ciasto - 164325 przepisów (strona:3611/10955)

ROLADA TIRAMISU 841

Rolada tiramisu to świetna wersja deseru który wszyscy znają. Biszkopty nasączone kawą i likierem rumowym z czekoladą  Victoria Cymes , Ekspresowe ciasto w formie rolady jest bardzo łatwe do przygotowania a smakuje przepysznie. Polecam(...)rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 kubek kawy rozpuszczalnej do nasączenia  50 ml syropu rumowego z czekoladą  Victoria Cymes słodkie kakao do posypania ciasta

Kulinarne Fantazje Marioli
Truskawkowa BOMBA w lustrzanej glazurze 301

wygląd wielkiej lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a dzięki temu efekt końcowy jest niesamowity :D  Gwarantuję, że zrobi furorę nie tylko wyglądem, ale i smakiem :) Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli(...)rozpuść w jednej szklance wody, ostudź. Ser przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj na najwyższych obrotach. Cały czas miksując wlewaj lekko tężejącą galaretkę. Zmiksuj do połączenia składników. Wykonanie: Ciasto czekoladowe upiec i ostudzić. Dużą salaterkę wyłóż folią spożywczą. Wlej do niej tężejący mus truskawkowy i schłodzić w lodówce. Następnie przygotuj masę serową i wylej ją na mus truskawkowy

Kulinarna (nie)codzienność
Quiche z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty (Quiche con pesto, ricotta e pomodori al forno) 209

Quiche z ciasta francuskiego z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu. Smacznego :) **** La quiche di pasta sfoglia con pomodori al forno e sugo di pesto e ricotta e' un piatto molto aromatico e gustoso, semplice e veloce da realizzare. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)starkowanym parmezanem. W drugiej misce ubijamy jajko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.  Miks jaja z mlekiem dodajemy do ricotty, całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia. Na ciasto francuskie wylewamy przygotowaną masę z ricotty i pesto, na której układamy pokrojone i osuszone pomidory. Pomidory

La grande e la piccola cuoca
Jagodzianki 618

trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka(...)ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ja tym razem wykorzystałam do tego mikser, ale spokojnie można wyrobić je też rękami. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut

Ciastkozercy
pyszne ciasto jogurtowe z czereśniami - bez miksera 239

mojej kuchni królują przepisy na wypieki z prostych składników, łatwe i szybkie w wykonaniu, a przy tym -  niezawodne. Jednym z nich jest ciasto jogurtowe z owocami, które przygotowuję bez użycia miksera. Zachęcam do spróbowania. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie, miękkie i wilgotne - takie, jak lubię najbardziej. Dzisiaj - w wersji z czereśniami. Zapraszam :-) składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki(...)dryluję. W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (mieszam łyżką lub rózgą). Wlewam mokre do suchych i mieszam łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu dość gęsto układam owoce. Piekę około godziny (do "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypuję

babka w formie
Clafoutis z czereśniami 183

Clafoutis to pyszny, francuski deser. Świeże owoce zapiekane w delikatnym cieście. Bardzo szybko się robi, wystarczy tylko wymieszać składniki ciasta i zalać nimi owoce. Nie potrzeba nawet robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Takie nieskomplikowane przepisy lubimy najbardziej. Dzisiejsza wersja zawiera śmietankę i jajka więc nie nadaje się dla alergików.  0,5 kg. ciemnych czereśni 3 jajka(...)masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo mąkę i śmietankę i ubijać, aż powstanie gładkie ciasto. Formę żaroodporną wysmarować dokładnie masłem. Umieścić w niej wydrylowane czereśnie i zalać ciastem. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem. Można też podawać na zimno

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Duńskie ciasto z rabarbarem i marcepanem. I kilka słów o niedogodnościach przeprowadzek 202

Ciągle jednak jestem zachwycona decyzją, którą podjęliśmy, i mam nadzieję spędzić tu resztę mojego życia. Kto by się bowiem chciał znów narażać na piekło przeprowadzki ... Dzisiaj mam dla Was ciasto z rabarbarem. Ach, jak ja kocham to kwaśne warzywo! Takie niepozorne badyle, a tyle w nich smaku! Tym razem połączyłam je z marcepanem - i był to strzał w dziesiątkę! Przepis(...)znalazłam w gazecie Hjemmets bedste mad , nr 5/2016 i od razu stwierdziłam, że to słodko-kwaśne połączenie nie może się nie udać. Odrobinę obawiałam się zakalca - zupełnie jednak niepotrzebnie. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, z soczystym rabarbarem i lekko chrupiącym cukrem na wierzchu. Bajecznie smakuje jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów (choć na zimno lepiej się kroi). Naprawdę ciężko jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy bez pieczenia 1220

Dawno nie piekłam ciasta. Dzisiaj mam dla Was sernik czekoladowy bez pieczenia. Trzy rodzaje czekolady w jednym cieście. Jeśli jesteście miłośnikami czekoladowych słodkości to polecam Wam ten serniczek. Przygotowanie jego nie wymaga wiele pracy, jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie jest dość długi. U mnie do zdjęć nie zdążyła zastygnąć polewa, ale nie miałam czasu i zrobiłam takie jakie było. Składniki(...)herbatniki. Do drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli czekoladę mleczną, zmiksować i wlać na poprzednią warstwę sera. Do trzeciej części dodać rozpuszczoną czekoladę białą, zmiksować i wlać na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki aż warstwy zastygną. Polewa 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki śmietany Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wymieszać ze śmietaną. Polać ciasto i najlepiej odstawić

O kuchni z uczuciem
Jagodzianki w 20 minut z ciasta francuskiego 180

Uwielbiam jagody i jagodowe wypieki. Czasem jednak brakuje czasu , więc postanowiłam spróbować upiec jagodzianki z gotowego ciasta francuskiego. Wyszły pyszne ! a ich wykonanie, łącznie z pieczeniem zajmuje max 20 minut ! Składniki: ciasto francuskie gotowe jagody białko jajka cukier Wykonanie: Na ciasto francuskie wsypać jagody, dodać odrobinę cukru. Zwinąć w rulon i wysmarować białkiem. Następnie ucinać kilkucentymetrowe kawałki. Ułożyć(...)blasze. Piec około 12 minut w temperaturze 200 st C (najlepiej wg producenta ciasta francuskiego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Gruszki w cieście francuskim w 15 minut 239

Kolejny deser z cyklu: pysznie, owocowo i szybko :) Czyż nie wyglądają słodko? Składniki: 1 gruszka kawałek ciasta francuskiego białko do wysmarowania Wykonanie: Gruszki przekroić na połówki, ułożyć na cieście francuskim. Naciąć jak na zdjęciu poniżej, a w około wyciąć nożykiem obrys gruszki i listki. Ciasto posmarować białkiem. Piec wg informacji na opakowaniu ciasta - zazwyczaj około 15 minut w temp

Tradycyjna Kuchnia
Kruche ciasteczka z dżemem 1824

się prawie białe). Następnie dodać po kolei cukier i żółtko oczywiście cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę z solą i aromatem waniliowym. Zmiksować lub zagnieść do gładkiej konsystencji ciasta. Ciasto włożyć do maszynki do ciastek (ja mam taką ręczną z Lidla). Powyciskać porcje ciasta na blachę (nie trzeba wykładać papierem do pieczenia). Ps. Ciasto można również wyciskać z rękawa

IMPRESJA SMAKU
Ciasto z agrestem i porzeczkami 168

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę(...)puszystą i jasną masę. Dodać sól, olej i cały czas ucierając na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Posypać równą warstwą kokosu a następnie owocami. Ciasto piec ok 45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach. Ostudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Ucierane ciasto z truskawkami 263

Szybkie ciasto ucierane z truskawkami. Sezon na truskawki niestety chyba pomału dobiega końca. Staram się codziennie je jeść w jakiejkolwiek postaci, aby móc zapamiętać ten smak na długo. Lubię ciasta z dodatkiem truskawek, a najbardziej te które robią się same, no niemalże same. A to dzisiejsze właśnie do takich należy, fajne wilgotne w środku, lekko kakaowe i zwieńczone truskawką(...)truskawek - łyżka kakao Masło rozpuść w rondlu, połącz z mlekiem, jajkami i cukrem, za pomocą trzepaczki. Do mokrych składników dodaj suche.  Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem, wylej ciasto, na wierzch poukładaj truskawki. Czas pieczenia: 50 minut Temp. 165- 170 stopni

SMYKWKUCHNI
Ciasto z owocami i kruszonką 184

Niezapowiedziani goście już w drodze..a ciasta do kawki w domu brak..ale co tam...jak się tylko ma chęci to i na szybko ciacho się zrobi...a ciacho łatwe do zrobienia i co najważniejsze sprzątania mało, bo tylko 1 łyżka i dwie miski.Do ciasta można dać dowolne owoce, u mnie trochę porzeczek,winogrono..miałam także zamrożoną kruszonkę, którą wykorzystałam(...)jest koniecznie.Ciacho szybko zrobione...przełożone do foremki aluminiowej Gosia , której nie trzeba smarować..ciasto pięknie się upiekło[ nawet ciut za mocno -po prostu nie dopatrzyłam się]..no a do ciacha winko ..Monte Santi..i goście już mogą wpadać do domku.. 1,5  szkl. mąki tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka

Moje domowe kucharzenie
Ciasto cytrynowe bez glutenu i bez pieczenia 419

ściema z tym ciastem, bo tak naprawdę masą wyłożyłam tortownicę o średnicy 24 cm, ale równie dobrze można użyć formy do tarty i za klasyczną tartę będzie robić. Tym razem inny przepis na bezglutenowy spód. I mocno cytrynowy wsad. Dla miłośników cytryn, witaminy C (chociaż ponoć cytryna z tą ilością i tak nie powala). Dla tych, którzy wcale nie muszą(...)Zagnieść kulę. Będzie dość mokra i lepiąca, ale idealnie da się rozprowadzić po formie. Tortownicę (bądź formę do tarty) dokładnie wysmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi i wyłożyć „ciasto”. Rozprowadzać równomiernie po formie wilgotnymi palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Wykonanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Delikatnie zetrzeć na tarce, bądź sprytnym przeznaczonym

gutfut

Proponowane wyszukiwania