ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Dzielimy ciasto na dwie części, z każdej formujemy trzy wałeczki i zaplatamy jak warkocz. Ciasta przekładamy na blaszkę, p rzykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoją swoją objętość (ok. 1 h). Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Wierzch chałek
Chocolate Muffin BlogWczoraj na facebooku pytałam pytałam Was, który przepis chcecie aby ukazał się na blogu jako pierwszy. Wybór padł zdecydowanie na ciasto :) Czyżby Was skusił sezon truskawkowy czy ochota na coś słodkiego? ;) Zatem nie będę Was dłużej męczyć i zapraszam na przepis :) Dodam tylko, że od kilku dni jestem również dostępna na Instagramie :) Jeśli macie ochotę podążać za mną, to serdecznie(...)zapraszam :) Bardzo smaczne i długo utrzymujące wilgoć ciacho z truskawkami. Jest to ciasto na tyle uniwersalne, że w sezonie owocowym można wykorzystać każde dostępne owoce - maliny, porzeczki czy też jagody. To jak, skusicie się na kawałek? Przepis na to ciasto znajdziecie również w naszym nowym numerze magazynu Życie ze Smakiem :) Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka 1/2 szklanki cukru
My simple kitchenMasło roztopić, wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodać partiami cukier. Cały czas ucierając dodawać po żółtku, następnie wlać masło. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładałam rabarbar. Z masła, mąki i cukru wyrabiamy kruszonkę. Posypać równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 ° przez 40 minut
magiczna kuchnia Kasidużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, wlać olej i mikserem połączyć składniki nie za długo dodać ubitą pianę, wsypać kisiel i na małych obrotach wmieszać wszystko w ciasto keksówka 25 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto, delikatnie powciskać połówki truskawek dość gęsto, piec w 200 C około 45-50 minut do suchego patyczka(...)ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne do rozpuszczania czekolady dodaję śmietanę gęstą, polewa jest wtedy bardziej płynna i nie pęka i nie jest twarda... - w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę ze śmietaną, polać po wierzchu ciasta, posypać kolorową posypką - babka jest pyszna, wilgotna, szybko znika z talerza............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam w internecie ale oczywiście lekko je zmodyfikowałam. Jakoś tak wyszło, że miałam niewystarczającą ilość cukru pudru jakiego zawsze używam a jest to Diamant. Do samego ciasta dałam więc innej firmy i był on lekko szary dlatego ciasto ma nieciekawy kolor. Ale ciasto jest pyszne i szybko znika - zapewniam
Ewa w kuchniletni – nie zawsze mam ochotę na to, aby coś piec, a potem studzić na szybko, aby było co zjeść do kawy. W takich sytuacjach ratuję się najprostszym z ciast – sernikiem na zimno. Tym razem jednak chciałem zrobić coś innego. Wykorzystać zalegające w domu truskawki, zrobić z nich coś lekkiego i orzeźwiającego. I tak powstał pomysł na truskawkowca. Pewnie(...)ktoś kiedyś wpadł na podobny pomysł. Dajcie mi jednak chwilę do dumy, że to ja na to wpadłem😉 Ciasto ma tylko jedną wadę – najlepsze jest, jak postoi przez noc w lodówce😉 Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Masa truskawkowa: 350g truskawek 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa 100ml wody Masa
Jacob TastesSezon truskawkowy trwa więc nie może zabraknąć truskawkowych wypieków. Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)budzyń. Nie miksować za długo. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na kremie ułożyć truskawki, moje były duże więc przekroiłam je na pół i ułożyłam przekrojoną stroną do kremu. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujeciasto ma jedną wielką zaletę- tak samo szybko znika ze stołu, ile trwa jego przygotowanie. Jeden z prostszych wypieków, z którym poradzi sobie nawet początkujący, gdyż wystarczy tylko wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do piekarnika. Natomiast przełamanie go owocami sprawia, że jest znacznie lżejsze i pięknie się prezentuje z tymi truskawkowymi kawałkami. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki(...)roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie
Fabryka pomysłówPomysł na taki deser podpatrzyłam tutaj. 2 op. ciasta francuskiego 500 g serka mascarpone 1,5 szkl śmietany 36% 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka wanilii sok z połowy cytryny 5 łyżeczek żelatyny kieliszek ajerkoniaku dowolne owoce Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Jeden płat ciasta upiec w całości, drugi pokroić na równe prostokąty/kwadraty i również upiec. Żelatynę rozpuścić(...)serka mascarpone dodać sok z cytryny, wanilie, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować. Śmietanę ubić, wymieszać z serkiem.Dodać żelatynę i wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony cały płat ciasta, wyłożyć owoce -wciskając w ciasto[ ja owoce dodałam do masy i wymieszałam razem] wyrównać masę.Ułożyć upieczone kwadraciki ciasta.Odstawić do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenieurozmaicenia wypieku, a dzięki temu wszyscy mogliśmy delektować się pysznymi ciasteczkami w przeróżnych kształtach ;) zachęcam do wypróbowania przepisu i do pochwalenia się swoimi "dziwolągami" :D Składniki (na około 30szt.): Ciasto: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 2 białka (żółtka zużyjemy do kremu) WYKONANIE: Do garnuszka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Zagotuj, następnie(...)dodaj sól i przesianą mąkę i mieszaj energicznie łyżką, do czasu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciast przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj
Kulinarna (nie)codziennośćtruskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy(...)Lepimy kule smarujemy olejem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm - 3cm. Uzyskane ślimaki układamy na blaszce z małymi odstępami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCałe jajka ubijamy z cukrem, później dodajemy do nich roztopione masło, mleko, kakao i alkohol. Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładkie ale gęste ciasto. Pamiętajcie, że ciasto na muffiny musi być na tyle gęste i kleiste żeby z trudem spadało z łyżki. Następnie dodajemy pokrojone truskawki i połamaną czekoladę. Gotowe ciasto wykładamy do bibułek(...)blaszce do pieczenia mufin'ek, ciasta powinno być około 2/3 całej objętości bibułki. Pieczemy około 25 min w temperaturze 175 stopni, z funkcją grzanie góra-dół. Ja uwielbiam jeść je na ciepło oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Kuba Gotujezawsze zastanawiała mnie etymologia nazw ciast. Dlaczego karpatka to karpatka, Fale Dunaju to Fale Dunaju czy w końcu skąd nazwa murzynek? Dobra… z tą karpatką, to jeszcze idzie jakoś wytłumaczyć. A murzynek… no bo to ciemne takie, więc może właśnie dlatego😉 Trudniejsza rzecz, to odpowiedź na pytanie skąd tak naprawdę się wziął. Rodowodu można szukać wśród pierników. Ciasto(...)podobne, a być może w wyniku braku miodu i przypraw korzennych powstała jego „uboższa” wersja. A może była to prostsza wariacja na temat ciasta czekoladowego? Chociaż… konsystencja nieco inna, przygotowanie trochę też. Gdzie by jednak nie patrzeć, wniosek pozostaje jeden. Szybkie w przygotowaniu, wilgotne i niezwykle smaczne. Dlatego z czystym sumieniem polecam😉 Składniki: 120ml mleka 200g masła
Jacob TastesCiasto Raffaello bez pieczenia – nowy, udoskonalony przepis. Teraz ciasto jest szybsze w wykonaniu, prostsze i smaczniejsze :) Użyłam blaszki o wym. 28x26cm. Ciasto Raffaello bez pieczenia – Składniki: 1 opak. dużych krakersów (ok. 180g; najlepiej Lajkonik, ponieważ inne firmy lubią dawać za dużo soli ;)) 100g herbatników 1500ml mleka 4 budynie śmietankowe 43g cukru waniliowego […] The post Ciasto Raffaello
Kulinarne Przebojewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Ciasto te to doskonały i smaczny sposób na wykorzystanie zbędnych białek. Jest wilgotne, puszyste i długo pozostaje świeże. Możecie użyć dowolnych owoców i pamiętajcie o tym, aby białka były w temperaturze pokojowej. (Ciepłe białko po ubiciu - będzie miało większą objętość niż wyjęte prosto z lodówki.) (2 małe keksówki(...)sztywną pianę. Resztę cukru, mąki i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i za pomocą łyżki wymieszać z białkami. Na koniec dodać roztopione masło/margarynę i ponownie rozmieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Obrane brzoskwinie pokroić na większe kawałki, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć na cieście. Całość piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Cukier
Di gotuje