ciasto - 162322 przepisów (strona:3585/10822)

Paszteciki z pieczarkami 204

spędza tej soboty samotnie. :) W końcu trzeba się jakoś rozgrzać :) Polecam Wam dzisiaj paszteciki na ciepło z pieczarkowym farszem. Idealne do barszczu, albo solo. Ich niezwykłość kryje się w cieście. Krucho - drożdżowym. Co do farszu, niech każdy wybierze swoje ulubione nadzienie, u mnie padło na pieczarki. Powodzenia. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży(...)pieprz masło Sposób wykonania: pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę razem z cebulą. Dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy na maśle i zostawiamy do przestygnięcia. Dodatkowo: 1 jajko mielony kminek Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy, aż uzyskamy prostokąty. Farsz nanosimy na ciasto i zawijamy paszteciki. Na koniec paszteciki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy

Kuchnia Pani Wiosny
Zdrowe ciastka czekoladowe 229

mąki jaglanej (ja zmieliłam płatki jaglane) 20g oleju kokosowego (rozpuszczamy) 0,5 łyżeczki cynamonu 40ml mleka koksowego Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą suche składniki do suchych dodajemy mokre wyrabiamy ciasto na jednolitą masę odstawiamy ciasto do lodówki na około 5 minut następnie wałkujemy ciasto między dwoma foliami na grubość około 0,5cm wykrawamy ciasto przy użyciu kieliszka (ja zabrałam kieliszek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kruche ciasteczka maślane bez jajek 188

cukrem pudrem . Ciasteczka są bardzo delikatne, lekkie, chrupiące. Upieczone błyskawicznie w piekarniku. Przepis na te kruche ciasteczka maślane jest podobny do faworków z piekarnika. Dodałam jednak trochę proszku do ciasta aby kruche ciasteczka się napuszyły. Czyż te ciasteczka nie są urocze? Jesli chcecie by ciasteczka miały idealny kształ kokardki to pomińcie proszek do pieczenia, kruche ciasteczka będą mieć idealny kształt(...)cukier puder do posypania. Jak przygotować delikatne i kruche ciasteczka maślane bez jajek w składnikach? Śmietanę można zastapic jogurtem greckim lub serkiem homogenizowanym. łaczyć składniki możemy ręcznie, ale ja ciasto na te maślane ciasteczka przygotowuję mechanicznie. Do misy robota wsypujemy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem cytrynowym, wszystkie składniki mieszamy hakiem robota. Dodajemy do sypkich składników masło pokrojone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BROWNIE Z BURACZKAMI, RICOTTĄ I BORÓWKAMI + FILMIK 135

Brownie to jedno z pyszniejszych ciast które może przygotować każdy. Należy tylko wymieszać składniki i gotowe. Jest pyszne i nikt nie potrafi się jemu oprzeć a buraczki to tylko zdrowy dodatek do tego ciasta. Ja podałam je z kremem borówkowym co wzbogaciło jego smak. Polecam brownie do kawki lub jako słodką przekąskę(...)już ostygnie, dodajemy do niej buraczki i mieszając wlewamy jajka i wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Blaszkę o wymiarach 20/30 wykładamy folia aluminiowa, lekko ją naoliwiamy.  Wylewamy ciasto, równo je rozprowadzając. Pieczemy brownie w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 30 minut.  Ciasto rośnie tylko troszeczkę, więc sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Ricottę przekładamy do miseczki

Kulinarne Fantazje Marioli
Szczodraki na święto 3 króli 203

blogu mam już 2 wpisy z ciastami na święto 3 króli [ klik , klik ], a tym razem upiekłam szczodraki.Szczodroki zgodnie z tradycją przybierały różne kształty: rogala, warkocza, gwiazdy, a nawet korony..były z nadzieniem słodkim, wytrawnym lub bez nadzienia.Zgodnie z tradycją przygotowywano w przeddzień Święta Trzech Króli, a potem rozdawano je dzieciom, gościom i kolędnikom.Moje szczodraki są na słodko(...)kształcie bułeczek, odrywanych..mniam...pyszne, polecam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam z połowy porcji i wg mnie ciasto było troszkę za luźne i dodałam troszkę więcej mąki..no, ale to wiadomo, zależy też od mąki.No i moje bułeczki są nierówne..miały w sumie też być inaczej ułożone..ale tak to jest jak w między czasie się rozmawia przez telefon

Moje domowe kucharzenie
Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym 241

przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Dwie tortownice o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte biszkopty wyjąć

Mała Cukierenka
puchata drożdżówka z gruszkami... 156

wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na szybszych obrotach z 5 minut, nakryć ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę forma 30x15 cm, wyłożona paierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce duże gruszki przeciąć na połowę wzdłuż, usunąć gniazdka nasienne, pokroić wzdłuż na kilka części i skórką do dołu układać w ciasto, posypać cynamonem piekarnik elektryczny nagrzany(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puchata i aromatyczna...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto bananowe - pyszne! 142

zastawiajcie się, nie ma sensu, większość składników i tak zalega na waszych półkach, a Wasza potrzeba skonsumowania czegoś słodkiego niebezpiecznie sięga zenitu. Moim zdaniem to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Warto nie rezygnować z wierzchniej warstwy kremu, jest przyjemnym jego dopełnieniem. Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne, w sam raz na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi lub do skonsumowania w węższym(...)łączymy z mąką i sodą oraz dodajemy ekstrakt wanilii  3. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 60 min, do tzw. suchego patyczka 4. Ciasto studzimy 10 min w foremce, następnie przekładamy na kratkę 5. Wierzch - mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, do powstania gładkiej konsystencji orzechy prażymy na suchej patelni 6. Zimne ciasto smarujemy

Słodki Kompromis
Jagodzianki 130

Bułki z ciasta drożdżowego są charakterystycznym wypiekiem na terenie wschodniego Mazowsza. Tradycji tego wypieku można się doszukiwać w zwyczajach ludowych w połowie XX wieku. W okolicznych parafiach tradycją było obchodzenie tzw. odpustów. W ten dzień w parafii urządzano kiermasz, który lud obchodził z zabawą, zapraszając znajomych i krewnych z innych parafii. Tradycją było obdarowywanie odjeżdżających gości jagodziankami, ponieważ bardzo dobrze(...)czasu, choć ograniczonego ramami czasowymi, ale jednak w danej chwil mamy pod dostatkiem, cenię sobie tzw. "slow food", a drożdżowe wypieki z pewnością mieszczą się w tej kategorii.  Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, ciepła i umiejętnego dotyku, a to co ukryjemy w środku niech dyktują zmieniające się pory roku. Jako, że lato w pełni i jagód pełne lasy nie może

Słodki Kompromis
Najlepsze brownie z wiśniami 115

gorzkiego kakao 4 łyżki mleka szczypta soli 200 g gorzkiej czekolady 500 g wiśni (najlepiej świeże, mogą też być z kompotu, uważajcie z mrożonymi mogę zbytnio rozwodnić ciasto) cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Masło roztapiamy i lekko schładzamy 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremkę o wymiarach ok 35 /25 wykładamy papierem do pieczenia  3. Świeże wiśnie drylujemy(...)drylowaniu sokiem) lub odcedzone wiśnie ze słoika, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia się, krótko 6. Masę przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok 20-25 min, ciasto nie może być przesuszone, jeśli tylko wbity patyczek nie jest oblepiony surowym ciastem ciasto wyjmujemy z  piekarnika

Słodki Kompromis
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką 171

liści ptaki, pamiętam że owoce miały idealnie fioletową barwę, że były matowe, a liście intensywnie zielone, pamiętam że miąższ był żółty i słodki, że pestka z łatwością odchodziła, a ciasto z tymi śliwkami smakowało bosko. Dziś śliwy już nie ma, a szkoda, bo miewam trudności z kupieniem dokładnie takich owoców jakich smak utkwił w mojej pamięci. Jesienne bogactwo plonów pozwala(...)cieszyć się cudownymi wypiekami, doskonałe szarlotki, ciasta z winogronami, śliwkami czy z gruszkami, oraz serniki dyniowe (przepis) sprawiają, że weekend musi być boski.  Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie 200 g masła 200 g cukru 200 g serka kremowego* 300 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Słodki Kompromis
Brownie z truskawkami 139

surowo, najczęściej w tzw. "miseczce zdrowia" czyli mieszaninie ziaren, nasion i owoców. Często również przetwarzam na najukochańszy koktajl mojego syna i z reguły kiedy właśnie chcę zabrać się za ciasto już ich nie mam. Kiedy jednak uchowa się miseczka często wybieram proste rozwiązania, tak smaczny produkt nie potrzebuje wielkiej oprawy. Stawiam więc na proste ciasto czekoladowe, jogurtowe lub kruche, takie(...)Masę przelewamy do przygotowanej foremki 6. Truskawki odszypułkowujemy i przekrawamy na pół, układamy w rzędach blisko siebie i wstawiamy do piekarnika na ok 40 min, patyczek wetknięty w ciasto powinien być wilgotny jednak nie oblepiony ciastem

Słodki Kompromis
Razowe ciasto ze ślwkami i kruszonką 152

tworzący na ziemi wielobarwny dywan. To czas na proste, nieskomplikowane, rustykalne dania, niosące pokrzepienie dla ciała i ducha, to czas kiedy kubek gorącej herbaty z malinami i kawałek domowego ciasta smakuje niebiańsko. Jesień kojarzy mi się również bardzo mocno z dzieciństwem, z ogródkiem dziadków, ze starą gruszą w której co roku pomieszkiwały pszczoły, z uroczymi fioletowymi kwiatami, których nazwy(...)najsmaczniejszych śliwek jakie w życiu jadłam.  Składniki  Czas przygotowania: 60 min Wierzch    1 kg śliwek węgierek 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto  150 g mąki pszennej razowej 100 g mielonych migdałów lub orzechów  2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła w temperaturze

Słodki Kompromis
Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem 174

kilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem.  Składniki: na ok 10 porcji Czas przygotowania: 60 min Ciasto 225g masła   60 g kakao   150 ml wody(...)ognia 3. Następnie dodajemy śmietanę, cukier i jajka do mieszaniny kakaowej 4. Mąkę, sodę i sól przesiewamy do  w miski, następnie dodajemy mieszankę kakaową, łączymy całość   5. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka, odstawiamy do wystudzenia Lukier 1. Wanilię przecinamy wzdłuż i wyłuskujemy nasionka, następnie wszystkie składniki lukru

Słodki Kompromis
Rolada paleo z kremem kokosowym(bez glutenu, cukru, zbóż) 137

Witam Was w Nowym Roku 2017. Zestawienie najpopularniejszych przepisów zeszłego roku pokazało, że największym powodzeniem cieszą się wszystkie ciasta, ciasteczka, batoniki oraz pieczywo. Specjalnie dla Was rozpoczynamy rok od kolejnych słodkości ! Dziś rolada paleo z nadzieniem z kokosowej bitej śmietany. Ciasto jest pyszne, wbrew pozorom całkiem proste do przygotowania, a smakuje wybornie. Nadzienie możecie zastąpić jakimś swoim ulubionym(...)wykładamy papierem, wylewamy masę i pieczemy około 10 minut, aż góra zrobi się lekko brązowa i sprężysta. Na ręczniku rozkładamy czysty kawałek papieru do pieczenia, wykładamy na to upieczone ciasto i zwijamy je ostrożnie, aby nie popękało (na razie bez wykładania na nie kremu, dzięki temu nadamy mu trochę elastyczności i kształtu). Jak trochę popęka to się nie przejmujcie, nadal

PaleoLife

Proponowane wyszukiwania