kupno dyni, gdyż już pojawiają się piękne okazy patrzące i mówiące do mnie "bierz mnie i zrób ze mnie coś dobrego". I owszem, taki mam plan! Zupa-krem, ciasteczka, ciasta, desery, tarty, wszystko zrobię! A już jutro moja kochana Laura ma pierwsze urodzinki i pojawią się wyniki rekrutacji na dietetykę, więc trzymajcie kciuki z całej siły, proszę. Dzisiaj chciałabym zaproponować(...)schłodzonego masła - 60g cukru (możecie użyć mniej) - 1 jajko Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, cukier i jajko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki
Be Fit Be StrongDzisiaj ciasto na pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g) 1 szklanka(...)dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników . Śliwki układamy na cieście i dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 min Ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie EwyLubię wszelkiego rodzaju drożdżówki, ale te z jagodami...mniam CIASTO: 3 jajka 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 5 łyżek cukru 3/4 szklanki mleka 15 dag roztopionego masła szczypt soli NADZIENIE: 2 szklanki jagód łyżka tartej bułki 4 łyżki cukru jajko KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g miękkiego masła Składniki zagnieść do uzyskania okruchów(...)Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Na wierzch wyłożyć jagody wymieszane z bułką i cukrem. Odstawić na 30 minut. Posypać kruszonką. Piec przez 20 minut w temperaturze
Humanistka w kuchnijest, pierwsza babka na moim blogu, ale nie będzie ona w zwyczajnym wydaniu. To niemiecka babka na kwaśnej śmietanie z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Ciasto jest wilgotne i sycące a na dodatek w trakcie pieczenia z piekarnika wydobywa się niezwykły zapach. Zdecydowanie warto ją upiec, u mnie w domu gościła na stole już nie jeden raz. Przepis dawno temu(...)masy na przemian ze śmietaną. W oddzielnym naczyniu wymieszać brązowy cukier, orzechy oraz cynamon. Formę na babkę (ok 26 cm z kominem) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 3 części a następnie pierwszą cześć wyłożyć do formy, równomiernie rozprowadzić i obsypać 1/3 części mieszanki orzechowo-cynamonowej. Przykryć drugą częścią ciasta i ponownie obsypać 1/3 części słodkiej mieszanki
Złote przepisydomu śliwki i chęć na coś słodkiego. I tak powstał prosty, smaczny placek ze śliwkami. Oczywiście kruszonkę można zrobić bez orzechów. Zajadajcie póki śliwek dostatek! składniki ciasto: 250 g mąki 125 g masła 60 g cukru (lub ksylitolu) 1 jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek) 2 łyżki maki(...)kukurydzianej 1 łyżka cukru (ksylitolu) kruszonka: 75 g masła 75 g mąki 75 g zmielonych orzechów 40 g cukru (ksylitolu) przygotowanie składniki ciasta zagnieść ręcznie lub włożyć do robota, zagniatać aż ciasto się scali i utworzy kulę. Wyjąć, rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia lub folii do żywności. Formę (ok 23 cm) nasmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Umyte
Stare GaryBardzo lubię ciasto drożdżowe, dlatego często je przyrządzam. Dziś z jabłkami. Składniki: ½ kg mąki 4 dag drożdży 1/4 litra mleka 15 dag cukru 10 dag masła 1 aromat pomarańczowy 70 dag jabłek sól do smaku tłuszcz do formy mąka do formy Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru i 10 dag mąki. Dodać tyle mleka aby rozczyn miał gęstość śmietany(...)roztopione masło i wyrobić ponownie do pulchności. Przenieść w ciepłe miejsce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Formę posmarować tłuszczem , posypać mąką i gdy ciasto podwoi objętość, wymieszać z jabłkami. Przenieść do formy, wyrównać powierzchnię ciasta i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około
Tradycyjna Kuchniasię jeszcze w ich klejenie. W końcu ryż preparowany jest dostępny w niemal każdym spożywczym sklepie i z powodzeniem można samemu je sklejać. Ale dziś nie będzie szyszki a ciasto z ryżem preparowanym, podobne w smaku do wspomnianych szyszek. Dlatego też nadałam mu taką nazwę. Jest to propozycja bardziej już jesienna, na kremówce. Zresztą szyszki też w lesie zbiera się(...)prostokątną blaszkę o wymiarach około 27x38 cm Przepis własny. Składniki: Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na "górę" ciasta: 100 g ryżu preparowanego 1 litr kremówki ( można kupić też niemiecką śmietankę do ubijania, jest pewniejsza ale słodka, więc już nie dosładzamy, występuje pod wieloma nazwami), 1 łyżka naturalnego kakao
Poezja Smaków - blog kulinarnyOgłaszam, że już najwyższa pora więc sezon na ciasta, placki, tarty i desery ze śliwkami uważam za otwarty! Jedzcie i wykorzystujcie śliwki różnych gatunków bo to pyszne i zdrowe owoce. My lubimy je zarówno na surowo jak i upieczone i sięgam po nie dość często. Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać na przygotowaniach ciasta(...)dużo czasu. Lubię przepisy, które nie zajmują dużo czasu a ciasto powstaje szybko. Tak jest właśnie w tym przypadku. Kilka zmiksowanych składników, foremka, piekarniki i po kilku, kilkunastu minutach smakowite ciasto już jest w piekarniku. Najgorsze jest czekanie aż się upiecze a potem wystygnie żeby można było kroić i delektować się kawałkiem pysznego placka . Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście
Smaczna PyzaPuszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniowa galaretką. Bardzo wiśniowe ciasto idealne do kawki :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 400 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru(...)dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa wiśniowa: Wiśnie drylujemy i dokładnie blendujemy. Przelewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i całość
Na Ciasteczkowych Papierachskładniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła wykonanie: Masło roztapiamy i łączymy z rozkruszonymi herbatnikami. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównujemy i
Domowy Smak JedzeniaWywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna:)). Miękkie i puszyste ciasto, którego podstawą są 4 główne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku(...)łyżeczki * świeży rozmaryn- kilka listków Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i wyrobić (najlepiej hakiem) na jednolite i gładkie ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1 godz.). W międzyczasie przygotować aromatyzowaną oliwę: w pozostałej ilości oliwy wymieszać czosnek wraz z suszonym
Kraina Miodem Płynącadziałce mieli krzak porzeczek, dzięki ich uprzejmości mogłam się cieszyć porzeczkami prosto z krzaka. Dzieci miały frajdę, bo pomagały je zbierać, ja miałam frajdę, bo wreszcie mogłam upiec to ciasto. Zapach pieczenia był piękny, po wyciągnięciu ciasta z piekarnika próbowałam jeszcze gorące wyjadając je z blachy, nie mogłam przestać Ciasto pyszne! Składniki (dyktuję za Kasią): – 3 szklanki mąki(...)misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni
dom-agi.plDzisiaj zakupiłem pól kilograma wiśni co "zaowocowało" (dosłownie ;)) trzema wypiekami. Przez kolejne trzy dni zasyp was tymi przepisami ;) Dzisiaj proste ciasto pół kruche. Składniki : 200 g. zimnego masła 150 g. cukru 1 jajko 100 ml. jogurtu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. mrożonych wiśni (najlepiej zamrożonych) Ciasto wyrabiamy łącząc wszystkie składni, a następnie wyrobione ciasto wkładamy do zamrażarki(...)ciasto się schłodziło. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. a następnie kroimy na długie plastry o szerokości około 7 cm. Nakładamy wiśnie do środka, zawijając w jeden długi rulon i przekładamy na formę zwijając w ślimaka. Smacznego
Full SmakuSposób przygotowania: Śliwki umyć, przepołowić i powyciągać pestki. 2/3 śliwek pociąć na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla, wsypać cukier i krótko przesmażyć (około 10-15 minut). Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, wyrobić jednolitą masę. Formę na tartę wysmarować margaryną, wyłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć przesmażoną masę śliwkową, a na masie poukładać resztę śliwek. Piec około 30-35 minut
na moim stole...oleju * 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić w kostkę. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić (min.30 min.).Blaszkę ( 26x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część(...)ciasta, wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 st. C około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Wlewać olej, miksując do połączenia. Na ciasto, wyłożyć ubitą pianę, wyrównać, ułożyć pokrojony
Pobite gary Barbary