ciasto - 164325 przepisów (strona:3627/10955)

Proste ciasto bez glutenu, bez laktozy, bez jajek 160

Proste i szybkie ciasto bezglutenowe Składniki: 1,5 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dżem wiśniowy  Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, mleko, olej i dżem. Wszystkie składniki połączyłam za pomocą miksera. Mąkę kasztanową można zastąpić ryżową(...)kokosową. Piekarnik nagrzałam do 180°C, ciasto przelałam do formy silikonowej i wstawiłam do piekarnika na 50 min. (ciasto należy sprawdzać za pomocą patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiłam w piekarniku

nietadieta
Babka drożdżowa . 259

świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania drożdżówki 0,5 szklanki cukru Dodatkowo : 30 ml ciepłego mleka(...)łyżki kakao Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić . Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao rozrobione w 30 ml ciepłego mleka ,wyrabiamy aż całe zrobi się brązowe. Ciasta oprószamy mąką i odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie z obu ciast robimy

Ladylaura.
Słodkie, walentynkowe, czekoladowe „Conieco” stopi lód z każdego serca 330

wąskim otworze lub pałeczka do ryżu (patyczek) Blachę z brownie dobrze schłodzić w lodówce (min. 60 minut). Używając okrągłej wyciskarki do ciastek (foremki, wykrajarki) , delikatnie wyciąć kształty z ciasta w blasze (przed każdym kolejnym wycięciem dobrze oczyścić wyciskarkę w bardzo zimnej wodzie, najlepiej z lodem) . Korzystajac z małego sitka równomiernie oprószyć cukrem pudrem górną część „dysków” brownie. Korzystajac(...)Używając pipety lub pałeczki ostrożnie wypełnić środek otworu kwiatka truskawkowym puree (zanurzać pałeczkę w puree i pozwolić mu powoli spływać do otworu, uważajać by sos nie rozprysnął się na ciasto i nie zrujnował jego wyglądu) . Umieść każde „ciastko” w oddzielnej bibułce do mufinek i zapakować w pudełko do wyrobów cukierniczych. Życzę smacznego oraz samych miłych walentynkowych wrażeń

Jem więc Jestem
Aromatyczne ciasto herbaciane 181

Muszę to przyznać… jestem uzależniona od słodkości. Przepadam zwłaszcza za wszelkimi ciastami. Dziś chcę Wam zaproponować aromatyczne ciasto herbaciane. Oczywiście w wersji bezglutenowej. Ciasto herbaciane w wersji bezglutenowej jest bardzo smaczne, aromatyczne i przyjemnie wilgotne. Składniki: 100 g miękkiego masła 200 g mąki kukurydzianej 200 g mąki ryżowej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru […] Post Aromatyczne ciasto

Krzywa Prosta
Murzynek 211

szklanki mąki tortowej 8 jaj 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Odlewamy pół szklanki (polejemy tym później gotowe ciasto) a resztę studzimy.  Po wystudzeniu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz żółtka. Miksujemy na jednolitą masę.  Białka ubijamy na sztywną pianę i  łączymy z ciastem(...)delikatnie mieszając za pomocą rózgi. Dużą blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy wcześniej odłożoną polewą

Qchnia po prostu
DROŻDŻOWE OBWARZANKI JAK Z ODPUSTU 229

Mąkę przesiać. Dodać do niej sól, cukier, rozczyn, resztę mleka i wody (ciepłej), rozczyn, a na końcu olej. Wyrabiac  około 10 minut (ja wyrabiałam przy użyciu haków ), aż ciasto będzie elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut (ciasto powinno lekko podrosnąć).  Stolnicę posypujemy odrobiną mąki, wykładamy na nią ciasto i wyrabiamy(...)chwilę (jest plastyczne, nie klei się). Następnie urywamy po kawałku ciasta, z którego formujemy długi wałeczek (ok 25-30cm). Na jednym z końców wałeczka robimy luźny supełek, a drugi koniec przekładamy dookoła powstałego kółka.  Każdy obwarzanek smarujemy jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem, czarnuszką, dynią czy słonecznikiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Wykwinty sernik z ajerkoniakiem i kawą, cudeńko :) 215

Taki sernik zaskoczy każdego, będzie super niespodzianką na walentynkowy dzień. Przepyszny smak i aromat. Ajerkoniak pięknie wyczuwalny, ubite białka powodują że sernik jest bardzo delikatny. Oczywiście to ciasto jest tylko dla dorosłych. Miłych Walentynek, bądźmy dla siebie mili bez względu czy się kochamy czy nie Przepis na thermomix na dole Zaparzyć mocną kawę 3/4 szklanki, dodać łyżkę cukru i wymieszać(...)Każdy biszkopt zamoczyć w kawie i ułożyć kolejno na dnie formy. Jeśli macie expres do kawy to zróbcie espresso. Ilość biszkoptów zależy jaką dużą formę użyjecie. Jeśli chcecie, żeby ciasto było bardziej podzielne użyjcie trochę większej formy jak ja . Moja forma ma 25 cm x 20 cm. Cisto wyszło dość wysokie.   Jeśli użyjecie słodkiego serka to już nie dodawajcie

Kuchnia Pokoleń
Pączki Hiszpańskie 184

szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • woda Sposób przygotowania 1. Wodę wlać do garnka dodać masło szczyptę zagotować wsypać  mąkę z szczyptą soli mieszać energicznie aż ciasto zacznie się  odklejać od ścianek garnka 2. Ciasto przełożyć do miski zostawić aż przestygnie mikserem ucierać  wbijając po jednym jajku aż powstanie gładkie ciasto  (ilość jajek zależy(...)wielkości ciasto nie może być zbyt miękkie ) przełożyć do szprycy szprycować za pomocą końcówki o kształcie gwiazdki  małe kółka na natłuszczony olejem papier 3. W frytkownicy ogrzać olej do temperatury 170 stopni Z papierem  wkładać pączki do gorącego oleju po chwili smażenia odklei się papier który  należy wyciągnąć a pączki obracać na drugą stronę 4. Usmażone pączki

W królestwie smaków Beaty
Pączki wiedeńskie 482

wsypać mąkę, dobrze wymieszać i ponownie przełożyć na palnik mieszając energicznie. Masa jest gotowa jak zacznie odchodzić od boków garnka i będzie tworzyć jednolitą, mocno zbitą masę. Tak przygotowane ciasto zostawić do ostudzenia. Jak masa będzie już letnia, to można pojedynczo wbijać jajka, miksując do połączenia składników. Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką. Wcześniej(...)wody. Najlepiej zrobić to w miseczce na tyle szerokiej, że można pączki zamoczyć w lukrze. Uwagi: Wcześniej wspominałam, że nie sposób by pączki się nie udały. No więc samo ciasto musi być na tyle gęste by pączki miały kształt lekko falisty, tymczasem jeżeli ciasto będzie za rzadkie (ja dodałam kiedyś 5 jajek i wyszło za rzadkie), to wyjdą z niego

Passions hobbies life
Pączki domowe 244

cukiernie też potrafiły robić dobre pączki. Moje pączki są dość mocno wysmażone, jeśli jednak lubicie złociste pączki a nie mocno brązowe, smażcie je krócej. Pączki wychodzą naprawdę wyborne. Mięciutkie, ciasto doskonale ugina się pod naciskiem zębów. Są lekkie i puszyste. Smaczne nawet drugiego dnia, ale nie wiem, u kogo tyle wytrzymają. To decydowanie jeden z najlepszych przepisów na pączki jakie(...)robiłam. Przepis pochodzi z bloga Domowe Wypieki . Drukuj Pączki domowe window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 100g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru (100g) 4 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka (250ml) 1 łyżka spirytusu powidła z róży Olej do smażenia lukier 1 białko sok z połowy pomarańczy 1/2 - 3/4 szkl. cukru pudru Wykonanie

Mieszam w Garnku
Złociste pączki z kremem malinowym 182

Pączki to królowe tłustego czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta. Składniki: Ciasto na 12 dużych pączków 60 dag mąki pszennej 10 g drożdży suchych 1 szklanka ciepłego mleka 3 duże łyżki roztopionego masła 3 żółtka 70 g cukru ½ laski wanilii Kieliszek rumu Szczypta soli Olej do smażenia(...)Krem malinowy: ½ litra śmietany 30% 25 dag serka mascarpone ½ szklanki musu z malin 2 łyżki cukru pudru Lukier do dekoracji Kolorowa posypka Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, mieszam z suchymi drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, dodaję ziarenka wydrążone z wanilii, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, po chwili wlewam rozpuszczone masło i ponownie zagniatam, odstawiam w ciepłe

Wanilia i Kardamon
Ciasto ambasador 2096

ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama piekła je na wyjątkowe okazje jak święta czy urodziny zamiast tradycyjnego tortu. Przepis trochę zmodyfikowałam dodając warstwę herbatników (podobnie jak na blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao(...)połamać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Gorzką z 4 a białą z 2 łyżkami śmietanki. Układać warstwy: biszkopt, masa kakaowa, biszkopt, masa brzoskwiniowa, herbatniki, polewa ciemna i jasna. Ciasto schłodzić

Smakołyki Asi
Frittelle - włoskie mini pączki (bez glutenu) 264

Frittelle to pyszne, małe, włoskie pączusie, coraz bardziej popularne w Polsce, znane również pod nazwą fritole. Występują w przeróżnych odmianach, z dodatkiem drożdży i bez, same lub z nadzieniem. Ciasto zawiera zwykle aromatyczną skórkę z pomarańczy i cytryny, czasem rodzynki. Wersja, którą prezentuję poniżej jest bardzo przyjazna dla alergików, nie zawiera bowiem glutenu i drożdży, mleko zaś można dodać zarówno(...)Zdjąć z palnika i jednym ruchem wsypać całą mąkę bardzo energicznie mieszając dużą, najlepiej drewnianą łyżką. Postawić jeszcze na chwilę na palnik mieszając.  Zdjąć z palnika. Miksować gorące ciasto mikserem by nieco przestudziło się. Stopniowo dodawać do masy po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać proszek do pieczenia i otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Zmiksować. Ciasto powinno być

maniapieczenia
Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym 217

Pampuchy, czyli ciasto drożdżowe gotowane na parze. U mnie w wersji na słodko z sosem śliwkowym. Równie pyszne będą z sosem malinowym, jagodowym czy truskawkowym. Moje nie są zbyt kształtne, gdyż podczas parowania miały mało miejsca i postykały się bokami ;) Składniki na ok. 13 sztuk: 22 g drożdży 100 g cukru 150 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego(...)mlekiem oraz 1/2 szklanki mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut w ciepłe miejsce. Dodać całą pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli. Wyrabić ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. W razie gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk można dodać trochę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h (ciasto

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania