ciasto - 162322 przepisów (strona:3619/10822)

Wykwinty sernik z ajerkoniakiem i kawą, cudeńko :) 173

Taki sernik zaskoczy każdego, będzie super niespodzianką na walentynkowy dzień. Przepyszny smak i aromat. Ajerkoniak pięknie wyczuwalny, ubite białka powodują że sernik jest bardzo delikatny. Oczywiście to ciasto jest tylko dla dorosłych. Miłych Walentynek, bądźmy dla siebie mili bez względu czy się kochamy czy nie Przepis na thermomix na dole Zaparzyć mocną kawę 3/4 szklanki, dodać łyżkę cukru i wymieszać(...)Każdy biszkopt zamoczyć w kawie i ułożyć kolejno na dnie formy. Jeśli macie expres do kawy to zróbcie espresso. Ilość biszkoptów zależy jaką dużą formę użyjecie. Jeśli chcecie, żeby ciasto było bardziej podzielne użyjcie trochę większej formy jak ja . Moja forma ma 25 cm x 20 cm. Cisto wyszło dość wysokie.   Jeśli użyjecie słodkiego serka to już nie dodawajcie

Kuchnia Pokoleń
Jeżynowo-śmietankowe ciasto z sucharkami i nutellą 170

Pomysł na weekendowe ciasto :) Skusił mnie w tym cieście przede wszystkim jego nietypowy, oryginalny spód. Nie zawiodłam się, całe ciasto smakuje doskonale. Masa serowo-śmietanowa, niezbyt słodka, co świetnie komponuje się z słodkim spodem. Całość wieńczy jeżynowa, delikatnie kwaskowata galaretka. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, skradło moje serce <3 Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu

Domowa cukiernia Ewy
Pączki Hiszpańskie 133

szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • woda Sposób przygotowania 1. Wodę wlać do garnka dodać masło szczyptę zagotować wsypać  mąkę z szczyptą soli mieszać energicznie aż ciasto zacznie się  odklejać od ścianek garnka 2. Ciasto przełożyć do miski zostawić aż przestygnie mikserem ucierać  wbijając po jednym jajku aż powstanie gładkie ciasto  (ilość jajek zależy(...)wielkości ciasto nie może być zbyt miękkie ) przełożyć do szprycy szprycować za pomocą końcówki o kształcie gwiazdki  małe kółka na natłuszczony olejem papier 3. W frytkownicy ogrzać olej do temperatury 170 stopni Z papierem  wkładać pączki do gorącego oleju po chwili smażenia odklei się papier który  należy wyciągnąć a pączki obracać na drugą stronę 4. Usmażone pączki

W królestwie smaków Beaty
Pączki wiedeńskie 430

wsypać mąkę, dobrze wymieszać i ponownie przełożyć na palnik mieszając energicznie. Masa jest gotowa jak zacznie odchodzić od boków garnka i będzie tworzyć jednolitą, mocno zbitą masę. Tak przygotowane ciasto zostawić do ostudzenia. Jak masa będzie już letnia, to można pojedynczo wbijać jajka, miksując do połączenia składników. Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką. Wcześniej(...)wody. Najlepiej zrobić to w miseczce na tyle szerokiej, że można pączki zamoczyć w lukrze. Uwagi: Wcześniej wspominałam, że nie sposób by pączki się nie udały. No więc samo ciasto musi być na tyle gęste by pączki miały kształt lekko falisty, tymczasem jeżeli ciasto będzie za rzadkie (ja dodałam kiedyś 5 jajek i wyszło za rzadkie), to wyjdą z niego

Passions hobbies life
Pączki domowe 141

cukiernie też potrafiły robić dobre pączki. Moje pączki są dość mocno wysmażone, jeśli jednak lubicie złociste pączki a nie mocno brązowe, smażcie je krócej. Pączki wychodzą naprawdę wyborne. Mięciutkie, ciasto doskonale ugina się pod naciskiem zębów. Są lekkie i puszyste. Smaczne nawet drugiego dnia, ale nie wiem, u kogo tyle wytrzymają. To decydowanie jeden z najlepszych przepisów na pączki jakie(...)robiłam. Przepis pochodzi z bloga Domowe Wypieki . Drukuj Pączki domowe window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 100g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru (100g) 4 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka (250ml) 1 łyżka spirytusu powidła z róży Olej do smażenia lukier 1 białko sok z połowy pomarańczy 1/2 - 3/4 szkl. cukru pudru Wykonanie

Mieszam w Garnku
Złociste pączki z kremem malinowym 133

Pączki to królowe tłustego czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta. Składniki: Ciasto na 12 dużych pączków 60 dag mąki pszennej 10 g drożdży suchych 1 szklanka ciepłego mleka 3 duże łyżki roztopionego masła 3 żółtka 70 g cukru ½ laski wanilii Kieliszek rumu Szczypta soli Olej do smażenia(...)Krem malinowy: ½ litra śmietany 30% 25 dag serka mascarpone ½ szklanki musu z malin 2 łyżki cukru pudru Lukier do dekoracji Kolorowa posypka Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, mieszam z suchymi drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, dodaję ziarenka wydrążone z wanilii, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, po chwili wlewam rozpuszczone masło i ponownie zagniatam, odstawiam w ciepłe

Wanilia i Kardamon
Ciasto ambasador 2041

ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama piekła je na wyjątkowe okazje jak święta czy urodziny zamiast tradycyjnego tortu. Przepis trochę zmodyfikowałam dodając warstwę herbatników (podobnie jak na blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao(...)połamać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Gorzką z 4 a białą z 2 łyżkami śmietanki. Układać warstwy: biszkopt, masa kakaowa, biszkopt, masa brzoskwiniowa, herbatniki, polewa ciemna i jasna. Ciasto schłodzić

Smakołyki Asi
Frittelle - włoskie mini pączki (bez glutenu) 209

Frittelle to pyszne, małe, włoskie pączusie, coraz bardziej popularne w Polsce, znane również pod nazwą fritole. Występują w przeróżnych odmianach, z dodatkiem drożdży i bez, same lub z nadzieniem. Ciasto zawiera zwykle aromatyczną skórkę z pomarańczy i cytryny, czasem rodzynki. Wersja, którą prezentuję poniżej jest bardzo przyjazna dla alergików, nie zawiera bowiem glutenu i drożdży, mleko zaś można dodać zarówno(...)Zdjąć z palnika i jednym ruchem wsypać całą mąkę bardzo energicznie mieszając dużą, najlepiej drewnianą łyżką. Postawić jeszcze na chwilę na palnik mieszając.  Zdjąć z palnika. Miksować gorące ciasto mikserem by nieco przestudziło się. Stopniowo dodawać do masy po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać proszek do pieczenia i otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Zmiksować. Ciasto powinno być

maniapieczenia
Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym 167

Pampuchy, czyli ciasto drożdżowe gotowane na parze. U mnie w wersji na słodko z sosem śliwkowym. Równie pyszne będą z sosem malinowym, jagodowym czy truskawkowym. Moje nie są zbyt kształtne, gdyż podczas parowania miały mało miejsca i postykały się bokami ;) Składniki na ok. 13 sztuk: 22 g drożdży 100 g cukru 150 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego(...)mlekiem oraz 1/2 szklanki mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut w ciepłe miejsce. Dodać całą pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli. Wyrabić ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. W razie gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk można dodać trochę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h (ciasto

Moja Galeria Smaku
Mini Pączki bez Drożdży – Smaczne i Proste 880

cynamonem do posypania gotowych pączków około 1 litra tłuszczu do smażenia Link do filmu z przygotowania: Mini pączki https://www.youtube.com/watch?v=IIne8ixaQgg Przygotowanie: Do miski daję wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki i proszku dopieczenia. Składniki w misce mieszam dokładnie rózgą (można wymieszać mikserem). Następnie do wymieszanych składników dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i na początku mieszam palcem(...)składniki się połączą zagniatam ciasto w misce dłonią. Gdy ciasto mam zagniecione nakrywam je szczelnie w misce folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Formowanie mini pączków i smażenie: Po 30 minutach formuję mini pączki, dłonie nawilżam olejem urywam kawałeczek ciasta i delikatnie turlając w dłoniach formuję małego pączka, uformowanego pączka układam na tacce. W garnku, rondlu

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowe z czerwoną porzeczką i jabłkami 138

Ciasto drożdżowe- niby poste, niby zwykłe, ale jakie smaczne! :-)   SKŁADNIKI: rozczyn: - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 1/2 kg mąki - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - 2 jajka - 3/4 szklanki oleju - 1 żółtko do posmarowania dodatkowo: - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki cynamonu - słoiczek kwaskowatego dżemu (u mnie domowy dżem z czerwonej porzeczki) Przygotowuję(...)jest dobrze. Do rozczynu dodaję mąkę, sól, 2 jajka i olej. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam je na blaszkę i po ok. 5 minutach smaruję kwaskowatym dżemem. Jabłka obieram, kroję w cienkie plasterki i wkładam je w ciasto, posypując cynamonem. Pozostawiam na kolejną

Wielopokoleniowo
TARTA MIODOWA 115

Kruche,chrupkie  ciasto   wypełnione przepysznym  nadzieniem z orzechów ,stające się wspaniałą ucztą w naszych ustach z każdym ugryzionym kęsem. Kwiaty soli morskiej podkreśliły całość nadając nadzieniu słodko-słony smak.Łał....Bardzo ten przepis POLECAM.Tarta łatwa do zrobienia ,warta " grzechu "!.  2 szkl.mąki 1 kostka masła 2/3 szkl.cukru pudru 4 JAJKA 1 łyżka śmietany 18% 2/3 szkl.miodu(...)włoskich kwiaty soli morskiej lub gruba sóla morska szczypta ************************************************************  Połowę prawdziwego masła posiekać z mąką , dodać 2 łyżki cukru pudru , 1 jajko oraz 1 łyżkę śmietany.Zagniatamy szybko ciasto,formujemy placek i wkładamy do foli spożywczej.Wsadzamy na 15 minut do lodówki po czym wałkujemy i wylepiamy formę na tartę( dokładnie)ciastem.Przykryć papierem do pieczenia i piec tartę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto ucierane z owocami 141

Dziś bardzo popularne ciasto na lato czyli ucierane z owocami. Ciasto ucierane z owocami Składniki: - 600 g owoców, u mnie to były czereśnie, śliwki i maliny - 250 g margaryny - 220 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 150 g cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Przygotowanie: Owoce myjemy, suszymy, jeśli są pestkowe to usuwamy je. Żółtka(...)dodajemy pojedynczo żółtka cały czas ucierając. Gdy cukier będzie rozpuszczony dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą kwadratową formę. Na wierzch wykładamy owoce i pieczemy ok. 60 minut

Kulinarne życie
Ciasto czekoladowe 116

Składniki (na 8 porcji) na ciasto: - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), - 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej (ok. 180g), - 2 łyżki kakao (20g), - 1 łyżeczka sody, - ¼ łyżeczki soli, - 4 łyżki oleju rzepakowego (ok. 40g), - 2 jajka (ok. 120g), - 15 suszonych daktyli (ok. 75 g), - ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - ½ szklanki wrzącej wody. na polewę: - ½ tabliczki gorzkiej czekolady(...)kąpieli wodnej. 3. Miksujemy daktyle na gładką pastę 4. Miksujemy jaja z pastą daktylową. 5. Do masy dodajemy olej i mleko. 6. Wlewamy wrzącą wodę i mieszamy. 7. Ciasto pieczemy w 180ºC przez ok. 40 min. 8. Wystudzone ciasto polewamy czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka). 9. Całość obsypujemy wiórkami czekolady. Ciasto jest bogate w: - magnez (pochodzący

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 209

którym ślęczę od tygodnia i cierpliwości mi brakuje. Napiszę dwa zdania i zamykam laptopa. Wiem z czego to wynika, zdecydowanie łatwiej i przyjemniej pisze się przepisy na ciasta niż na dania z kurczakiem (zwłaszcza z rosołu) w roli głównej.  Potwierdza to fakt, że w archiwum trzymam kilka folderów ze zdjęciami potraw pn. "co zrobić z kurczakiem z rosołu", tylko(...)cytryny  2 ząbki czosnku   2 łyżki masła 200 ml śmietanki 30% tymianek (świeży lub suszony) sól, pieprz do smaku  oraz arkusz ciasta francuskiego 1 jajko   Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.W mojej opinii można je z powodzeniem ominąć, a dać np. więcej pieczarek.  Pieczarki myjemy

bistro mama

Proponowane wyszukiwania