cukier wanilinowy mikserem ubijać z 3 minuty na dużych obrotach, masa ma być "zważona" dodać mąkę typ 750, proszek do pieczenia i zmiksować krótko do połączenia składników, gęste ciasto dokładnie rozsmarować na owocach piec w 190 C, grzanie góra/dół około 45 - 50 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystygnięcia ciasto nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć(...)formę - ciasto jest wilgotne, delikatne i smaczne...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNiestety moja połówka domaga się słodkości raz na jakiś czas więc staram się przygotowywać coś, co oboje będziemy mogli zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Przedstawiam dzisiaj przepis na pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, gdzie xylitol tak samo dobrze sprawdza się jak cukier, więc można delektować się nim bez lęku o dodatkowe centymetry:). Polecam! Scroll down for recipe in English Pełnoziarniste ciasto(...)puszystej i jednolitej masy. Następnie dodaj jajko i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj połowę mąki i wymieszaj, następnie wlej mleko, wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Zmiksuj całość, zeskrobując ciasto z brzegów misy, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyrównaj łopatką jego powierzchnię. Wyłóż w równej warstwie śliwki i posyp całość cukrem. Włóż
karmelowyolejku waniliowego, 250g mąki pszennej, 25g czekolady, 1 białko. Przygotowanie : Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą pianę. Dodać olejek waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec wyrobić ciasto ręką. Podzielić na dwie części. Czekoladę roztopić i wymieszać z jedną połówką ciasta. Obydwie części włożyć do lodówki na 30min. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 7.5/20cm(...)roztrzepanym białkiem. Jedną część położyć na drugą. Przeciąć wzdłuż na pół. Jeden bok posmarować białkiem, odwrócić go i przykleić do drugiej części tak by powstała szachownica. Ciasta docisnąć do siebie tak by się skleiły. Następnie pokroić w plastry. Plastry poukładać na blaszce posmarowanej masłem i na położonym papierze do pieczenia. Piec w temp.180stopni ok.10min. (ja musiałam
W kuchni u Monikirodzynek, 50g czekolady pokrojonej w drobną kostkę, 50g roztopionej czekolady do polania muffinek, cukier puder do posypania muffinek. Przygotowanie: Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać jeszcze troszkę mleka. Gdy ciasto będzie wymieszane dodać do niego czekoladę i rodzynki. Wymieszać i uzupełnić foremki ciastem - nie do pełna. Piec
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 1/2kg mielonego białego sera (można zastąpić naturalnym serkiem śmietankowym), 1/2kg mąki tortowej, 2 jajka, 1/4 kostki margaryny ( kostka 250g), 1/4 szklanki cukru ( szklanka 250ml), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, można dodać łyżeczkę cukru waniliowego. Ponadto: olej do smażenia, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Margarynę rozpuścić. Lekko ostudzić. Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski lub na blat kuchenny. Wyrobić(...)ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto rozwałkować. Szklanką i kieliszkiem wycinać oponki. Smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, z obu stron. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikizmieniłam nic w proporcjach, gdyż takie piękne Pani Dorocie wyszły. Moje może nie wyglądają tak samo, lecz z pewnością są równie smaczne. Dziękuję za przypomnienie tego wspaniałego smaku. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej, 100g masła, 4 jajka, szczypta soli, 1 szklanka wody (250ml), olej do smażenia. Lukier: 200g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 2-3 łyżki gorącej wody(...)Przygotowanie: Przygotować odmierzone składniki na ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień. Mąkę przesiać i energicznym ruchem wsypać do zagotowanej wody z masłem, cały czas mieszać. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie ładnie odchodzić od ścianek garnka, to znak, że jest gotowe. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto przełożyć do wyższego pojemnika i wbijając kolejno jajka miksować. Przełożyć
W kuchni u MonikiSkładniki: 10 średniej wielkości brzoskwiń, Składniki na ciasto: 2 łyżki cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki mąki, ok. 3/4 szklanki mleka - Powinno wyjść troszkę bardziej gęste od ciasta naleśnikowego. olej, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Brzoskwinie przekroić na pół i wyciągnąć pestkę, zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron(...)najpierw górką do góry) do zarumienienia. Po wyjęciu można położyć na chwilę na ręczniki papierowe (ale tylko na takie, do których mamy pewność, że się nie przykleją do ciasta) by odsączyć trochę od tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikidawna miałam ochotę na to ciasto. Dziś nareszcie udało mi się za nie zabrać. Przygotowując je opierałam się na blogu domowe-wypieki . Jako, że kupiłam mleko skondensowane o mniejszej gramaturze musiałam zmniejszyć ilość składników. Na dole strony jest podana ilość składników dla mleka skondensowanego o wadze 500g. Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa(...)skorzystać z drugiej opcji, jeżeli chcemy zaoszczędzić na czasie : mleko skondensowane wlać do garnuszka i gotować ok.15-20minut, na małym ogniu, cały czas mieszając, gdyż szybko się przypala. Ja swoje ciasto zrobiłam korzystając z tej drugiej opcji. Jeżeli kupiona jest gotowa masa krówkowa, należy zacząć od przygotowania masy budyniowej. 2. Masa budyniowa: Szklankę mleka (250ml) zagotować z cukrem. Żółtko, mąkę ziemniaczaną
W kuchni u MonikiSkładniki: (15 sztuk) Ciasto: szklanka wody (250ml), szczypta soli, 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Masa budyniowa: 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem, 450ml mleka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 200 g masła, miękkiego. Można również ptysie podać(...)mleka, które ma się zagotować. Budyń pozostawić do całkowitego wystygnięcia (przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch). Masło utrzeć mikserem i łyżka po łyżce dodawać ostygnięty budyń. Ciasto: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej
W kuchni u MonikiSkładniki: ( z tej ilości ciasta wyjdą conajmniej dwie choinki) Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - 200g, 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżka kakao. Ponadto: cukier puder, wiórki kokosowe, cukierki lub inne do dekoracji. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito. Składniki na ciasto(...)razem wymieszać i zagnieść. Przygotować na sztywniejszym papierze odrysowane kształty gwiazd ( mogą być wielkości tj. na zdjęciu obok). Wyciąć gwiazdę. Ciasto rozwałkować i wyciąc gwiazdy - środkowej wielkości gwiazdy wyciąć po dwie. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp.180 stopni przez ok.10minut. Z cukru pudru zrobić lukier ( cukier puder wymieszać z gorącą wodą) i każdą gwiazdę
W kuchni u MonikiSkładniki: ( 24sztuki) Ciasto: 300g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczka proszku do pieczenia, 180ml oleju lub 250 g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 250g cukru, 4 jajka, 4 łyżki mleka, 2 i 1/2 łyżeczki kakao. Dodatkowo: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem. 400ml mleka, cukier puder. Przygotowanie: Budyń ugotować na 400ml mleka. Całkowicie ostudzić. Ciasto: Składniki suche wymieszać razem. Składniki mokre(...)roztrzepać widelcem. Składniki suche wymieszać ze składnikami mokrymi. Mieszać do momentu aż nie będzie grudek. Na dno foremki nałożyć po trochu ciasta, tak by przykryło spód. Następnie położyć po łyżeczce budyniu i przykryć drugą warstwą ciasta. Piec 20min. w 180 stopniach C. Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u MonikiPyszny keks z jabłkami i bakaliami - proste ciasto z jabłkami, które wyjdzie każdemu. Wilgotny, orzechowo-migdałowy, naprawdę łatwy jabłecznik :) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków migdałowych 5 niedużych jabłek PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)będzie gładka dodajemy siekane orzechy, migdały i obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Całość mieszamy łyżką. Foremkę keksową o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Smacznego :) Do ciasta można też dodać rodzynki
Moje Kuchenne RewelacjeBabeczki pachnące latem! :-) Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na idealne według mnie kruche ciasto, które nie odkształca się i nie wybrzusza. Wykorzystałam je i w tym przepisie. Żadnej filozofii w tych babeczkach nie ma a smak jest grzechu wart. :-) Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)krupczatki 250g margaryny 3 żółtka szczypta soli 3 łyżki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego owoce sezonowe: truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, brzoskwinie, borówki 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę. 2. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki
Szefowa kuchniNietypowe ciasto, którego zrobienie choć proste, wymaga troszkę czasu. Na święta przygotowała je moja Mamcia, dlatego nie uraczę Was zdjęciami z etapów przygotowania. Myślę że i bez nich sobie poradzicie :) Składniki: Na blaszkę ok 40x30cm Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży Krem(...)czekolady wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Margarynę roztopić, dać cukier i pozostałe składniki. Lekko wymieszać i podgrzać. Pozostawić na 8 godzin do kiszenia. Następnie dać tyle mąki ile przyjmie ciasto (ok 1,5szklanki). Ciasto jest miękkie, ciężko nawet przenieść je na wyłożoną papierem blaszkę, dlatego jeśli porobią się dziury, to musimy je dokładnie zalepić już na brytfannie. Nakłuć widelcem. Upiec
Kuchnia w czekoladziedelikatnym kremem na bazie mascarpone. Dla Was Kochani, na Dzień Dziecka :) Bo przecież każdy z nas kiedyś był lub nadal jest dzieckiem :) Składniki na tortownicę o śr. 28cm: Ciasto białkowe I 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki oleju 50g orzechów włoskich Ciasto białkowe II 4 białka 1/2 szklanki(...)cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki oleju 50g migdałów w płatkach Ciasto białkowe III 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki oleju 50g wiórek kokosowych Krem: 1 duży kubek śmietany 30% (400g) 1 serek mascarpone (250g) 1/2 szklanki cukru pudru
Kuchnia w czekoladzie