Clafoutis to pyszny, francuski deser. Świeże owoce zapiekane w delikatnym cieście. Bardzo szybko się robi, wystarczy tylko wymieszać składniki ciasta i zalać nimi owoce. Nie potrzeba nawet robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Takie nieskomplikowane przepisy lubimy najbardziej. Dzisiejsza wersja zawiera śmietankę i jajka więc nie nadaje się dla alergików. 0,5 kg. ciemnych czereśni 3 jajka(...)masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo mąkę i śmietankę i ubijać, aż powstanie gładkie ciasto. Formę żaroodporną wysmarować dokładnie masłem. Umieścić w niej wydrylowane czereśnie i zalać ciastem. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem. Można też podawać na zimno
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiągle jednak jestem zachwycona decyzją, którą podjęliśmy, i mam nadzieję spędzić tu resztę mojego życia. Kto by się bowiem chciał znów narażać na piekło przeprowadzki ... Dzisiaj mam dla Was ciasto z rabarbarem. Ach, jak ja kocham to kwaśne warzywo! Takie niepozorne badyle, a tyle w nich smaku! Tym razem połączyłam je z marcepanem - i był to strzał w dziesiątkę! Przepis(...)znalazłam w gazecie Hjemmets bedste mad , nr 5/2016 i od razu stwierdziłam, że to słodko-kwaśne połączenie nie może się nie udać. Odrobinę obawiałam się zakalca - zupełnie jednak niepotrzebnie. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, z soczystym rabarbarem i lekko chrupiącym cukrem na wierzchu. Bajecznie smakuje jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów (choć na zimno lepiej się kroi). Naprawdę ciężko jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDawno nie piekłam ciasta. Dzisiaj mam dla Was sernik czekoladowy bez pieczenia. Trzy rodzaje czekolady w jednym cieście. Jeśli jesteście miłośnikami czekoladowych słodkości to polecam Wam ten serniczek. Przygotowanie jego nie wymaga wiele pracy, jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie jest dość długi. U mnie do zdjęć nie zdążyła zastygnąć polewa, ale nie miałam czasu i zrobiłam takie jakie było. Składniki(...)herbatniki. Do drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli czekoladę mleczną, zmiksować i wlać na poprzednią warstwę sera. Do trzeciej części dodać rozpuszczoną czekoladę białą, zmiksować i wlać na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki aż warstwy zastygną. Polewa 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki śmietany Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wymieszać ze śmietaną. Polać ciasto i najlepiej odstawić
O kuchni z uczuciemUwielbiam jagody i jagodowe wypieki. Czasem jednak brakuje czasu , więc postanowiłam spróbować upiec jagodzianki z gotowego ciasta francuskiego. Wyszły pyszne ! a ich wykonanie, łącznie z pieczeniem zajmuje max 20 minut ! Składniki: ciasto francuskie gotowe jagody białko jajka cukier Wykonanie: Na ciasto francuskie wsypać jagody, dodać odrobinę cukru. Zwinąć w rulon i wysmarować białkiem. Następnie ucinać kilkucentymetrowe kawałki. Ułożyć(...)blasze. Piec około 12 minut w temperaturze 200 st C (najlepiej wg producenta ciasta francuskiego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna KuchniaKolejny deser z cyklu: pysznie, owocowo i szybko :) Czyż nie wyglądają słodko? Składniki: 1 gruszka kawałek ciasta francuskiego białko do wysmarowania Wykonanie: Gruszki przekroić na połówki, ułożyć na cieście francuskim. Naciąć jak na zdjęciu poniżej, a w około wyciąć nożykiem obrys gruszki i listki. Ciasto posmarować białkiem. Piec wg informacji na opakowaniu ciasta - zazwyczaj około 15 minut w temp
Tradycyjna Kuchniasię prawie białe). Następnie dodać po kolei cukier i żółtko oczywiście cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę z solą i aromatem waniliowym. Zmiksować lub zagnieść do gładkiej konsystencji ciasta. Ciasto włożyć do maszynki do ciastek (ja mam taką ręczną z Lidla). Powyciskać porcje ciasta na blachę (nie trzeba wykładać papierem do pieczenia). Ps. Ciasto można również wyciskać z rękawa
IMPRESJA SMAKUPrzepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę(...)puszystą i jasną masę. Dodać sól, olej i cały czas ucierając na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Posypać równą warstwą kokosu a następnie owocami. Ciasto piec ok 45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach. Ostudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem
Smakołyki AsiSzybkie ciasto ucierane z truskawkami. Sezon na truskawki niestety chyba pomału dobiega końca. Staram się codziennie je jeść w jakiejkolwiek postaci, aby móc zapamiętać ten smak na długo. Lubię ciasta z dodatkiem truskawek, a najbardziej te które robią się same, no niemalże same. A to dzisiejsze właśnie do takich należy, fajne wilgotne w środku, lekko kakaowe i zwieńczone truskawką(...)truskawek - łyżka kakao Masło rozpuść w rondlu, połącz z mlekiem, jajkami i cukrem, za pomocą trzepaczki. Do mokrych składników dodaj suche. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem, wylej ciasto, na wierzch poukładaj truskawki. Czas pieczenia: 50 minut Temp. 165- 170 stopni
SMYKWKUCHNINiezapowiedziani goście już w drodze..a ciasta do kawki w domu brak..ale co tam...jak się tylko ma chęci to i na szybko ciacho się zrobi...a ciacho łatwe do zrobienia i co najważniejsze sprzątania mało, bo tylko 1 łyżka i dwie miski.Do ciasta można dać dowolne owoce, u mnie trochę porzeczek,winogrono..miałam także zamrożoną kruszonkę, którą wykorzystałam(...)jest koniecznie.Ciacho szybko zrobione...przełożone do foremki aluminiowej Gosia , której nie trzeba smarować..ciasto pięknie się upiekło[ nawet ciut za mocno -po prostu nie dopatrzyłam się]..no a do ciacha winko ..Monte Santi..i goście już mogą wpadać do domku.. 1,5 szkl. mąki tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka
Moje domowe kucharzenieściema z tym ciastem, bo tak naprawdę masą wyłożyłam tortownicę o średnicy 24 cm, ale równie dobrze można użyć formy do tarty i za klasyczną tartę będzie robić. Tym razem inny przepis na bezglutenowy spód. I mocno cytrynowy wsad. Dla miłośników cytryn, witaminy C (chociaż ponoć cytryna z tą ilością i tak nie powala). Dla tych, którzy wcale nie muszą(...)Zagnieść kulę. Będzie dość mokra i lepiąca, ale idealnie da się rozprowadzić po formie. Tortownicę (bądź formę do tarty) dokładnie wysmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi i wyłożyć „ciasto”. Rozprowadzać równomiernie po formie wilgotnymi palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Wykonanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Delikatnie zetrzeć na tarce, bądź sprytnym przeznaczonym
gutfutstartych jabłek (nie uklepywać!). Następnie wysypać kolejną część suchych składników, rozłożyć resztę jabłek i wysypać pozostałą część suchych składników. Zimne masło pokroić na cieniutkie plasterki i równomiernie rozłożyć na cieście. Można również użyć masła zamrożonego, startego na tarce o dużych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Smacznego
Oryginalny smakPrzepyszne ciasto, które polecam wszystkim. Makowy spód, galaretka z truskawkami i krem budyniowy idealnie się komponują w smaku i nadają ciastu ciekawy wygląd. SKŁADNIKI Na biszkopt makowy: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę truskawkową: 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody(...)ubić wraz z cukrem pudrem i stopniowo dodawać budyń miksując. Gotowy krem wyłożyć na warstwie galaretki. Dekoracja: Rurki dekoracyjne zmielić np. w młynku do kawy i posypać nimi górę ciasta. truskawki przekroić na pół i ułożyć na każdym kawałku ciasta
Passions hobbies lifewręcz doskonałe! Cały ich urok polega na tym, że są okrągłe, pomimo, że na olej trafiają z łyżki (okrągłej) i w formie kleksa (zaskoczyło mnie to, a jednocześnie zachwyciło!). Ciasto robi się w czasie rozgrzewania tłuszczu-dla niezapowiedzianych gości idealne! Składniki: Pączuszki: 250g serka mascarpone 3 jajka 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej luksusowej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)Całość miksujemy na gładką masę, wtedy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej je przesiać) i alkohol (by przy smażeniu nie chłonęły dużo tłuszczu). Ponownie miksujemy do dokładnego połączenia - ciasto powinno być gładkie i gęste. W garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Okrągłą łyżkę maczamy w zimnym oleju (by ciasto się do niej nie przyklejało), nabieramy porcję ciasta, wycieramy brzeg strącając
Kolorowy Przepisownikmasy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki mikserem utrzeć do jednolitej dość gęstej masy tortowniuca 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia - na dnie blaszki rozsmarować ciasto, poukładać połówki truskawek, kwałki moreli i brzoskwiń piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 55-60 minut, do suchego patyczka, w chłodnym miejscu ciasto(...)blaszce wystudzić - ciasto jest szybkie, łatwe, można dać owoce jakie są w domu...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękuchni nowa Przyjaciółka – patelnia Woll Szafir ze sklepu GUSTUS Na czym polega jej nadzwyczajność? Smaży w małej ilości tłuszczu, nie dymi, nie kopci, można w niej piec ciasta nawet. Zapiekane pod pokrywką ziemniaki z patelni ,będą miały smak ziemniaczków z piekarnika. Na początek jednak trochę danych. Zapraszam do lektury, gdyż warto! Linia Indukcja to produkty najnowszej generacji przeznaczone(...)groszku cierpię, a fasola dostarcza mi mnóstwo cennych wartości odżywczych i nic mi po niej nie jest. Danie niezwykle sycące i pyszne. Spróbujcie! Aż w końcu przyszedł czas na ciasto! Podniosłam znacznie poprzeczkę mojej patelni. Tak , zrobiłam ciasto z patelni. Żółciutkie, puszyste jak biszkopt, po prostu pyszne! JEST TUTAJ I CIESZY SIĘ 15 TYŚ. WYŚWIETLEŃ. Przede wszystkim prostota wykonania tego
Z Kuchni Do Kuchni