CIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz(...)proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić. Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć
Camilla w kuchnizastąpiłam tutaj mąką pełnoziarnistą. Ilość cukru została mocno ograniczona i biały cukier zastąpiłam brązowym. Muffinki możecie upiec z truskawkami, jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję spróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk jak i potem przy jedzeniu. Kilka ruchów łyżką i składniki połączone. Wystarczy(...)pewno niewielkim nakładem pracy, uda nam się uzyskać pyszne i zdrowe słodkości. Jeśli Twoja rodzina uwielbia słodki smak, muffinki przeznaczone dla nich posyp cukrem pudrem, który dodatkowo dosłodzi ciasto. Drukuj Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Składniki mokre 1 szklanka mleka 2% 1/3 szklanki śmietany 12% 1/4 szklanki oleju 2 jajka Składniki suche 3 szklanki mąki
Mieszam w GarnkuJuż na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej(...)roladki ) * filet z indyka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie – 300 g * żółtko do posmarowania * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut
Ostra na Słodkomogłam im sie oprzeć. Upiekłam. I powiem krótko. Wyszły cuudowne! Leciutkie, puszyste, fantazyjnie zwinięte ... Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię czekoladowego nadzienia w drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy! Bo bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne! Polecam gorąco(...)zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny. Wyrośnięte
Walijskie Pichceniedodac do niego pokruszone drożdze, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić az drożdze podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodac jajko, roztopione masło i wyrośnięte drożdze. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ser mieszamy z cukrami, żółtkami aż składniki się dobrze połaczą(...)sobą. Kiedy ciasto już wyrosło, wykładamy je na stolnice. Dzielimy na dwa kawałki. Chwilkę jeszcze wyrabiamy a następnie formujemy prostokąt. Który nacinamy po każdej stonie, tworząc paseczki , środek zostawiamy w całości a na niego wykładamy połowę farszu. Następnie wałeczki zaplatamy na przemian. Tworząc warkocz. (najlepiej robić to na papierze do pieczenia bo później źle jest strucle przenieść na brytfannę
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto jest po prostu rewelacyjne w smaku i przygotowuje się je błyskawicznie. Bardzo kruchy spód wypełniony kwaskowym, chrupiącym rabarbarem dopełnia wyśmienita, lekko zapieczona beza włoska. To właśnie ta ostatnia nadaje charakteru wypiekowi. Jest gęsta i słodka, właściwie przypomina bardziej krem niż bezę. Składniki: Ciasto: 200g mąki krupczatki 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 125g margaryny Nadzienie: rabarbar, użyłam cztery młode(...)łodygi 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka bułki tartej Beza: 2 białka 3 łyżki wody 130g cukru Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na centymetrowe kawałki. Łączymy go z mąką ziemniaczaną. Teraz przejdziemy do wykonania bezy. Filozofia w tym, by jednocześnie gotować syrop
Wrzosowa Polanacyklu „Weź sobie kawałek i przyjdź po następny” i po następny, i po następny, po śniadaniu, po obiedzie i przed kolacją. To wspaniałe ciasto jest tak delikatne i lekkie, dzięki owocom wilgotne, nie za suche, przyjemnie słodkie i rozpływające się w ustach, przez co znika w okamgnieniu. I choć na zdjęciu kawałki ciasta z zatopionymi owocami zaaranżowałam na sposób elegancki(...)niego sok z cytryny, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty, po czym dodaj skórkę otartą z cytryny oraz olej. Mokre składniki przelej do suchych i zamieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec w słodką cytrynowo-kokosową masę wmieszaj owoce (jeżeli używasz truskawek, pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki) i przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę
Roślinna - blog wegańskiPavlova - beza z bitą śmietaną i truskawkami Orzeźwiający koktajl truskawkowy z miętą Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem Lody truskawkowe Tarta truskawkowo-rabarbarowa Muffinki razowe z truskawkami i bananami Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami Koktajl truskawkowy z mleczkiem kokosowym Ciasto truskawkowe z serkiem(...)Koktajl truskawkowy z białą czekoladą Koktajl ananasowo-truskawkowy Deser truskawkowy Panna Cotta z musem truskawkowym Tort straciatella z truskawkami Ciasto truskawkowe
Passions hobbies lifemielonej wołowiny 100 g pieczarek 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku oliwa sól i pieprz Ciasto: 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru spora szczypta soli 1 łyżka wody Wykonanie: Posiekane zimne masło, sól i mąkę połączyć w misce i szybko wyrobić(...)ogień i dodać mięso. Smażyć mieszając kilka minut do zbrązowienia. Dodać pokrojoną w drobną kostkę i zblanszowaną marchew. Dołożyć przecier i przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić 15 - 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części. Z każdej części oddzielić 2/3 i powkładać do natłuszczonej formy muffinkowej. Ugnieść ciasto by wypełniało formę w kształcie miseczek. Nałożyć w zagłębienia
zadanie-gotowanieKolejna, niezwykle pyszna propozycja sernika, tym razem z dodatkiem brzoskwiń. Zapraszam! :-) Był już zwykły sernik (link) , był także sernik z wiśniami (link) , czas na wersję z brzoskwiniami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 7 dag margaryny do pieczenia - 7 dag cukru - 1 jajo - 1 mały cukier waniliowy - 15 dag mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka(...)cukier waniliowy - 2 jaja - 2 żółtka - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1 duży budyń waniliowy Piana: - 2 białka - 2 łyżki cukru - szczypta soli Dodatkowo: - brzoskwinie z puszki Przygotowuję ciasto: Ucieram dokładnie margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajo. Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam łyżką, na końcu łączę dokładnie rękami i wykładam na blaszkę. Przygotowuję masę
WielopokoleniowoLubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, to odchudzona napoleonka z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru!) na pewno na stałe zagości na Waszych stołach. Nie tylko chudsza, ale i zdrowsza. Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana (pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ(...)nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego i niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym
Poezja smakuwlewamy mleko, olej, wbijamy jajko, dodajemy dżem oraz cukier, mieszamy drewnianą łyżką.Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakaem i sodą. Dokładnie wszystko połączyć ze sobą. Na koniec dodajemy do ciasta startą skórkę z uprzednio sparzonej i umytej cytryny. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożon ej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni
kgwjanczewoMarchewkowe ciasto nasączone alkoholem z pyszną masą truflową. SKŁADNIKI Ciasto: forma o wym 24x34 cm 3 jajka, ½ szkl. cukru, 1 i 1/3 szkl. mąki, 1/2 szkl. oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, 1 płaska łyżka cynamonu, 1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki, garść suszonej żurawiny, ½ szkl. posiekanych orzechów Masa truflowa(...)śmietanki 36 %, 1 czekolada truflowa Dodatkowo: gorzka czekolada do posypania Poncz: 1/3 szkl. przegotowanej wody + 1 kieliszek wódki WYKONANIE 1. Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej oraz resztę składników, na samym końcu dodajemy marchew, mieszamy łyżką, wykładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 30-35 min w 180 stopniach. 2. Masa truflowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy
słodki bratekWilgotne, puszyste i mocno czekoladowe, takie jest ucierane ciasto przygotowane z dodatkiem majonezu. Piekę je według tego przepis już od dawna, ale tym razem wyszło mi rewelacyjne. Jednak - po raz kolejny dochodzę do takiego wniosku - dobry piekarnik ma znaczenie. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika Gorenje i muszę szczerze przyznać, że jakość i wygląd moich wypieków(...)zdecydowanie uległy poprawie. Poniżej poczytacie również o tym dlaczego spodobał mi się piekarnik właśnie tej firmy. Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 duże wiejskie jajka 100 ml majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 170 g cukru 3 czubate łyżki kakao 1 łyżka cukru
Kulinarne przygody Gatity(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: makaron tagliatelle (najlepiej domowy, przepis tutaj ) 1 świeży brokuł lub mrożone różyczki 250 ml śmietany kremówki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1
Domowy Smak Jedzenia