ciasto - 162322 przepisów (strona:3599/10822)

Prosta babka jogurtowa ze śliwkami 149

słonecznika, bo tyle innych dobroci na świecie o tej porze roku... jednak znalazły działkowe słoneczniki i mają używanie:) Niech im wyjdzie na zdrowie:) A w kuchni zaczął się sezon ciast z jesiennymi owocami. Dzisiaj będzie to babka jogurtowa ze śliwkami. Prosta, pyszna i do upieczenia raz po raz, aż skończą się śliwki. Dobrze jest pamiętać, żeby składniki do ciasta wyjąć(...)sobą zawartość dwóch misek - z suchymi składnikami i z mokrymi. Jest to metoda wykorzystywana przy muffinach. Tutaj też się sprawdziła. Po wsypaniu zawartości jednej z misek do drugiej, ciasta nie mieszamy długo. Tylko tyle, aby składniki się połączyły. Prosta babka jogurtowa ze śliwkami keksówka dł. 32 cm 1,5 szkl. mąki* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody

Posadzone i zjedzone
Pyszna i szybka babka bez miksera 182

przepis na pyszną i szybką babkę bez miksera. Jedna miska, kilka składników (, które znajdziecie bez problemu w każdej kuchni), drewniana łyżka i… już po kilku minutach przygotowań ciasto wkładamy do piekarnika. Taką babkę możecie przygotować w tradycyjnej keksówce lub (tak jak ja) w mniejszych, kolorowych papierowych foremkach (u mnie od PapilArt ). Dzięki temu babkę można spokojnie zabrać ze sobą(...)mieszamy łyżką. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy.  Kolejno wbijamy 3 całe jajka, całość mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Ciasto przekładamy do foremek (u mnie dwie małe 155x60x55 mm) . Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Uwaga! Jeśli

Słodkie okruszki
Piwne muffiny 204

Niecodzienne muffinki z dodatkiem piwa są ciekawa propozycją na „coś” innego ;) gdyż piwne "bąbelki" sprawiają, że ciasto jest lekkie i puszyste. Smak i zapach piwa po upieczeniu jest praktycznie niewyczuwalny, a piwo ma kluczowy wpływ na konsystencję ciasta :) Składniki (ok. 18 sztuk): ½ szklanki cukru 4 jajka 200 ml jasnego piwa 150 ml oleju 400 g mąki tortowej(...)Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodawaj na przemiennie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i piwo. Ciasto przelej do formy na muffiny (jeśli robisz z nadzieniem to wlej do 1 / 3 wysokości papilotek, dodaj nadzienie i zalej ciastem do ¾ wysokości papilotek). Muffinki piecz około  30 minut

Kulinarna (nie)codzienność
Śnieżny puch 487

mną" od dawna...jakiś czas temu było bardzo popularne w necie i chyba prawie wszyscy je robili..no oprócz mnie i pewnie jeszcze większości osób..tak więc akcja Ciasta na niedzielę jest jakąś mobilizacją i tak oto jest śnieżny puch.Przepis pochodzi z bloga Justynki .Ja zrobiłam z podwójnej porcji i nie żałuję ...wyszło smacznie.Obie masy wylewałam na przemian(...)robi się ciasto zebra. Śnieżny puch można także zobaczyć u ..cdn. Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Spód: ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka) 6 łyżek cukru pudru 4 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 2 szkl mleka 4 galaretki (u mnie 2 kiwi i 2 wiśniowe) 1 l wrzącej wody Kokosowa posypka

Moje domowe kucharzenie
Pampuchy z jeżynami 218

Ciasto gotowane na parze nie ma sobie równych, jest mięciutkie i delikatne. Do tej pory przygotowywałam je w wersji wytrawnej, ale tym razem w środek włożyłam po parę jeżynek i polałam obłędnym, słodkim sosem jeżynowym. Polecam! PAMPUCHY: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 25 g drożdży 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli(...)zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią. Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą, resztą ciepłego mleka, olejem, rozmącone jajkiem i zaczynem. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

https:KKuchniaMniam
Pieczarki w cieście + film 3750

Błyskawiczna przystawka czyli pieczarki w cieście to świetny starter na domowe imprezy, najlepiej smakuje podana na gorąco z dodatkiem ulubionych ostrych sosów. To smaczne, proste i tanie danie.     składniki na 4 porcje 500 g małych pieczarek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka sól czarny pieprz łyżeczka słodkiej mielonej papryki olej do smażenia przepis Do miski(...)wsypujemy przesianą mąkę dodajemy jajka, mleko i całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i słodką mieloną papryką. Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Oczyszczone pieczarki w całości razem z nóżkami zanurzamy w cieście i smażymy partiami na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone pieczarki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręcznik. Podajemy na gorąco

Smakowite Dania
Muffinko-serniko-brownie z jeżynami (lub innymi owocami) 152

sierpnia, a więc w ostatnią niedzielę wakacji, odbyła się uroczystość Chrztu Świętego naszej Wiktorii. Z tej okazji do pudełek z ciastem dla gości miały trafić m.in te babeczki. Specjalnie wcześniej "trenowałam", by przepis dobrze dopracować, a koniec końców... z dziećmi nie zdążyłam upiec :)  ale zdążyłam z sernikiem i ciastem kawowo-wiśniowo-advokatowym (przepisy niebawem i ciekawe czy gościom smakowały(...)można użyć różnych owoców: jeżyn, malin, wiśni (także tych z soku, tylko trzeba je dobrze odsączyć), truskawek, porzeczek, brzoskwiń... Naprawdę cała masa możliwości, w zależności od sezonu :) Składniki: Ciasto brownie: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% (100g) 1/3 szkl. brązowego cukru (może być też kryształ) 2 jajka 5 czubatych łyżek kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Kolorowy Przepisownik
Ciastka piwoszki + film 174

ulubionej konfitury lub marmolady przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, zimne, zimne masło lub margarynę starte na tarce o dużych oczkach i wlewamy piwo. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki).Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i foremką wykrawamy z niego ciastka. Ciasteczka układamy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia na środku każdego ciastka kładziemy po pół łyżeczki konfitury lub marmolady. Tak przygotowane ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20 minut.   Artykuł Ciastka piwoszki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i daktylami 162

Rewelacyjnie kruchy spód ciasta i pyszne owoce na wierzchu. Truskawki na pewno jeszcze gdzieś znajdziecie, mogą być mrożone. Rabarbar nadaje ciastu kwaskowatości a daktyle słodyczy, zachęcam do pieczenia. Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i daktylami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Murzynek - proste i łatwe ciasto 150

Murzynek to łatwe i proste do przygotowania ciasto. Powinno udać się każdemu :) Należy tylko pamiętać o tym, aby masy z rondelka nie przegrzać, a także białka ubić na sztywną pianę. Już kiedyś pokazałam Wam przepis na murzynka z wiśniami , a dzisiaj zachęcam do przygotowania jego standardowej wersji. Na sam koniec dodam, że murzynek długo zachowuje świeżość :) Składniki na keksówkę(...)duże jajka 1,5 szklanki mąki pszennej (210 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego wiórki kokosowe do dekoracji *użyłam trochę mniejszej keksówki, dlatego część ciasta przelałam do silikonowych babeczek  Margarynę rozpuścić w rondelku. Następnie wsypać zwykły cukier i wlać mleko. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Cukier musi rozpuścić się w margarynie

Ugotować
Ciasto lawendowe św. Hildegardy z Bingen 137

związku z tym powinien być spożywany w niewielkich ilościach. Święta z Bingen już w średniowieczu jako najlepszą substancję słodzącą wskazywała nierafinowany cukier trzcinowy. Dziś zrobię pyszne i bardzo zdrowe ciasto lawendowe. Niebywale szybkie do zrobienia i mocno aromatyczne! Przepis pochodzi z książki "Św.Hildegarda z Bingen.Po prostu gotuj!" B.Pregenzer i B.Schmidle  Wydawnictwa Esprit. Składniki 200 g masła(...)Masło miksować z cukrem i stopniowo dodawać jajka. Następnie mąkę orkiszową, miksować do połączenia składników. Dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i kwiaty lawendy. Połączyć razem na gładką masę. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 C. Wyjąć ciasto z piekarnika , odstawić na 5 minut, po czym przełożyć

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! 231

sąsiadki, bo ja dalej nie mam piekarnika ;(( ) z okazji odwiedzin na obozie harcerskim u moich dzieci. Od pięciu lat, jadąc ich odwiedzić przywożę dla kadry obozowej coś słodkiego , jakieś ciasto jednym słowem :) bo tego na obozie najbardziej im brak.  Tak, więc było i tym razem, chciałam upiec coś pysznego i z tego co powiedzieli oddając mi formę – udało(...)mąkę i jajka dokładnie wymieszane ( można ubić mikserem z cukrem ), razem wszystko porządnie wymieszałam i przykryłam ściereczką i znowu dałam na słoneczko żeby szybko wyrosło. Po około 45 minutach ciasto wyrośnięte przełożyłam na stolnicę i porządnie jeszcze raz wyrobiłam. Umyłam ręce i zaczęłam rwać ciasto tak żeby móc zrobić płaski placek wielkości spodu od szklanki, do środka wkładałam pół śliwki

Kuchnia na wzgórzu
warzywa w cieście francuskim z czarnym kminem... 217

olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 2 sztuki, pieczarki 40 dag, cukinia 1 mała, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, jajka 1 sztuka, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba na gorącym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i podsmażać(...)minut na większym ogniu mieszając do odparowania wody, na koniec wsypać kucharka, paprykę ostrą, bułkę tartą i wymieszać, zostawić do wystudzenia ciasto francuskie rozwinąć na papierze, na środku ciasta rozłożyć warzywa, nożem ponacinać paski 2 cm i nakładać paski na warzywa ciasto posmarować na wierzchu i bokach roztrzepanym jajkiem, posypać obficie kminem czarnym, piekarnik elektryczny nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Kinder Country 206

już nie pierwszy batonik przerabiany w "internetach" na swój odpowiednik w cieście. Ten warto przygotować dzień, a nawet dwa wcześniej. Im starszy, tym lepszy i bardziej przypomina sklepowy batonik. Moja tortownica ma 26 cm średnicy. Potrzebujemy: około 200 g herbatników 660 ml śmietanki kremówki 200 g serka, ja użyłam serka "Mój ulubiony" ale może też być serek mascarpone 2 tabliczki(...)wraz z serkiem na sztywno, po czym dodajemy do nich 3 szklanki pszenicy i dokładnie razem mieszamy. Całość wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wstawiamy nasze ciasto do lodówki. Na niewielkim gazie podgrzewamy resztę śmietanki kremówki z połamanymi na kawałeczkami czekoladami, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Po rozpuszczeniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Całkiem zimną polewę wylewamy

MamaOskarka
Szarlotka z pianka,jablkami i cynamonem 164

GOTOWIEC Ze SLOIKA  ''jablka z cynamonem prazone cukrem''firmy Stovit Fruta Uzylam teraz pierwszy raz taki specyfik  ,poniewaz nie mialam szans na tarkowanie jablek bo rodzinka chciala ciasto na juz,i bylam mile zaskoczona) Sposób: 1.Margaryna, maka,szklanka cukru ,proszek do piecznia ,smietana i 4 zoltka razem wrzucamy do miski. Oddzielamy bialko,i odbieramy troszke margaryny do posmarowania(...)slodkosci jablek im sa kwasniejsze tym wiecej cukru mozna dodac 8.Piana zalewamy warstwe jablek 9.Grzejemy nasz piec 180 C fun 10.Na dużych oczkach tarkujemy nasze pod mrożone ciasto, starając się rozciagnac po całości (jak nam nie wychodzi możemy rozdzielać ciasto palcami tworząc nie regularne kulki,małe placki ). 11.Pieczemy okolo 45 min najpierw w temp 200C zmniejszając do 150C

Viola cooks with passion

Proponowane wyszukiwania