ciasto - 162907 przepisów (strona:3632/10861)

Rogaliki 199

łyżeczka cukru Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z śmietaną i cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę a następnie posiekać nożem. W mące zrobić wgłębienie, dodać drożdże ze śmietaną i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować w koło i podzielić na  trójkąty. Na brzegu każdego z trójkątów ułożyć trochę marmolady i zwinąć w stronę środka ciasta

Mama Gotuje
Rurki z kremem 186

posypania rurek krem maślany: zasmażka: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: Rurki: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Paski ciasta zawijamy na foremkach

Mama Gotuje
Keks gorzowski 151

wiadomo dlaczego właśnie landsberski ? no właśnie, dlatego że użyto do wypieku tego keksa naszych regionalnych, wyjątkowych jabłek - renety landsberskiej, wspaniała odmiana jabłek, wspaniałe ciasto, nietypowy keks, bo z jabłkami właśnie, ale dzięki temu wilgotny, a jabłka oprócz smaku dodają mu jeszcze  uroku... Składniki: 7 jabłek landsberskich 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki żurawiny 1 szklanka orzechów włoskich skórki(...)sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą keksówki, pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu wyciągamy z formy oraz obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Domowe donuty 436

dziurką czyli donuts lub nieco bardziej po polsku – donuty były na mojej liście już od dłuższego czasu i choć przejrzałam dużo przepisów zdecydowałam się zrobić je z babciowego ciasta na pączki ( w oryginale można zobaczyć je tu ). Zamiast nadzienia z dżemu domuty mają słodki lukier i są udekorowane cukiereczkami. Do ich przygotowania będziecie potrzebować dwóch okrągłych foremek w różnych(...)Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny

Ciastkozercy
Tarta budyniowa z gruszkami 126

Weekend zaczynamy na słodko, a tarta w tym przypadku będzie szybkim i pysznym deserem. Wykorzystacie mój przepis? Koniecznie spróbujcie przygotować to ciasto w domu. Składniki : Spód tarty : * 200g mąki pszennej  * 50g cukru * 2 żółtka  * pół kostki zimnego masła * szczypta soli Nadzienie tarty : * domowy budyń bananowy lub waniliowy bądź przygotowany z torebki - ważne żeby był przygotowany z połowy składników(...)podanych na opakowaniu  * 2 gruszki * łyżka miodu * 2 łyżki cukru trzcinowego  Przygotowanie :  Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować budyń z połowy składników podanych na opakowaniu - ja bym użyła dwóch torebek. Przygotowałam domowy budyń bananowy . Ciastem wylepić dno i boki foremki do tarty. Nakłuć widelcem i piec

Magiczne Życie Marty
Sernik Blue Curacao 299

Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) Ciasto: 2 jajka 45 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru pół tubki barwnika niebieskiego w żelu Masa serowa: 600 g twarogu mielonego przynajmniej dwa razy 200 g śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wody(...)barwnika w żelu. Masa śmietankowa 150 g śmietany 30% 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: 100-150 g jagód/borówki amerykańskiej listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać

KreatywnePiny
Ciasto słodki Lion 368

Słodkie, oj bardzo słodkie i banalnie proste ciasto bez pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem. Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji.  7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej  I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka(...)formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan – fixami i cukrem pudrem. Drugą masę śmietanową dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach, obsypujemy sypkim kakao. Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin

VioletoweKucharzenie
Sernik z jagodami 151

której podają jego ulubiony sernik z jagodami musiałam spróbować tej kompozycji smaków. Nie miałam prawdziwych jagód, ale w lodówce znalazł się jagodowy dżem, który świetnie je zastąpił. Składniki Ciasto: 1/4 kg mąki 1/2 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Masa serowa 750 g zmielonego białego sera 4 jajka 3 łyżki słodkiej smietanki 200 g cukru plus(...)łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml soku z cytryny 2 czubate łyżki dżemu jagodowego lub rozciapanych jagód z cukrem Przygotowanie Ciasto zagnieść i odsstawić do lodówki na 15 minut. Podpiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni,aż lekko się zrumieni. Jajka utrzeć z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, dodać ser, śmietankę, sok z cytryny.  Odmierzyć 4 łyżki masy i wymieszać

Kulinarne Inspiracje
Puszysty sernik waniliowy z wiśniami 196

nowym mieszkaniu, w nowiutkiej kuchni:) Przepis na ten  sernik otrzymałam od kolegi z pracy. Z okazji swoich urodzin przyniósł do biura pyszne, niesamowicie kremowe i.... zapewne koszmarnie kaloryczne ciasto, w którym wszyscy wprost się zakochaliśmy. Żona kolegi z pracy, która je przygotowała w jednej chwili stała się moją sernikową idolką;) Od kiedy zostałam szczęśliwą posiadaczką przepisu wprost nie mogłam(...)się doczekać, kiedy będę mogła upiec to ciasto i zachwycić nim swoich gości.  Okazja nadarzyła się w miniony weekend - podczas rodzinnej premiery naszego nowego lokum. I choć przygotowania kosztowały mnie sporo stresu, (bo kto o zdrowym umyśle na ważną imprezę przygotowuje ciasto, którego nigdy wcześniej nie piekł) było warto!  Składniki 1 kg sera mielonego 6 żółtek 8 białek

Kulinarne Inspiracje
Miodownik pszczelowolski ("Kalendarz pszczelarski" z 1974r.) 230

jedno z ciast obwiązkowych na Święta w naszej rodzinie. Babcia mówiła na nie "piernik", ale jego właściwa nazwa to "Miodownik pszczelowolski". Przepis pochodzi z Kalendarza pszczelarskiego z 1974 roku, który od kiedy pamiętam, co roku wyciągany jest z szafki tuż przed świętami. Po latach już sam otwiera się na odpowiedniej stronie... Ciasto jest pyszne - piernikowe, miodowo-korzenne, z każdym dniem(...)śmietankę. Wystudzić. Dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w mleku i dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i połączyć wszystko aby powstała jednolita masa. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać na blachę (ok 35x25cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piec w temp. 160 stopni 45-55 minut. Na koniec warto udekorować ciasto polewą czekoladową ( u mnie tabliczka gorzkiej czekolady

Kulinarne Inspiracje
Tarta ze szpinakiem 193

kobiet w ciąży a także niezastąpiony w produkcji czerwonych krwinek. My uwielbiamy tą tartę, ciekawe jak Wam przypadnie do gustu?  Przepis dostałam od siostry. Serdecznie polecam;) Składniki: ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej 12 dag masła płaska łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać sól, masło, wodę, oliwę i wyrobić gładkie(...)ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę, rozwałkować na jej wielkość, ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach.  W między czasie przygotować farsz.  Farsz: 450 gram szpinaku 1 opakowanie sera feta 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 gram sera żółtego sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki masła Wykonanie: Szpinak podsmażyć

Krakowskie smaki Ani
Tarta ze szpinakiem 251

Odczarowując smaki dzieciństwa i obalając mity o niesmacznym szpinaku... Wczoraj na kolację wyczarowałam pyszną tartę na cieście francuskim ze szpinakiem ;)  Jeśli ktoś nigdy nie próbował szpinaku, polecam ;) Tarta ze szpinakiem  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag szynki 60 dag świeżego szpinaku 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie(...)Ciasto francuskie lekko rozwałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę na tartę. Szpinak płuczemy i dobrze odsączamy. Podsmażamy na maśle drobno posiekany czosnek i cebulkę, wrzucamy do nich szpinak i dusimy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paski, pomidora w półplasterki, ser kroimy w paseczki. Na ciasto francuskie wykładamy gotowy szpinak, szynkę, pomidorka i wszystko posypujemy serem żółtym

Lawendowe Niebo
Kostka wiśniowo-czekoladowa 234

wracać do swoich obowiązków. Nigdy się nie chce ale niestety trzeba. Dla osłody ostatniego pakowania i zakupów proponuje pyszną kostkę.  Składniki na blaszkę 30 cm na 35 cm Ciasto: 250 g masła 500 g mąki 200 g cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18% Masa: 700 ml śmietany 30% 4 galaretki wiśniowe(...)łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Masło miksujemy z cukrem aż się połączą. Dodajemy resztę składników i wszystko razem mieszamy. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do przygotowanej formy i pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasem zostawiamy do ostygnięcia. Galaretki zalewamy w dwóch wysokich pojemnikach zgodnie z instrukcja na opakowaniu (do każdego wsypujemy po dwie galaretki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto szwedzkie 158

mnie znów zwykłe ciasto, bez masy, bez dodatków. Ale czy faktycznie takie  zwykłe? Nie, chyba jednak nie, na pewno nie. Może skład i cała reszta nie wygląda zbyt ciekawie, ale jeżeli ktoś wypróbuje, to  nie będzie żałować. Wiem to na 100%, gdyż sama, jak zwykle, najpierw zrobiłam próbę, by móc się z Wami podzielić moją opinią(...)łyżki kakao 4 łyżki mleka Wykonanie: Masło ucieram z cukrem, dodaję twarożek, śmietanę oraz żółtka. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i dodaję porcjami do ciasta.  Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie, mieszając, łączę je z bardzo gęstym ciastem. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, rozsmarowuję łyżką i wstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto bananowe 178

mnie dzisiaj ciasto bananowe. A to z tego powodu, że u mojego syna w szkole, dopiero dziś odbył się Dzień Babci i Dziadka. To też w domu coś słodkiego również musiało zagościć. A, że ciasto robi się dosłownie chwilkę i jest pyszne, to wybrałam ten przepis. Polecam go szczególnie osobom zapracowanym. Składniki: 1/2 kostki masła 3 jajka(...)śmietanę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą i przesiewam do masy. Część bananów kroję w pół talarki i dodaję do ciasta, mieszam i wykładam do formy do keksu. Resztę bananów kroję w plasterki i układam na wierzchu ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp

Ciasteczkowy Potwór