ciasto - 162322 przepisów (strona:3618/10822)

Ciasto czekoladowe z gruszkami. 181

Bardzo apetyczne ciasto z całymi gruszkami,które dodatkowo dodają mu uroku .Jeśli lubicie gruszki nie czekajcie ani chwili.Ciasto jest wspaniałe!. 4 niewielkie gruszki Do garnka włożyć gruszki i zalać je wodą ,aby w całości były przykryte. Dodać sok z połowy cytryny i z połowy pomarańczy ,gotować na małym płomieniu około 15 minut,aż gruszki zmiękną .Nie mogą gotować się zbyt(...)jeszcze pieczone.Wyjąć z syropu i ostudzić.Następnie wydrążyć ostrym nożem środek gruszki z pestkami ,pozostawiając ogonki .Jeśli nie chcą stać w foremce ścinamy delikatnie spody gruszek. Składniki na ciasto: 250 G MASŁA 0,5 SZKLANKI CUKRU 10 ŁYŻEK WODY 2 ŁYŻKI OLEJU 4 ŁYŻKI KAKAO WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚCIĆ W GARNKU I DOPROWADZIĆ DO WRZENIA MIESZAJĄC MASĘ ŁYŻKĄ .ODSTAWIĆ

Ladylaura.
Ptysie z bitą śmietaną 178

niedzielę nasza mnie wielka ochota na ptysie- jednak cukiernia obok była już zamknięta a w sklepie ich nie było. W sumie nie wiem dlaczego chciałam kupić Ptysie skoro żadnego ciasta nie kupuję w sklepie a to przecież jest takie proste. W poniedziałek wzięłam się do roboty i tak oto powstały przepyszne Ptysie z bitą śmietaną oprószone cukrem pudrem- zniknęły jeszcze(...)zacznie się gotować. Na gotującą się wodę wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać do czasu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia i stanie się lśniąca i gładka. Gotowe ciasto pozostawić do wystudzenia. Gdy ciasto parzone będzie już chłodne, dodawać po kolei jajka, miksując masę po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. W między czasie

Krakowskie smaki Ani
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszkami… 224

Przyznam szczerze, że jakoś nie po drodze mi ostatnio z pieczeniem ciast. Po części dlatego, że piekarnik mi szwankuje i zwyczajnie wolę nie zaczynać niczego bardziej wymagającego, żeby się potem nie denerwować, a po części dlatego, że spędzam niemal każdą wolną chwilę realizując pewne moje małe marzenie, o którym mam nadzieję niedługo Wam opowiedzieć :)… Continue reading Bezglutenowe ciasto migdałowe

brunetkawkuchni
Najprostsze brownie z batatami 144

Zaliczam się do grupy wielbicieli tego ciężkiego zawiesistego oszałamiająco czekoladowego ciasta, nic więc dziwnego, że kolejny przepis na brownie pojawia się na tym blogu. Kolejny, ale z pewnością nie ostatni. I przyznam, że jak dotąd nie znalazłam prostszego wegańskiego przepisu na ten deser – idealny, kiedy w kuchni zostaje jeden ostatni słodki ziemniak, z którym nie wiadomo, co zrobić. Składniki(...)innym mniejszym naczyniu połącz ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mniej więcej 2/3 tabliczki czekolady drobno posiekaj. Pozostałą 1/3 odłóż na później do ozdobienia ciasta. Suche składniki przesyp do owocowej masy, całość dokładnie wymieszaj. Na koniec w ciemną masę wmieszaj kawałki czekolady.  Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. Wyjmij

Roślinna - blog wegański
czekoladowy piernik z bakaliami 165

czekolady Niezrównany aromat korzennych przypraw, bakalii i czekolady sprawia że jest to wprost niezwykły deser, który warto przyrządzić nie tylko z okazji świąt.  Największy kłopot  z takim ciastem to, że najsmaczniejsze jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety w moim domu znika ono  o wiele prędzej. składniki 2,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/3 szklanki cukru(...)misie ubijamy rozbite jajka z mlekiem, miodem i olejem Wlewamy "mokre"składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy, dodajemy bakalie i przekładamy do blaszanej formy wyłożonej pergaminem. Teraz wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy  przez 45-50 minut.  Na koniec sprawdzamy, drewnianym patyczkiem, stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka powinien być wilgotny

Miód i pieprz
Drożdżowe serduszka z dżemem 167

zdążyliście upiec nic wymyślnego na dzisiejsze święto? Nic straconego, mam dla Was ratunek! ;) Na śniadanie, kolację lub deser, urocze serduszka z ulubionym dżemem. Ciasto drożdżowe z mojego ulubionego i moim zdaniem najlepszego przepisu, który zawsze się udaje. Co prawda jest trochę zabawy z zawijaniem, ale nie przejmujcie się, liczą się chęci. Moje jak na pierwszy raz nie wyszły idealne(...)letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.   Po tym czasie ciasto dzielimy

Czerwona Porzeczka
Ciasto marchewkowe 166

piekłam po raz pierwszy to ciasto moje dzieci myślały, że jest to ciasto czekoladowe. Dopiero później powiedziałam im, że jest to ciasto marchewkowe :) Jednak nie zraziły się do niego i nadal chętnie jedzą. Tym razem upiekłam klasyczne marchewkowe, ale można do ciasta dodać rodzynki, orzechy, wiórki czekolady..... można obłożyć kremem....wybór dowolny. Składniki:    2 szklanki startej marchewki

Amatorka kuchenna
Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim 280

Polędwiczka wieprzowa nadziana pastą z bobu i upieczona w cieście francuskim. Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę, bo jest delikatna i soczysta. 1 polędwiczka wieprzowa 200g bobu sól pieprz czarny mielony słodka papryka mielona 1 małe opakowanie ciasta francuskiego SOS: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietanki 30% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej masło(...)napełnić pastą z bobu. Nafaszerowaną polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę. Na patelni rozpuścić masło i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim przestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego

https:KKuchniaMniam
Proste ciasto bez glutenu, bez laktozy, bez jajek 118

Proste i szybkie ciasto bezglutenowe Składniki: 1,5 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dżem wiśniowy  Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, mleko, olej i dżem. Wszystkie składniki połączyłam za pomocą miksera. Mąkę kasztanową można zastąpić ryżową(...)kokosową. Piekarnik nagrzałam do 180°C, ciasto przelałam do formy silikonowej i wstawiłam do piekarnika na 50 min. (ciasto należy sprawdzać za pomocą patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiłam w piekarniku

nietadieta
Babka drożdżowa . 156

świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania drożdżówki 0,5 szklanki cukru Dodatkowo : 30 ml ciepłego mleka(...)łyżki kakao Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić . Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao rozrobione w 30 ml ciepłego mleka ,wyrabiamy aż całe zrobi się brązowe. Ciasta oprószamy mąką i odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie z obu ciast robimy

Ladylaura.
Słodkie, walentynkowe, czekoladowe „Conieco” stopi lód z każdego serca 249

wąskim otworze lub pałeczka do ryżu (patyczek) Blachę z brownie dobrze schłodzić w lodówce (min. 60 minut). Używając okrągłej wyciskarki do ciastek (foremki, wykrajarki) , delikatnie wyciąć kształty z ciasta w blasze (przed każdym kolejnym wycięciem dobrze oczyścić wyciskarkę w bardzo zimnej wodzie, najlepiej z lodem) . Korzystajac z małego sitka równomiernie oprószyć cukrem pudrem górną część „dysków” brownie. Korzystajac(...)Używając pipety lub pałeczki ostrożnie wypełnić środek otworu kwiatka truskawkowym puree (zanurzać pałeczkę w puree i pozwolić mu powoli spływać do otworu, uważajać by sos nie rozprysnął się na ciasto i nie zrujnował jego wyglądu) . Umieść każde „ciastko” w oddzielnej bibułce do mufinek i zapakować w pudełko do wyrobów cukierniczych. Życzę smacznego oraz samych miłych walentynkowych wrażeń

Jem więc Jestem
Aromatyczne ciasto herbaciane 139

Muszę to przyznać… jestem uzależniona od słodkości. Przepadam zwłaszcza za wszelkimi ciastami. Dziś chcę Wam zaproponować aromatyczne ciasto herbaciane. Oczywiście w wersji bezglutenowej. Ciasto herbaciane w wersji bezglutenowej jest bardzo smaczne, aromatyczne i przyjemnie wilgotne. Składniki: 100 g miękkiego masła 200 g mąki kukurydzianej 200 g mąki ryżowej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru […] Post Aromatyczne ciasto

Krzywa Prosta
Murzynek 159

szklanki mąki tortowej 8 jaj 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Odlewamy pół szklanki (polejemy tym później gotowe ciasto) a resztę studzimy.  Po wystudzeniu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz żółtka. Miksujemy na jednolitą masę.  Białka ubijamy na sztywną pianę i  łączymy z ciastem(...)delikatnie mieszając za pomocą rózgi. Dużą blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy wcześniej odłożoną polewą

Qchnia po prostu
DROŻDŻOWE OBWARZANKI JAK Z ODPUSTU 143

Mąkę przesiać. Dodać do niej sól, cukier, rozczyn, resztę mleka i wody (ciepłej), rozczyn, a na końcu olej. Wyrabiac  około 10 minut (ja wyrabiałam przy użyciu haków ), aż ciasto będzie elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut (ciasto powinno lekko podrosnąć).  Stolnicę posypujemy odrobiną mąki, wykładamy na nią ciasto i wyrabiamy(...)chwilę (jest plastyczne, nie klei się). Następnie urywamy po kawałku ciasta, z którego formujemy długi wałeczek (ok 25-30cm). Na jednym z końców wałeczka robimy luźny supełek, a drugi koniec przekładamy dookoła powstałego kółka.  Każdy obwarzanek smarujemy jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem, czarnuszką, dynią czy słonecznikiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania