ciasto - 164325 przepisów (strona:3589/10955)

BROWNIE CZY NIE BROWNIE 186

Brownie:-) Będzie dziś do kawusi do herbatki do kompotu. Ciasto jest pochodzenia amerykańskiego i od angielskiego słowa brown - czyli brązowy przybrało swoją nazwę. Jest na bazie ciemnej, gorzkiej czekolady. Powinno być w środku wilgotne i soczyste. Bardzo trudno jest zrobić idealne Brownie. Ja podjęłam wyzwanie, które jest podwójnie trudne, ponieważ będzie bezglutenowe, bez mąki. Dziś już jest to powszechne(...)nikogo nie dziwi, może z wyjątkiem mnie , bo nadal nie mogę w to uwierzyć, jak ciasto może być bez mąki, ba i to jeszcze z czerwonej fasoli.Jednak dla mnie będzie ono ciastem czekoladowym, nie tam żadnym Brownie. No to do dzieła ☺☺☺☺ Składniki:  puszka czerwonej fasoli  2 jajka  1 banan 1,5 płaskiej łyżeczki sody  łyżka miodu

pieprzny smaczek
Parówki w szlafroczkach 241

jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Przy tym takie paszteciki ładnie się prezentują. Można je podać na ciepło i na zimno, choć ja wolę je zdecydowanie na ciepło :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie parówek (4 sztuki) kilka plasterków żółtego sera 1 jajko 2 łyżki sezamu Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy poziomo na dwie części. Na każdą z nich na całej(...)długości kładziemy plastry żółtego sera a na ser układamy parówki. Końce ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Następnie każdą część zwijamy w rulon lekko dociskając. Kroimy na równej wielkości kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Parówki w cieście pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy

My simple kitchen
Zwykłe drożdżowe z kruszonką 202

Zwykłe, klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Idealne na słodkie śniadanie lub dodatek do porannej kawy. Świetnie smakuje z konfiturą i/lub szklanką mleka. Można upiec je w prostokątnej blaszce, wówczas łatwiej będzie je kroić, zwłaszcza kiedy jest bardzo świeże :) CIASTO: 50 dag mąki pszennej – u mnie typ 650 3 dag świeżych drożdży około 1 szklanki mleka 1 jajko 8 dag cukru(...)przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, jajko, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko. Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto (około 10 minut). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę. Foremkę na keks o wymiarach 27x8 cm (proponuję jednak większą

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto czekoladowe z jabłkami (bezglutenowe) 181

chcę upiec szybko ciasto piekę ciasto czekoladowe. Mam swój sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe, z którym trochę eksperymentuje. Z tych eksperymentów powstał... The post Ciasto czekoladowe z jabłkami (bezglutenowe) appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Babeczki z toffee i kremem 136

puszki masy kajmakowej lub toffee * 400 ml śmietany kremówki * 4 łyżki cukru pudru Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, masło, śmietanę i żółtka, czyli wszystkie składniki na ciasto. Całość mieszamy aż do połączenia się składników. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut. W blaszce na babeczki wykładamy foremki. Ciasto dzielimy na średniej wielkości kulki. Każdą kulkę rozgniatamy dłońmi(...)wyklejamy każdą foremkę, tak aby ciasto przylegało do dnia i boków, przypominając upieczoną już babeczkę. Tak wylepione foremki wkładamy do blaszki na babeczki i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy całkowicie i wyjmujemy z foremek. Śmietanę ubijamy z cukrem i chłodzimy przez 10 minut. Babeczki wypełniamy łyżeczką kajmaku oraz łyżeczką śmietany na wierzch. Możecie nakładać zwykłą łyżeczką

Klasyka Gotowania
Ślimak francuski – sposób na śniadanie 377

Śniadanie, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem Łowicz 100% Brązowy cukier Opcjonalnie: jajko i jabłko Ciasto francuskie możemy przygotować sami. Jeśli jednak mamy mało czasu, to doskonale sprawdzi się również gotowe. Przygotowujemy paski ciasta o szerokości ok. 2cm – im dłuższe(...)wybrałem Łowicz 100% Rokitnik. Tak przygotowane paseczki zwijamy tworząc ślimaka. Przekładamy na blaszkę i posypujemy brązowym cukrem. RADA: Możecie pokroić jabłko w cienkie półplasterki, ułożyć na następnie na paskach ciasta przed zawinięciem – dalej postępować jak wyżej. Dzięki temu powstanie piękna jabłkowa różyczka. Przepis równie prosty, jednak wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie. Gotowe ślimaki/różyczki można posmarować jajkiem. Pieczemy

MarcinChef
Czekoladowa lawa, czyli zdrowe śniadaniowe ciasto dla dwojga 216

zmienia faktu, że uwielbiam obdarowywać prezentami wszystkich dookoła... Nawet bez okazji! Najbardziej jednak kocham dawanie prezentów z duszą, nawet takich które i tak zaraz znikną z talerza. Całe czekoladowe ciasto zjedzone razem na leniwe śniadanie jest bardzo dobrym pomysłem... Dodatkowo nie powodującym wyrzutów sumienia ! Ten przepis, jak wiele innych, powstał przez przypadek. Zbyt spieszno było mi do zjedzenia czekoladowej pieczonej(...)mące. Dodajemy mleko do uzyskania konsystencji budyniu, dorzucamy garść jagód i posiekaną gorzką czekoladę. Wylewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne.  Uwaga!  Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje

Gawron w rosole
Pączki na serku homogenizowanym 175

Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Ciasto jest na tyle gęste , że mozna je nakładac widelcem , a drugim zgarniamy ciasto. Dzięki temu wychodza bardzo ciekawe kształty pączuszków. Jeżeli ktoś chce ładne kuleczki moze zrobic wg przepisu Moich(...)Wypieków i niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Ja na tym etapie zakończyłam, bo nie chciałam wkładac w nie więcej cukru. Natomiast można je jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto czekoladowe wegańskie 160

całkowicie te produkty wykluczyć. Padła panika, bo dowiedzieliśmy się 2 dni przed świętami gdy jadłospis był już ustalony. o ile do jedzenia normalnego bez problemu coś się znajdzie to ciasta wszystkie, które wybraliśmy miały niedozwolone produkty. Zaczęłam pytać znajomych, przeglądać blogi i wybraliśmy 2 przepisy. Przepis na pierwsze nasze świąteczne ciasto został zaczerpnięty z bloga naszej znajomej bieganie od kuchni(...)Wprowadziłam 3 zmiany (zamiast wanilii dałam aromat waniliowy, dodałam trochę miodu i użyłam mąki razowej pszennej 1850) i powstało pyszne czekoladowe ciasto :) Składniki: 200g mąki, 3 łyżki stołowe kakao, 50g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka sody, odrobina prawdziwej wanilii, 2 łyżeczki miodu, 5 łyżek stołowych oleju rzepakowego, 250-300ml wody, szczypta soli. Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką

Państwo Wojtczuk gotują
Biszkopt przepis. 167

Dobry biszkopt to podstawa wielu tortów oraz ciast biszkoptowych. Biszkopt to proste w wykonaniu ciasto a z tego przepisy zawsze się udaje. W innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu.  Jak ubiec biszkopt? Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 4 jajka Składniki na biszkopt do przekrojenia (pieczemy(...)ubijamy. Do żółtek dodać ocet oraz proszek do pieczenia i ubić na sztywno.  Ubite żółtka dodać do białek i wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie mieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej blaszki. Piec ok 20-25 minut (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia, po czym oddzielić nożem od brzegów

Pani domowa
Rafaello ciasto przepis. 204

Rafaello to rewelacyjne ciasto, które smakuje wyśmienicie i chce się je jeść, jeść i jeść...  Jest wiele przepisów na ciasto rafaello - moja ulubiona wersja to ta na biszkopcie z białą czekoladą.  Rafaello Ciasto - przepis Składniki: biszkopt z 4 jajek ( biszkopt przepis ) 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietany śnieżki 2 białe czekolady 25 dag kokosu płatki migdałowe Sposób(...)Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.  6. Wylać na wcześniej upieczony biszkopt, posypać płatkami migdałowymi 7. Włożyć do lodówki aby masa całkowicie się stężała.  8. Po około godzinie ciasto powinno być gotowe do jedzenia - SMACZNEGO :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa Zobacz również

Pani domowa
Jagodowe eklery 185

łyżeczki czubate galaretki jagodowej puder do posypania Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, masło i zagotowuję. Wsypuję mąkę i mieszam energicznie. Na wolnym ogniu chwilę gotuję aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ciasto odstawiam do przestygnięcia. Do zimnego ciasta wbijam jajko i łączę mikserem. Następne jajko dodaję po chwili, i kolejne jak ciasto będzie połączone.Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego

wesoła kuchnia
Bardzo kokosowa wegańska babka 277

Nareszcie wracam do żywych, czyli powrócił mi smak i węch. Zamarzyło mi się lekkie, wilgotne i aromatyczne ciasto, a że dawno, czy też raczej bardzo rzadko piekę babki to wykombinowałam sobie kokosową babkę. Jest potrójnie a nawet poczwórnie kokosowa, bo w jej skład wchodzi mleko kokosowe, olej kokosowe, wiórki kokosowe i lukier też ukręciłam z dodatkiem gęstego mleka kokosowego. Wzbudziła(...)zachwyt wszystkich, idealna do popołudniowej sobotniej herbatki. Dzięki temu, że jest wilgotna zachowa dług świeżość i już Was pocieszam, nie musicie piec tego ciasta w formie babki, naprawdę w każdej wyjdzie, czy to tortownicy (26 cm) czy na zwykłej, standardowej wielkości prostokątnej formie. Składniki: 400 g mąki pszennej (z czego 100 g można użyć innej np. pełnoziarnistej pszennej) 2 dosyć

greenscarf
Ciasto herbaciane indyjskie 269

Zostałam poczęstowana ciastem herbacianym kolejny raz. Ciastem prawie piernikowym, mocno aromatycznym, wilgotnym i nadzianym pysznościami. Postanowiłam zrobić takowe . Przede wszystkim dla dzieci. Nie lubię rodzynek, dodałam suszoną żurawinę. Żurawinę toleruję w postaci suszonej, rodzynek jakoś nie mogę przełknąć. Ciasto jest fajne, wilgotne i wierzcie mi poleży nawet tydzień, a im dłużej leży, tym lepiej smakuje! Szklanka u mnie(...)konfitury. Wyłącz robot. Dodaj powoli mąkę mieszając szpatułką, już nie robotem. Wsyp wszystkie bakalie, wymieszaj do połączenia się wszystkiego. Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około

Z Kuchni Do Kuchni
Kokosowy snikers - jaglane ciasto na zimno 223

Jeżeli jesteście na diecie i nie jecie słodyczy (tak, tak to moje postanowienie noworoczne), a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do przygotowania kokosowego snikersa, czyli ciasta na zimno przygotowanego na bazie spodu z daktyli, kaszy jaglanej, musu kokosowego i masła orzechowego. Ciasto jest naprawdę pyszne - nie za słodkie, z lekko chrupiącym spodem, warstwą kokosową i polewą przygotowaną(...)przygotować polewę orzechową : w małym rondelku podgrzać mleczko kokosowego i masło orzechowe. Na sam koniec dodać ksylitol. Całość wymieszać, aż do rozpuszczenia składników. Przygotowaną polewę rozsmarować na kokosowej warstwie**. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić 24 godziny po przygotowaniu (ciasto musi bardzo mocno się schłodzić!). Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.  **Uwaga: ciepła polewa orzechowa lekko się rozwarstwia (tzn. wytrąca się

Ugotować

Proponowane wyszukiwania