążyliśmy kupić ;)), ale z pewnością wkrótce to powtórzę. Koniecznie. I następnym razem spróbuję użyć włoskiego likieru limoncello do nasączenia ciasta. W ogóle myślę, że wprowadzenie do wnętrza dużej ilości kwaskowatego płynu jest sprawą kluczową. PS Marzena ma rację : Maćkowi nie drgnęło serce do samego końca piłkarskich mistrzostw
zadanie-gotowanieRolada tiramisu to świetna wersja deseru który wszyscy znają. Biszkopty nasączone kawą i likierem rumowym z czekoladą Victoria Cymes , Ekspresowe ciasto w formie rolady jest bardzo łatwe do przygotowania a smakuje przepysznie. Polecam(...)rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 kubek kawy rozpuszczalnej do nasączenia 50 ml syropu rumowego z czekoladą Victoria Cymes słodkie kakao do posypania ciasta
Kulinarne Fantazje Marioliwygląd wielkiej lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a dzięki temu efekt końcowy jest niesamowity :D Gwarantuję, że zrobi furorę nie tylko wyglądem, ale i smakiem :) Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli(...)rozpuść w jednej szklance wody, ostudź. Ser przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj na najwyższych obrotach. Cały czas miksując wlewaj lekko tężejącą galaretkę. Zmiksuj do połączenia składników. Wykonanie: Ciasto czekoladowe upiec i ostudzić. Dużą salaterkę wyłóż folią spożywczą. Wlej do niej tężejący mus truskawkowy i schłodzić w lodówce. Następnie przygotuj masę serową i wylej ją na mus truskawkowy
Kulinarna (nie)codziennośćQuiche z ciasta francuskiego z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu. Smacznego :) **** La quiche di pasta sfoglia con pomodori al forno e sugo di pesto e ricotta e' un piatto molto aromatico e gustoso, semplice e veloce da realizzare. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)starkowanym parmezanem. W drugiej misce ubijamy jajko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Miks jaja z mlekiem dodajemy do ricotty, całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia. Na ciasto francuskie wylewamy przygotowaną masę z ricotty i pesto, na której układamy pokrojone i osuszone pomidory. Pomidory
La grande e la piccola cuocatrochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka(...)ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ja tym razem wykorzystałam do tego mikser, ale spokojnie można wyrobić je też rękami. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut
Ciastkozercymojej kuchni królują przepisy na wypieki z prostych składników, łatwe i szybkie w wykonaniu, a przy tym - niezawodne. Jednym z nich jest ciasto jogurtowe z owocami, które przygotowuję bez użycia miksera. Zachęcam do spróbowania. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie, miękkie i wilgotne - takie, jak lubię najbardziej. Dzisiaj - w wersji z czereśniami. Zapraszam :-) składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki(...)dryluję. W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (mieszam łyżką lub rózgą). Wlewam mokre do suchych i mieszam łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu dość gęsto układam owoce. Piekę około godziny (do "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypuję
babka w formie