ciasto - 162322 przepisów (strona:3624/10822)

Drożdżówki z makiem 151

Kocham drożdżówki, a z makiem najbardziej, dlatego poszukałam i zrealizowałam na nie przepis. Czego wyniki są widoczne na zdjęciu :) od siebie dodałam kurkumy do ciasta ponieważ lubię jak jest kolorowo i pysznie. Dziś na zajęciach zamiast chleba własne drożdżówki z makiem :) polecam! Składniki: 500 g mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli(...)minut. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę z szczyptą soli i kurkumą, która nada drożdżówką żółtego koloru. Wlewamy do mąki masło i rozczyn. Rozrabiamy ciasto długo i dokładnie aż jego powierzchnia będzie gładka. Odstawiamy ciasto przykryte ścierką ponownie w ciepłe miejsce ( u mnie znów wylądowało na grzejniku ;) ) aż podwoi są objętość na około

W Moim Magicznym Domu
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 204

przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę(...)Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej - szczypta soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr ) - 0,5 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru

kawawszklance
Sernik z daktylami na kakaowym spodzie 112

ciasto 1 szkl mąki 125 g masła 2 żółtka 2 łyżki kakao pół szkl cukru szczypta proszku do pieczenia masa serowa 1 kg sera mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szkl cukru 200 g masła 8 jajek laska wanilii otarta skórka z cytryny 150 g daktyli 100 g rodzynek Zagnieść ciasto z podanych składników i wylepić dno tortownicy(...)stopniowo dodawać żółtka i mąkę ziemniaczaną, następnie po łyżce ser aż do zużycia. Pokroić daktyle na mniejsze kawałeczki, dodać razem z rodzynkami  i otartą skórką z cytryny, wymieszać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec , ok 15 min w temp 180 st.  Temperaturę zmniejszyć do 170 .  Na koniec do masy serowej dodać pianę ubitą z białek

Gotowanie jest łatwe
Babka makowo-kokosowa 138

Świetna propozycja dla zapracowanych, którzy chcą poczuć świąteczną atmosferę. Jak mawiają święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :).  Dla kogo: dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli w święta dla zapracowanych(...)fanów kokosu Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek sok z połowy cytryny 150g cukru 200g masła 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce np. firmy BackMit, nie suchy!) 150g wiórków kokosowych Dekoracja (opcjonalnie): Gotową babkę wystarczy posypać cukrem pudrem. Ja udekorowałam lukrem i posypałam kokosem, żeby bardziej śnieżnie wyglądała. Wykonanie babki

Mania Wypiekania
Piernik z czekośliwką i marcepanem 144

cukrem zostanie dobrze ubita zaczynamy dodawać po jednym zółtku. Tak ubitą masę wlewamy do miski z mąką i mieszamy. Na koniec dodajemy ochłodzony miód i sodę ze śmietaną. Ciasto wlewamy do miski przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto jest dość rzadkie, ale z czasem gęstnieje. Po 24 godzinach ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy ciasto

Lili w kuchni
Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami 127

Pomysł na ten piernik zaczerpnęłam z krucho drożdżowych kopert które kiedyś piekłam. Pomyślałam czemu by nie zrobić z tego ciasta piernik, będzie mięciutki a zarazem wilgotny dzięki powidłom, a brak sody i proszku do pieczenia sprawia, że nawet delikatniejsze brzuszki (takie jak mój ;) mogą go zjeść :) Składniki na jeden piernik: 250 gr mąki 25 gr drożdży 100 gr cukru pudru(...)puder, przyprawę do piernika, kakao siekam z masłem tworząc kruszonkę.  Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do mąki z masłem. Dodaje jajka oraz posiekane orzechy i  zagniatam ciasto. 2. Wałkuje na grubość 5 mm na kształt rolady. Smaruje obficie powidłami i zawijam w roladę. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( radze użyć blaszki o długości 12x25

Gotowanie...to proste !
Wegańskie KRUCHE CIASTECZKA PIWNE 200

mąkę i płatki, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i rozcieramy to wszystko razem w palcach. Kiedy miska jest już pełna margarynowo-mącznych grudek, podlewamy je piwem i zagniatamy ciasto. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na jakieś 15 minut do zamrażalnika albo na kilka godzin do lodówki, w zależności od tego, jak bardzo nam się spieszy(...)Chodzi o to, żeby ciasto lekko stwardniało i lepiej się wałkowało, takie całkiem świeże jest zbyt mokre i miękkie. Szykujemy blat i wałek oraz jakieś foremki do wykrawania kształtów, a także nadzienie, np. powidła śliwkowe. Możemy też przygotować już blachę do pieczenia i lekko przesmarować ją olejem. Wyciągamy ciasto, dzielimy na części, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka, smarujemy powidłami, przykrywamy drugimi

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Piernik z bakaliami 160

Uwielbiam pierniki i keksy. Ani jednego ani drugiego nie może zabraknąć u mnie na świątecznym stole. Tym razem postanowiłam połączyć te dwa ciasta w jedno. I powiem Wam, że to był strzał w 10! Dzięki bakaliom i przyprawom korzennym ciasto jest niezwykle aromatyczne a jego zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) W powietrzu czuć już Święta.... Piernik polałam lśniącą polewą(...)utrzeć z cukrem i miodem na puch. Stopniowo dodawać na przemian herbatę, mąkę, olej i sodę z przyprawą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać wymieszane z łyżką mąki bakalie, wymieszać. Ciastem napełnić 2 keksówki (11x30cm). Piec ok 50-60 min w 180st. Ostudzić. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając jeszcze

Smakołyki Asi
Ciasto trociniak 357

Ciasto Trociniak Brzmi niezbyt zachęcająco, prawda? Trociniak? Ale tylko wyglądem i konsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt(...)nadal miksować. Wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę (u mnie 20x27) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić. Masa budyniowa. Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z dodatkiem cukru. W szklance mleka wymieszać budyń z mąką

na moim stole...
Ekspresowe rogaliki drożdżowe z makiem 208

się uzupełniać bloga również starymi przepisami, więc zdjęcia są takie, jakie są :). Dzisiaj w klimacie Bożego Narodzenia, bo makowo (właśnie uświadomiłam sobie, że nigdy nie piekłam z tym składnikiem ciast na Wielkanoc). Podaję składniki na dużą porcję - możecie ją zmniejszyć, ale gwarantuję, że będzie wtedy mało. Poza tym, rogaliki te świetnie zachowują świeżość. Zapraszam! Składniki: Na ciasto: 1 kg mąki(...)łyżki cukru, 4 łyżki śmietany ( użyłam gęstej kwaśnej), 20 dag drożdży, Na nadzienie: 1 puszka gotowej masy makowej, Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okręgi o średnicy ok. 30 cm i grubości 3-4 mm. Dzielimy

Nie tylko w kuchni
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 139

samej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu.  Ciasto jest bardzo wilgotne, po prostu, cud, miód, gruszki i mak!  Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny(...)bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy, mielimy dwa razy. Wino zagotowujemy z cukrem

Nie tylko w kuchni
Barmbrack cake 163

tradycyjne ciasto pieczone w Irlandii na Halloween. Ciasto to piekłam po raz pierwszy właśnie z okazji tego święta w zeszłym roku - zasmakowało do tego stopnia córkom, że już niebawem gościło na naszym stole wigilijnym zastępując tradycyjny keks. W tym roku również wracam do tego przepisu :) Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej, 100 g brązowego cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy(...)odstawić na 5 godzin. Po tym czasie odcedzić ( zachować napar). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę do pierników, jajko oraz herbatę z wódką. Wymieszać. Dodać wodę ( ciasto jest bardzo gęste), osączone morele i rodzynki – ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.  Smacznego

Nie tylko w kuchni
Snikers 190

Ciasto to jest ulubionym ciastem w moim domu i niezależnie jakie to święta snikers musi być. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to gorąco Wam polecam. Kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i chrupiące orzechy w karmelu, czego chcieć więcej :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 100 g cukru - 200 g margaryny - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody - 2 łyżeczki śmietany(...)jabłek - 2 galaretki pomarańczowe masa budyniowa - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru - 150 g masła - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 żółtka - 7 łyżek mąki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na 3 równe części. Dwa placki pieczemy w wysmarowanej formie o wymiarach 25 cm x 35 cm przez około 15- 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Keks Wigilijny 323

wsypujemy cukier puder i nadal miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i ostudzone masło. Mieszamy, formę keksówke wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy połowę ciasta. Bakalie- rodzynki, zurawine i miks keksowy obsypujemy mąką i wykładamy na ciasto, zalewamy drugą połową ciasta, rozprowadzamy równomiernie i do pieca. Pieczemy kolo 45 minut w 170 stopniach(...)wyjęciu ciasto studzimy na kratce po około 1-2 godzinach polewamy lukrem i dekorujemy bakaliami

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania