Theo, jego próby normalnego życia po tragedii jaka go spotkała i towarzyszącym mu ciągłym stresem związanym z ukrywaniem obrazu. A tym razem do przekąszenia podczas czytania polecam ciasto piernikowe, przełożone kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Poza tym, że jest słodkie i aromatyczne to ma fajnie wilgotną i zwartą konsystencję. Swoim smakiem przypomina zwykły(...)jednolitą masę. Przelać ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni C, przez ok. 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Powoli ostudzić, przeciąć ciasto na dwie połówki (mi się nie udało trafić w środek :p), spód posmarować konfiturą i przykryć druga połową ciasta. Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować
Simply FoodMąkę i przyprawę piernikową wymieszać w misce. Dodać żółtka oraz maślankę z cukrem i tłuszczem oraz sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto jest gęste). Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, wymieszać. Na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Wystudzone ciasto dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniesmaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru pudru 1 łyżka przyprawy korzennej Dr.Oetker ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżeczka śmietany 18% Masa serowa(...)twarogu mielonego 1 szklanka cukru 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka startego świeżego imbiru 3 białka- z ciasta kruchego 4 jajka 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 100 ml śmietany 18% 2 łyżki mleka w proszku Sos czekoladowo-pomarańczowy: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto
Wanilia i KardamonNigdy jeszcze nie robiłam brownie ani też nie jadłam. To moje pierwsze :), ale nie ostatnie, bo w domu bardzo lubią czekoladowe, mocno czekoladowe ciasta. Ciasto jest wilgotne i ciężkie a takie jest najlepsze. Brownie przypomina mi fondant. Smakuje tak samo. Nawet te same składniki, tylko to jest duża wersja. Ten przepis uznaje za najlepszy i już innego nie będę próbować(...)płynna i lśniąca. 2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany. Czekoladę mleczną
Kuchnia PaulettesPyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto przyciągnie do kuchni każdego łasucha. Przepis jest prosty, ale efekt końcowy jest zniewalający. Takie ciasto jest najlepsze ! Składniki: mąka 4 szkl. jaja 4 szt. cukier 1 i 1/2 szkl. olej 1 i 1/2 szkl. cynamon 1 łyżeczka kakao 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżka jabłka 1.5 kg. ( najlepsza reneta) cukier puder do oprószenia Sposób(...)cukrem. Dodać cynamon i kakao. 2. Do puszystej masy dodać olej i proszek do pieczenia. Utrzeć. 3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Dokładnie utrzeć ( najlepiej ręcznie ) aż ciasto będzie odchodzić od miski. 4. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
Kuchnia PaulettesBardzo elegancki sernik, który jest puszysty i ma pyszną, słodką piankę, na której tworzą się łezki. Wygląda efektownie i z pewnością wszystkim posmakuje. Składniki: Ciasto: mąka 2 szkl. żółtko 1 szt. proszek do pieczenia 2 łyżeczki margaryna 10 dag. cukier 1 szkl. jajko 1 szt. śmietana 4 łyżki Masa serowa: twaróg 1 kg. (dwukrotnie zmielony) cukier 1 szkl(...)żółtko 4 szt. aromat migdałowy 1 cały Pianka na wierzch: białka 5 szt. cukier 3/4 szkl. kisiel wiśniowy 1/2 op. Sposób przygotowania: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść (ciasto będzie kleiste) i nanieść na blachę wyłożoną pergaminem ( 25x35 cm.) najlepiej łyżką zanurzając ją w wodzie. Wyrównać. 2. MASA SEROWA: Ser połączyć ze wszystkimi składnikami, dobrze zmiksować
Kuchnia PaulettesJuż od dawna chodził za mną ten smak! Lubię chałwę, lubię banany więc je połączyłam i powstało coś bardzo pysznego! Ciasto to delikatny biszkopt nasączony ponczem na bazie soku pomarańczowego, przełożony masą serową o smaku bananów i chałwy waniliowej. Całość komponuje się wspaniale, więc tylko się zajadać ! :D Składniki tortownica 15-16 cm: Ciasto tortownica 15-16 cm: 3 jaja(...)wyciśnięty z 1/2 pomarańcza 2 łyżki wody 1 łyżeczka cukru Dekoracja: 200 ml. śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 gram białej czekolady 1/2 banana maliny Metoda: 1. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier brązowy i waniliowy dalej ubijając. Kiedy masa zgęstnieje dodać żółtka, śmietanę i olej, dalej miksować
Kuchnia PaulettesKażdy już chyba widział i słyszał o cieście kinder country bez pieczenia. Ja stworzyłam swoją własną wersję ciasta pieczonego, według mojego gustu i smaku. Ciasto jest czekoladowe przełożone pysznym kremem z dodatkiem ryżem preparowanym w miodzie. Dzięki temu krem ma całkiem inny smak. Wierzch oblany czekoladą i posypany ryżem. No pycha ! SKŁADNIKI: Biszkopt: jaja 6 szt. mąka 3/4 szkl(...)zrobić masło z kremówki ). Na koniec wsypać ryż w miodzie. Wymieszać. 3. Przekładanie: Biszkopt delikatnie przekroić na 3 blaty. Blat pierwszy przełożyć 3/4 kremem. Przykryć drugim blatem ciasta, wysmarować powidłami, przykryć ostatnim blatem, który wyłożyć pozostałym kremem. Posypać ryżem w miodzie i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Wstawić do lodówki na noc. UWAGI: Jeśli ktoś
Kuchnia Paulettesascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapraszam Was serdecznie na jedno z najwspanialszych ciast jakie udało mi się upiec. Składa się z wilgotnego ciasta czekoladowego, masy z dodatkiem słonecznika oraz bitej śmietany. Całość komponuje się idealnie, nie jest za słodkie, z elementami wspaniale chrupiącej masy(...)prostu wspaniałe ciacho! :) Jest to dosyć pracochłonny wypiek, ale gwarantuję Wam, że warto! Ciasto: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieszczamy
Czerwona Porzeczkakońcu nadszedł jego czas :) Pracochłonny, ale niesamowicie pyszny tort przełożony kremem śmietanowym. Idealnie sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Naprawdę jest wart poświęconego czasu :) Ciasto: 6 jajek, 300g masła, 15 czubatych łyżek mąki tortowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta(...)masy z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 26cm. Ułożyć na dużej blasze do pieczenia. Następnie na dany okrąg wyłożyć dwie łyżki ciasta i równomiernie rozsmarować. piec około 5-7 minut w temp. 190st. Ostudzić. Powtarzać czynność tak długo, aż zużyjemy cale ciasto. Powinno wyjść około 10 placków. Krem: 1200 ml śmietany
Z miłości do słodkościRewelacyjne, bezglutenowe ciasto marchewkowe. Wilgotne, aromatyczne i proste w wykonaniu. Zamiast Mixu mąk można z powodzeniem użyć mąki gryczanej lub ryżowej . Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: 2/3 szklanki mąki bezglutenowej ( u mnie Mix per dolci Nutrifree) 140 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy(...)jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź. Polewa: serek zmiksuj dokładnie z olejkiem i cukrem pudrem
Kuchnia bezglutenowagrosz), przekładany pokruszoną bezą i borówkami Tort sam w sobie nie jest za słodki, a wręcz panuje idealna równowaga między słodkimi dodatkami, a samym ciastem i kremem. Tort świetnie komponowałby się również z wiśniami w spirytusie, ale ponieważ był przygotowany dla dzieci, zamiast nich dodałam borówek, które wciąż w czeluściach mojej zamrażarki przypominają nam o lecie. Góra(...)tortu nie przez przypadek jest chaotyczna – idealnie wpasowuje się w charakter mojej córki Składniki na ciasto czekoladowe: 200 g gorzkiej czekolady (idealnie minimum 70% kakao) 4 jaja 125 g masła 100 g drobnego cukru 100 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 3 żółtka (z białek upiekłam bezy) 375 ml mleka 70 g cukru
gutfutczekolady mlecznej 2 łyżki masła Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piane dodając cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z kakaem, łączymy z ubitą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 190°C około 30 - 35 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń(...)wszystkie składniki. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty, nasączamy kawą wymieszaną z rumem. Na dolną część biszkoptu wykładamy masę przykrywamy drugą częścią. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, polewamy wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Smacznego
kgwjanczewoproste rogaliki dla każdego. Oczywiście najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale spokojnie można jej jeść jeszcze kilka dni. Rogaliki można nadziać również dżemem, powidłami lub nutellą. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki szklanka kwaśnej śmietany 18% kostka masła Nadzienie z twarogu (opcjonalnie): 0,5 kg twarogu (nie mielonego) 5 żółtek 1 danio lub śmietana (opcjonalnie, zależy od suchości twarogu(...)łyżki cukru (najlepiej do smaku dodawać) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, następnie chowamy do lodówki na 1 godzinę. Twaróg ugniatamy z żółtkami, następnie mieszamy z danio i cukrem, tak abyśmy uzyskali jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy w kształt koła. Następnie koło z ciasta kroimy na trójkąty (jak pizze). Na każdy trójkącik układamy 1-2 łyżeczki
IMPRESJA SMAKU