moja kolejna świąteczna propozycja- babka herbaciana. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 torebki herbaty czarnej, 200ml wrzącej wody, 40g rodzynek MAKAR , 40g suszonych wiśni MAKAR , 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki cukru, 100g masła, skórka otarta z połowy cytryny, 1 jajko, 1 żółtko, 250g mąki pszennej + 2 łyżki(...)puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodaję zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasitermo obiegu to włączamy piekarnik na 175 stopni C. W tym przepisie wszystkie składniki (oprócz kakao) przekładamy do misy robota i miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści. 1/3 ciasta odkładamy i dodajemy do niego kakao, szybko mieszamy łyżką. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą, nakładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto aż do wyczerpania składników, wyrównujemy powierzchnię obstukując(...)foremką o blat. Babki pieczemy około 30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie odchodzić od brzegów foremki). Foremki wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy je z foremek po ostygnięciu. Marmurkowe babki majonezowe obsypujemy cukrem pudrem, a na środku układamy kryształy żółtego cukru dekoracyjnego, można je też polukrować lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego! The post Babeczka marmurkowa. Babeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoczyli we soli (rosolyli), a potyn wyndziyli przi kominie, choć jak niy bōło kōmina, to wele 5 dzi ury we dachu. A potym tako szinka trefiła jakosik do drożdzowego ciasta i sie zrobiōła szołdra. A czamu 6 na Wielkanoc? Bo niy ma lepszego czasu na jedzynie roztomajtego jołdła ze szinkōm. Niyroz sie tyż robi jedna srogo 7 szołdra(...)take małe bōłki. I- jak to na Ślōnsku, we kołżdyj jednyj wsi moł to inksze miano: szołdra, sodr, szczodr, szołdr… abo murzin. Ciasto: 30 dkg m ōnki pszynny 20 dkg krupczatki 200ml mlyka 3 dkg drożdży 1 łeżka cukru 2 jajca + 1 żōłtko (biołko do posmarowania na wiyrchu) 1 łeżeczka soli 10 dkg masła (rozpuszczone) 30 dkg szinki
Chop w kuchnitego jabłecznika na kruchym cieście użyłam startych jabłek. Na jabłka nałożona jest piana z białek zabarwiona kisielem na różowy kolor, która częściowo pokryta jest ciastem. SKŁADNIKI ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Czytaj więcej
Przepisy Kulinarneprzedstawiam Wam w bardzo nie klasycznej formie. Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można podawać na obiad lub ciepłą przekąskę/przystawkę. Na 4 porcje potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 400 g białej ryby, ok. 200 g kiszonej kapusty. Kapustę wyciskamy, żeby pozbyć się jak najwięcej soku. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Ciasto kroimy na 4 paski(...)wzdłuż krótszego boku ciasta. Każdym paskiem wykładamy małą foremkę tak, by został kawałek do “zamknięcia” foremki. Na spód wykładamy 100 g ryby, przykrywamy kapustą kiszoną i zamykamy ciastem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 160=170 st. C. Smacznego
Kucharzycatylko od święta. Przepis można wykorzystać na małe babki, muffiny lub klasyczne ciasto pieczone w keksówce lub innej formie. Jeśli wybierzecie klasyczną formę ciasto należy piec o ok. 10 minut dłużej. Zielona babka z awokado Kuchnia Słodkości Porcje 10 babek Porcje 10 babek Składniki 200 g mąka owsiana 100 g masło może być o obniżonej zawartości tłuszczu 200 g erytrol(...)dropsy czekoladowe. Awokado obieramy i miksujemy z serkiem i jajkami na gładką masę. Łączymy suche i mokre składniki na jednolitą masę. Na spód foremek sypiemy płatki migdałów i wykładamy ciasto. Jeśli używamy jednej większej formy, to płatkami posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 30-40 minut (ok. 50 jeśli jedna większa forma
KucharzycaDziś dzień świętego Patryka, więc i ja chciałabym podzielić się dziś z Wami zielonym ciastem. Polecam leśny mech na bogato z przepisu znalezionego na blogu Mama daj jeść . Moja córka się nim zajadała, choć najbardziej lubi szarlotkę. Składniki: 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku mrożonego - 450 g 3 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki oleju 1,25 szklanki cukru(...)nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy około godzinę w 170 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy na okruchy. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach
Ewusiowe Smakipodobne w smaku. Polecam Składniki (na 15 sakiewek): około 180 g mięsa z rosołu 100 g sera lazur 1/4 szklanki orzechów pekan 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić(...)solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz i posypać orzechami pekan. Rogi bardzo mocno ze sobą zlepić (żeby nie otworzyły się w trakcie pieczenia!) tworząc sakiewkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około
Oryginalny smakKlasyczne połączenie kurczaka ze szpinakiem i serem. Wszystko otoczone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku. Polecam na obiad :) 4 piersi z kurczaka 2 małe opakowania ciasta francuskiego olej rzepakowy do smażenia jajko ziarna sezamu MARYNATA: 2 łyżki suszonych pomidorów w proszku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego NADZIENIE: 1 cebula(...)Przestudzony szpinak rozsmarować w kieszonkach mięsa i położyć plastry żółtego sera. Spiąć dokładnie wykałaczkami. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć piersi z dwóch stron, ale krótko. Część ciasta francuskiego naciąć radełkiem i owinąć piersi z kurczaka, tak aby nacięcia były na wierzchu. Przełożyć na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamgrama masła, czy oleju. Szczególnie zachęcam do wypróbowania przepisu miłośników gorzkiej czekolady. Jeśli kochacie ją tak bardzo jak ja, to gwarantuję Wam, że dyniowe brownie stanie się waszym ulubionym ciastem :). Jeżeli jednak nie jesteście fanami gorzkich słodkości, to możecie użyć deserowej, lub mlecznej czekolady (wtedy jednak nie będzie to już bezmleczne ciasto). Składniki (około 12 porcji): 1 szklanka puree(...)brownie do blachy i wyrównaj. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 25-30 minut, kontroluj patyczkiem. ( Na patyczku włożonym w brownie nie może być śladów surowego ciasta, ale może być nadal lepki od czekolady. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć brownie.) Gotowe! :) Teraz możesz delektować się smakiem swojego wykwintnego deseru. Wartości odżywcze (całego ciasta
Smiling ShrimpCukinia w cieście piwnym Zapraszam na smaczną przekąskę z cukinii. Składniki: 2 świeże młode cukinie olej rzepakowy Składniki na ciasto piwne: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka jasnego dobrej jakości piwa 2 świeże i z dobrego źródła jajka 2 szczypty soli morskiej 2 szczypty pieprzu białego (dowolny) Wykonanie: Przygotować ciasto do smażenia. Do miski wbić dwa jajka(...)przyprawić, dodać mąkę, dolać piwo, wymieszać na kremową masę. Cukinię umytą i osuszoną pokroić w plastry lekko ukośnie. Każdy z osobna plaster zamoczyć w cieście i wrzucić na rozgrzany głęboki olej. Smażyć z obydwu stron na złocisty kolor. Następnie przełożyć na papier kuchenny w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolnymi i ulubionymi sosami na zimno, choć
Wino Francja Kuchniaskórką bezpośrednio do miski. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką. Mikser nie jest tym razem potrzebny :) Dodaj rodzynki, połamaną czekoladę i orzechy rozgniecione na drobniejsze w rękach. Dokładnie wymieszaj z ciastem. Formę delikatnie posmaruj margaryną lub masłem. Wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 40-45 minut, do suchego patyczka. Przygotuj polewę(...)wodę i postaw na nim mniejszy tak, by dno nie dotykało wody. Rozpuść czekoladę w takiej kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj 1-2 łyżki mleka i dobrze połącz. Ciepłe ciasto posmaruj polewą i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego! Oryginalny przepis na Szybkie ciasto czekoladowe pochodzi z bloga kotlet.tv . Moje jest wersją lekko ulepszoną, bo wzbogaconą orzechami i rodzynkami. Autorce oryginału bardzo
Anioszek w kuchniperfekcyjny wręcz biszkopt! Dotąd nigdy nie umiałam upiec żadnego samodzielnie, chociaż próbowałam różnych przepisów. O czekoladowym nawet nie śniłam. Aż trafiłam na przepis aguzji ze zjemto.blox.pl. Jej przepis na ciasto Coffee-banana wygląda obłędnie, jednak go nie robiłam, a zaciekawił mnie sposób wykonania jej biszkoptu. I jak się okazało, ten przepis był strzałem w dziesiątkę! Jeszcze raz dziękuję aguzji. Już(...)planuję zrobić wersję jasną i być może zrobię sobie porządny tort na własne urodziny za dwa miesiące. :) Jeśli chodzi o tytuł: ciasto upiekłam z okazji dnia kobiet, tzn. sam biszkopt. Masę zrobiłam następnego dnia, więc w sumie zajadaliśmy się nim na dzień mężczyzny. :) Wszystkim bardzo smakowało. Składniki na tortownicę 24 cm: Biszkopt czekoladowy: 3 duże jajka 70 g mąki pszennej
Anioszek w kuchniKolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-) Placek korzenno - jabłkowy PLACEK KORZENNO - JABŁKOWY Blaszka 25x25 175 g margaryny o temp. pokojowej 150 g brązowego cukru 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku(...)masę margarynę razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy. Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy. Pieczemy
peggiwkuchniPierwszy wolny weekend tego roku zaowocował spacerem fotograficznym i ciastem :-) Placek, który Wam dziś przedstawiam jest słodki i puszysty, a owoce dodają mu charakteru. Polecam serdecznie - robi się szybko,a owoce można użyć praktycznie każde dostępne. Ja użyłam śliwek ze słoika, ale równie dobrze mogą być świeże. Zapraszam :-) Placek czarno-biały ze śliwkami PLACEK CZARNO-BIAŁY ZE ŚLIWKAMI(...)ubijamy pianę. Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając stopniowo dodajemy żółtka. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia - ucieramy aż składniki się połączą (uzyskamy dość gęste ciasto). Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto dzielimy na dwie połowy - do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blachę (24x24) wykładamy papierem. Najpierw wylewamy masę kakaową
peggiwkuchni