Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzine. Blachę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem(...)skórkę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do sera za pomocą drewnianej łyżki. Dodatkowo: puszka masy makowej 2 łyżki bułki tartej Na spodzie blachy ułożyć rozwałkowany większy kawałek ciasta. Posypać bułką tartą. Delikatnie równomiernie rozsmarować mak, następnie wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta lub zrobić dekorację jak na zdjęciu. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
kulinarnyswiatdomiDotychczas surowe ciasta do mnie nie przemawiały, głównie za sprawą ogromnej ilości orzechów do nich używanych, wiadomo nerkowce są pyszne, ale też bardzo, bardzo drogie, przynajmniej dla mnie. Lubię kaszę gryczaną, a ta nie palona jest już w ogóle przepyszna, podczas gdy kiełkuje „wydziela się” z niej glut, który jest wprost stworzony do sklejania. Napakowałam to ciasto samym(...)dobrem, tj. dodałam ostropestu, który leczy wątrobę, a jest praktycznie niewyczuwalny w potrawach, młody jęczmień źródło witamin i minerałów, siemię lniane itd. Może jakoś specjalnie to ciasto nie jest piękne, ale nadrabia i to bardzo smakiem i kremową konsystencją, o już wiem co mi przypomina- tiramisu! Składniki: 300 g suchej, niepalonej, skiełkowanej kaszy gryczanek 150 g daktyli 100 ml gorącej
greenscarfZainspirowałam się przepisem Michela Morana . Troszkę go zmodyfikowałam i uprościłam przygotowanie. Sernik rozpływa się w ustach - jest delikatny, puszysty i taki... serowy. Dzięki swojej sprężystości - idealnie się kroi. Wierzch ciasta udekorowałam polewą czekoladową, ale bez problemu można użyć np. jedynie cukru pudru. (Tortownica o średnicy 21 cm) Spód: 250g mąki pszennej 120g masła/margaryny 50g cukru 3-4 łyżki mleka(...)Masa serowa: 750g twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia ) 75 ml śmietany (najlepiej rzadkiej) 2 jajka 90g cukru 30g mąki kukurydzianej Dodatkowo: 100g czekolady 3 łyżki śmietanki Przygotować ciasto na spód. Mąkę z cukrem oraz masłem/margaryną wymieszać i powoli połączyć z mlekiem. Całość zagnieść i wstawić do lodówki - na około 10-15 minut. Przygotować masę serową. Wszystkie
Di gotujeUwierzycie, że w calutkim cieście nie ma ani grama mąki? Ja na początku nie mogłam i sprawdzałam trzy razy czy czegoś nie pomyliłam :) Ciasto jest genialne... ciężkie, sycące i bardzo czekoladowe. Konsystencją przypomina brownie, ale zapewniam Was, że jest 100 razy lepsze i bardziej wilgotne :) W przepisie znajdziecie aż 300 g czekolady... dużo, ale raz na jakiś czas można zaszaleć(...)masy jajecznej wlać sos czekoladowy i zmiksować do połączenia. Pozostałe białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie (w trzech partiach) do masy. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec 35 minut w 180*C. Krem: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Składniki umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem. Wystudzone ciasto
Chocolate Muffin Blogwilgotna babka kakaowa. Zawsze się udaje. Ja piekę babki nie tylko na święta, ale i przez cały rok, bo je po pierwsze lubię, a po drugie to takie szybkie ciasto do herbaty czy kawy. Oczywiście jeszcze szybciej znika. Po mojej babce już śladu nie ma, ale przepis i zdjęcie pozostało. Może i Wy skusicie się na kakaową babę z polewą(...)mlecznej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku stale ucierając. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem ucierając ciasto. Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest
O kuchni z uczuciemSuperszybka i niebanalna przekąska, która może być doskonałą ozdobą stołu. Gotowa do podani w 25 minut i pyszna! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 15 dag salami (najlepiej o małej średnicy) ketchup pikantny jajko Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w poprzek w paski o szerokości około 2cm. Każdy kawałek smarujemy warstwą pikantnego ketchupu. Na paskach ciasta układamy plasterki salami(...)nachodziły na siebie. Rolujemy salami z ciastem tworząc różyczki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w 210 stopniach
Pyry na GazPyszne orzeźwiające ciasto z grejpfrutem, które można jeść i jeść i jeść.... ;) Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta(...)miksujemy z cukrem pudrem na puszysta piankę. dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia (potem łatwiej wyciągać i wkładać ciasto) Pieczemy w 190 stop przez 30-35 min do suchego patyczka. 2. W czasie gdy biszkopt się piecze szykujemy masę budyniową. Wyciskamy sok z połowy grejpfruta ( ja prawie z całego
Gotowanie...to proste !krople jajka, cukier, cukier wanilinowy rózgą roztrzepać w misie robota wsypać przesianą mąkę, drożdże suche, wlać ciepłe mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać z 7 minut ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu blacha 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto na dnie blaszki jabłka i gruszki obrać ze skórki(...)pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na cieście, z mąki, miękkiego masła, cukru, aromatu waniliowego zrobić kruszonkę i rozsypać na owocach piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia - drożdżówka jest smaczna, delikatna i owocowa..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubię nalewkę z cukierków kukułek, dlatego z dużą dozą ciekawości robiłam to ciasto. Już na etapie przygotowania nie oparłam się pokusie i zniknęło kilka cukierków. Smak kukułek trochę znika w masie budyniowej, dlatego dodałam nieco więcej wiśniówki. Niestety przez ten dodatek to ciasto tylko dla dorosłych ;) CIASTO KUKUŁKA Składniki: (na formę 20x25cm) 400 g cukierków kukułek(...)miksujemy do chwili połączenia się składników. Do miksowanej masy kukułkowej wlewamy stopniowo wiśniówkę. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W formie układamy warstwami herbatniki i masę. Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na 10-12 godzin. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Bon appetit mon amiesobą, a więc czas zabrać się za planowanie menu na Wielkanoc. Święta się zbliżają i naszła mnie ochota na coś słodkiego, świątecznego, ale nie skomplikowanego. Typowo świątecznymi ciastami są babki i mazurki,ale na nie będzie czas w przyszłym tygodniu, więc dzisiaj padło na keks,którego bardzo dawno nie jadłam,a robi się go w miarę szybko. Gdybyście mieli(...)mleka 100 g mieszanki keksowej Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dalej dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia,później mleko. Do ciasta wsypujemy mieszankę keksową i mieszamy. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy
Bon appetit mon amieteż z nich zrobić nieco inną wersję tej tarty mirabelkowej - tartaletki z lekko karmelizowanymi owocami. Uwielbiam ich słodko - kwaśny smak. Koniecznie spróbujcie. TARTALETKI Z KARMELIZOWANYMI MIRABELKAMI Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 100 g masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 szczypta soli farsz: mirabelki bez pestek domowa frużelina lub dżem mirabelkowy lub morelowy 5 łyżek cukru Przygotowanie(...)Mąkę oraz cukier i szczyptę soli siekam z masłem i żółtkiem, wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, układamy w foremkach wysmarowanym masłem i bułką tartą, środek obciążmy kulkami do pieczenia lub fasolą. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto smarujemy frużeliną lub dżemem (jeśli nie mamy mirabelkowego można
Bon appetit mon amieWiewiórka to ciasto tak proste, że zrobi je nawet dziecko. Moim zdaniem to ciasto idealne na awaryjną sytuację, ewentualnie gości zapowiedzianych w ostatniej chwili. Smakuje o każdej porze roku, ale tylko jesienią zjedzone z kubkiem gorącej herbaty ma taki swój czar. WIEWIÓRKA Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)kilka posiekanych orzechów Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Dolewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do ciast dodajemy jabłka i posiekane orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło
Bon appetit mon amieSzybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania. ;) Składniki: -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao(...)części, Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem. układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką polewamy ciasto. Ciasto chłodzimy
Garnkowe fanaberieChyba popadam w jakąś pogodową depresję od tego deszczu. Szukając słonecznego rozweselacza powstało takie oto ciasto :) Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1/2 szklanki cukru - 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 4 żółtka - 1 kostka margaryny masa: - 3 kubki śmietany 18 % po 400 ml - 200 g wiórków kokosowych - 2 budynie waniliowe - 1 szklanka(...)cukru - 4 białka Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na dwie części. Jedną część owijamy w folię i chowamy do zamrażalnika a drugą wykładamy blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy 10 minut w 180 C. Śmietany łączymy z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz budyniami. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy
Zainspirowana w kuchniDziś chce wam zaprezentować pyszny keks który robię na Wielkanoc. Jest to ciasto pełne pysznych bakalii HELIO " Kwintesencją produktów marki HEL IO GOLD są bakalie pochodzące z najszlachetniejszych ich odmian, charakt ery zujących się nie tylko doskonałym dla danego gatunku smakiem, lecz również niepowtarzalnie dorodnym kształtem." Co tu dużo mówić, produkty pyszne Składniki(...)wbijam po jednym jaju nadal miksując. Przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaje przesianą mąkę do reszty składników i ucieram. Teraz dodaje bakalie i mieszam. Przekładam ciasto do formy włożonej papierem do pieczenia( forma do babki). Piekę 75 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu ciasto stygnie , a ja robię polewę czyli rozpuszczam gotową polewę w gorącej wodzie
Różowa kuchnia