ciasto - 162322 przepisów (strona:3613/10822)

Irlandzki placek jabłkowy z maślanką. 158

wersję - nie całkiem klasyczną. Ten placek nie ma typowej zamkniętej formy, a jabłka zalane są masą z maślanki, jajek i mąki. Daje to fajny lekki efekt. Jestem zadowolony :) Składniki: ciasto kruche z tego przepisu (lub z paczki) 6 średnich jabłek - zdecydowanie kwaśnych 3 jajka 6 łyżek cukru 100 ml maślanki 2 łyżki mąki nasionka z 1 laski wanilii(...)łyżeczki cynamonu 1 (1/2 + 1/2) łyżeczka gałki muszkatołowej Wykonanie: Wyłożyć ciastem formę do tarty i nakłuć spód widelcem. Podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyjąć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Ułożyć jabłka dosyć ciasno na cieście. Ubić jajka i dodać do nich cukier, mąkę, maślankę, wanilię, 1 łyżeczkę cynamonu i 1/2 łyżeczki

zadanie-gotowanie
Mazurek kajmakowy. 125

piekłam mazurków. Raczej kupowałam możliwie najmniejszy, ponieważ przerażała mnie ich słodycz. I co ciekawe wybrałam mazurka z kajmakiem. Pokrętna logika kobiety ;) Najlepszy w towarzystwie gorzkiej kawy. Wesołych Świąt! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 kostki zimnego masła 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kajmak(...)śmietany kremówki (u mnie 30%) 140 g brązowego cukru  Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta uformować kształt jajka, lub przełożyć do dowolnej formy. Dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut, aż się zrumieni. Do garnka wlać śmietankę, wsypać cukier

zadanie-gotowanie
Szarlotka z kisielem 109

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek     Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Pozostałą(...)częścią ciasta wylepić spód i boki formy.  Dodatkowo: 1 kg jabłek Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki. Miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Wykładamy na przygotowane ciasto. Piana z białek: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie kisielu wiśniowego szczypta soli Białka z solą ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kisiel

kulinarnyswiatdomi
Wielkanocne drożdzowe zajączki 125

roztapiamy i studzimy.  Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. Mleko podgrzewamy i dodajemy je do suchych składników. Dodajemy 2 jajka. Zagniatamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania płynne masło. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 większych kulek, 12 mniejszych

Taste Therapy
Tarta wiśniowa Czarny las 148

łyżeczka żelatyny WYKONANIE Kruchy spód:  Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier, szczyptę soli i wodę, zagnieść ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Masa wiśniowa: Wiśnie umieścić w garnku, dodać cukier i wodę, zagotować mieszając od czasu do czasu. Do szklanki wlać wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, żeby nie było

Passions hobbies life
Mazurek wielkanocny 152

Mazurek wielkanocny Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek . Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu.  Cześć najważniejsza to degustacja. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 100 g masła 100 g cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 szczypta soli 1 jajko Składniki na masę i ozdoby do Mazurka: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)czarnej czekolady 2 łyżki mleka 1 garść płatków migdałowych 1 garść rodzynek  2 łyżki kolorowych ozdób cukrowych Wykonanie: Mąkę połączyć z masłem, cukrem, jogurtem, solą i jajkiem. Wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 minut.  Mleko skondensowane słodzone umieścić w garnku z woda, gotować na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie ostudzić, otworzyć, dodać

Wino Francja Kuchnia
Babka kręcona - ze starych zeszytów 160

waniliowy 1 proszek do pieczenia (ok 3 łyżeczki) 2 łyżeczki kakao Margaryną utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku i po trochu mąki i resztę składników. odłożyć kilka łyżek ciasta i wymieszać je z kakao. (Ja włożyłam je z powrotem na jeden bok naczynia z ciastem i stopniowo wlewałam ciasto jedno i drugie tak by tworzyły się smugi płynąc ciasto

Gotowanie jest łatwe
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4083

Ciasto z trzech składników. Sernik japoński w niczym nie przypomina klasycznego polskiego czy nowojorskiego sernika – jest lekki i bardzo, bardzo delikatny. Mało w nim sera, brak w nim jakiejkolwiek mąki, dodatkowego cukru i tłuszczu – unoszą go białka jajek, a czekolada nadaje mu waniliowy, słodki smak. Pod względem konstrukcji – bliżej mu do sufletu. Ubite na sztywną pianę białka jaj pełnią rolę(...)głównego i jedynego spulchniacza, nadają formę i fakturę deseru. I z tego powodu to ciasto pieczone jest w niskiej temperaturze, a podczas przygotowania obowiązuje jedna żelazna zasada – w trakcie pieczenia bezwzględnie nie otwieramy piekarnika .   Po sieci krąży wiele przepisów na to ciasto. W oryginalnym przepisie japońskim nie ma dodatku budyniu, nie ma żadnej dodatkowej mąki – ani pszennej, ani ziemniaczanej

Karo in the Kitchen
wyjątkowa "tarta od serca" z jabłkami z budyniem czekoladowym... 154

średnim ogniu dusić z 10-15 minut, po tym czasie wsypać duży budyń czekoladowy Delecta i szybko wymieszać do zagęszczenia jabłek, wystudzić z podanych składników mikserem zrobić szybko ciasto na tartę, schować do lodówki na 30 minut forma do tarty z wysuwanym dnem 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wyłożyć w formie i na brzegach formując(...)ręką, nakłuć widelcem i w 180 C, grzanie góra/dół podpiec 15 minut resztę ciasta rozwałkować cienko i powycinać foremką serduszka na podpieczone ciasto nałożyć masę jabłkową, ułożyć serca i piec dalej 45-55 minut wystudzoną tartę przełożyć na talerz, posmarować lukrem, posypac posypkami Decorada Delecta i schować w chłodne miejsce na 2-3 godziny tarta jest krucha, chrupiąca

W Mojej Kuchni Lubię
Cytrynowiec z delikatną pianką 686

Delikatne ciasto z domowej cukierenki Apetycznej Babeczki, idealnie swoją świeżością wpisuje się w pierwszy dzień wiosny. Biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki cukru kryształu - 4 łyżki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - skórka otarta z całej cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowa pianka: - 2 opakowania śnieżki - 1/2 litra mleka(...)wrzątku, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. 2. Mleko łączymy ze śnieżką, ubijamy wg. przepisu, następnie łączymy z tężejącą galaretką, miksujemy i wylewamy masę na wystudzony biszkopt. Odstawiamy ciasto do lodówki. Wykonanie galaretki: 1. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, mieszamy i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na warstwę pianki cytrynowej, a następnie ciasto wstawiamy z powrotem

Apetyczna babeczka
Mazurek orzechowy z koglem 156

Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia mazurka z masą orzechową i upieczonym koglem.  Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. Szczerze polecam! :)  Składniki na formę 35 x 35 cm: ciasto 150 g mąki migdałowej 100 g orzechów włoskich 3 białka(...)drobnego cukru 150 g masła 1 łyżeczka sody polewa żółtkowa 3 żółtka* 150 g drobnego cukru 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej *najlepiej wybrać duże jajka Na samym początku przygotować ciasto. Orzechy włoskie zmielić. Masło rozpuścić w małym rondelku. Gdy zmieni konsystencję to wsypać cukier. Całość co jakiś czas mieszać, trzymając na niskim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć

Ugotować
Mazurek z pianką 147

Poza tradycyjnymi babami wielkanocnymi pieczemy raz w roku mazurki. Nie należę do wielkich zwolenników tych ciast, dlatego staram się robić jakąś nietypową ich wersję ( tu znajdziecie przepis na słodki mazurek last minute z ka jmakiem ). W tym roku proponuje wykorzystać do mazurka domowe konfitury. Ja swój mazurek zrobiłam z kwaśno-słodkim dżemem mirabelkowym domowej roboty (można taki też kupić(...)fajnie się sprawdzi też np. konfitura lub dżem z czarnej porzeczki lub malin.   MAZUREK z PIANKĄ i MIRABELKĄ  Składniki:  ciasto: 200g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 150 g masła 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny pianka: 250 g śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa  dodatkowo: 1 słoik

Bon appetit mon amie
Babka zebra 802

puszysta masę (prawie do białości). Dodać olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie wlać oranżadę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm (mierzona u góry) wysmarować(...)masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wzdłuż keksówki na środku, wylewać na przemian równy pasek ciasta (po 3-4 łyżki), białego i ciemnego. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego

Oryginalny smak
Łaciata babka z karobem (wegańska) 190

bardziej tradycyjnymi :) Ta babka przypomina mi bardzo taką, którą dawniej piekła mama, ale w normalnej wersji, z kakao i oczywiście jajkami. Do tego nowego przepisu podeszłam na początku sceptycznie. Ciasto na wodzie? Bez jajek, masła? Do czasu rozkrojenia byłam pewna, że będzie chociaż minimalny zakalec :D Piekłam ciasto 20 minut dłużej niż w przepisie, ale to kwestia mojego piekarnika(...)termoobiegu, a do tego niedawno drzwiczki przestały być szczelne, przez co muszę piec dłużej. Wracając do przekroju - wszystko się udało, zakalca brak, a ciasto jest bardzo dobre i może konkurować z tradycyjnymi wypiekami. Drodzy weganie (i nie tylko ;)) - polecam! :) Łaciata babka z karobem (wegańska) 250 g mąki (u mnie 160 g orkiszowej razowej i 90 g jaglanej) 100 g cukru

FitKot
Staropolska babka parzona 158

podgrzać (nie może być gorąca, bo drożdże nam zginą, tylko ciepła), dodać rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto: Mąkę przesiać, do 1 szklanki przesianej mąki wlać wrzącą wodę (pozostałe pół szklanki), całość bardzo dokładnie rozetrzeć i odstawić do przestygnięcia. Do letniej masy dodać zaczyn, wyrobić i odstawić(...)wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, margarynę rozpuścić. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do niego żółtka, pozostała przesianą mąkę, cukier waniliowy, sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania wlać ciepłą margarynę, rodzynki i skórkę pomarańczową i wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Ciasto przełożyć do formy na babkę, do 1/3 wysokości formy i odstawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania