ciasto - 162322 przepisów (strona:3584/10822)

Kulinarne historie w podcastach 165

jednej ze scen z Julie&Julia . Brownie Lady Jesteś gotowy zasmakować podcastu z brownie w tle? Poznaj historię Meridy Volz, która by utrzymać swoją rodzinę zajęła się pieczeniem ciasta z dodatkiem marihuany . Daj się ponieść jej głosowi i przenieś się do lat 1969, kiedy opuszcza rodzinne Milwaukee i przeprowadza się do San Francisco. Prowadząc małą cukiernię, dzięki jej wypiekom(...)ekstra dodatkiem, udało jej się nie tylko zyskać popularność, ale co najważniejsze utrzymać rodzinę. Niesamowity przepis Meridy na czekoladowe brownie chciał mieć każdy, kto raz spróbował jej ciasta. Rozsiądź się wygodnie i wsłuchaj w ciepłą rozmowę, którą prowadzi nie kto inny, jak niesamowita Phoebe Jude. Belgian Waffles To dopiero jest historia! Chrupiąca i pachnąca jak gofry belgijskie. A konkretnie jest

Pink Envelope
Błyszcząca polewa czekoladowa do ciasta 127

polewę to od razu wiedziałam, że przepis wykorzystam jeszcze nie jeden raz. Polewa pięknie błyszczy, ładnie zastyga, a jest na tyle gęsta, że można ją także rozprowadzić na bokach ciasta i nie spłynie nam w dół. Zawsze na jej widok większość reaguje: O! Wygląda jak w cukierni! Wow. Spróbujcie i Wy! Dla ułatwienia od razu podaje proporcje na keksówkę(...)dużą prostokątną blachę. Dla kogo: dla lubiących błyszczące polewy dla szukających polewy, która dobrze się kroi dla chcących pięknie udekorować upieczone ciasto  Składniki na polewę i dekorację na blaszkę keksówkę: 100g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżeczka żelatyny cukrowe dekoracje lub bakalie - opcjonalnie Wykonanie polewy na keksówkę: Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem

Mania Wypiekania
Borówkowe ciasto bez pieczenia (paleo, bez glutenu, bez cukru) 413

Nieoficjalną tradycją się stało, że zaczynamy nowy tydzień od czegoś słodkiego. Dziś będzie to borówkowe ciasto paleo bez pieczenia (bez glutenu, bez cukru). Znowu napiszę, że ciasto jest mega łatwe. Wystarczy składniki zblendować na dwie masy, które później ze sobą łączymy. Nasi goście zostaną zaskoczeni formą i smakiem podanego deseru Zatem, zapraszam do blendowania! Spód ciasta: ¼ szklanki migdałów ½ szklanki orzechów(...)zmrożony spód z orzechów. Gotowy torcik odkładamy do zamrażarki na około 2 godziny lub do czasu, aż odpowiednio stężeje. Serwujemy po około 15 minutach od wyjęcia. Smacznego! Artykuł Borówkowe ciasto bez pieczenia (paleo, bez glutenu, bez cukru) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Czekoladowa trufla ze śliwkami 135

względu na zdjęcia. Myślałam, że kiedyś zrobię ładniejsze, przy dziennym świetle i wtedy dopiero ją Wam pokażę.  Ta trufla miała być brownie, na prośbę Jolki;) ale chciałam ciasta mniej zakalcowatego, stąd pomysł na truflę. Jest równie mega czekoladowa, esencjonalna, jakby wytrawna. Moja kuzynka kawałek zawiozła do akademika, a następnego dnia dostałam od niej mnóstwo pochwał i prośby o przepis(...)puch z pozostałym cukrem, ciągle ubijając wlać czekoladę z masłem. Dodać śliwki, orzechy, wymieszać. Na koniec dodać pianę w białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu środek ciasta powinien być bardziej miękki. Truflę studzić na kratce. Polewa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietankę. Ciągle

Obiad gotowy
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką 137

Ćwiczymy literkę R:) RRRRabaRRRRbaRRRR A w nagrodę mam kawałek ciasta z rabarbarem. Jest takie, jak lubię najbardziej - mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną kruszonką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru, które przełamują słodycz. Jest pyszne!    Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest niezastąpiony w kuchni.   Sezon na rabarbar czas zacząć(...)proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę. Przed podaniem ciasto

Obiad gotowy
Uczta mola książkowego: Ciasto mleczne i "Kasacja" Remigiusza Mroza 136

Przez zawieruchę świąteczno-noworoczną zaniedbałam trochę serię UMK, ale spokojnie już wracam :) Dziś na tapecie "Kasacja" Remigiusza Mroza a do niej pyszne ciasto mleczne. Czytelnicy zwłaszcza kryminałów i thrillerów politycznych na pewno zetknęli się z twórczością tego młodego (tak na marginesie dziś kończącego 30 lat! :)), a zarazem bardzo płodnego autora. Dlaczego płodnego? Bo z przeliczeń portalu Lubimy czytać.pl wynika(...)ktoś jeszcze zastanawia się czy warto zajrzeć do tej pozycji to polecam, myślę że się nie zawiedzie :)   Tymczasem moje zafiksowanie na wypieki z dodatkiem cynamonu trwa nadal :D Ciasto mleczne, które pogryzałam podczas czytania jest naprawdę banalne do zrobienia, ale potem ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka (a jak się wciągnie w akcję książki to ręka sama leci

Simply Food
OPONKI DROŻDŻOWE 199

momentu, aż drożdże całkowicie będą płynne. Następnie do drożdży dodać ciepłe ale nie gorące mleko i wbić jajka. Wszystko razem dobrze wymieszać.  Potem dodać mąkę i wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni. Na samym końcu dodać olej i ponownie dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut(...)określonym czasie ciasto ponownie zagnieść. Dzielimy na kawałki i każdą część wałkujemy na grubość ok. 5mm. Odkrawamy szklanką koła a małym kieliszkiem wycinamy środek. Olej rozgrzewamy do wysokiej temperatury i smażymy wycięte ciasto do momentu, aż się zarumieni. Wyciągamy i kładziemy na papierowe ściereczki aby odsączyć tłuszcz. Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciastka francuskie z owocami i twarogiem 225

Czasami bywa tak, że mam ochotę na coś słodkiego..... i nie mówię tu o czekoladzie lub cukierkach. Wtedy najlepiej sprawdza się ciasto francuskie. Dzięki niemu można wyczarować na szybko jakieś słodkości. Tym razem były to ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem i owocami. Składniki:    opakowanie ciasta francuskiego    owoce (ja miałam mrożone owoce :truskawki, porzeczki, jagody(...)250gr mielonego twarogu    1 łyżka cukru pudru    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie:   Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty Jeden kwadracik złożyć w trójkąt i naciąć pół centymetra od brzegów, nie łącząc nacięcia przy górnym rogu trójkąta. Delikatnie otworzyć trójkąt aby ponownie mieć kwadrat. Jeden koniec nacięcia przełożyć

Amatorka kuchenna
Sernik z brzoskwiniami 192

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki, ciasto: 1 kostka masła 250g 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń Przygotowanie: Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto(...)części, jedną wyłożyć na blaszkę do pieczenia drugą włożyć do zamrażalnika do porządnego schłodzenia. Na ciasto wyłożyć masę serową , pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki, pianę z 5 białek + 1 szklanka cukru+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na górę kruszonka ze schłodzonego ciasta.   Ja ścieram je na dużych oczkach jarzynowych. Piec w 180stopniach przez ok.50minut. W ym. blachy 38x25cm Masa

W garach u Gosi
Jabłecznik warstwowy z bitą śmietaną 726

Lubię robić ciasta warstwowe, bo ładnie wyglądają i mogę w nich dowolnie zestawiać warstwy. Jabłka na cieście biszkoptowym zatopione są w galaretce, jednak smak galaretki nie jest odczuwalny. Górną warstwę jabłecznika stanowi bita śmietana posypana gorzką czekoladą. Ciasto jest smaczne i nie jest zbyt słodkie. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Krajanka ciasteczkowa z piankami marshmallows 139

masą maślaną, miksujemy przez około 2 minuty. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, odkładamy. Deskę do krojenia delikatnie podsypujemy mąką i kroimy pianki na mniejsze kawałki. Wszystko wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 22-25 minut w piekarniku nagrzanym(...)stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie, odpowiedniej konsystencji nabiera dopiero po lekkim przestygnięciu. Ważne jest by go po prostu nie przepiec. Źródło

Smaki Na Talerzu
Urodzinowy tort tiramisu 143

nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach 20 x 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Niczym nie smarujemy. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe blaty. Pomimo że biszkopt był dość wysoki wycięłam 2 grube(...)minutach dodajemy śmietan fix. Łącznie ucieramy nie więcej niż 5 minut, żeby nie wyszło nam słodkie masło;) Łączymy ze sobą obie masy. I przystępujemy do kolejnego, ostatniego etapu. Składamy ciasto. Kawę zaparzamy, najlepiej jako pierwszą czynność, studzimy.  Na podkładkę kładziemy pierwszy biszkopt. Nasączmy go 1/2 szklanki kawy. Następnie wykładamy 1/3 powstałej masy. Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy pozostałą kawą

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto z patelni z jeżynami 164

Robiliście kiedyś ciasto z patelni? Nie? Ja też pierwszy raz;) Ciekawe doświadczenie, myślę że warto wypróbować... chociaż klasycznie pieczone nie ma lepszych od siebie;))) Składniki:  (na patelnię o średnicy ok. 24 cm) 3 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 60 ml oleju 300 g mąki pszennej Lubella idealna do tortów(...)jogurt oraz olej, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, teraz mieszamy już drewnianą łyżką.  Patelnię z nieprzywierającym dnem smarujemy olejem i rozgrzewamy. Ciasto przekładamy na patelnię, wyrównujemy łyżką, nakładamy jeżyny i przykrywamy szczelnie przykrywką. Jeśli ma otwór, należy go zakleić. Ciasto pieczemy na najmniejszym palniku i ogniu przez ok. 30-40 minut, następnie

Życie zaczyna się w kuchni
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE 139

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ 3 GODZINY CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM. Składniki na ciasto: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, 4 płaskie łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na krem waniliowy: 2 budynie waniliowe z dodatkiem cukru, 2 szklanki mleka, 200 g masła (nie margaryny(...)szklanki wody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny, 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodatkowo: mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady), różyczki dekoracyjne (opcjonalnie), masło lub margaryna do wysmarowania formy, bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę

JejKuchnia
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI 113

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 15-20 WYMIARY BLACHY: 32*24 CM. Składniki na ciasto: 250 g masła (w temp. pokojowej), 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 2 i 1/3 szklanki mąki. Składniki na kruszonkę: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru, szklanka mąki. Dodatkowo: około(...)truskawek. Przygotowanie: Przygotowuję kruszonkę: masło roztapiam. Mąkę mieszam z cukrem, następnie dodaję ciepłe masło i mieszam do momentu uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki. Ciasto: masło ucieram, następnie dodaję cukier i ucieram razem. Cały czas ucierając dodaję stopniowo i po kolei: jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wyrabiam do momentu uzyskania gładkiej masy. Gęstą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania