ciasto - 162322 przepisów (strona:3612/10822)

Kokosowy jabłecznik 112

CIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 100 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka  Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos,  margarynę i razem posiekać,  dodać żółtka(...)Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku  i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta  przykryć masę. Wstawić

Camilla w kuchni
Ciasto jogurtowe z pomarańczami 136

Pięknie wyglądające i lekko smakujące ciasto z pomarańczami. Odwrócone, bo pomarańcze ułożone zostały na dnie foremki. Smaczne, efektowne i godne polecenia. Składniki: 250g mąki 200g cukru 300g jogurtu naturalnego 2 jajka 0,5 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo 2 pomarańcze sycylijskie – czerwone 1 pomarańcz zwykły 4 łyżki cukru woda Pomarańcze myjemy, odcinamy końce, kroimy(...)olejem, szczyptą soli i jogurtem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do jajek, mieszamy do połączenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy pomarańcze i zalewamy je ciastem jogurtowym. Ważne, żeby pomarańcze były dobrze odsączone i osuszone, zbyt duża ilość soku mogłaby zbyt namoczyć ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 60 minut – do suchego patyczka

Gotowanie i blogowanie
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 179

pewno zawsze sernik wyjdzie taki, jak chcecie. Tylko na początku wydaje się to skomplikowane. Po kilku razach staje się czymś oczywistym, tym bardziej, że w zamian otrzymujemy pyszne ciasto. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): ciasto: 100 g masła 200 g mąki pszennej (lekko czubata szklanka) 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki drobnego cukru Masło rozdrobnić na mniejsze kawałki, wsypać(...)mąkę wymieszaną z kakao oraz cukier. Palcami rozetrzeć wszystko razem (podobnie jak kruszonkę). Ciasto rozsypać na dno formy, w której będzie piekł się sernik. Ugnieść i uformować równy spód. Schłodzić w lodówce przez około 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec schłodzone ciasto przez około 15 minut. masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik Bogusi 130

koleżanki, która nazywa się Bogusia, stąd ten smaczny sernik nie mógłby się nazywać inaczej niż sernik Bogusi. Bardzo nam posmakował i myślę, że również Wam przypadnie do gustu. Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Masa serowa(...)sera 0,5 szklanki cukru 125 g. masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka kilka kropel olejku migdałowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: całe jajka ubić z cukrem, mąkę z kakao, proszkiem i sodą przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać olej i mleko i rozmieszać wszystko. Masa jest dość rzadka. Masa serowa: ser zmielić 2 razy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kapuśniaczek z kukurydzą 236

zimno. Do tego nie jest trudna w przygotowaniu. Dziś proponuję kapuśniaczek z kukurydzą, lub inaczej – wegetariańskie paszteciki. Do przygotowania tego pysznego dania będziemy potrzebowali: 2-3 opakowania ciasta francuskiego (w zależności od jego wielkości) 500g. dobrej kiszonej kapusty 25g. suszonych grzybów Mała puszka drobnej kukurydzy (ja używam kukurydzy z chili) Garść kiełków rzodkiewki Opakowanie tartej mozzarelli Kilka ziaren jałowca Kurkuma(...)chili. Jeśli macie zwykłą, ostrą paprykę możecie dodać osobno, lub zrezygnować z tego składnika – wasze kapuśniaczki będą łagodniejsze. Dodajemy kiełki rzodkiewki, utarty ser, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie. Na całej szerokości rozkładamy pasek naszego farszu. Zakładamy ciasto, zaklejając na brzegu. Robimy tak do momentu, kiedy skończy nam się farsz. Tak przygotowane kawałki ciasta z farszem kroki

MarcinChef
Ciasto z kremem pomarańczowo-adwokatowym 169

Ciasto, które pierwszy raz jadłam w kawiarni, w trakcie spotkania z przyjaciółką, w smaku którego, obie się zakochałyśmy :D To głównie z myślą o Niej odtworzyłam je w domu, to z Nią w pierwszej kolejności podzieliłam się przepisem i kawałkiem ciasta :) Pyszny, maślany, lekko pomarańczowy biszkopt, masa pomarańczowa z solidną dawką ajerkoniaku i delikatna warstwa ubitej śmietanki Jeżeli przygotowałaś(...)danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła 3 duże jajka 500 g mąki pszennej 225 g cukru 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta 225 ml soku pomarańczowego 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1 łyżeczka proszku

Domowa cukiernia Ewy
MURZYNEK Z CYNAMONEM I POWIDŁAMI 114

przepis dziecinnie prosty, zawsze się udaje, pierwszy raz zrobiłam murzynka z tego przepisu, gdy miałam około 10 lat SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka 2 szkl. cukru 250 g margaryny 2 łyżki powideł śliwkowych 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa:  1/3 kostki masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mleka(...)łyżki śmietany 18%, 4 łyżki kakao WYKONANIE  Ciasto: Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy  po kolei resztę składników, mieszamy i wylewamy na formę. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto przekłuwamy gęsto patyczkiem do szaszłyków i polewamy polewą czekoladową. Zamiast polewy ciasto można posypać cukrem

słodki bratek
CIASTO PRINCE POLO 144

Warstwowe ciasto, które w swoim składzie zawiera pyszne batoniki Prince Polo, któż ich nie lubi? A wszystko to na biszkopcie orzechowym, przełamane powidłami śliwkowymi, z dodatkiem biszkoptów, bitej śmietany, oblane czekoladą mleczną ... mniam     SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa Prince Polo: 1 szkl(...)proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy

słodki bratek
Pyszna i łatwa babka 228

cukrem, cukrem wanilinowym oraz z aromatem (lub wanilią). Cały czas miksując, dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wybrany przez nas tłuszcz. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pozostałe ciasto wymieszać z kakaem. Wylać na jasne ciasto, robiąc wgłębienia łyżką tak, żeby oba kolory się połączyły  i utworzyły jakiś(...)minut. Wszystko zależy od piekarnika, dlatego radzę zaglądać już po ok 40 minutach i sprawdzań stan wypieku :) Mi czasem na środku robi się taki mały wulkan surowego ciasta  wtedy wydłużam czas pieczenia ok 15-20 minut i robię test patyczkiem. Można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub  ulubioną polewą. U mnie: Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 2 łyżki kakao

The Sweet Damsel
SERNIK Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 113

Kolejna propozycja pysznego sernika,do którego lubimy powracać.Polecam na szczególne okazje a z pewnością goście będą zachwyceni.Przepis pochodzi z książki s Anastazji. Ciasto:   10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 15 dag maki pszennej 6 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.   Masa(...)sera,na końcu dodać pokrojone w ćwiartki suszone śliwki.   Piana:   6 białek 1 szklanka cukru pudru ( dałam 3/4 szklanki) Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier. Ciasto wylać do formy,na ciasto rozprowadzić masę serową.Piec ok 1 godz w 180 st. C. Na ok 15 minut przed końcem  na wierzch ciasta rozprowadzić pianę i ponownie

Niespełnione zdolności kulinarne
karpatka z budyniem śmietanowo-kokosowym... 172

Składniki: CIASTO: woda 1 szklanka, masło 15 dag, mąka tortowa 1,1/4 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia - szczypta, jajka 6 sztuk KREM: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 3 łyżki, masło 1/2 łyżeczki, śmietana 30 % 200 ml, wiórki kokosowe 100 gram, cukier puder - ile potrzeba zagotować wodę, szybko wsypać mąkę z solą, proszkiem(...)pieczenia i mieszając doprowadzić do powstania gęstego ciasta, lekko wystudzić mikserem ubijać na średnich obrotach i wbijać po 1 jajku, miksować do jednolitej, gładkiej masy blaszka 30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować na papierze i piec w 210 C z 20 minut, następnie w 150 C 20 minut, grzanie góra/dół - ciasto upiekłam jako jeden placek

W Mojej Kuchni Lubię
Mazurek z czekoladowym ganache i pralinami 181

Wielkanoc minęła nam bardzo szybko i po świętach pozostało tylko wspomnienie. Świąteczne przysmaki i ciasta też już są jedynie wspomnieniem. W tym roku na naszym stole zagościły mazurki co wcale nie zdarza się często bo jakoś wcześniej wszyscy woleli inne ciasta. Jednak z biegiem lat coś się nam odmieniło i tegoroczne mazurki okazały się strzałem w dziesiątkę. Mazurki to przeważnie(...)bardzo słodkie wypieki, ale kiedy samo ciasto posmaruje się najpierw kwaskowym dżemem to smak nadzienia będzie przełamany. Tak też właśnie robię i dzięki temu mazurki wychodzą przepyszne. Przy tych wypiekach ważne jest żeby warstwa ciasta była cienka, ma tylko podtrzymywać wypełnienie. Nadzienie za to ma być słodkie, bogate, świąteczne i czekoladowy ganache doskonale się tutaj nadaje. Pamiętajcie, że mazurka można

Smaczna Pyza
Babka majonezowo-budyniowa z nutą pomarańczy 171

wygląd babki przemówią same za siebie! Sami zróbcie i potwierdzicie , że w smaku rewelacyjna :) Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH) :   CIASTO: 5 jaj - duże 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki pszennej 3 budynie śmietankowe - na 1/2 litra mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   5 łyżek majonezu FOLWARK - płaskie(...)najniższych obrotach. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej  ciasto. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 35-40 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!   Ciasto

Grunt to przepis!
Słodkie środy - Kawowiec z nutą porzeczki 176

Jako miłośniczka czarnej parzonej kawy nie może u nas na blogu zabraknąć przepisu na to wyśmienite ciasto. Odkryłam je zupełnie przypadkowo ale zapewniam, że zostanie z nami na zawsze. Aromat kawy przełamany nutą czarnej porzeczki i aksamitnego kremu śmietankowo mascarponowego w swym połączeniu daje niesamowity smak. Warto skusić się na taki grzeszek i przygotować ciasto dla najbliższych.  Kawowiec(...)nutą porzeczki  SKŁADNIKI : ciasto: 3/4 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 6 dużych jajek 1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy mielonej 1 szczypta soli  krem: 350 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 łyżka kawy mielonej  dodatkowo: espresso

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe. 160

wypiek, choćby ze sklepów Ikea. Z powodzeniem możemy stworzyć taki deser w domu. Będzie jak znalazł po zimowym szaleństwie na śniegu, w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty. Składniki: Ciasto: 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 50 g cukru 70 g masła (roztopionego)  szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu Nadzienie(...)Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy.  Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x40 cm.. Składniki na nadzienie utrzeć. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Całość zwinąć w rulon

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania