Sezon truskawkowy trwa więc nie może zabraknąć truskawkowych wypieków. Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)budzyń. Nie miksować za długo. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na kremie ułożyć truskawki, moje były duże więc przekroiłam je na pół i ułożyłam przekrojoną stroną do kremu. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujeciasto ma jedną wielką zaletę- tak samo szybko znika ze stołu, ile trwa jego przygotowanie. Jeden z prostszych wypieków, z którym poradzi sobie nawet początkujący, gdyż wystarczy tylko wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do piekarnika. Natomiast przełamanie go owocami sprawia, że jest znacznie lżejsze i pięknie się prezentuje z tymi truskawkowymi kawałkami. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki(...)roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie
Fabryka pomysłówPomysł na taki deser podpatrzyłam tutaj. 2 op. ciasta francuskiego 500 g serka mascarpone 1,5 szkl śmietany 36% 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka wanilii sok z połowy cytryny 5 łyżeczek żelatyny kieliszek ajerkoniaku dowolne owoce Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Jeden płat ciasta upiec w całości, drugi pokroić na równe prostokąty/kwadraty i również upiec. Żelatynę rozpuścić(...)serka mascarpone dodać sok z cytryny, wanilie, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować. Śmietanę ubić, wymieszać z serkiem.Dodać żelatynę i wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony cały płat ciasta, wyłożyć owoce -wciskając w ciasto[ ja owoce dodałam do masy i wymieszałam razem] wyrównać masę.Ułożyć upieczone kwadraciki ciasta.Odstawić do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenieurozmaicenia wypieku, a dzięki temu wszyscy mogliśmy delektować się pysznymi ciasteczkami w przeróżnych kształtach ;) zachęcam do wypróbowania przepisu i do pochwalenia się swoimi "dziwolągami" :D Składniki (na około 30szt.): Ciasto: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 2 białka (żółtka zużyjemy do kremu) WYKONANIE: Do garnuszka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Zagotuj, następnie(...)dodaj sól i przesianą mąkę i mieszaj energicznie łyżką, do czasu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciast przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj
Kulinarna (nie)codziennośćtruskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy(...)Lepimy kule smarujemy olejem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm - 3cm. Uzyskane ślimaki układamy na blaszce z małymi odstępami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCałe jajka ubijamy z cukrem, później dodajemy do nich roztopione masło, mleko, kakao i alkohol. Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładkie ale gęste ciasto. Pamiętajcie, że ciasto na muffiny musi być na tyle gęste i kleiste żeby z trudem spadało z łyżki. Następnie dodajemy pokrojone truskawki i połamaną czekoladę. Gotowe ciasto wykładamy do bibułek(...)blaszce do pieczenia mufin'ek, ciasta powinno być około 2/3 całej objętości bibułki. Pieczemy około 25 min w temperaturze 175 stopni, z funkcją grzanie góra-dół. Ja uwielbiam jeść je na ciepło oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Kuba Gotujezawsze zastanawiała mnie etymologia nazw ciast. Dlaczego karpatka to karpatka, Fale Dunaju to Fale Dunaju czy w końcu skąd nazwa murzynek? Dobra… z tą karpatką, to jeszcze idzie jakoś wytłumaczyć. A murzynek… no bo to ciemne takie, więc może właśnie dlatego😉 Trudniejsza rzecz, to odpowiedź na pytanie skąd tak naprawdę się wziął. Rodowodu można szukać wśród pierników. Ciasto(...)podobne, a być może w wyniku braku miodu i przypraw korzennych powstała jego „uboższa” wersja. A może była to prostsza wariacja na temat ciasta czekoladowego? Chociaż… konsystencja nieco inna, przygotowanie trochę też. Gdzie by jednak nie patrzeć, wniosek pozostaje jeden. Szybkie w przygotowaniu, wilgotne i niezwykle smaczne. Dlatego z czystym sumieniem polecam😉 Składniki: 120ml mleka 200g masła
Jacob TastesCiasto Raffaello bez pieczenia – nowy, udoskonalony przepis. Teraz ciasto jest szybsze w wykonaniu, prostsze i smaczniejsze :) Użyłam blaszki o wym. 28x26cm. Ciasto Raffaello bez pieczenia – Składniki: 1 opak. dużych krakersów (ok. 180g; najlepiej Lajkonik, ponieważ inne firmy lubią dawać za dużo soli ;)) 100g herbatników 1500ml mleka 4 budynie śmietankowe 43g cukru waniliowego […] The post Ciasto Raffaello
Kulinarne Przebojewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Ciasto te to doskonały i smaczny sposób na wykorzystanie zbędnych białek. Jest wilgotne, puszyste i długo pozostaje świeże. Możecie użyć dowolnych owoców i pamiętajcie o tym, aby białka były w temperaturze pokojowej. (Ciepłe białko po ubiciu - będzie miało większą objętość niż wyjęte prosto z lodówki.) (2 małe keksówki(...)sztywną pianę. Resztę cukru, mąki i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i za pomocą łyżki wymieszać z białkami. Na koniec dodać roztopione masło/margarynę i ponownie rozmieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Obrane brzoskwinie pokroić na większe kawałki, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć na cieście. Całość piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Cukier
Di gotujeNiedziela, późny wieczór. Skrytka ze słodyczami świeci pustką. Ciasta w lodówce brak, jajka zostały tylko cztery, a sklepy już pozamykane. Na stole leży kilogram rabarbaru kupiony wczoraj. Przypomniało mi się, że dostałam spożywczą paczkę od Delecty – w środku była beza w proszku. Beza i rabarbar to jeden z duetów idealnych – no to pora zakasać rękawy! Beza nie jest ciastem które(...)którą bardzo lubię, używałam też białek w proszku i tych pasteryzowanych, w kartoniku. Delecta zadbała o eleganckie wizualnie opakowania, bardziej chwytające oko, nowoczesne, kobiece i delikatne. Nie kupiłabym tego ciasta tylko dla opakowania, ale je dostałam – więc przetestowałam. A w testach – jak zwykle ochoczo – pomagał mi Charlie Gibson;) Piekarnik rozgrzewamy do 110⁰C z termoobiegiem (finalnie otrzymamy
Karo in the Kitchenpyszny Tort Prince Polo. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto wafelkowe: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100g wafelków Prince Polo, 100g wiórków kokosowych, Masa: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru, 200g masła(...)BARIMA z Cukieteria.pl , czekoladowe kuleczki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na tortownicę (śr.24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam kawą parzoną. 2. Ciasto wafelkowe : Wafelki Prince Polo kroję
Tradycyjna kuchnia KasiBoże Ciało przystało przydałoby się zorganizować jakąś pyszną przekąskę. Żeby się nie narobić a jednocześnie zadowolić kubki smakowe. Także będzie ciasto francuskie nadziewane piersią z kurczaka, żółtym serem, podane z sosem grzybowym. Przepis przywiozłam z urlopu. Leżąc na plaży toczyły się rozmowy na temat potraw regionalnych w związku z tym, że każdy na wycieczce był z innego regionu, to potoczyły(...)się tematy kulinarne. W ten sposób nabyłam od przesympatycznej Doroty z Bydgoszczy ten oto przepis. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego połówka małej piersi z kurczaka ok 6-7 plasterków sera żółtego pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki na sos: połówka pora ( biała część) 30 dag kurek 20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę
pieprzny smaczekpieczenia, przyprawę do piernika oraz jajko. Wyrabiamy, masa powinna być dość twarda i nie może się lepić do palców. Jeśli tak się dzieje, dodajemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy na 2 godziny, może być na blacie w kuchni :) Gotowe ciasto rwiemy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy kształty ciasteczek. Pieczemy około(...)taką do chleba) 2 jajka 1/4 kostki masła 1/3 szklanki cukru 4 łyżki miodu przyprawa do piernika łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie - tak samo, jak w poprzednim przepisie :) Tego ciasta nie trzeba zostawiać na dwie godziny, można od razu wałkować i wykrawać ciasteczka. Jeśli ciasto okaże się za suche i będzie się kruszyć, to można dodać łyżkę śmietany. Pieczemy
dobra gospodyni dom wesołym czynisię trochę czuję. Niestety przez ten okres nic nie zrobiłam, ani smaku do jedzenia nie było, ani siły do robienia. Ratowałam się ryżem i warzywami gotowanymi na parze. Powyższe ciasto robiłam na święta te grudniowe, więc wpis zaległy. Ciasto takie awaryjne, jak to zwykle bywa czasem trzeba coś wymyślić, dodać, bo nie wychodzi tak jak sobie to zaplanowaliśmy. To wymyśliłam(...)białek dodałam szczyptę soli i ubiłam. Do ubitych dodałam porcjami cukier, dalej ubijałam, dodałam żółtka wymieszane z octem i proszkiem, delikatnie wymieszałam i na koniec dodałam mąkę, ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach około 25-30 minut. Składniki masa z wafelkami: 2 x 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany
kruche babeczkiświętach jak zwykle trochę przepisów na nowe ciasta będzie, pozbierałam i ja, także w najbliższych dniach ciastowo u mnie, no nie tak całkiem, ale :) Ja robiłam tylko to, bo stwierdziłam, że i tak wszędzie przesyt będzie to po co. Na to ciacho miałam ochotę już dłuższą chwilę, tak mnie kusiło, ale jakoś zawsze coś innego wpadało. Powiem Wam, że fajne(...)jest, nie takie słodkie jak by się wydawało. Ciasto bardzo czekoladowe, do tego masa z kajmakiem i karmelizowanym słonecznikiem, a na górze ubita śmietana bez cukru z dodatkiem kakao i posypane to wszystko również słonecznikiem. Pychota :) Inspiracja: klik Składniki ciasto czekoladowe: 300 g gorzkiej czekolady 190 g masła 6 jajek 160 g cukru 150 g maki pszennej 4 łyżeczki
kruche babeczki