ciasto - 163312 przepisów (strona:3587/10888)

Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 416

czas, aż otrzymamy lśniącą i gładką bezę. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto nieco ostygnie ale będzie jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier(...)przekładamy z powrotem do formy. Możemy ciasto nasączyć delikatnie np słabą herbatą lub wodą wymieszaną z sokiem. Masa biała : Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i pozostawiamy do napęcznienia. Do ciepłej czekolady partiami dodajemy ser, a następnie ubitą kremówkę. Dosypujemy cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i dolewamy

My simple kitchen
Schab w cieście francuskim (plastry) 252

fantazji i dodać żółty ser, plastry boczku, pieczarki lub dowolne warzywa. Pycha! 4 plastry schabu (cienkie)   Przyprawy: papryka w proszku (ostra i słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko  Plastry schabu dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut. (Mięso pokroiłam na grubość około(...)można grubiej i następnie delikatnie rozklepać je za pomocą tłuczka do mięsa.) Po tym czasie płat ciasta francuskiego przeciąć na pół. Na jednym kawałku ułożyć plastry schabu, które należy posypać posiekaną cebulą i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Okolice farszu delikatnie podociskać.  Ciasto pokroić na 4 kwadraty, o boki mocno skleić. (Zrobiłam to palcami, ale można widelcem.) Tak przygotowane "poduszeczki

Di gotuje
Kruche orkiszowe z truskawkami pod bezową pierzynką 175

pieczenia ¼ szklanki cukru 4 jajka szczypta soli    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, smalec, cukier, mąkę i proszek. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części. Obie zawinąć w osobne folię i włożyć do zamrażalnika na 3 godziny. Po tym czasie wyjąc jedną cześć. Blachę o wymiarach 25x40(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjętą porcję ciasta ścieramy na tartce na dużych oczkach na dno blachy. Delikatnie dociskamy palcami. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. Dodatkowo: 1 ½ szklanki mąki płatki migdałowe W tej samej formie pieczemy druga porcję ciasta. Ścieramy na tartce i dociskamy palcami. Białka z solą ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy, łyżka po łyżce

kulinarnyswiatdomi
Czekoladowa Bomba 148

Przygotuj się na podwójną dawkę czekolady. Zaletą tego ciasta jest to , że jest soczyste i smaczne można jeść , jeszcze ciepłe lub dobrze chłodzone, wybór należy do Ciebie. Składniki: 2 jajka 1 proszek do pieczenia 125g masła rozpuszczonego  130g cukru 1 szklanka mleka  30g kakao w proszku 260g mąki Polewa 180g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietany Wykonanie Wymieszać mąkę(...)gęstej pasty jak na babeczki. Wylać masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub masła. Piec przez około 20 -25 minut w 160 ° -180 ° C-w zależności od piekarnika Sprawdź ciasto wykałaczką. Jeśli ciasto jest jeszcze lepki, umieścić z powrotem i dokończyć pieczenie kolejne 8-10 minut .. Wymieszaj roztopioną czekoladę wraz ze śmietaną aż do uzyskania gładkiej mieszaniny. Posmarować ciasto polewą

w mojej kuchni
Torcik truskawkowy z galaretką 129

Truskawkowy sezon trwa, więc aż szkoda nie zrobić pysznego ciasta. Zastanawiałam się jakie zrobić. Myślałam o dwóch, ale padło na to z ciemnym biszkoptem. Wyszedł torcik, bo biszkopt pięknie wyrósł. Przepis zaczerpnęłam z gazetki Przepisy czytelników nr 6/2016. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę pod tytułem  Truskawkowo mi!  Ciasto polecam bo jest pyszne. Biszkopt: 5 jajek(...)galaretki truskawkowe około 400 g truskawek Biszkopt: białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując. Wsypać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa: galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. truskawki zmiksować blenderem. Kremówkę ubić z cukrem

Ewusiowe Smaki
Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami 299

esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/…/ciasto… Aga Demska http://smakmojegodomu.blogspot.com/…/migdaowe-muffinki… Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/…/Ciasto-cytrynowe-z… Danuta Zygarlicka http://www.mojewypiekiinietylko.com/…/06/truskawkowiec/… Ewa Żuraw http://ewusiowesmaki.blogspot.com/…/torcik-truskawkowy… Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: mascarpone , truskawki

https:KKuchniaMniam
Szparagi z szynką i serem po francusku 158

Dziś na pyszną, niezobowiązującą przekąskę proponuję szparagi z szynką i serem zapieczone w cieście francuskim.  Póki jeszcze szparagi są dostępne wypróbujcie ten mega prosty przepis. Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok. Składniki: Płat ciasta francuskiego Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku) 50g sera żółtego w plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób(...)przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy plasterek szynki i żółtego sera oraz szparagi. Zawijamy w ciasto tworząc rulonik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach C prze

Pyry na Gaz
Przepyszne ciasto czekoladowe 155

Ciasto czekoladowe to jedno z ulubionych słodkości w moim domu. Moje chłopaki uwielbiają wszystko, co ma w składzie czekoladę: płatki owsiane na mleku czy babeczki czekoladowe. Ostatnio często przygotowywałam ekspresowe babeczki czekoladowe z bananem i tym razem postanowiłam przygotować ciasto czekoladowe. W przepisie mojej mamy były uwzględnione wiśnie lub konfitura z wiśni, lecz z ich […] The post Przepyszne ciasto

Magiczny Garnek
Paluchy z serem i boczkiem 270

się nim jak Cookie Monster ciasteczkami. Zapach, który roznosi się po kuchni podczas ich robienia jest po prostu nieziemski. Paluchy warte grzechu. :) Paluchy z serem i boczkiem: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g) 1 opakowanie boczku parzonego wędzonego (100g) 1 łyżeczka chilli* ok. 50g startego cheddara* 1 roztrzepane jajko do posmarowania Z podanych składników wychodzi ok. 12 paluchów - 8 z boczkiem(...)boczku (nawet bez niego są obłędne!).  Piekarnik rozgrzewamy do 200 ºC, przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na bacie rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość posypujemy chilli oraz startym serem. Wszystko dociskamy delikatne do ciasta, ja zrobiłam to palcami, ale możecie użyć także silikonowej łopatki, jeśli wolicie nie brudzić rąk. ;) Ciasto kroimy na paski o szerokości

Cooking Monster
Kokosowe ciasto z truskawkami na zimno 165

Kokosowe ciasto z truskawkami na zimno... myślę, że tutaj wszystkie komentarze są zbędne ! Po prostu kupcie truskawki, teraz są najpyszniejsze, i przygotujcie sobie to delikatne i puszyste ciasto. Jest bardzo proste do zrobienia, a ponieważ jest na zimno nie trzeba uruchamiać piekarnika, co jest ważne, zważywszy, że za oknem upał(...)Kokosowe ciasto z truskawkami na zimno Proporcje na formę o wymiarach 22 x 22 cm Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie Składniki Spód ciasta: 250 g herbatników 3 łyżki kakao 70 g roztopionego masła Masa kokosowa: 400 g jogurtu typu greckiego 330 śmietanki kremówki 30% 150 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki wrzącej wody 20 g żelatyny

Kulinarne przygody Gatity
Spód do tarty na słodko – przepis podstawowy. 170

masła, 1 jajko, 2,5 łyżeczki cukru, Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem nastąpienie dodać zimne masło – posiekane na drobne kawałeczki i jajko. Ciasto mieszamy ręką tak aby masło mogło się podczas wyrabiania delikatnie ocieplić i połączyć z resztą składników. Uformowaną kulkę owijamy folią i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po wyjęciu(...)lodówki ciasto należy rozwałkować i wyłożyć do formy, lekko je formując do brzegów, delikatnie je przygnieść. Następnie spód nakłuć widelcem.   Przydatne: Całkowity czas przygotowania to ok. 1 h (w tym 30 minut przechowywanie w lodówce i ok. 25 pieczenia) Czas pieczenia: w temperaturze 180 stopniach ok. 20-35 minut w zależności od piekarnika – do lekkiego zarumienienia. Ciasto powinno

rozgotowana
Bananowy sernik z bezą 215

prostu pyszny - delikatny z bananowym posmakiem i cudownie chrupiącą bezą. Całość została idealnie dopasowana i zapewniam, że każdy wielbiciel (a nawet i nie tylko) serników zauroczy się tym ciastem. Sami spróbujcie, bo naprawdę jest wspaniałe!   Moje sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool i ich głównym gospodarzom, czyli dla Marco Ghia i Emiliano Castagna.   Życzę Wam spełnienia marzeń, dużo pozytywnej(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 3 duże banany (dojrzałe) Beza: 2 białka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 szczypta soli   Przygotować ciasto na spód. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.   Schłodzonym ciastem wyłożyć dno tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia). Spód ponakłuwać widelcem

Di gotuje
Biszkopt z truskawkami i rabarbarem 361

Ciasto szybkie, proste i nie wymagające wielu składników – same zalety i tylko jedna wada –zbyt szybko znika w brzuszkach łakomczuszków. Podstawą sukcesu jest bardzo dokładne ubicie jajek z cukrem, cała reszta jest banalnie prosta :) Biszkopt upiekłam w ramach akcji truskawkowe słodkości .  CIASTO: 4 duże jajka 12 dag cukru 15 dag mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO(...)razem zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy z dużą ilością bąbelków. Dodać partiami przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Rabarbar osączyć, rozłożyć na powierzchni ciasta. Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć pomiędzy kawałkami rabarbaru, delikatnie wcisnąć w ciasto. Nie przesadźcie z tą mąką, bo mnie sypnęło się nieco za dużo :/ Piec około 45 minut

Kuchenne zapiski Edyty
Konkurs QAFP i wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego 178

czyli świetne warsztaty prowadzone przez Jerzego Sobieniaka, należy pamiętać o zarejestrowaniu na stronie konkursu paragonu ze sklepu ALMA! Na koniec mój pomysł na wykorzystanie wędlin QAFP - wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego, szybka do wykonania i smaczna przekąska. Składniki 1 rulon gotowego ciasta francuskiego 125 g mozzarelli 100 g kiełbasy suchej krakowskiej wieprzowej ze znakiem QAFP pęczek szczypiorku (1/3 szklanki pokrojonego(...)pieprz płatki papryki sos pomidorowy, najlepiej domowy (użyłam domowej Ljutenicy)* Przygotowanie  Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. Ciasto, jeżeli to konieczne, rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach ok 30 x 25 cm. Ułożyć dłuższym bokiem w swoją stronę. Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry wędliny, posypać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą i pokrojonym szczypiorkiem. Doprawić pieprzem

Stare Gary