kolejny styczniowy tydzień właśnie się rozpoczyna. Aby Wam osłodzić ten poniedziałkowy poranek prezentuję ciasto "Kostka Rubika". Jest przy nim nieco zabawy, więc polecam to ciasto przede wszystkim lubiącym tworzyć takie ciastowe składanki. Jedno trzeba przyznać - efekt jest niesamowicie pyszny. Smacznego! BISZKOPT KAKAOWY Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao(...)uzyskania dość gęstej konsystencji). Ugotowany budyń studzimy. Potem margarynę ucieramy stopniowo dodając budyń. Dodatkowo: 4 tężejące galaretki - każda w innym kolorze, każda rozpuszczona w 300 ml gorącej wody Złożenie ciasta: 1. Kakaowy biszkopt 2. Połowa masy 3. Układamy paski biszkopta jasnego zostawiając równe przerwy pomiędzy paskami (przerwy o szerokości paska ciasta), w miejsce zostawionych przerw wlewamy tężejące galaretki
psgotujemyświetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej kawy. Dla ułatwienia można użyć gotowych kruchych spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę. Składniki: (na 14 szt) Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej Pól szklanki cukru Jajko L 125g masło Krem: 250ml mleka 250ml śmietanki słodkiej 12% cukier do smaku laska wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżka mąki pszennej Dodatkowo: maliny listki mięty Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki na ciasto szybko zagniatamy rękoma lub mikserem z końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek
Pyry na GazMalinowy zawrót głowy :), pyszne te maliny i zdrowe, a jak robię ciasto to dzieciaki ciągle podkradają....fantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!. Moje pyszne puszyste ciasto wysyłam na konkurs do Wielkiego apetytu , bo kto wie, może ktoś się nim zauroczy?. Składniki: 15 dag masła 1 szklanka cukru 125 ml mleka 125 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 jaja(...)składników. Miksuje na gładka masę. 2. Formę na babkę z kominem smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do formy 3/4 masy i wkładam kilka garści malin, przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka, jeśli ciasto jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne 10 minut. 3. Składniki polewy
Apetyczna babeczkazastępujemy włoskimi (w osiedlowym sklepiku nie było takowych), a mąkę pszenną zamieniamy na orkiszową (Kasia obecnie ma bzika na punkcie testowania innych rodzajów mąki niż pszenna). Koniecznie spróbujcie tego ciasta w oryginale lub według naszej modyfikacji :) SKŁADNIKI: Na foremkę o wymiarach 23 x 13 cm. 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 200 g masła 250 g cukru trzcinowego 4 jajka(...)cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 4. Przekładamy masę do miski z sypkimi składnikami i miksujemy do połączenia się składników. 5. Przekładamy ciasto do foremki posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wierzch “chlebka” posypujemy pozostałymi orzechami. 6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około godzinę - godzinę i 15 minut
W kuchni KatieCiasto półkruche z rabarbarem i jabłkami Składniki: ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 1/2 łyżki śmietany (12% lub 18%) - 150g masła lub margaryny roślinnej - 2 łyżki proszku do pieczenie nadzienie: - owoce (2 duże jabłka, 4-5 rabarbarów) - cukier waniliowy - cynamon dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: kwadratowa Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatam i dzielę(...)posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układam pokrojone owoce (jabłka w ósemki, rabarbar o długości 0,5-1,0 cm). Posypuję cukrem waniliowym i cynamonem. Drugą część ciasta układam na wierzchu i sklejam boki. Nakłuwam całość widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: około 20 minut Na koniec można posypać cukrem pudrem
Kuchnia co dniaKopiec Kreta domowy według przepisu z kotlet.tv Składniki: ciasto: - 125g margaryny roślinnej - 5 łyżek mleka - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 1/2 szklanki mąki - 2 jajka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem i dodatki: - 500g kremówki 30% - 3 łyżki cukru pudru - 1 tabliczka czekolady - 4 banany - 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Forma(...)Białka ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem. Dodaję również zimną masę kakaową. Dalej łączę z pianą i miksuję na niskich obrotach. Ciasto wyszło mi bardzo gęste.Przekładam je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25 minut Czekam aż ciasto ostygnie
Kuchnia co dniaCiasto kefirowe z czereśniami Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jaja - 1/2 szklanki oleju - 1 duży kefir owoce: - czereśnie kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Wszystkie sypkie składniki wsypuję do jednej miski(...)mieszam. Następnie dodaję olej, jajka i kefir. Mieszam to łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewam do dużej prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na to kładę owoce wydrylowane. Wszystko posypuję kruszonką wcześniej przygotowaną. Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut
Kuchnia co dniaNajszybsza szarlotka Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 150g margaryny - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam na godzinę(...)lodówki. Następnie dzielę ją na dwie części stanowiące odpowiednio 1/3 i 2/3 całości. Wałkuję większą część, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam jabłka. Wałkuje resztę ciasta, nakładam na wierzch i sklejam z bokami. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 40 minut
Kuchnia co dniaRADA: Na jednej blaszce suszyłam dwie mniejsze bezy, a na drugiej jedną największą. Bezy najlepiej wysuszyć wieczorem i pozostawić na całą noc w lekko uchylonym piekarniku. Kategoria: Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Desery , SŁODKO , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , róża , truskawki
https:KKuchniaMniamłyżki frużeliny jagodowej. Na wierzchu wyłożyć większą część kremu i rozsmarować również na bokach. Wyłożyć świeże jagody. Tort przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO , Torty Tagged: frużelina , jagody , kremówka , mascarpone
https:KKuchniaMniamostatnim czasie jedliśmy sporo ciast. Tak się złożyło, że większość była z masą. Lubimy migdały stąd pomysł na ciasto właśnie z nimi w roli głównej. Inspiracji szukałam w internecie. Natknęłam się na przepis który znajdował się na blogu grumko i delikatnie go zmodyfikowałam. Ciasto w smaku jest bardzo dobre. Idealnie pasuje do pysznej herbatki...bo kawki(...)Wykładamy na formę, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45- 50 minut W rondelku mieszamy śmietankę z czekoladą i powstałą polewą dekorujemy ciast. Na górę posypujemy uprażone migdałami
Pan i Pani Smith w kuchnibył męski wieczór kulinarny. W kuchni rządził mąż. Kiedy wieczorem zorientowaliśmy się, że w domu nie ma pieczywa nie było innego wyjścia jak upiec własne. Od ciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem. Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo(...)rozpuszczonymi drożdżami, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód. Stopniowo mieszamy część płyną z mąką tworząc jednolitą masę, którą następnie wyrabiamy przez około 10 - 15 minut. Miskę nakrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie smarujemy okrągłą blaszkę masłem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy. Następnie dzielimy
Pan i Pani Smith w kuchniSkładniki na 12 babeczek: Budyń: 15 g budyniu śmietankowego bez cukru 190 ml mleka 1 łyżka cukru pudru Ugotować budyń i ostudzić. Ciasto: 90 g miękkiego masła 2 jajka 110 g mąki 1 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 30 g budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny(...)być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Dodatkowo 1 jabłko Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć część ciasta, następnie na to budyń i resztę ciasta na górę. Jabłka pokroić na kawałki i wcisnąć w ciasto. Piec 30 min w 180 stopniach. Oryginalny przepis znajduje się tutaj
Moja Galeria SmakuSkładniki na 3 tartaletki o średnicy 11 cm: Ciasto: 65 g mąki pszennej 65 g mąki tortowej (można zastąpić pszenną) 50 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 50 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 jajko Mąkę, cukier i masło wymieszać ze sobą, dodać jajko i ekstrakt. Uformować kule. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez(...)minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Ostrożnie przenieść na formę tartaletki, włożyć ciasto dociskając boki. Włożyć jeszcze do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć tartaletki z lodówki, nakłuć widelcem spód. Nałożyć papier do pieczenia i położyć coś na wierzch np fasole. Piec przez 20 minut. Po tym czasie
Moja Galeria SmakuSkładniki: Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 2 łyżki cukru najlepiej drobnego 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na wielkość formy 24cm x 30 cm, przenieść ciasto, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze
Moja Galeria Smaku