kolejne pyszne ciasto dyniowe przed Wami! Ostatnio pokazywałam Wam takie ucierane z dodatkiem cynamonu, a dziś mam dla Was kolejne pyszności, ale z dodatkiem jabłek. Taki prawdziwie jesienny przysmak. Delikatne i puszyste ciasto połączone z soczystymi jabłkami tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze. Ciacho idealne do popołudniowej kawy! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 220 g * proszek
Ostra na Słodkotheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś zaczynamy lekko na słodko, lekko dietetycznie i niecodziennie. Ciasto marchewkowe - klasyk w wielu krajach, jednakże dziś starałem się pokazać trochę inny sposób jego podania. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Składniki: -> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej(...)uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą marchewkę wraz z rodzynkami. Przelewamy do misy z suchymi składniki, dokładnie ze sobą mieszamy. Tortownicę należy wysmarować tłuszczem i obłożyć papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50-60 minut ( jest też możliwość rozlania na 3 niższe placki i piec 25-30 minut), najlepiej sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Podczas pieczenia należy przygotować krem
Jedz zdrowo żyj zdrowo!sernika! Przyznajmy szczerze, że tak naprawdę niewielki odsetek ludzi radykalnie trzyma się diety. No nie da się, po prostu. Nie mówię tu o codziennym odpuszczaniu sobie, ale zjedzenie kawałka ciasta raz za jakiś czas raczej nas nie zabije i nie spowoduje, że poszerzymy się tu, czy tam. Poza tym tak zwany 'cheat meal' jest korzystny dla naszej psychiki! Jedzenie(...)sera, ziemniaków i masła i wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno z resztą pozostałego cukru (0,5 szklanki). Dodaj do masy serowej i wymieszaj delikatnie łyżką. Wylej połowę ciasta, na to połóż umyte owoce lub rodzynki i zalej resztą ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 160C aż się zezłoci (ok. 30 minut). Wskazówki: Jeśli nie posiadasz maszynki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńTarta z ciasta francuskiego z fasolk ą szparagow ą w aromatycznym sosie śmietanowo-szafranowym to pyszne połączenie, przyjemne dla naszego podniebienia. Smacznego! **** La torta salata realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i fagiolini e la crema a base di panna e zafferano. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego 200 g fasolki szparagowej 200 g ricotty 100 g ż ó ł tego sera 40 g parmezanu 150 ml śmietany 2 jaja torebeczka szafranu (ok. 2 gram) słodka papryka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 confezione di pasta sfoglia 200 g di fagiolini 200 g di ricotta 100 g di formaggio Asiago
La grande e la piccola cuocatakie francuskie ciastka, przekąskę na słodko z nimi w roli głównej. Tak na szybko i bez napinki :-) Udanego tego chłodnego (przynajmniej w Rzeszowie) poniedziałki Wam życzę :-))) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego śliwki węgierki cynamon cukier trzcinowy Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 prostokątów. Zaginamy końce do środka. Śliwki myję, przekrawał na pół, wyjmuje pestki i kroję w paseczki. Ciasto przekładam(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy różne wzroki ze śliwek. Następnie śliwki posypuję cynamonem i ciut cukrem trzcinowym (nie koniecznie). Piekę w 200 stopniach około 25-30 minut. Można podać na ciepło
kruche babeczkiKochani, jak widać za oknem zima chyba odpuściła, z dnia na dzień jest coraz cieplej i czuć wiosnę w powietrzu :-) Dziś mam dla Was bardzo fajny przepis na pyszne ciasto z dodatkiem coli. Lubię colę, chociaż staram się pić ją dość rzadko, bo wiadomo, do najzdrowszych nie należy. Ciasto składa się z 3 warstw, które świetnie ze sobą współgrają(...)Pierwsza z nich to kakaowy biszkopt, na nim znajduje się pyszna masa składająca się ze zmielonych herbatników i orzechów oraz coli, całość zaś wieńczy bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto jest proste w przygotowaniu, bardzo pyszne i ładnie wygląda. Polecam Wam przygotowanie. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT: -6 jajek -6 łyżek cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOprócz wizyty w Kościele, jest to też dzień w którym każda pani domu szykuje świąteczne pyszności :-) Ja dziś spędziłam cały dzień w kuchni :-) trochę jestem zmęczona, ale zadowolona. Ciasta wyszły super :-) Robiłam sernik z rosą, na który przepis już niebawem, chatkę baby jagi, ciasto Cola, oraz katarzynkę :-) Oprócz tego oczywiście babka Kilka dni temu umieszczałam przepis na babkę(...)łyżka kakao Całe jajka ubijamy z cukrem na pianę-robimy to około 10 minut. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy, dodajemy olej oraz wodę-miksujemy. I ciasto gotowe :-) Dużą formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta wylewamy, zaś do reszty dodajemy kakao. Całość miksujemy, i wylewamy do formy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoperację , i teraz dochodzę do siebie. Dziś chce Wam przedstawić przepis na coś baardzo prostego, szybkiego ale meega pysznego. Sezon truskawkowy w pełni , więc dziś chcę zaproponować Wam delikatne ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką na bazie bułki tartej. No to zaczynamy: *składniki na małą blaszkę 25x25cm CIASTO: -4 jajka -3/4 szkl cukru -1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżki zimnego masła -1 łyżka mąki -2 łyżki brązowego cukru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by całość była sypka. Na masę kładziemy pokrojone truskawki, i posypujemy je kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut. I gotowe. Ciasto jest delikatne, pyszne, mięciutkie. POLECAM :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutenże sernik widnieje w moim zeszycie z przepisami od wielu lat, jest niezwykle smaczny, bardzo łatwy w przygotowaniu. Sernik jest jak pianka, rozpływa się w ustach, gorąco polecam :-) SKŁADNIKI CIASTO -3/4 kostki margaryny -4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -3 łyżki cukru Wszystkie składniki na ciasto miksujemy(...)Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl oliwy z oliwek -3 budynie śmietankowe po 40g -1 1/2 szkl mleka -1 cukier waniliowy -6 żółtek (białka odkładamy) Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie miksujemy. Piana Białka miksujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani jako,że sezon truskawkowy z pełni, dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym ciastem, które łączy w sobie wszystko to co lubię: truskawki, jogurt, biszkopt, i piękny wygląd :-) Mowa o jogurtowcu na zimno, który wygląda jak zebra. łączy w sobie wiele wspaniałych smaków, jest prosty, tani i rewelacyjny w smaku a do tego wygląda zabójczo :-) SKŁADNIKI przepis na małą(...)łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej DODATKI -truskawki -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKochani, postanowiłam poeksperymentować. W życiu nie spodziewałabym się, że użyję do ciasta ryżu preparowanego. Pierwotnie miała wyjść galaretka z bananami i masą śmietankową. Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec. Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją(...)Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki przesiać przez z sitko z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając ciasto. Biszkopt wylać na dużą blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa 600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej
Kuchnia smakówDziś pokażę Wam mój przepis na kruche ciasto jako spód do tarty czy tartaletek. Można je przygotować w wersji na słodko bądź w wersji wytrawnej, idealne jako przekąski na imprezy. Składniki: Z podanych składników wyszło mi 17 tartaletek. (średnica spodu 4,5 cm) * 200 g mąki pszennej * 100 g masła * 2 łyżki cukru * 2 łyżki wody * 1 żółtko * szczypta(...)soli. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość 7-8 mm. Szklanką wykrawać koła. Każde koło włożyć do foremki do tartaletki i wylepić je ciastem. Spody nakłuć widelcem. Wstawić
Zrób to smacznieSKŁADNIKI: CIASTO 1 kostka masła 1/3 szklanki cukru brązowego 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej ja dałam tortową 30 dag truskawek KRUSZONKA 10 dag masła 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru trzcinowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Do masy dodaję jajka,mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko łączę(...)Truskawki myję i kroję na plastry. Ciasto wylewam na tortownicę lub formę na tartę. Owoce układam na cieście lekko ugniatając. Składniki kruszonki łącze ze sobą i kruszę. Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, góra-dół na 45 min do tzw. suchego patyczka
Gotowanie Patkipowiem Wam, że to ciasto to mi się udało. Takie dobre, że hej ! Robi się szybko, szybciuteńko.... Nawet te orzechy w karmelu możecie pominąć ( ale raczej nie warto tego robić ) i tylko oprószyć cukrem pudrem. Nie ma co długo pisać, lećcie po dynię i pieczcie, nie czekajcie dłużej... Składniki: 200 g pure z pieczonej dyni hokkaido ( jak upiec dynię, przeczytacie(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Na wierzch: 150 g orzechów włoskich 100 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Wykonanie: Podstawą ciasta jest pieczona dynia, dlatego warto upiec ją dzień wcześniej i zmiksować na pure. Pure z dyni połączyć z olejem, jajami i jogurtem - wymieszać za pomocą rózgi lub zmiksować mikserem na wolnych
kolorowotorcikowociasto chyba każdy zna, choćby z nazwy ;) taka klasyka - makowo-kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu pysznie. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis. Ciasto: 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy(...)pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C Masa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka
Cynamonowe szczęście