ciasto - 164325 przepisów (strona:3596/10955)

Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym 332

Przepis na tort tylko wygląda na skomplikowany i długi w rzeczywistości taki nie jest. Ciasto robi się bardzo przyjemnie i łatwo :) Doskonale nadaje się na każdą okazję dla dzieci i dla dorosłych (z dodatkiem alkoholu do nasączenia). Ten robiony był dla moich dzieci stąd ta kolorowa posypka na wierzchu ciasta :) Składniki: biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ mąki ziemniaczanej ¾ szklanki(...)żółtka i jeszcze przez chwilkę miksuję do połączenia się żółtek z pianą. Teraz dodaję przesiane!  mąki i mieszam delikatnie trzepaczką do jajek (mieszam od dołu do góry). Przelewam ciasto do formy, której tylko dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 170°C i piekę przez 30-40 minut (wszystko zależy od piekarnika i użytej

Kuchnia Viki
CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI – bez pieczenia! 434

ręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) MASA: * mleko – 500 ml * żółtko

Ostra na Słodko
Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru) 209

świątecznymi wypiekami, bo trochę się tego nazbierało ;) W tym roku pewnie już nie będziecie mieli okazji upiec, ale może w przyszłości wypróbujecie moją piernikową wariację. Pomysł na to ciasto powstał dość spontanicznie, głównie ze względu na białka, które zostały mi po upieczeniu ciasteczek. Ten piernik jest lekki, ale jednocześnie ciasto nie jest suche dzięki użyciu powideł. Moim zdaniem połączenie idealne(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i karobem, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (u mnie w formie gwiazdki). Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu wyjąć z formy, przekroić ciasto i przełożyć powidłami

FitKot
Ciasto Kinder Country 181

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy i mimo, że dzielnie trzymam się nadal bez słodyczy to na kawałek tego ciasta się skusiłam. Jest przepyszne i każdemu polecam jego przygotowanie.  Składniki : * 2 śmietany kremówki  * 250g serka mascarpone * duża paczka herbatników * 2 białe czekolady * 2 mleczne czekolady * 3 szklanki płatków pszenica z miodem * 2-3 garście płatków(...)całość z płatkami. Blaszkę wyłożyć herbatnikami a na herbatniki masę. Rozsmarować masę i przykryć herbatnikami. Rozpuścić mleczną czekoladę. Ubić drugą kremówkę. Wymieszać z czekoladą i wyłożyć masę na herbatniki. Ciasto posypać płatkami i schłodzić około 2-3 godziny w lodówce. Najlepiej jednak zostawić ciasto na całą

Magiczne Życie Marty
Makowiec 159

zagotowujemy, mleko ma być ciepłe). Dodajemy do mleka pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy i łączymy z jajkami. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniatamy dokładnie. Polewamy odrobiną oleju, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. W tym czasie zabieramy się za masę makową. Mak gotujemy ok. 30 minut, a następnie przecedzamy(...)roztapiamy masło z miodem, a następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, bakalie, sok z pomarańczy i wino. Gotujemy ok. 2-3 minuty. Całość przenosimy do maku i mieszamy dokładnie. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i staramy się, aby miało prostokątny kształt. Na ciasto przenosimy masę makową i rozkładamy tak aby zostawić na krawędziach ok. 2 cm przerwy. Ciasto zawijamy bardzo delikatnie

rabarbarowo
Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami 333

krojenia. Odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę rozpuszczając czekolady z masłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , orzechy włoskie , polewa , śliwki

https:KKuchniaMniam
Ciasto z makiem 152

ciasto 1 szkl mąki tortowej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl cukru 130 g masła 2 żółtka masa makowa z puszki Bakalland (można oczywiście przygotować własną) 1 szkl białek daktyle figi orzechy Zagniatamy ciasto , dzielimy na dwie cześci. wykładamy na dnie papier do pieczenia i połowę ciasta cienko rozwałkowanego. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód(...)temp 180 st Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą makową, dodatkowo dodajemy posiekane orzechy , figi i daktyle. Masę makową wykładamy na podpieczonym spodzie, Przykrywamy resztą ciasta również cienko rozwałkowanego. Pieczemy ok 50 min w temp 180 st. Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy bakaliami

Gotowanie jest łatwe
Bałwankowy torcik 234

zajrzyjcie  tutaj   Boże Narodzenie , gdzie znajdziecie wybrane przepisy, niektóre ekspresowe  lub  tutaj  Świąteczne   wszystkie z tą etykietą. Jeśli chcecie przygotować jakieś efektowne, lekkie ciasto, to możecie skorzystać z mojego ostatniego pomysłu. Wystarczą dwa blaty biszkoptu (typowego lub ciasta marchewkowego, czekoladowego etc), pół litra kremówki, trochę czekolady lub polewy - i odrobine czasu. A tak wyglada(...)ciasto, które przygotowałam na jedno ze spotkań przedświatecznych. Bałwankowy torcik 2 prostokątne blaty biszkoptowe  500 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny polewa czekoladowa owoce z nalewki (np wiśnie) lub syropu (jeśli dla dzieci) nalewka  lub lekki syrop do skropienia do dekoracji : wiórki kokosowe, czekoladowe kamyczki, kawałek marchewki

Gotuj Sam!
Makowiec drożdżowy 241

Makowiec to jeden z obowiązkowych wypieków świątecznych w moim rodzinnym domu. Mak bowiem zapewnia pomyślność i bogactwo. Najeżony bakaliami jest wręcz przepysznym deserem do świątecznej kawy.   Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 50 dag mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko puszka gotowej masy makowej (ok 800g) 1/3 szkl posiekanych orzechów Lukier: 2 szkl(...)cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja: łyżka maku kolorowe skórki kandyzowane Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze

Smakołyki Asi
Seromakowiec 292

spód i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki z masy makowej wymieszać. Wyłożyć na spód makowy i piec kolejne 30 minut. Na wystudzone ciasto wylać polewę i dowolnie dekorować Kochani to pomysł na ciasto „last minute

Ania i Marcin gotują
Ciasto makowe z białek 311

Proste, mięciutkie ciasto makowe na bazie ubitych białek z delikatną nutką wanilii. Maku nie trzeba parzyć ani mielić, co znaczne wszystko upraszcza Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą. Polecam Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka niemielonego maku 1 szklanka białek (około 7 szt.) 170 g masła 1 laska wanilii 2 płaskie

Oryginalny smak
Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowo-czekoladowym 208

łączące więzi Święta. Mam nadzieję, że to mi się uda i Dziewczynki kiedyś tak samo ciepło jak ja będą wspominały Święta Bożego Narodzenia i okres przygotowań do nich. Składniki: Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 jajka 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem waniliowy z białą(...)tabliczka białej czekolady 5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią 1 śmietan-fix Dodatkowo: mocno kolorowa posypka owocowa Decorada (od Delecty) kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada (od Delecty) Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki (masło schłodzone) łączymy ze sobą i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy ja na placek grubości około 3-4 mm i wykrawamy szklanką koła. Każde koło wkładamy

Kolorowy Przepisownik
Piernik z Inką. 193

Piernik z Inką. Maksymalnie intensywne i maksymalnie wilgotne ciasto z przyprawami korzennymi i nutką smaku kawy zbożowej - idealnie pasuje do kubka naszej ulubionej kawy a nawet herbaty. Przełożony dżemem z leśnych owoców i podkreślony ganache czekoladowym wprost rozpływa się w ustach. Fenomenalny piernik, który nie musi dojrzewać i który pobije na głowę wiele innych świątecznych wypieków. Takiego wypieku nie dostaniecie(...)wszystkie składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać. Do masy dodać: sodę, kawę, mleko oraz roztrzepana jaja. Zmiksować i na końcu dodać stopniowo (łyżka po łyżce) mąkę. Ciasto wlać do posmarowanej masłem i omączonej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 55 minut (lub do suchego patyczka). Kiedy ciasto przestygnie dzielimy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Delikatny Sernik 234

więcej nie potrzeba podpiekać spodu gdyż zastosowałam w nim mój patent z białkiem ;) Sernik wychodzi dość wysoki i nie wiele opada :) Składniki na dużą blaszkę 25 x 35 cm CIASTO : 3 niepełne szklanki mąki tortowej 2 żółtka i 1 całe jajko 3/4 szkl cukru 3-4 łyżki śmietany 1/2 kostki masła bądź margaryny 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia parę(...)cukru 3/4 szkl mleka w temp. pokojowej ( użyłam 3,2 % ) 3/4 szkl oleju rzepakowego 1 całe jajko 5 jajek (żółtka i białka osobno-zostawmy sobie odrobinę białka do posmarowania ciasta przed wyłożeniem masy serowej, to pozwoli uniknąć nam zakalca :) szczypta soli do białek jeśli lubimy możemy dodać skórkę pomarańczową 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godz

Gotowanie...to proste !
ekspresowy piernik 271

składniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 125 ml oleju 125 ml wody 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania