puchata drożdżówka z gruszkami... 197wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na szybszych obrotach z 5 minut, nakryć ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę forma 30x15 cm, wyłożona paierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce duże gruszki przeciąć na połowę wzdłuż, usunąć gniazdka nasienne, pokroić wzdłuż na kilka części i skórką do dołu układać w ciasto, posypać cynamonem piekarnik elektryczny nagrzany(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puchata i aromatyczna...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto bananowe - pyszne! 185zastawiajcie się, nie ma sensu, większość składników i tak zalega na waszych półkach, a Wasza potrzeba skonsumowania czegoś słodkiego niebezpiecznie sięga zenitu. Moim zdaniem to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Warto nie rezygnować z wierzchniej warstwy kremu, jest przyjemnym jego dopełnieniem. Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne, w sam raz na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi lub do skonsumowania w węższym(...)łączymy z mąką i sodą oraz dodajemy ekstrakt wanilii 3. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 60 min, do tzw. suchego patyczka 4. Ciasto studzimy 10 min w foremce, następnie przekładamy na kratkę 5. Wierzch - mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, do powstania gładkiej konsystencji orzechy prażymy na suchej patelni 6. Zimne ciasto smarujemy
Słodki Kompromis
Jagodzianki 174Bułki z ciasta drożdżowego są charakterystycznym wypiekiem na terenie wschodniego Mazowsza. Tradycji tego wypieku można się doszukiwać w zwyczajach ludowych w połowie XX wieku. W okolicznych parafiach tradycją było obchodzenie tzw. odpustów. W ten dzień w parafii urządzano kiermasz, który lud obchodził z zabawą, zapraszając znajomych i krewnych z innych parafii. Tradycją było obdarowywanie odjeżdżających gości jagodziankami, ponieważ bardzo dobrze(...)czasu, choć ograniczonego ramami czasowymi, ale jednak w danej chwil mamy pod dostatkiem, cenię sobie tzw. "slow food", a drożdżowe wypieki z pewnością mieszczą się w tej kategorii. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, ciepła i umiejętnego dotyku, a to co ukryjemy w środku niech dyktują zmieniające się pory roku. Jako, że lato w pełni i jagód pełne lasy nie może
Słodki Kompromis
Najlepsze brownie z wiśniami 165gorzkiego kakao 4 łyżki mleka szczypta soli 200 g gorzkiej czekolady 500 g wiśni (najlepiej świeże, mogą też być z kompotu, uważajcie z mrożonymi mogę zbytnio rozwodnić ciasto) cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Masło roztapiamy i lekko schładzamy 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremkę o wymiarach ok 35 /25 wykładamy papierem do pieczenia 3. Świeże wiśnie drylujemy(...)drylowaniu sokiem) lub odcedzone wiśnie ze słoika, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia się, krótko 6. Masę przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok 20-25 min, ciasto nie może być przesuszone, jeśli tylko wbity patyczek nie jest oblepiony surowym ciastem ciasto wyjmujemy z piekarnika
Słodki Kompromis
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką 212liści ptaki, pamiętam że owoce miały idealnie fioletową barwę, że były matowe, a liście intensywnie zielone, pamiętam że miąższ był żółty i słodki, że pestka z łatwością odchodziła, a ciasto z tymi śliwkami smakowało bosko. Dziś śliwy już nie ma, a szkoda, bo miewam trudności z kupieniem dokładnie takich owoców jakich smak utkwił w mojej pamięci. Jesienne bogactwo plonów pozwala(...)cieszyć się cudownymi wypiekami, doskonałe szarlotki, ciasta z winogronami, śliwkami czy z gruszkami, oraz serniki dyniowe (przepis) sprawiają, że weekend musi być boski. Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie 200 g masła 200 g cukru 200 g serka kremowego* 300 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodki Kompromis
Brownie z truskawkami 189surowo, najczęściej w tzw. "miseczce zdrowia" czyli mieszaninie ziaren, nasion i owoców. Często również przetwarzam na najukochańszy koktajl mojego syna i z reguły kiedy właśnie chcę zabrać się za ciasto już ich nie mam. Kiedy jednak uchowa się miseczka często wybieram proste rozwiązania, tak smaczny produkt nie potrzebuje wielkiej oprawy. Stawiam więc na proste ciasto czekoladowe, jogurtowe lub kruche, takie(...)Masę przelewamy do przygotowanej foremki 6. Truskawki odszypułkowujemy i przekrawamy na pół, układamy w rzędach blisko siebie i wstawiamy do piekarnika na ok 40 min, patyczek wetknięty w ciasto powinien być wilgotny jednak nie oblepiony ciastem
Słodki Kompromis
Razowe ciasto ze ślwkami i kruszonką 199tworzący na ziemi wielobarwny dywan. To czas na proste, nieskomplikowane, rustykalne dania, niosące pokrzepienie dla ciała i ducha, to czas kiedy kubek gorącej herbaty z malinami i kawałek domowego ciasta smakuje niebiańsko. Jesień kojarzy mi się również bardzo mocno z dzieciństwem, z ogródkiem dziadków, ze starą gruszą w której co roku pomieszkiwały pszczoły, z uroczymi fioletowymi kwiatami, których nazwy(...)najsmaczniejszych śliwek jakie w życiu jadłam. Składniki Czas przygotowania: 60 min Wierzch 1 kg śliwek węgierek 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto 150 g mąki pszennej razowej 100 g mielonych migdałów lub orzechów 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła w temperaturze
Słodki Kompromis
Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem 225kilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem. Składniki: na ok 10 porcji Czas przygotowania: 60 min Ciasto 225g masła 60 g kakao 150 ml wody(...)ognia 3. Następnie dodajemy śmietanę, cukier i jajka do mieszaniny kakaowej 4. Mąkę, sodę i sól przesiewamy do w miski, następnie dodajemy mieszankę kakaową, łączymy całość 5. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka, odstawiamy do wystudzenia Lukier 1. Wanilię przecinamy wzdłuż i wyłuskujemy nasionka, następnie wszystkie składniki lukru
Słodki Kompromis
Sernik z rosą na konfiturze 239Serniki to ciasta, które wprost uwielbiam. Przyznam, że nie znam osoby która by za nimi nie szalała ale to chyba już rodzinne smakowe upodobanie bo u nas wszyscy za nimi szaleją. To właśnie na sernik skusi się każdy z nas... Dzisiaj jeden z klasycznych wypieków znajdujący się w każdej cenionej książce kucharskiej z wypiekami. Sernik z kropelkami rosy zniknął błyskawicznie(...)oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka drobnego cukru kilka kropli aromatu cytrynowego beza : 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo : mały słoiczek konfitur z czarnej porzeczki Przygotowanie : Składniki na ciasto przekładamy do misy, za pomocą haka wyrabiamy przez kilka chwil. Przekładamy na stolnicę, zagniatam szybko w kulę, owijam folia i wkładam na 30 minut do zamrażarki. Ciastem wykładam spód blachy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Brownie z masą serową 330Wspominałam Wam kiedyś, że uwielbiam mocno czekoladowe, wilgotne ciasta? Na bazie biszkoptu brownie, który już Wam tutaj podawałam zrobiłam w te święta pyszne ciasto! Wystarczyło przełożyć je prostą masą serową, by wyczarować torcik, którego nie musiałam się wstydzić 😉 A jak szybko można je przygotować! Biszkopt piecze się sam, przygotowanie masy serowej, to dosłownie kilka minut (łącznie ze studzeniem galaretki), polewa(...)już- ciasto gotowe 😍 Składniki na blaszkę 28x19cm Brownie: 120g ciemnego kakao 250ml wrzątku 125ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 125g masła 275g cukru trzcinowego 165g cukru białego 125ml oleju rzepakowego 4 jajka 280g mąki tortowej 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa: ½ twarogu sernikowego z wiaderka 50g cukru pudru 1 galaretka agrestowa Polewa: 1½ tabliczki
Kuchnia w czekoladzie
Tort z ciasteczkami amaretti i rumem (Torta di amaretti e rhum) 221SKŁADNIKI Ciasto 200 g ciasteczek amaretti 150 g m ąki 50 g cukru 4 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rumu Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka philadelphia 50 g masła 30 g cukru pudru 1 łyżka rumu **** INGREDIENTI Impasto 200 g di amaretti 150 g di farina 50 g di zucchero(...)mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka amaretti i 2 łyżki rumu. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy mascarpone z serkiem philadelphia, miękkim
La grande e la piccola cuoca
RAJSKI UCIERANY SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 238łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 3/4 szklanki cukru 200 g masła dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń w syropie 5 białek do ubicia piany Wykonanie: *Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, jedna 3/4 drugą 1/4. Ciasto włożyć do lodówki. *Masło utrzeć z cukrem. Dodać całe jajka, ucierać. Po trochu dodawać mąkę, następnie twaróg, nie przerywać ucierania(...)duża blachę wyłożyć większą część ciasto, na nie masę serową. każdą połówkę brzoskwiń pokroić na 4 części, wyłożyc na masę serową. NA brzoskwinie wylewamy piane ubitą z 5 białek, a na nia tarkujemy mniejszą częśc ciasta. Pieczemy ok 1,5 godz
Z Majeczką w kuchni
CIASTO Z GRUSZKAMI 178SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 kg bardzo miękkich gruszek 50 g mieszanki studenckiej Przyprawy:cynamon, imbir granulowany 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Gruszki obieram a nastepnie kroję w kostkę. W garnku o grubym dnie duszę gruszki ok 15 min. Następnie dodaję cukier trzcinowy, cukier waniliowy, cynamon oraz imbir. Mieszam. Pozostawiam do wystygnięcia. Na blaszkę wykładam(...)ciasto do pieczenia a następnie wykladam przestanięte gruszki. Mieszankę studencką drobno siekam. Następnie posypuję ciasto. Z pozostalego ciasta wykrajam paski i robie zdobienie albo kratke. Piekę ok 35 min w 180 stopniach
Gotowanie Patki
Ciasto waniliowo-kakaowe 167Wilgotne i pełne aromatu. Smakuje prawdziwą czekoladą. Łatwe w przygotowaniu, idealna przekąska do kawy. Na specjalną okazję i bez jakiejkolwiek okazji. Smacznego! Ciasto waniliowo-kakaowe Porcje 24 Składniki 270 g mąka 2 łyżeczka proszek do pieczenia 120 g masło 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja wanilii 4 szt jajka 150 ml mleko 50 g kakao(...)proszkiem. Mieszamy dokładnie, najlepiej mikserem, bo masa będzie dość gęsta. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z kakao na dość gęstą pastę. Dodajemy niespełna połowę ciasta - mniejszą część. Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy, keksówki ok. 25x15 cm. Ciasto wykładamy na przemian - białe, ciemne. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 40-50 minut. Do suchego
Kucharzyca
Pizza na francuskim cieście z serem, czarnuszką i roszponką 227poszukiwaniu za szybkimi sprawdzonymi przekąskami polecamy sięgnąć po francuskie ciasto, które świetnie sprawdza się do takowych przysmaków - szybkie, proste i smaczne. Dziś sięgamy po błyskawiczną pizze z jego użyciem. Nasza kompozycja jest bardzo piątkową ale całokształt zostawiamy Waszym smakom - kurczak, bekon, oliwki, pomidory - bawcie się składnikami i twórzcie swoje zestawienia :) Pizza na francuskim cieście z serem, czarnuszką i roszponką(...)Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 3-4 łyżki gęstego sosu pomidorowego 1 łyżeczka czarnuszki 250 g sera mozzarella roszponka Przygotowanie : Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 3 części i smarujemy sosem pomidorowym, nakłuwamy widelcem. Oprószamy czarnuszką. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki i nakładamy na sos. Wkładamy pizzę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-20 minut do zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki