ciasto - 162322 przepisów (strona:3627/10822)

Szarlotka owsiana z jabłkami 186

Szarlotka, całkiem inna, niż te, które do tej pory jedliście ;) Kruche, maślane ciasto, wypełnione masą jabłkową z cynamonem i owsianymi płatkami. Kruszonka też niezwyczajna - chrupiąca, z brązowym cukrem i płatkami owsianymi. Całość smakuje wspaniale, po prostu. Dosyć szybko się ją robi, pachnie nieziemsko, no bo jak inaczej może pachnieć pieczone jabłko z cynamonem? ;) Bardzo polecam! Składniki na ciasto(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i posiekać nożem. Dodać jajka, 3 łyżki wody, wymieszać nożem, zgarniając mąkę do środka. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Formę o boku 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Równomiernie wyłożyć wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Masa jabłkowa

Domowa cukiernia Ewy
ŚNIEŻNY PUCH 195

białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, nie przestając ubijać dodać miód. Do piany dodać obie mąki oraz przyprawę do piernika, delikatnie . wymieszać . najlepiej . łyżką. . Ciasto . wylać . do . formy . wyłożonej . papierem . do . pieczenia, . boki . zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec . w . temperaturze . 160 . -170 . C . około . 40 . minut. . Bezpośrednio . po . upieczeniu . ciasto . w . formie . spuścić

RAROSSA
Śniadaniowe mini makowce z kubeczka 162

rodzaju bakaliami, cytrusami i orzechami. Jeśli - tak jak ja - uwielbiacie makowiec lub przynajmniej masę makową koniecznie wypróbujcie taką propozycję. Bomba kaloryczna? Niekoniecznie :) Śniadaniowe makowce wykonane są z dietetycznego bananowego ciasta, które rozpływa się w ustach. Gorąco zapraszam! Masa: 3 łyżki zmielonego maku 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 rodzynek 4 orzechy włoskie, posiekane 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka skórki(...)pomarańczy kilka żurawin  Składniki umieścić w garnku, zalać wodą i gotować ok. 5 minut. Odlać nadmiar wody. Odstawić. Ewentualnie dosłodzić. Ciasto: 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki dokładnie zmiksować. Dwie foremki do sufletów wysmarować masłem lub wodą. Wypełnić do połowy ciastem. Dodać po połowie masy makowej i przylać pozostałym ciastem. Piec w mikrofali

Chocolate Muffin Blog
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego- klasyka w lżejszej wersji. 181

Polsce znane i lubiane :) Zazwyczaj z mięsem, pieczarkami lub kapustą. Inna odsłona tradycyjnych pasztecików dzisiaj w mojej propozycji. A mianowicie... Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Składniki:  ciasto: 1 szklanka letniego mleka 110g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 roztrzepane jajka 3/4 łyżeczki soli 4 szklanki mąki 3 łyżeczki suchych drożdży (12g) + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek(...)poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy, Wymieszać, przykryć przykrywką, aż smaki się połączą i wszystko się lekko podpraży. Gdy farsz będzie gotowy, pozostawić do ostudzenia. Mikserem wyrobić wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności przez kilka minut. (ewentualnie można ciasto ręcznie wyrobić). Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na około 12 części, lekko każdą

Tagebuch po polsku
Espresso Pavlova 126

następnie dodawać powoli cukier i nadal ubijać do momentu, aż cukier będzie rozbity. Dadać espresso, ocet i mąkę i jeszcze chwile miksować, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Wykładamy ciasto do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy ciasto w temperaturze 150 stopni przez 15-20 minut. Nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ natychmiast opadnie.  Potem obniżamy temperaturę(...)stopni i pieczemy 90 minut. Jeszcze raz przypominam, nie wolno otwierać piekarnika. Dopiero kiedy ciasto się upiecze i troszkę przestygnie można otworzyć piekarnik. Ubijamy śmietanę i jogurt i wykładamy delikatnie na upieczone ciasto. Duże owoce kroimy w mniejsze kawałki i nakładamy na śmietanową masę. Możemy też posypać orzechami. Owoce polewamy miodem i gotowe

Smaki Przyprawy i Kolory
Puszysty sernik waniliowy 205

szklanki cukru, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, szklanka mleka. Polewa: 100 g masła, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru . Wykonanie: Wszystkie składniki na spód ciasta wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia). Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym. dodajemy ser, budynie, oliwę z oliwek i mleko.  Całość dokładnie miksujemy(...)ubijamy pianę z białek.  Do sztywnej piany dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Pianę przekładamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 80-90 minut. Sernik studzimy i przygotowujemy polewę : Do garnuszka wlać gorącą wodę, wsypać cukier puder i cały czas mieszając

paapilotkaa
Pierniki Katarzynki 1808

mąkę z proszkiem do pieczenia. 3. W drugiej wymieszać miód z przyprawą do piernika, kakao, jajkiem i cukrem pudrem.  4. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodawać stopniowo śmietanę. 5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pierniczki foremką w kształcie chmurki.  Układać dość gęsto na blasze(...)mnie pierwsza blacha 14 min., druga 12 min.) .  Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe

Domowa Cookierenka Agi
Kaw(ł)oszka 145

domu i....powstała Kaw(ł)oszka ;) Dlaczego literka "Ł" w środku... ponieważ  ma coś w sobie z włoskiego deseru jakim jest tiramisu :) Zapraszam w ten andrzejkowy weekend na ciasto Kaw(ł)oszka. Ciasto 4 jajka 3/4 szkl. mąki 1/2 szkl cukru 1 1/2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta piankę(...)koniec ubijania dodajemy cukier.  Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do naszej ubitej śmietany razem z rozpuszczoną kawą. Miksujemy i wykładamy na ostudzone ciasto. Na tą warstwę układamy wzdłuż nasze biszkopty. Do czasu przygotowania drugiej warstwy schładzamy ciasto w lodówce. Warstwa II 330 ml śmietanki 30-36 % 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej na drobno

Gotowanie...to proste !
Serniczek "Zielone jabłuszko" 371

Przepis na to ciasto dostała moja mama od koleżanki z pracy. Od razu wiedziałam, że muszę je upiec na święta. W przepisie dokonałam małych zmian. Ciasto wymaga sporo pracy i cierpliwości ale jego smak wynagradza wszystko! Serniczek jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach.  Idealne ciasto do kawy na wyjątkowe okazje. Polecam :) Do pieczenia użyłam margaryny Palma(...)cukier puder i żółtka. Utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z cukrem kryształem a następnie łyżką wymieszać z masą serową. Blaszkę (24036cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 40 minut w temperaturze 160 stopni. Sernik ostudzić i najlepiej wstawić na noc do lodówki. Masa ajerkoniakowa: masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. cały czas ucierając dodawać

Smakołyki Asi
Piernik staropolski z masą chałwową 205

sobie równych. W tym roku dla odmiany przełożyłam go masą chałwową. Do pieczenia użyłam margaryny Palma z murzynkiem, wg mnie najlepszej do wypieków. Z otrzymanej porcji ciasta odłożyłam 1/3 i upiekłam pierniczki. Resztę rozwałkowałam na dużą blaszkę (24x36cm) i upiekłam ciasto na piernik.  Ciasto: 25 dag miodu 50 dag mąki 1 szkl cukru 12 dag margaryny Palma spółki Bielmar(...)stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić. Masa: miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, na koniec dodać pokruszoną chałwę. Ucierać do czasu aż masa będzie gładka.  Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć marmoladą i masą. Wierzch również posmarować marmoladą i masą. Piernik polać polewą i udekorować cukrowymi ozdobami

Smakołyki Asi
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 95

kwietnia to dzień czekolady. Dzisiaj proponuję Wam trochę nietypowe połączenie czekolady i cukinii w tym pysznym cieście. Cukinia sprawia, że jest ono wilgotne i długo zachowuje świeżość. Choć tego nie miałam jak sprawdzić bo szybko znikało z talerza. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady, możecie zastąpić ją mleczną. Smacznego :) 240g mąki 50g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)małych obrotach miksera dodawać po łyżce suchych składników. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać i razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła

Smakołyki Asi
Tarta kokosowo-migdałowa z truskawkami 117

Przepis na tartę powstał w mojej głowie gdy szukałam składników do upieczenia jakiegoś ciasta. I tak z niewielu składników upiekłam pyszną, kruchą tartę z truskawkami. Polecam Wam bo nie dość, że szybko się robi to świetnie smakuje.   Ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl wiórków kokosowych   200g margaryny 1/2 szkl cukru   tłuszcz do posmarowania formy Masa(...)jogurtu naturalnego   jajko 2 łyżki cukru pudru   łyżka mąki ziemniaczanej 250 g truskawek 3 łyżki płatków migdałowych Ciasto: Wszystkie składniki na cisto przełożyć do miski i posiekać lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej formy na tartę i wylepić nim dno i boki foremki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Asi
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 156

Kolejny udany wypiek z gazetki Kuchnia Wyjątkowych Smaków. To ciasto zauroczyło nas najpierw swym wyglądem (moje Dziecię koniecznie chciało, by jej przygotować właśnie to ciacho) a potem także smakiem. Cudne jesienno-zimowe ciasto, to taki przedsmak świąt w jesienne dni. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, że w powietrzu można już poczuć magię świąt. To ciasto z gatunku tych niestarzejących(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową. Mąkę z dodatkami dosypujemy do masy dyniowej i dokładnie mieszamy, dodajemy także sok z cytryny, o którym ja zapomniałam (ciasto i bez niej było pyszne). Do masy dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy rozdrobnione migdały (ja wrzuciłam swoje

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami 155

ostatnio bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową. Świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek...  Ciasto:  350g mąki pszennej,  125ml mleka,  15 g świeżych drożdży,  żółtko,  3 i 1/2 łyżki cukru, 30g masła,  szczypta soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką mąki(...)łyżki cukru. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, Dodać pozostały cukier, żółtko, szczyptę soli i stopione, zimne masło. Dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 38x32cm. Nadzienie

Z miłości do słodkości
Ciasto Pani Walewska z orzechami 299

Pyszne, kruche ciasto przełożone masą budyniową. Słodycz przełamuje warstwa kwaskowatego dżemu a wykończenie stanowi wierzch z dodatkiem chrupiącej bezy i orzechów :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 200 g margaryny - 100 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 słoiczek dżemu porzeczkowego - 250 g orzechów włoskich - 4 jajka - 1 kostka masła masa budyniowa - 2 szklanki mleka(...)łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę oraz żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy formy o wymiarach 25 cm x 35 cm. Wierzch blatów smarujemy

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania