ciasto - 163312 przepisów (strona:3600/10888)

Ciasto wiewiórka 145

Wiewiórka to ciasto tak proste, że zrobi je nawet dziecko. Moim zdaniem to ciasto idealne na awaryjną sytuację, ewentualnie gości zapowiedzianych w ostatniej chwili. Smakuje o każdej porze roku, ale tylko jesienią zjedzone z kubkiem gorącej herbaty ma taki swój czar. WIEWIÓRKA Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)kilka posiekanych orzechów   Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Dolewamy olej.   Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do ciast dodajemy jabłka i posiekane orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło

Bon appetit mon amie
Ciasto kakaowe z bezą 214

Szybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania.  ;) Składniki:  -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao(...)części,  Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem.  układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką polewamy ciasto. Ciasto chłodzimy

Garnkowe fanaberie
Śmietanowiec z masą kokosową 300

Chyba popadam w jakąś pogodową depresję od tego deszczu. Szukając słonecznego rozweselacza powstało takie oto ciasto :) Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1/2 szklanki cukru - 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 4 żółtka - 1 kostka margaryny masa: - 3 kubki śmietany 18 % po 400 ml - 200 g wiórków kokosowych - 2 budynie waniliowe - 1 szklanka(...)cukru - 4 białka Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na dwie części. Jedną część owijamy w folię i chowamy do zamrażalnika a drugą wykładamy blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy 10 minut w 180 C. Śmietany łączymy z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz budyniami. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy

Zainspirowana w kuchni
Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym 175

Ciasto francuskie to fajna alternatywa na przygotowanie czegoś szybkiego. Można wycinać z niego dowolne kształty i nadziewać przeróżnymi farszami. Ja często przygotowuję je w wersji na słodko, jako deser. Dziś jednak proponuję przystawkę z ciasta francuskiego nadzianego rybą, warzywami i odrobina ciągnącego się sera:)  Składniki:   opakowanie ciasta francuskiego (225g),  1/2 czerwonej papryki,  1/4 zielonej papryki(...)kostkę. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do ryb. Wraz z warzywami podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Blat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałożyć trochę farszu, posypać startym serem. Wszystkie rogi składać do środka i delikatnie skleić.  Posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Z miłości do słodkości
Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs 183

wielkiego wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami (10-12 ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier(...)sokiem, zagotowałam i odstawiłam na kilka minut. Następnie wyjęłam figi i drobno posiekałam. Włączyłam piekarnik i ustawiłam go na 180 oC. Wyłożyłam dużą blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkowałam ciasto na prostokąt o bokach 50 na 35 cm. Na środek, wzdłuż dłuższego boku wyłożyłam równomierną warstwą budyń i posypałam go suszonymi figami. Po obu stronach nadzienia powinny pozostać dwa płaty ciasta

karmelowy
Soczyste ciasto z orzechami i jabłkami. 164

Pyszne, wyjątkowo proste w przygotowaniu, soczyste ciasto z orzechami i jabłkami to wspaniała propozycja na smakowity podwieczorek lub dodatek do kawy :) Nie jest przesadnie słodkie, więc może być również pyszną propozycją na słodkie, drugie śniadanie. Orzechy nadają mu wyjątkowego smaku, zaś jabłka soczystości. Polecam! Składniki na soczyste ciasto z orzechami i jabłkami: szklanka 250 ml 2 jajka 1 szklanka mleka(...)olejem, ekstraktem waniliowym, na koniec wsypujemy suche składniki i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jabłka, skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 170 stopni C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem, gotowe

Rozpustne gotowanie
Ciasto Zebra 148

Klasyczne ciasto które kojarzy mi się z dzieciństwem, zawsze piekłam je z mamą. Szybko się je przyrządza a w dodatku jest bardzo smaczne. Składniki: 3 szklanki maki tortowej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Cukier puder do posypania Tłuszczo do formy Bułka tarta(...)posypania blachy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, miksując stopniowo wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy, ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Tortownicę (26 cm) smarujemy tłuszczem i posypujmy bułka tartą, na środek tortownicy wylewamy 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki

Bajeczna Kuchnia
Delikatna babka cytrynowa 216

Pyszneciasto o intensywnym smaku cytryny. Mąka ziemniaczana sprawia, że jest leciutkie i delikatne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:   4  jajka  1 szklanka cukru

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cynamonowe palmiery 150

Najprostsze słodkie wypieki z ciasta francuskiego. Wystarczy że macie ciasto w lodówce i 20 minut czasu i możecie do kawy cieszyć się cudownie cynamonowymi palmierami. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego cynamon cukier jajko Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy warstwą cynamonu oraz cukru. Zawijamy z obu stron w rulony aż oba zawinięte boki spotkają

Pyry na Gaz
TORT KAJMAKOWY 208

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić

RAROSSA
Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi) 245

Proste ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach. Nie potrzeba wielu składników, by stworzyć coś wyjątkowego :) Chatka Puchatka to moje wspomnienie dzieciństwa. W ręcznie pisanym zeszycie mamy, poplamionym i nieco sfatygowanym wielokrotnym użytkowaniem, widniał przepis na to ciasto. Strasznie mi się podobała jego nazwa i zawsze męczyłam mamę, żeby je zrobiła ;) Po latach przypomniałam sobie o przepisie, postanowiłam się(...)zmierzyć. Polecam Wam, bo ciasto jest niesamowicie pyszne, mniam! ;)   Składniki: 36 sztuk herbatników maślanych 500g sera białego chudego, zmielonego 200g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka kakao czekolada mleczna czubata łyżka masła Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy na jasną, gładką masę. Dodajemy cukier, ucieramy. Następnie do masy dodajemy po łyżce sera, ciągle

Czerwona Porzeczka
Rogaliki drożdżowe 163

rogaliki nadziane marmoladą. Idealne na śniadanie, przekąskę, podwieczorek czy dodatek do kawy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale kolejnego dnia są nadal pyszne i mięciutkie.   Ja je uwielbiam;-) Ciasto nie jest bardzo słodkie ponieważ przepis zawiera mało cukru więc po upieczeniu polecam je polukrować lub obtaczać w cukrze pudrze. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mąki, 10 dkg drożdży, 2 żółtka(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 min. Resztę mąki przesypujemy na stolnicę, robimy dołek wsypujemy sól. Następnie dodajemy margarynę, jajka, żółtka oraz wyrośnięte drożdże.   Dokładnie zgniatamy ciasto. Odstawiamy je na 15-20 minut. Ciasto musi odpocząć. Następnie dzielimy na mniejsze części i wałkujemy w kształt dużego koła. Rozwałkowane ciasto musi być cienkie ale nie za bardzo bo może

Passion of Cooking
Marcepanki 204

partiami, żeby nie zagotował Ci się blender. Do dużej miski wsypą mąki oraz masę marcepanową. Początkowo możesz wszystko wymieszać za pomocą szpatuły. Gdy już nie będziesz ogarniać łyżką, zagnieć ciasto ręcznie, no chyba że masz jakiś dobry sprzęt typu malakser, to możesz od razu wyrobić za jego pomocą ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około(...)minut. Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego po czym spłaszcz je np widelce, lub odciśnij jakiś wzorek foremką, tak aby ciacha miały grubość maksymalnie 5 mm. Piecz 15 minut w temp. 180-190 C. Schowaj do puszki lun do słoika i ciesz się nimi co najmniej przez tydzień. Smacznego

greenscarf
Paszteciki z mięsem mielonym i czatni z pomidora 132

Pyszne mięsne paszteciki, które można przygotować w około pół godziny. Dużo mniej pracy niż przy wersji drożdżowej, a smakują równie dobrze. Składniki: ciasto francuskie 300g mięsa mielonego ostre czatni z zielonego pomidora 2 ząbki czosnku łyżka masła cebula szalotka pieprz  Cebulę siekamy, podsmażamy na łyżce masła. Do cebulki dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem i dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smażymy(...)małym ogniu i szpatułką rozdrabniamy mięso na patelni. Do usmażonego mięsa dodajemy ostre czarni z pomidora i mieszamy do połączenia.  Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, na środku każdego z nich układamy porcję mięsa i zawijamy na paszteciki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - miejscem sklejenia ciasta w dół (ciężar farszu dociśnie ciasto i nie otworzą się przy

Gotowanie i blogowanie
Łabędzi puch 609

Bardzo lekkie, smaczne i puszyste ciasto. Prawdziwie puch łabędzi. Dodatek wiórków otoczonych karmelem sprawia, że każdy kawałek jest dodatkowo pysznie chrupiący. Na bazie jasnego biszkoptu, który zawsze się udaje. Zachęcam do spróbowania! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej niepełna szklanka cukru Masa: 2 czerstwe bułki 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru(...)trochu cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dużą blachę (lub tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia na samym dnie. Wyłożyć ciasto, piec ok. 40 minut   w 180 stopniach. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przygotowanie masy - Bułki zalać 2 szklankami mleka. Gdy zmiękną rozdrobnić je widelcem. Ostatnią szklankę mleka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie