Naleśniki ryżowe – bezglutenowe 364Uwielbiam naleśniki. Najbardziej lubię te tradycyjne, lecz gdy nie mam czasu na odpoczywanie ciasta, to wybieram wersję bezglutenową – takie naleśniki można smażyć od razu po przygotowaniu. Naleśniki ryżowe smażą się wyjątkowo szybko i pięknie się zarumieniają. Są neutralne w smaku i pasują do nich wszystkie dodatki – pamiętajmy tylko, że są odrobinę suchsze od tych pszennych. Jeśli lubicie eksperymenty(...)jajka szczypta soli olej rzepakowy, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia'; document.write(" "); Mąkę, jajka, mleko, sól oraz ewentualnie cukier puder (jeśli dodajemy) krótko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto nie musi odpoczywać, jak w przypadku tradycyjnych naleśników, ponieważ mąka ryżowa nie zawiera glutenu – możemy od razu brać się za smażenie. Patelnię mocno rozgrzewamy. Smarujemy ją tłuszczem za pomocą pędzelka
Poezja smaku
Babeczki nadziewane 181rondelku, odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, dodajemy żółtka, przestudzoną polewę i delikatnie mieszając wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy do foremek silikonowych do 3/4 wysokości foremki.Ustawiamy babeczki na blaszce wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C pieczemy około 15 -20 minut. Masło roślinne ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem(...)wanilinowym na puszystą masę. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po łyżeczce serka homogenizowanego nie przerywając ubijania. W upieczonych oraz przestudzonych babeczkach robimy dołek wybierając łyżeczką środek ciasta napełniamy masą serową. Dekorujemy wydrylowanymi wiśniami. Smacznego
kgwjanczewo
Babka z kawową łatką wg Aleex 205etapie masa będzie bardzo gęsta i trudna do ucierania. Tak ma być. 6. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ja dodawałam pianę porcjami: 1/3 część piany dodałam do ciasta i wmieszałam mikserem na najniższych obrotach. Resztę piany dodawałam porcjami i mieszałam delikatnie trzepaczką, aby masa była jednolita. 7. Część ciasta włożyć do formy o wymiarach 27 x 8 wyłożonej(...)papierem do pieczenia. 8. Do pozostałej części ciasta dodać esencję kawową i wymieszać. Przełożyć na jasne ciasto i lekko wymieszać widelcem. 8. Całość piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. 9. Babkę ostudzić na kratce. 10. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem. Smacznego
W mojej kuchni
Szarlotka na kruszonce z pianą wg Aleex 259mglistym weekendzie, poniedziałek powitał nas słońcem. Od rana szykowałam się do wyjazdu, musiałam być służbowo w stolicy. Gwiazdeczka pakowała się do Lublina. Zdążyłam jeszcze włożyć jej do torby kawałek ciasta w pudełeczku. Polecam je gorąco, bo jest idealne na jesienne dni, których sporo przed nami. Szarlotkę na kruszonce, jedną z najłatwiejszych, jakie piekłam, taką, która nie ma prawa się(...)rozpuści (około 2-3 minut). 6. Na dno tortownicy wsypać połowę kruszonki. Wyłożyć na nią jabłka. 7. Na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę, posypać drugą połową kruszonki. 8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piec przez 1 godzinę. 9. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 10. Ciasto kroić po wystudzeniu. Swoje prezentuję w całości, ponieważ było
W mojej kuchni
Tort bezowy z owocami wg Aleex 211kilku różnych przepisów Dorotus, aby przygotować blaty bezowe o właściwej strukturze. Wyszły idealne. W połączeniu z masą i owocami smakowały rewelacyjnie. Nawet Dario, który do tej pory nie lubił ciast bezowych, stwierdził, że to mogę przygotowywać co tydzień. No to częstujcie się, proszę. Składniki: 3 blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków(...)ubić na sztywną masę z cukrem waniliowym. 10. Dodać mascarpone, zmiksować na gładką masę. 11. Truskawki pokroić na kawałki. Dwie pokroić w plasterki. 12. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować 1/3 masy. Rozsypać pokrojone truskawki. 13. Przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować 1/3 masy, a na niej równomiernie rozłożyć borówki. 14. Przykryć trzecim blatem ciasta. Posmarować resztą masy
W mojej kuchni
Ciasto bananowe 169już coś powie, to nie da się nie wybaczyć. Choć ostatnio takim tekstem zasunął do pani przedszkolanki, że zabrakło mi odwagi, żeby tutaj zacytować ;) Ale do rzeczy. Znaczy do ciasta. Dyżurne, szybkie, składniki zawsze mam pod ręką, bo banany akurat kupujemy często. Takie ciasto, które robi się w 10 minut, nie jest zbyt słodkie i bez wyrzutów sumienia można zjeść(...)sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, posiekane orzechy i rodzynki (ewentualnie cynamon). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w 170 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego! 120 g mąki pszennej
bistro mama
Babka z niespodzianką 228sama już pogubiłam w tych przepisach...no i tak w wolnej chwili staram się nadrabiać zaległości.Taką babkę można zrobić z dowolną wkładką tzn.może być inny kolor ciasta i użyć innej foremki do wycięcia ..ale i tak zawsze to coś innego niż zwykła babka.Pomysł z bloga Dorotki . Składniki na babkę kakaową: 200 g masła 200 g drobnego cukru(...)kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko - wymieszać. Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie
Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 212podgrzanego mleka pokruszyć drożdże, następnie łyżeczkę cukru i mąki oraz sól. Dokładnie wymieszać. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę z zaczynem, resztą cukru i jajkami. Zagnieść ciasto (około 10 minut). Po tym czasie dodać rozpuszczone, schłodzone masło i znów bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotować budyń i zostawić, aby przestygnął(...)wyrośniętego ciasta formować w dłoniach małe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odległości. Przykryć ściereczką na 10 minut, aby trochę podrosły. Natłuszczoną dłonią robimy w każdej bułeczce wgłębienie, w które kolejno nakładamy sporą łyżkę budyniu i pokrojone w plastry truskawki. Piekarnik nagrzewamy do 170'C. Zagniatamy składniki na kruszonkę. Posypujemy drożdżówki krusząc
Tagebuch po polsku
Ciasto jamajka 479Ciasto nie należy do szybkich ciast, ale w smaku jest pyszne więc polecam. Przepis znalazłam na blogu z cukrem pudrem . Polecam. Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody(...)Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, tak do suchego patyczka. Biszkopt studzimy około 20 minut w uchylonym piekarniku, potem wyjmujemy
Ewusiowe Smaki
Tort ryżowy z kremem jaglanym 243dietetyczny. Słodkość wspaniale przełamały moje domowe powidła z różowych śliwek. Piekłam podobną wersję na kaszy gryczanej, bardzo nam smakowało, więc pomyślałam, żeby Cudo, cudeńko! Składniki: (na tortownicę 18cm) CIASTO: 200g suchego brązowego ryżu 2/3 szklanki otrębów, u mnie owsiane 3 łyżki miodu płynnego 3 jajka 80g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczową 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki kakao(...)szklanka suchej jaglanki 2 szklanki mleka 3 łyżki miodu 1/2 szklanki jogurtu greckiego lekkiego ziarenka z 1 laski wanilii DODATKOWO: 2 łyżki kajmaku 3 łyżki Przygotowanie: CIASTO: Brązowy ryż ugotować klasycznie, w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu i odcedzeniu ostudzić. Zimny ryż zblendować na prawie gładką masę, jeśli zdarzą się mniejsze lub większe grudki ryżu, to nada ciastu ciekawą
Cakes By Kejt
CIASTO PRÓŻNIAK 255Dawno tego ciasta nie robiłam, a że chciało mi się czegoś słodkiego, miałam nadmiar jabłek, postanowiłam zrobić to ekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi się raz dwa, każdemu się uda. SKŁADNIKI 5 jabłek, ¾ szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki żurawiny suszonej, 2 łyżeczki cukru cynamonowego
słodki bratek
Kokosowy jabłecznik 156CIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 100 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka(...)Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę. Wstawić
Camilla w kuchni
Ciasto jogurtowe z pomarańczami 184Pięknie wyglądające i lekko smakujące ciasto z pomarańczami. Odwrócone, bo pomarańcze ułożone zostały na dnie foremki. Smaczne, efektowne i godne polecenia. Składniki: 250g mąki 200g cukru 300g jogurtu naturalnego 2 jajka 0,5 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo 2 pomarańcze sycylijskie – czerwone 1 pomarańcz zwykły 4 łyżki cukru woda Pomarańcze myjemy, odcinamy końce, kroimy(...)olejem, szczyptą soli i jogurtem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do jajek, mieszamy do połączenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy pomarańcze i zalewamy je ciastem jogurtowym. Ważne, żeby pomarańcze były dobrze odsączone i osuszone, zbyt duża ilość soku mogłaby zbyt namoczyć ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 60 minut – do suchego patyczka
Gotowanie i blogowanie
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 245pewno zawsze sernik wyjdzie taki, jak chcecie. Tylko na początku wydaje się to skomplikowane. Po kilku razach staje się czymś oczywistym, tym bardziej, że w zamian otrzymujemy pyszne ciasto. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): ciasto: 100 g masła 200 g mąki pszennej (lekko czubata szklanka) 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki drobnego cukru Masło rozdrobnić na mniejsze kawałki, wsypać(...)mąkę wymieszaną z kakao oraz cukier. Palcami rozetrzeć wszystko razem (podobnie jak kruszonkę). Ciasto rozsypać na dno formy, w której będzie piekł się sernik. Ugnieść i uformować równy spód. Schłodzić w lodówce przez około 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec schłodzone ciasto przez około 15 minut. masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik Bogusi 180koleżanki, która nazywa się Bogusia, stąd ten smaczny sernik nie mógłby się nazywać inaczej niż sernik Bogusi. Bardzo nam posmakował i myślę, że również Wam przypadnie do gustu. Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Masa serowa(...)sera 0,5 szklanki cukru 125 g. masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka kilka kropel olejku migdałowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: całe jajka ubić z cukrem, mąkę z kakao, proszkiem i sodą przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać olej i mleko i rozmieszać wszystko. Masa jest dość rzadka. Masa serowa: ser zmielić 2 razy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie